Gyproc wand

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Gyprocwerken
 4. /
 5. Gyproc wand

Gyproc wand laten plaatsen?

Met een gyproc wand creëer je gemakkelijk een nieuwe ruimte, letterlijk of figuurlijk. Een nieuwe wand met gipsplaten kan namelijk de uitstraling van een ruimte volledig veranderen. Daarnaast kan je met gyproc ook een scheiding creëren en zo een ruimte in twee delen.

Wat dit kost en hoe dit precies werkt, ontdek je in dit artikel.

Start gratis offerteaanvraag!

Voor prijs op maat, raden we aan om een offerte aan te vragen. Dat kan gratis en vrijblijvend via onze gratis offerteservice. Bovendien krijg je zo meerdere offertes om tarieven te vergelijken.gyproc wand

Wat zijn gyproc wanden?

Gyproc wordt vaak gebruikt om gemakkelijk valse wanden of scheidingswanden te creëren.

De constructie bestaat doorgaans uit een gyproc wandprofiel en de feitelijke wanden op basis van gyprocplaten. Het frame bestaat uit houten of metalen latten die aan de vloer, de muren en het dak bevestigd worden. Met behulp van tussenprofielen kunnen de panelen hier gemakkelijk in bevestigd of aan vastgeschroefd worden.

Na de afwerking met plamuur en verf of behang ziet een gyproc eruit zoals een echte muur.

Waarom een gyproc wand plaatsen?

Een gyproc wand is de snelste en gemakkelijkste manier om een nieuwe wand te plaatsen. Je kan er zowel bestaande wanden mee vernieuwen of volledig nieuwe wanden plaatsen.

Met gyproc wandpanelen is de zolder afwerken een fluitje van een cent. Ook een bestaande kamer in twee delen om een extra kamer te creëren kost weinig moeite.

Prijs gyproc wand

Voorzetwanden zijn iets gemakkelijker te installeren en dus ook wat goedkoper dan scheidingswanden. Voorzetwanden kosten tussen de €25,- en €35,- per vierkante meter. Scheidingswanden hebben gemiddelde prijs van €40,- tot €60,- per vierkante meter. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de prijs.

Kosten gyproc wand 2024

Type wand Gemiddelde prijs per m²* Bijzonderheden
Voorzetwand €25,- tot €30,- 55 mm profielen

Met 50 mm isolatie

Dubbele voorzetwand €30,- tot €35,- 2 gyprocplaten met isolatie
Scheidingswand €40,- tot €45,- 55 mm profielen

Met 50 mm isolatie

Dubbele scheidingswand €55,- tot €60,- 2 gyprocplaten met isolatie

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten incl. btw en montage. Exacte prijs weten? Vraag dan gratis offertes aan van gyprocwerkers bij jou in de buurt.

Zoals je kon zien in de tabel is er een klein verschil tussen een enkele wand of dubbele wand. Dit komt gedeeltelijk door de extra materiaalkost maar ook door extra plaatsingskosten. Een gyproc schuine wand zal ook wat duurder zijn dan een gewone wand.

De prijzen zijn verder afhankelijk van het type gyprocplaat en de tarieven van de vakman. Ook extra werken, zoals de integratie van stopcontacten of een deur kunnen de prijs beïnvloeden.

Meer informatie over gyproc plafonds.

Besparen op de kosten voor een gyproc wand?

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om tarieven te vergelijken.

Soorten gyproc wanden

Gyproc is de eenvoudigste manier om een nieuwe wand te creëren. De panelen kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden.

Men kan er, bijvoorbeeld, een bestaande wand mee verbergen. Gyproc wordt ook vaak gebruikt om nieuwe ruimtes te creëren. Ten slotte, lenen de panelen zich uitstekend om een wand af te werken na isolatiewerken.

Voorzetwanden

Een gyproc wandplaat is de perfecte oplossing om een bestaande muur te verbergen. Een wat verouderde en kapotte muur wegstoppen is vaak goedkoper dan deze volledig te renoveren.

Sommige muren kunnen niet bepleisterd worden en zijn dus moeilijk vlak te zetten. Met behulp van een gyproc plaat is dat probleem gemakkelijk opgelost en krijg je toch een mooi egaal oppervlak.

Dankzij deze nieuwe valse wand kan je ook gemakkelijk kabels en leidingen verbergen zonder grote renovatiewerken uit te voeren.

Scheidingswanden

Verdeel een bestaande ruimte gemakkelijk in meerdere kamers met behulp van gyproc. Een gyproc wand met deur laat je toe om wat meer privacy te creëren en je toch gemakkelijk tussen beide ruimtes te verplaatsen.

