Gyprocwerker gezocht voor gyprocwerken?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Gyproc plafond

Gyproc is de gemakkelijkste manier om plafonds te vernieuwen of te verlagen. Dat wil echter niet zeggen dat je er geen kennis voor nodig hebt. Er bestaan verschillende systemen om gyproc tegen het plafond te monteren.

Start gratis offerteaanvraag!

Schakel een vakman in om de correcte panelen en constructiemethode te bepalen. Je vindt er gemakkelijk een door hier gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen.gyproc plafond

Waarom een gyproc plafond?

Er zijn verschillende redenen om voor een gyproc plafond te kiezen. Het is, bijvoorbeeld, de ideale manier om het plafond te vernieuwen. Het vergt namelijk weinig werk en levert een strakke afwerking op. Meer informatie over het afwerken van gyproc.

Met gyproc kan je gemakkelijk het plafond verlagen en zo isolatie en elektriciteitskabels wegwerken. Je kan ook netjes nieuwe verlichting in het plafond verwerken dankzij gyproc platen.

Wat zijn de voordelen?

Gyproc plafond systemen zorgen voor een strakke uitstraling. Daarnaast hebben ze nog enkele voordelen:

  • Je hoeft het oude plafond niet volledig te herstellen of verwijderen.
  • Met een gyproc plafond kan je gemakkelijk leidingen, bedrading en dergelijke camoufleren.
  • Een vals plafond zorgt voor thermische en akoestische isolatie.
  • In combinatie met isolatieplaten bespaar je op energiekosten.
  • Een gyproc plafond systeem is gemakkelijk en snel te plaatsen en dus vrij goedkoop.
  • Je kan het plafond gemakkelijk beschilderen.

Wat kost een gyproc plafond?

De meeste gyproc plafonds kosten tussen de €55,- en €70,- per vierkante meter. De prijs kan uiteraard wat schommelen volgens de kwaliteit van de platen, het type bevestiging en andere extra werken. Het plaatsen van een gyproc plafond gaat namelijk vaak gepaard met dakisolatie of nieuwe verlichting.

In onderstaande tabel krijg je enkele gemiddelde prijzen per paneel of per vierkante meter.

Kosten gyproc plafond 2023

Soort plafond Prijs*
Standaard plafondplaten €25,- tot €60,- per paneel
Isolerende plafondplaten €55,- tot €75,- per paneel
Afgehangen plafond €55,- tot €70,- per m² 
Vrijdragend plafond €55,- tot €70,- per m² 

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw, maar excl. montage. Vraag gratis offertes aan om te besparen!

Besparen op de kosten voor een grypoc plafond?

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om tarieven te vergelijken.

Gyproc tegen plafond: de mogelijkheden

Een gyproc plafond plaatsen laat veel ruimte voor creativiteit. Dankzij de verschillende installatiemethodes kan je vele kanten uit.

Ook qua functionaliteit is het natuurlijk handig dat er meerdere mogelijkheden zijn. Hieronder volgt een opsomming van de verschillende soorten gyproc plafonds.

Meer informatie over gyproc wanden.


Lees meer over:


Vrijdragend plafond: verlagend

Een vrijdragend plafond wordt bevestigd aan de muren rondom het plafond. Dit systeem werkt het best in kleine ruimtes en wordt vooral toegepast wanneer het bestaande plafond niet voldoende draagkracht biedt.

Vaak gebruikt men voor deze structuur een metalen raamprofiel. De platen kunnen hierop snel bevestigd worden waardoor dit een vrij goedkoop systeem is.

In grotere ruimtes houdt dit echter wat risico in. Als de te overspannen ruimte te groot is, zal het metalen kader doorhangen door het gewicht van de gipsplaten. Vrijdragende plafonds zijn dus ook vaak lager wat tot meer ruimteverlies leidt.

Afgehangen plafond: rechtstreekse plaatsing

Een afgehangen plafond wordt rechtstreeks vastgemaakt aan het bestaande plafond. Soms worden de platen rechtstreeks aan de houten balken of het beton bevestigd maar er wordt ook soms een draagsysteem gebruikt om het plafond waterpas te maken.

Dit soort gyproc plafonds gebruikt men vooral om grote overspanningen te overbruggen, plafonds te verlagen of om schuine daken af te werken na isolatiewerken.

Plagyp plafond: voor grote overspanningen

Een plagyp plafond lijkt grotendeels op een afgehangen plafond. De gyproc plafond platen worden echter wat anders bevestigd. Men gebruikt hiervoor speciale beugels en profielen waardoor er minder bevestigingspunten nodig zijn.

