Spanplafond

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Gyprocwerken
  4. /
  5. Spanplafond

Spanplafond laten plaatsen

Een spanplafond is een unieke plafondbekleding voor een prachtig resultaat. Een vals spanplafond creëert namelijk de gewenste sfeer in elke kamer en bovendien vergt de installatie bijzonder weinig werk.

Lees verder om alle soorten spanplafonds en toepassingen te ontdekken. Je zal versteld staan van het aantal mogelijkheden en de vele voordelen.

Start gratis offerteaanvraag!

We hebben het uiteraard ook even over de prijs en de werkwijze om zo’n plafond te installeren. Zoals altijd, kan je ook gratis offertes aanvragen om tarieven van specialisten te vergelijken. Zo vind je steeds de beste en voordeligste vakman uit de buurt!spanplafond

Wat is een spanplafond?

Een spanplafond is een soort verlaagd of vals plafond. Met behulp van een doek wordt een nieuw plafond gemonteerd onder het bestaande plafond. Zo geef je de kamer een strakke en moderne uitstraling. Dankzij de lichte structuur en bevestiging aan de muur heb je trouwens geen stevige plafondconstructie nodig.

Met zo’n doek kan je overspanningen tot 5 meter maken. Door verschillende banen naast elkaar te plaatsen, kan je dus vrij grote plafonds renoveren met een spanplafond.

Benieuwd hoeveel het kost? Vergelijk gratis offertes!

Waarom hiervoor kiezen?

Spanplafonds hebben ontelbaar veel voordelen.

Ten eerste, kan je met zulke plafonds snel en goedkoop een plafond renoveren zonder kapwerk.
Je behoudt namelijk het oude plafond maar dit zal nadien niet meer zichtbaar zijn. Ook leidingen, elektriciteit en verlichting kan je netjes vernieuwen en wegstoppen achter het doek.

Een spanplafond kan bovendien al in één dag gemonteerd worden. Het gaat veel sneller dan een plafond renoveren. Daarnaast is het ook gemakkelijker dan het voornaamste alternatief, gyproc.

Met een spanplafond verlaag je ook de energiekosten van je woning. De ruimte wordt kleiner waardoor je minder moet opwarmen. Bovendien kan het vals plafond van extra isolatie voorzien worden.

Ten slotte, zorgen spanplafonds voor een betere akoestiek, vooral als je voor een akoestisch doek kiest.

Wat kost een spanplafond?

Een spanplafond monteren kost gemiddeld tussen de €70,- en €150,- per vierkante meter.

Om een betere benadering van de prijs te bekomen, hou je rekening met de volgende factoren:
het type spanplafond, de arbeidskosten en de materiaalkosten.

Een standaard spanplafond is het goedkoopst. Een plafond met print kost net iets meer. Lichtdoorlatende en akoestische spanplafonds zijn de duurste opties.

Verder is de prijs afhankelijk van de arbeidskosten. De tarieven van vaklui hangen voornamelijk af van hun ervaring. Maar ook andere details zoals de verplaatsingskosten en het verschil tussen een zelfstandige en een bedrijf spelen een rol.

Ten slotte, zijn ook de materiaalkosten van belang. Daaronder verstaan we de productkosten, afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal, en de eventuele materiaalhuur, zoals steigers.

Raadpleeg onderstaande tabel voor een nauwkeurige benadering van spanplafond kosten of vraag gratis offertes aan voor gedetailleerde prijsraming.

Kosten spanplafond 2024

Type Prijs per m² 
Standaard spanplafond (pvc of polyester) ± €70,- tot €90,-
Spanplafond met print ± €90,- tot €100,-
Lichtdoorlatend spanplafond ± €140,-
Akoestisch spanplafond ± €100,- tot €150,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw en montage. Vraag voor een exacte prijs een gratis offerte aan!

Besparen op de kosten voor een prachtig spanplafond?

Vraag hier gratis offertes aan om vrijblijvend prijzen van vaklui uit de buurt te vergelijken.

Spanplafonds: materialen

Een spanplafond bestaat uit een raamwerk waarop een elastisch doek gespannen wordt. Dit doek wordt gemaakt van pvc of polyester. Qua mogelijkheden en eigenschappen zijn er weinig verschillen tussen beide materialen. De plaatsing is echter wat verschillend. Hieronder krijg je meer uitleg.

Pvc: glans, mat en diverse kleuren

Een pvc spanplafond wordt wel eens een warm spanplafond genoemd. Bij de plaatsing warmt men namelijk de kamer op om het doek soepeler te maken. Zo kan men het doek gemakkelijker opspannen en bevestigen.

Pvc is beschikbaar in verschillende kleuren en afwerkingen. Bovendien heeft pvc een uitstekend vormgeheugen. Dit wil zeggen dat het spanplafond automatisch zijn vorm terug aanneemt na een vervorming na wateroverlast of een drukval.

Pvc spanplafonds kunnen gemakkelijk gedemonteerd en opnieuw gemonteerd worden.

Polyester: geen zichtbare naden

Polyester spanplafonds zijn koude spanplafonds omdat ze op kamertemperatuur geplaatst worden. Het doek wordt namelijk opgespannen tussen twee profielen.

