Gyproc plafond

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Gyprocwerken
 4. /
 5. Gyproc plafond

Gyproc op plafond plaatsen

Gyproc is de gemakkelijkste manier om plafonds te vernieuwen of te verlagen. Dat wil echter niet zeggen dat je er geen kennis voor nodig hebt. Er bestaan verschillende systemen om gyproc tegen het plafond te monteren.

Start gratis offerteaanvraag!

Schakel een vakman in om de correcte panelen en constructiemethode te bepalen. Je vindt er gemakkelijk een door hier gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen.gyproc plafond

Waarom een gyproc plafond?

Er zijn verschillende redenen om voor een gyproc plafond te kiezen. Het is, bijvoorbeeld, de ideale manier om het plafond te vernieuwen. Het vergt namelijk weinig werk en levert een strakke afwerking op. Meer informatie over het afwerken van gyproc.

Met gyproc kan je gemakkelijk het plafond verlagen en zo isolatie en elektriciteitskabels wegwerken. Je kan ook netjes nieuwe verlichting in het plafond verwerken dankzij gyproc platen.

Wat zijn de voordelen?

Gyproc plafond systemen zorgen voor een strakke uitstraling. Daarnaast hebben ze nog enkele voordelen:

 • Je hoeft het oude plafond niet volledig te herstellen of verwijderen.
 • Met een gyproc plafond kan je gemakkelijk leidingen, bedrading en dergelijke camoufleren.
 • Een vals plafond zorgt voor thermische en akoestische isolatie.
 • In combinatie met isolatieplaten bespaar je op energiekosten.
 • Een gyproc plafond systeem is gemakkelijk en snel te plaatsen en dus vrij goedkoop.
 • Je kan het plafond gemakkelijk beschilderen.

Wat kost een gyproc plafond?

De meeste gyproc plafonds kosten tussen de €55,- en €70,- per vierkante meter. De prijs kan uiteraard wat schommelen volgens de kwaliteit van de platen, het type bevestiging en andere extra werken. Het plaatsen van een gyproc plafond gaat namelijk vaak gepaard met dakisolatie of nieuwe verlichting.

In onderstaande tabel krijg je enkele gemiddelde prijzen per paneel of per vierkante meter.

Kosten gyproc plafond 2024

Soort plafond Prijs*
Standaard plafondplaten €25,- tot €60,- per paneel
Isolerende plafondplaten €55,- tot €75,- per paneel
Afgehangen plafond €55,- tot €70,- per m² 
Vrijdragend plafond €55,- tot €70,- per m² 

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw, maar excl. montage. Vraag gratis offertes aan om te besparen!

Besparen op de kosten voor een grypoc plafond?

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om tarieven te vergelijken.

Gyproc tegen plafond: de mogelijkheden

Een gyproc plafond plaatsen laat veel ruimte voor creativiteit. Dankzij de verschillende installatiemethodes kan je vele kanten uit.

Ook qua functionaliteit is het natuurlijk handig dat er meerdere mogelijkheden zijn. Hieronder volgt een opsomming van de verschillende soorten gyproc plafonds.

Meer informatie over gyproc wanden.


Lees meer over:


Vrijdragend plafond: verlagend

Een vrijdragend plafond wordt bevestigd aan de muren rondom het plafond. Dit systeem werkt het best in kleine ruimtes en wordt vooral toegepast wanneer het bestaande plafond niet voldoende draagkracht biedt.

Vaak gebruikt men voor deze structuur een metalen raamprofiel. De platen kunnen hierop snel bevestigd worden waardoor dit een vrij goedkoop systeem is.

In grotere ruimtes houdt dit echter wat risico in. Als de te overspannen ruimte te groot is, zal het metalen kader doorhangen door het gewicht van de gipsplaten. Vrijdragende plafonds zijn dus ook vaak lager wat tot meer ruimteverlies leidt.

Afgehangen plafond: rechtstreekse plaatsing

Een afgehangen plafond wordt rechtstreeks vastgemaakt aan het bestaande plafond. Soms worden de platen rechtstreeks aan de houten balken of het beton bevestigd maar er wordt ook soms een draagsysteem gebruikt om het plafond waterpas te maken.

Dit soort gyproc plafonds gebruikt men vooral om grote overspanningen te overbruggen, plafonds te verlagen of om schuine daken af te werken na isolatiewerken.