Met dit systeem kan je nog grotere ruimtes overspannen. Het plafond kan ook helemaal waterpas geïnstalleerd worden.

Gebogen plafond: is dit mogelijk?

Met speciale flexibele gyprocplaten kan je ook een gebogen plafond creëren. Deze buigzame platen zijn zo’n 6 tot 7 mm dik en kunnen in verschillende gradaties gebogen worden.

Deze techniek is vooral populair in commerciële gebouwen. In openbare ruimtes worden gebogen plafonds vaak voorzien van akoestisch vezeldoek voor een verbeterde akoestiek.

Laat je plafond snel en gemakkelijk vernieuwen!

Vraag hier gratis offertes voor een gyproc plafond aan om een geschikte vakman te vinden.

Afwerken gyproc plafond

De afwerking van de voegen gebeurt met ABA-Joint. Men brengt deze specie aan op de voegen en bevestigd er daarna een voegband op. Ten slotte, brengt men nog een of twee lagen specie aan om de voeg af te werken.

Daarna kan je de gyproc op verschillende manieren afwerken. De populairste opties zijn verf en behangpapier. Daarnaast zijn er nog enkele mogelijkheden, zoals renovlies.

Welke gyproc voor plafond?

Er bestaan verschillende soorten gyproc. De witte standaardplaten worden het meest gekocht. Daarnaast bestaan er ook groene waterdichte en rode brandwerende platen voor speciale omstandigheden, zoals openbare gebouwen.

Om te besparen op de stookkosten kan je ook voor isoleren gipsplaten opteren.

Gyproc plafond badkamer: welke plafondplaten?

In de badkamer en andere vochtige ruimtes heb je speciale gyproc panelen nodig. Deze gyproc platen zijn 9 mm dik en geïmpregneerd met een waterafstotend product. Daardoor nemen ze minder vocht op en zijn ze beter bestand tegen eventuele schade door condensatievocht.

Gipsplaten die behandeld zijn tegen vocht zijn groen van kleur. Zo kan je ze gemakkelijk onderscheiden van de gewone gipsplaten. Uiteraard kun je ze schilderen zodat je badkamer niet groen blijft. Door voor vochtbestendige verf te kiezen, biedt je de muren nog wat extra bescherming.

Welke dikte plafondplaten?

Gyproc panelen bestaan in twee populaire maten: 9,5 mm en 12,5 mm.

Een gyproc plafond dikte van 12,5 mm is de beste keuze. Deze dikkere platen zorgen voor een betere geluidsisolatie. Ze zijn wat steviger en dus ook minder gevoelig om door te buigen. Deze dikkere platen kosten echter iets meer.

Als je en gebogen plafond wil, kies je uiteraard voor dunnere platen. De verminderde akoestische voordelen kan je compenseren met behulp van akoestisch vezeldoek.

Bij gipslaten spreekt men over 2xABA en 4xABA. Dit verwijst naar de randen van de platen. 4xABA platen hebben 4 schuine randen. Het is dus gemakkelijker om deze in elkaar te schuiven en te voegen.

Benieuwd naar de kosten? Vergelijk gratis offertes!

Isolerende plafondplaten

Een verlaagd plafond met gyproc is de ideale gelegenheid om het dak beter te isoleren. Tegenwoordig bestaan er ook gyprocplaten die reeds van isolatiemateriaal voorzien zijn.

Daarnaast kiest men echter nog vaak voor standaardplaten. Door deze voldoende te verlagen ten opzichte van het bestaande plafond blijft er genoeg ruimte beschikbaar om isolatiemateriaal te plaatsen tussen het bestaande plafond en het vals plafond.

gyproc plafond kosten

Gyproc plafond laten plaatsen? Vergelijk gratis offertes!

Om een goed resultaat te garanderen, laat je best gyproc installeren door een expert in gyprocwerken. Iemand met voldoende ervaring kan beter inschatten of een afhangend of vrijdragend systeem de betere optie is. Hij schat ook andere risico’s in om zo de gewenste dikte en soort platen te kiezen.

Start nu je gratis offerteaanvraag.

Uiteraard hoef je niet de eerste de beste vakman te kiezen. Vraag gratis offertes aan om zo vaklui uit de buurt te vergelijken. Omdat de arbeidskosten vaak flink verschillen, zal je zo eenvoudig enkele honderden euro’s besparen op de kosten voor een gyproc plafond.

Gratis offertes vergelijken!