Ook deze plafonds zijn beschikbaar in verschillende kleuren en afwerkingen. Dankzij een polyurethaan coating zijn deze doeken trouwens extra stevig.

Polyester demonteren en opnieuw installeren is een stuk moeilijker.

Soorten spanplafonds

Naast standaard spanplafonds bestaan er enkele speciale toepassingen. Met behulp van moderne technologie zijn de mogelijkheden eindeloos. Een akoestische, lichtdoorlatend of bedrukt plafond? Alles is mogelijk. Hieronder ontdek je hoe deze unieke spanplafonds tot stand komen.spanplafond plaatsen

Akoestisch spanplafond

Met behulp van speciaal akoestisch doek zorg je voor een prachtige akoestiek in een kamer met spanplafond. Dankzij miniperforaties in het doek worden trillingen opgenomen in plaats van weerkaatst.

Bovendien bevestigt men boven het doek ook een laag isolatie. Daardoor zorgt een akoestische spanplafond ook voor geluids- en thermische isolatie.

Akoestische isolatie is niet hetzelfde als geluidsisolatie. Akoestische spanplafonds zorgen voor een betere geluidskwaliteit in een ruimte. Geluidsisolatie zorgt ervoor dat geluidsgolven zich niet gemakkelijk van een ruime naar een andere verplaatsen.

Geluidswerend spanplafond

Alle spanplafonds zorgen voor een betere geluidsisolatie. Wil je echter een ruimte zo goed als geluiddicht maken? Kies dan voor en geluidswerend spanplafond.

Dankzij een isolatielaag en een afwerking met isolerende folie zal je geen last meer hebben van geluidsoverlast. Hou er rekening mee dat dit uiteraard enkel het plafond geluiddicht maakt. Om de ruimte volledig af te sluiten moet je ook de wanden en de vloer isoleren.

Lichtdoorlatend spanplafond

Een lichtplafond is een echte sfeerschepper. Door lichten boven een lichtdoorlatend doek te plaatsen creëer je een prachtige indirecte lichtinval die egaal over de ruimte wordt verdeeld. Je hoeft dus ook geen verlichtingsgaten te maken in het doek.

Lichtplafonds zijn beschikbaar in verschillende kleuren. Bovendien bestaan er mogelijkheden met dimmers om de lichtsterkte te controleren. Moderne systemen passen zich zelfs automatisch aan volgens het uur van de dag.

Plafond met print of afbeelding

Een bedrukt spanplafond is ideaal voor een leuke kinderkamer. Je kan de doeken laten bedrukken met een leuk patroon of motiefje. Als je het nog persoonlijker wil, kan je zelfs een spanplafond met een eigen foto plaatsen.

In combinatie met een lichtplafond zorg je voor een ongelooflijk mooi en origineel resultaat.

Uiteraard zijn er wel wat extra kosten verbonden aan deze bedrukkingen. Deze zijn afhankelijk van het soort bedrukking.

Spanplafond met verlichting

Zowel in pvc als polyester maak je gemakkelijk ronde of vierkante gaten om verlichting te installeren. Zo kan je mooie armaturen of spots plaatsen. Dankzij het doek is dit vrij eenvoudig en net. De bekabeling zit namelijk mooi weg en je hoeft niet in het plafond te boren.

Een spanplafond met verlichting heeft een groot voordeel maar ook een groot nadeel ten opzichte van een lichtdoorlatend plafond. Het voordeel is dat je nadien nog altijd nieuwe lichten kan bijplaatsen om bepaalde delen van de kamer beter te verlichten. Daar staat tegenover dat alle gaatjes die je maakt in het spanplafond permanent zijn. Denk dus twee keer na over de plaatsing van de verlichting.

Meer informatie of prijzen voor het plaatsen van een spanplafond?

Vraag hier gratis offertes aan om prijsramingen van vaklui uit de buurt te ontvangen.

Spanplafond plaatsen: de werkwijze

De werkwijze om een spanplafond te plaatsen verschilt volgens het type plafond. De eerste stap is echter dezelfde: de oppervlakte van het plafond opmeten en het doek op maat snijden.

Daarna plaatst men de profielen. Deze worden waterpas aan de muur bevestigd met schroeven of lijm. Vanaf hier verandert de werkwijze volgens het type doek.

Een pvc spanplafond wordt in een verwarmde ruimte gemonteerd. Men warmt de ruimte op tot zo’n 40 à 50°C. Daardoor wordt het doek soepeler en kan het gemakkelijker bevestigd worden. Wanneer de temperatuur daalt spant het materiaal zich op waardoor het plafond mooi strak aangespannen wordt.

Polyester spanplafonds worden op kamertemperatuur geplaatst. Het doek wordt eerst in de hoeken bevestigd waarna het volledig strak getrokken wordt.
Als een pvc plafond je voorkeur geniet, schakel je best een vakman in. De ruimte op de juiste temperatuur brengen laat je namelijk liever doen door iemand met wat ervaring.

Welk onderhoud is nodig?