Plagyp plafond: voor grote overspanningen

Een plagyp plafond lijkt grotendeels op een afgehangen plafond. De gyproc plafond platen worden echter wat anders bevestigd. Men gebruikt hiervoor speciale beugels en profielen waardoor er minder bevestigingspunten nodig zijn.

Met dit systeem kan je nog grotere ruimtes overspannen. Het plafond kan ook helemaal waterpas geïnstalleerd worden.

Gebogen plafond: is dit mogelijk?

Met speciale flexibele gyprocplaten kan je ook een gebogen plafond creëren. Deze buigzame platen zijn zo’n 6 tot 7 mm dik en kunnen in verschillende gradaties gebogen worden.

Deze techniek is vooral populair in commerciële gebouwen. In openbare ruimtes worden gebogen plafonds vaak voorzien van akoestisch vezeldoek voor een verbeterde akoestiek.

Laat je plafond snel en gemakkelijk vernieuwen!

Vraag hier gratis offertes voor een gyproc plafond aan om een geschikte vakman te vinden.

Afwerken gyproc plafond

De afwerking van de voegen gebeurt met ABA-Joint. Men brengt deze specie aan op de voegen en bevestigd er daarna een voegband op. Ten slotte, brengt men nog een of twee lagen specie aan om de voeg af te werken.

Daarna kan je de gyproc op verschillende manieren afwerken. De populairste opties zijn verf en behangpapier. Daarnaast zijn er nog enkele mogelijkheden, zoals renovlies.

Welke gyproc voor plafond?

Er bestaan verschillende soorten gyproc. De witte standaardplaten worden het meest gekocht. Daarnaast bestaan er ook groene waterdichte en rode brandwerende platen voor speciale omstandigheden, zoals openbare gebouwen.

Om te besparen op de stookkosten kan je ook voor isoleren gipsplaten opteren.

Gyproc plafond badkamer: welke plafondplaten?

In de badkamer en andere vochtige ruimtes heb je speciale gyproc panelen nodig. Deze gyproc platen zijn 9 mm dik en geïmpregneerd met een waterafstotend product. Daardoor nemen ze minder vocht op en zijn ze beter bestand tegen eventuele schade door condensatievocht.

Gipsplaten die behandeld zijn tegen vocht zijn groen van kleur. Zo kan je ze gemakkelijk onderscheiden van de gewone gipsplaten. Uiteraard kun je ze schilderen zodat je badkamer niet groen blijft. Door voor vochtbestendige verf te kiezen, biedt je de muren nog wat extra bescherming.

Welke dikte plafondplaten?

Gyproc panelen bestaan in twee populaire maten: 9,5 mm en 12,5 mm.

Een gyproc plafond dikte van 12,5 mm is de beste keuze. Deze dikkere platen zorgen voor een betere geluidsisolatie. Ze zijn wat steviger en dus ook minder gevoelig om door te buigen. Deze dikkere platen kosten echter iets meer.

Als je en gebogen plafond wil, kies je uiteraard voor dunnere platen. De verminderde akoestische voordelen kan je compenseren met behulp van akoestisch vezeldoek.

Bij gipslaten spreekt men over 2xABA en 4xABA. Dit verwijst naar de randen van de platen. 4xABA platen hebben 4 schuine randen. Het is dus gemakkelijker om deze in elkaar te schuiven en te voegen.

Benieuwd naar de kosten? Vergelijk gratis offertes!

Isolerende plafondplaten

Een verlaagd plafond met gyproc is de ideale gelegenheid om het dak beter te isoleren. Tegenwoordig bestaan er ook gyprocplaten die reeds van isolatiemateriaal voorzien zijn.

Daarnaast kiest men echter nog vaak voor standaardplaten. Door deze voldoende te verlagen ten opzichte van het bestaande plafond blijft er genoeg ruimte beschikbaar om isolatiemateriaal te plaatsen tussen het bestaande plafond en het vals plafond.

Hoe gyproc plafond plaatsen?

Een gyproc plafond plaatsen is de snelste en eenvoudigste manier om het dak te vernieuwen. Hieronder leggen we uit hoe dat precies in zijn werk gaat. Daarvoor moeten we echter eerst onderscheid maken tussen de verschillende types.