Zo’n scheidingswand is gemakkelijk te plaatsen en dus een snelle en goedkope oplossing. Bovendien is het mogelijk om deze muur later eenvoudig terug weg te nemen.

Opbouw van een gyproc scheidingswand

Een gyproc scheidingswand plaatsen begint met het opmeten van de ruimte. Eenmaal je bepaald hebt waar de muur moet komen, meet je de lengte en de hoogte op. Hou ook rekening met eventuele deuren of andere openingen. Op basis daarvan bepaal je hoeveel materiaal je nodig hebt.

Daarna plaats je het houten of metalen frame. Bevestig het frame eerst aan de vloer, daarna aan de zijmuren en ten slotte aan het plafond.

Vervolgens plaats je isolatie indien gewenst. Het isolatiemateriaal kan je gewoon in het kader schuiven.

De volgende stap is het plaatsen van de gyprocplaten. Snij de platen op maat en plaats ze netjes in het kader om de wand op te bouwen.

Het opmeten van een gyprocwand is een ingewikkelde klus. Je moet rekening houden met voldoende speling. Zo moet je de gyprocplaten, bijvoorbeeld, een centimeter korter knippen dan de afstand tussen vloer en plafond. Schakel voor alle zekerheid een specialist in.

Ten slotte volgt de afwerking van de wand. De voegen van gyprocwanden kan je gemakkelijk afwerken met voegmiddel en voegband. Met daarna nog een laagje verf of wat behangpapier is de scheidingswand volledig afgewerkt.

Scheidingswand met deur

Een gyproc scheidingswand kan perfect een deur of andere openingen bevatten. Met speciale frames of wat slim rekenwerk is de montage van een scheidingswand met deur een vrij eenvoudige klus.

Kies voor een open deurgat, een gewone deur of zelfs een handige schuifdeur. De mogelijkheden met gyproc zijn alweer eindeloos.

Schuine wand gyproc

Gyproc scheidingswanden zijn ook vrij populair voor zoldertoepassingen. Met een combinatie van voorzetwanden en scheidingswanden tover je de zolderkamer in een handomdraai om tot een bewoonbare ruimte. Maak er een mooie zolderloft van of enkele knusse kinderkamers.

Isolerende scheidingswanden

Scheidingswanden isoleren op zich al wat, maar wat extra isolatie kan nooit kwaad.

Je hebt twee opties: een wand met isolerende gipsplaten of een dubbele scheidingswand met isolatiemateriaal. Het materiaal zorgt bovendien voor betere thermische isolatie en extra brandwerendheid.

Onderschat de akoestische mogelijkheden van isolerende gyprocwanden niet! Deze wanden worden zelfs in bioscopen, schouwburgen en feestzalen gebruikt!

gyproc scheidingswand kosten

Wanden met isolatie

Bepaalde gyprocpanelen zijn reeds van isolatiematieraal voorzien. Ze zorgen dus voor extra thermische isolatie in huis.

In vele gevallen kiest men echter voor standaard gipsplaten met voldoende afstand van de bestaande muur om er isolatiemateriaal tussen te steken.

In het geval van een nieuwe muur gebruikt men twee wanden. In dit geval kan me de gyproc wand isoleren door isolatiemateriaal tussen de twee lagen te plaatsen.

Soorten gyprocplaten

Witte standaardplaten zijn de goedkoopste en populairste. Daarnaast bestaan er nog een vijftal andere soorten met extra functionaliteit.

In vochtige ruimtes, zoals de badkamer heb je extra bescherming nodig tegen vocht. Groene gipsplaten zijn van een waterafstotend middel voorzien om voor deze extra bescherming te zorgen.

Daarnaast gebruikt men vaak gyproc om voor een betere akoestiek of geluidsisolering te zorgen. Dit effect kan je verkrijgen met behulp van soundblock gipsplaten.

Thermogyp Comfort platen zorgen naast geluidsisolatie ook voor warmte-isolatie. Deze platen kosten een stuk meer dan gewone gipsplaten maar het resultaat is een stuk dunner dan de combinatie van gipsplaten en isolatiemateriaal.

Ten slotte, vind je ook Activ’Air platen in de handel die zorgen voor een betere luchtkwaliteit dankzij de opname van schadelijke stoffen.