Om ervoor te zorgen dat het spanplafond lang meegaat en blijft stralen, moet je het regelmatig onderhouden. Gelukkig is dat vrij gemakkelijk. Spanplafonds zijn namelijk waterafstotend en dus afwasbaar.

Bovendien stoten spanplafonds vet, nicotine en andere vervuilers automatisch af. Vuil trekt niet in het doek en als je het dus regelmatig afkuist, blijft het plafond lang mooi.

Wees echter voorzichtig met schoonmaakproducten. Gebruik geen agressieve middelen en geen borstels met sterke haren. Deze beschadigen het doek. Een stoffen doekje met wat water en eventueel een licht schoonmaakmiddel zijn voldoende.

Spanplafonds voor alle ruimtes

Spanplafonds kunnen voor veel doeleinden gebruikt worden. Met de nodige aanpassingen passen deze plafonds ook in vochtige ruimtes zoals de keuken of de badkamer. Zelfs buitenhuis kan je een spanplafond monteren.

Lees hieronder wat je nodig hebt om deze werken tot een goed einde te brengen.


De volgende vragen en informatie over gyproc komen aan bod:


Spanplafond badkamer

Op zich zijn spanplafonds eigenlijk al waterdicht en condensbestendig. Een spanplafond plaatsen in de badkamer is dus geen probleem. Toch wordt aangeraden om de ruimte van voldoende ventilatieroosters of een ventilatiesysteem te voorzien.

Spanplafond woonkamer en keuken

Spanplafonds zijn zeer geschikt voor gebruik in de woonkamer of keuken omdat ze zo gemakkelijk te onderhouden zijn. Vocht zorgt niet voor problemen en vet kan gemakkelijk verwijderd worden met een doekje.

Het voordeel van een spanplafond is dat je het van vele extra’s kan voorzien. In de keuken kan je er gemakkelijk een afzuig- of ventilatiesysteem in verwerken. In de woonkamer combineer je zo’n plafond met gezellige verlichting of ingebouwde luidsprekers voor een geweldige akoestiek.

Spanplafond buiten: kan dat?

Natuurlijk kan dat. Spanplafonds kennen geen grenzen. Aangezien ze geen last hebben van vocht of temperatuurverschillen kan je deze plafonds dus ook buiten installeren. Daarnaast zijn de doeken schimmel-, alg- en bacteriewerend. Je hoeft dus ook niet ongerust te zijn over vuile aanslag op het spanplafond voor buiten.

Een vakman inschakelen voor een spanplafond op maat?

Vind een geschikte vakman door hier gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen.

Spanplafond nadelen: zijn die er?

Spanplafonds hebben helaas ook enkele kleine nadelen maar deze wegen niet op tegen de vele voordelen.

Als je voor een spanplafond kiest, let dan op met deze details:

  • De spandoeken zijn kwetsbaar. Het materiaal mag dan wel heel stevig zijn, door de spanning kan je het doek gemakkelijk beschadigen met scherpe voorwerpen.
  • Hoewel spanplafonds verschillende schadelijke stoffen, zoals nicotine, afstoten, zorgt sigarettenrook voor verkleuring van het plafond.
  • In het geval van verkleuring of als je het patroon beu bent, valt er weinig aan te doen. De meeste doeken kunnen niet overschilderd worden.
  • Eenmaal je gaatjes maakt voor verlichting kan je het plafond niet meer verplaatsen. De gaten zijn permanent en kunnen dus niet gedicht worden.
  • Spanplafonds zijn onderhoudsvriendelijk maar wel vrij gevoelig. Een spanplafond schoonmaken met een fout kuismiddel of een te harde borstel kan scheurtjes veroorzaken.

Spanplafond zelf doen of vakman inschakelen?

Zelf een spanplafond plaatsen valt echt niet aan te raden. Hoewel het materiaal stevig is, kan een foute handeling het doek beschadigen alvorens het zelfs op zijn plaatst zit. Daarnaast heb je voldoende ervaring nodig om het doek perfect op maat te snijden en nauwkeurig op te spannen.

Als je toch vol zelfvertrouwen zit en zelf de handen uit de mouwen wil steken, voorzie dan het correcte materiaal. Zorg voor een goed snijmes, voldoende klemmen, een goede boormachine en een heteluchtpistool. En begin met een doe het zelf spanplafond in een kleine, eenvoudige ruimte met mooie rechte hoeken.

Een vakman kan je ook helpen met andere gyprocwerken. Lees meer over andere soorten gyprocwerken.

spanplafond kosten

Spanplafond laten plaatsen? Bespaar op de kosten!

Een vakman inschakelen is meestal niet zoveel duurder dan doe-het-zelfwerk. Bovendien zijn er veel minder risico’s op schade. Je bespaart ook doordat je zelf geen materiaal dient aan te kopen of te huren.

Start nu je gratis offerteaanvraag.

Om zeker te zijn van voordelige prijzen, raden we aan om offertes van verschillende specialisten te vergelijken. Probeer onze vrijblijvende offerteservice om gratis offertes aan te vragen bij vaklui uit je buurt.

Gratis offertes vergelijken!