Een afgehangen plafond bevestig je via een houten of metalen structuur aan het huidige plafond. Een plagyp plafond bevestig je via beugels aan het bestaande plafond. Als het vals plafond niet aan de dakstructuur vastgemaakt kan worden, kies je voor een vrijdragend plafond dat op de muren rust.

Benodigdheden om een gyproc plafond te plaatsen:

 • Gipsplaten
 • Roestvrije schroeven
 • Boormachine
 • Meter en potlood
 • Breekmes en handzaag
 • Voegband en voegmiddel
 • Truweel, pleisterspaan en plamuurmes
 • Stelling of ladder

Afhankelijk van het type gyproc plafond, heb je nog wat extra materiaal nodig, zoals metalen profielen, ankers of houten latten.

Kies voor 4xABA platen met 4 schuine randen. Deze zijn gemakkelijker in elkaar te schuiven en te voegen.

Benieuwd naar de kosten? Vergelijk gratis offertes!

Vrijdragend plafond plaatsen

Als je een vrijdragend plafond wil, moet je de oppervlakte van het plafond opmeten. Dit systeem werkt namelijk niet in grote ruimtes. Daarnaast heb je deze afmetingen nodig om het Metal Stud kader voor de gyprocplaten te ontwerpen. Meet tegelijkertijd ook de hoogte op voor het verlaagd plafond. Zorg voor voldoende afstand tussen het huidige plafond en de gipsplaatsen zodat je eventueel isolatie en nieuwe verlichting kan voorzien.

Veranker eerst de horizontale Metal Stud profielen op de langste muren. Bevestig met een schroef om de 60 cm. Daarna volgen de uiterste verticale profielen. Deze schroef je om de 125 cm vast.

Vervolgens monteer je de tussenliggende profielen. Deze snij je ongeveer een centimeter korter dan de afstand tussen beide muren. Daarna klem je ze tussen de randprofielen en bevestig je ze met schroeven.

Als je wil isoleren, leg dan het isolatiematerialen gewoon bovenop het Metal Stud frame.

Ten slotte, schroef je de gipsplaten vast aan het frame.

Afgehangen plafond plaatsen

Een afhangend plafond is interessanter voor grotere overbruggingen omdat je de profielen zal verankeren aan het dak. Zo zullen de platen niet doorhangen.

Ook hier moet je eerst alles grondig opmeten en kijken of het plafond waterpas is. Op basis daarvan bepaal je waar de verankeringen komen. Afhankelijk van je dakstructuur bevestig je de gipsplaten rechtstreeks aan de houten balken of gebruik je een draagsysteem. Zo’n systeem helpt om het verlaagd plafond waterpas te maken.

Eenmaal de platen op hun plek zitten, werk je de constructie verder af. Eerst dien je de voegen af te werken. Daarvoor gebruikt men ABA joint filler en voegband. Vervolgens kan je het plafond schilderen of afwerken zoals je wil.

Wil je liever een vakman inschakelen om gyproc te plaatsen?

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om prijzen te vergelijken.

Plagyp plafond monteren

Dit systeem is een variant op het afgehangen plafond. Hierbij monteer je de gyproc platen op een onderliggende structuur. Met een plagyp S systeem bevestig je het plafond onder houten balken.
Een plagyp D systeem dient voor grotere oppervlaktes en verlagingen.

Een plagyp S systeem werkt op basis van plafondhangers en randprofielen. Meet de hoogte correct af zodat de hangers en randprofielen op dezelfde hoogte komen. Monteer de profielen evenwijdig met de houten balken.

Plaats vervolgens de tussenprofielen in het randprofiel en klik vast aan de plafondhangers. Vervolgens monteer je de gyproc platen. Schroef vast om de 25 cm.

Bij een plagyp D systeem gebruik je ophangdraden. Deze hangers kan je in alle plafondsoorten bevestigen, zelfs in beton. Je dient wel een aangepast bevestigingssysteem te gebruiken per ondergrond.

Ook bij dit systeem gebruik je randprofielen en tussenprofielen, die aan de hangers bevestigd worden. De eerste laag klik je vast in de hangers. De tweede laag bevestig je kruis aan het vorige profiel met een verbindingsruiter.

