Gyproc voegen
Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!
- Home
- /
- Gyprocwerken
- /
- Gyproc voegen
Tips gyproc voegen
Wil je gipsplaten plaatsen maar heb je nog vragen over de gyproc voegen? Zoek je het verschil tussen de verschillende voegmiddelen en voegbanden?
Lees verder voor een uitgebreid stappenplan om gyproc te voegen. We bespreken in detail de werkwijze en welk gyproc vulmiddel je best gebruikt.
Ben je zelf niet zo handig, schakel dan een vakman in. Via onze gratis offertedienst kan je gemakkelijk en gratis een offerte indienen.
Ga meteen naar:
Waarom gyproc voegen?
Na het plaatsen van gyproc zijn er nog zichtbare voegen tussen de platen.
Het is belangrijk om deze vol te zetten om voor een nette afwerking te zorgen.
Daarnaast dien je deze voegen te dichten om eventuele vochtproblemen in de muur of met de gipsplaten te voorkomen.
Kiezen voor een vakman is de veiligste optie, zo weet je zeker dat het werk goed wordt verricht! Vraag gratis offertes aan en vergelijk vakmannen!
Werkwijze gyproc voegen
Gyproc voegen kunnen vrij gemakkelijk egaal afgewerkt worden. Het nadeel is dat het wel even duurt.
In onderstaand stappenplan ontdek je hoe je je voorbereidt, hoe je dient te voegen en wat je nadien nodig hebt ter afwerking.
Ga meteen naar:
Voorbereiding
De voorbereiding begint bij de aankoop van de gipsplaten. Voor de beste resultaten kies je voor gyproc met afgeschuinde ABA-randen.
Daarna zoek je al het nodige materiaal bijeen zodat je vlot te werk kan gaan.
De belangrijkste materialen zijn:
- Voegmiddel
- Plamuurmes
- Voegband
- Pleisterspaan
- Schuurgaas
Voegband aanbrengen
Het voegen begint met een laag voegband. Je kan zowel papieren voegband als zelfklevend voegband gebruiken.
Snij papieren voegband voordien op maat om gemakkelijker te werken. De voegband breng je aan op een laagje specie. Daarna druk je de voegband met het plamuurmes in de voeg om eventuele luchtbellen te verwijderen. Met het plamuurmes schraap je daarna overtollige voegspecie weg.
Zelfklevend voegband kan je zonder voegspecie aanbrengen. Kleef de voegband rechtstreeks op de voeg.
Gyproc voegen
Na het aanbrengen van de voegband smeer je meer voegspecie over de voeg. Met een plamuurmes smeer je het middel uit over de gehele breedte.
Daarna zet je het plamuurmes gelijk met de plaat en schraap van boven naar beneden het resterende voegmiddel weg. Duw het mespunt tegen de plaat om er zeker van te zijn dat je de voeg niet uitholt.
Beweeg daarna het voegmes bijna vlak met de muur van boven naar beneden om de voeg te egaliseren. Breng een lichte druk uit zodat je eventuele luchtbellen verwijdert. Indien nodig kan je wat extra voegproduct aanbrengen.
Zet je plamuurmes loodrecht op de voeg om te controleren of deze voldoende gevuld is. Als er geen licht schijnt tussen het voegmes en de gipsplaat is alles in orde.
Voegen afwerken
Voor de afwerking breng je een tweede laag voegspecie aan eenmaal de eerste is uitgehard.
Als er bramen zijn steek je deze eerst af met het plamuurmes. Schuur echter nooit tussen de eerste en de twee laag voegspecie.
Wanneer deze laag droog is, kan je wel voorzichtig schuren met wat schuurgaas. Verwijder daarna het stof van de gipsplaten om de wand verder af te werken met verf, behangpapier of tegels.
Als je zeker wil zijn dat je voegwerken goed worden afgewerkt is het verstandig om een vakman in te schakelen. Vraag daarom gratis en vrijblijvend offertes aan!
Gyproc voegen: tips
Gebruik geen verschillende voegmiddelen door elkaar voor de eerste en tweede laag. De hechting zal van mindere kwaliteit zijn.
Zelfklevend voegpapier is gemakkelijker voor doe-het-zelvers. Het nadeel van deze soort is dat je het enkel kan gebruiken om gyproc binnenhoeken te voegen. Voor kopse voegen of voegen tussen gyproc en andere materialen gebruik je beter papieren voegband. Werk van boven naar beneden om te voegen. Stop zo’n halve meter van de vloer. Dit stuk werk je nadien af.
Een vakman gezocht om gyproc voegen aan te brengen?
Vraag hier gratis offertes aan om snel een goedkope vakman uit de buurt te vinden.
Soorten voegmiddel
Er bestaan twee soorten voegmiddel voor ABA-voegen: ABA-joint en ABA-mix.
ABA-joint is een product in poedervorm dat je zelf dient te mengen met water. Dit product droogt snel en is dus geschikt voor doe-het-zelvers met ervaring of vaklui.
ABA-mix is een kant-en-klaar voegmiddel. Deze pasta kan je rechtstreeks aanbrengen in de voeg. Het duurt echter tot 24 uur voor dit uitdroogt. Je kan dus rustig te werk gaan. Deze specie is wel een stuk duurder dan ABA-joint.
Na uitdroging is er geen verschil tussen beide voegmiddelen.
Kosten gyproc voegen
Gyproc voegen laten afwerken door een vakman kost tussen de €15,- en €30,- per vierkante meter.
De exacte prijs is afhankelijk van de ervaring van de vakman, de gekozen producten en de oppervlakte van de muur. Ook de administratieve kosten en de voorrijkosten dien je in rekening te brengen.
Benieuwd naar de exacte kosten? Vergelijk dan gratis offertes!
Wat na het voegen van gyproc?
Gyrpoc voegen blijven zichtbaar na de afwerking. Er zal altijd wat kleurverschil zijn tussen de gyproc en het voegmiddel. Daarom werkt men de gyproc verder af.
De voornaamste methodes zijn schilderen, behangen en tegelen.
Gyproc platen afwerken met verf gaat snel. Beng een laag primer aan en daarna de de eerste verflaag. Wanneer de verf droog is breng je op dezelfde manier een tweede laag verf aan.
Om gyproc gipsplaten af te werken met behang moeten die eerst goed droog en stofvrij zijn. Werk eventuele oneffenheden nauwkeurig weg. Eerst breng je een laag voorstrijkmiddel aan en daarna breng je de lijm aan op de gyproc zodat je het behangpapier kan kleven.
Gyproc kan je ook afwerken met tegels. Eerst zorg je voor een egale, stofvrije muur. Daarna breng je een laag voorstrijkmiddel aan. Vervolgens strijk je de tegellijm uit en plaats je de tegels op de gyproc platen. Meer informatie over het afwerken van gyproc kan je vinden op de pagina Gyproc afwerken.
Goedkoop gyproc laten voegen? Vergelijk gratis offertes
Schakel je liever een vakman in om de voegen netjes te laten afwerken?
Dien hier een gratis aanvraag in om meerdere offertes te ontvangen. Door de prijzen en voorwaarden te vergelijken, kan je trouwens makkelijk wat besparen.
Dien nu een gratis aanvraag in om te besparen om de kosten om gyproc te voegen.