Als het plafond niet mooi haaks loopt, wordt het wat moeilijker. Begin bij de tweede rij waar je volledige gipsplaten kan gebruiken. Vervolgens werk je het deel tussen de muur en de volledige gipsplaten af.

Monteer, ten slotte, de gipsplaten dwars aan de plafondprofielen.

Gyproc plafond plaatsen op hout

Als je over een vlak plafond beschikt, is houten lattenwerk een goede basis voor gyproc.

Een frame van houten latten is goedkoper dan een metalen frame. Een gyproc plafond plaatsen op hout vergt wel wat extra werk. Er komt wat meet-, zaag- en schuurwerk bij kijken. Bijgevolg, heb je ook meer opruimwerk door stof en zaagsel.

Nog enkele tips om dit tot een goed einde te brengen.

 • Gebruik de boormachine op de sterkste stand en de hoogste snelheid.
 • Gebruik roestvrije schroeven.
 • Monteer houten latten waar je later openingen zal maken voor verlichting of dergelijke.
 • Koop kwalitatief hout zonder scheuren of andere tekortkomingen.

Gyproc plafond plaatsen op beton

Een gyproc plafond plaatsen op beton kan op twee manieren. Als je het plafond niet veel wil verlagen, is vastlijmen de beste manier. De platen worden hierbij rechtstreeks tegen het oppervlak gekleefd.

Voor een verlaagd plafond dien je een frame te verankeren in het beton. Je gebruikt hiervoor het plagyp D systeem.

Afwerken gyproc plafond

Voor een nette afwerking dien je eerst de schroefgaten en de voegen tussen de gyproc platen af te werken. Hiervoor gebruikt je voegband en ABA-joint of -mix. Breng eerst een laag voegmiddel aan, leg er daarna voegband over en werk af met een tweede (en derde) laag voegmiddel.

Eenmaal de voegen droog zijn, mag je het gyproc plafond verder afwerken. Schilderen en pleisteren zijn de voornaamste opties.

Vergeet echter niet om geschikte producten te kiezen. Een laag primer voorkomt dat de platen te veel verf opzuigen. In de badkamer gebruik je best waterafstotende verf.

Ten slotte, voorzie je openingen voor verlichting, ventilatiepanelen en dergelijke.

Gyproc plafond zelf plaatsen: tips

De belangrijkste stap bij het plaatsen van een gyproc plafond is waarschijnlijk het opmeten van de ruimte en de hoogte. Als alles goed opgemeten en afgetekend is, heb je al de helft van de klus geklaard.

Verder herhalen we nog eens dat je best met volledige platen begint. Werk nadien de hoeken af door platen op maat te snijden.

Vergeet ook niet om de platen geschrankt te leggen om een breuklijn te vermijden en het voegen te vereenvoudigen.

Waarom een gyprocwerker inschakelen?

We komen terug bij de belangrijkste stap: het meetwerk. Een kleine rekeningfout heeft grote gevolgen. Het dak kan, bijvoorbeeld, schuin liggen of doorhangen. Daarnaast is het ook belangrijk om de correcte hoeveelheid profielen en platen te bestellen. Een vakman kan veel preciezer meetwerk doen omdat hij over professioneel materiaal beschikt, zoals lasermeters. Bovendien heeft hij meer ervaring om de juiste hoeveelheid materiaal te berekenen.

Een expert in gyprocwerken heeft een beter inzicht over welk systeem best past. Je dient namelijk rekening te houden met de oppervlakte, het materiaal en de toestand van het plafond.

De kosten voor een vakman zijn ongeveer 55 tot 70 euro per vierkante meter.

gyproc plafond kosten

Gyproc plafond laten plaatsen? Vergelijk gratis offertes!

Om een goed resultaat te garanderen, laat je best gyproc installeren door een expert in gyprocwerken. Iemand met voldoende ervaring kan beter inschatten of een afhangend of vrijdragend systeem de betere optie is. Hij schat ook andere risico’s in om zo de gewenste dikte en soort platen te kiezen.

Start nu je gratis offerteaanvraag.

Uiteraard hoef je niet de eerste de beste vakman te kiezen. Vraag gratis offertes aan om zo vaklui uit de buurt te vergelijken. Omdat de arbeidskosten vaak flink verschillen, zal je zo eenvoudig enkele honderden euro’s besparen op de kosten voor een gyproc plafond.

Gratis offertes vergelijken!