In onderstaande tabel kan je de gemiddelde prijs van de verschillende soorten gyprocplaten raadplegen:

Soort gyprocplaten Afmetingen Richtprijs* Omschrijving
Standaard gipsplaat 260 x 60 cm €6,-
260 x 120 cm €12,-
Groene gipsplaat 260 x 60 cm €15,- Waterwerende platen voor badkamer
260 x 120 cm €25,-
Soundblock gipsplaat 260 x 60 cm €15,- Geluids- en akoestische isolatie
260 x 120 cm €30,-
Thermogyp Comfort 150 bij 150 cm €40,- Thermische- en geluidsisolatie
Activ’Air 150 bij 150 cm €15,- Opname van schadelijke stoffen

*Dit zijn richtprijzen. Vraag de vakman wat het materiaal precies gaat kosten.

Welke dikte heb ik nodig?

Wandpanelen bestaan in enkele standaardmaten: 6 mm, 9.5 mm, 12.5 mm en 15 mm. Een gyproc wand dikte van 9.5 mm of 12.5 wordt het vaakst gebruikt.

Hoe dikker de plaat, hoe steviger. Dikkere platen hebben een iets betere draagkracht en een betere isolatiewaarde. Ze zijn echter ook iets duurder.

Je kiest voor dunnere platen als je ruimte wil besparen. Met dunnere platen kan je eventueel ook een gebogen wand plaatsen.

Een vakman inschakelen voor de montage van een gyproc wand?

Vraag hier gratis offertes aan om een geschikte vakman uit de buurt te vinden!

Gyproc wand afwerken: de mogelijkheden

Een gyproc wand zorgt voor een mooi egaal resultaat. Dit is een goede basis om de wand verder af te werken. De voegen plamuren is daarbij de eerste stap. Meer info over het afwerken van gyproc.

Daarna kan je de panelen verder afwerken met verf, behangpapier, tegels of pleisterwerk.

In onderstaande tabel vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen per afwerkingsmethode.

Soort afwerking Prijs per m²*
Plamuren €15,- tot €30,-
Schilderen €25,- tot €35,-
Behangen €10,- tot €20,-
Betegelen €40,- tot €90,-
Pleisteren €15,- tot €35,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Wil je besparen op de kosten? Vergelijk dan altijd gratis offertes.

Gyprocwanden afwerken

Eenmaal het plaatsen van de gyproc wanden voltooid is, kan je ze verder bewerken. Daarvoor ga je eerst de voegen egaal afwerken.

Het voegen gebeurt met een ABA voegmiddel en voegband. Voor de doe-het-zelver is een kant-en-klaar voegmiddel interessanter. Het is iets duurder maar droogt niet zo snel als voegmiddel in poedervorm.

Bij het voegen gebruik je ook voegband. Zelfklevend voegband is gemakkelijker voor doe-het-zelvers aangezien papieren voegband in de voegspecie verwerkt dient te worden.

Na het voegen kan je de wand op verschillende manieren verder afwerken. Gyproc kan je gemakkelijk schilderen maar je hebt wel een laag primer nodig. Je kan de gyproc echter ook verder afwerken met behang of pleister.

Hoe gyproc wand plaatsen?

De werkwijze voor het plaatsen van gyproc wanden hangt voor een deel af van het type wand: een voorzetwand of scheidingswand. Beide kunnen met behulp van een Metal Stud systeem gemonteerd worden maar een voorzetwand kan ook rechtstreeks aan de muur bevestigd worden.

Welk systeem je ook kiest, je moet eerst de ruimte goed opmeten. Zo bepaal je hoeveel materiaal je nodig zal hebben.

Daarna plaats je het ondersteunend kader en vervolgens monteer je de gipsplaten. Een gedetailleerde werkwijze per systeem volgt.

Wat heb je nog om een gyproc wand te plaatsen?

 • Gyproc platen
 • Gyproc schroeven
 • Schroefboormachine
 • Breekmes
 • Metaalschaar
 • Kantenrasp
 • Schroefkoppeling
 • Plamuur en voegband
 • Akoestische tape

Als je een gyproc wand met kader plaatst, zal je ook Metal Stud profielen nodig hebben. Ga je de platen rechtstreeks aan de muur bevestigen, dan heb je uiteraard gipslijm nodig.

Gyproc voorzetwand plaatsen

Een voorzetwand is de ideale oplossing om een oude of kapotte muur te verbergen. Bovendien kan je met gyproc gemakkelijk kabels, leidingen en isolatie netjes in de muur verwerken.

Er bestaan twee methodes om de wand te plaatsen. Ten eerste, kan je de platen in een kader bevestigen met behulp van houten latten of een Metal Stud systeem. En ten tweede, kan je de een gipswand rechtstreeks op de muur bevestigen.

Voorzetwand met profielen

De eerste stap om een voorzetwand met profielen te monteren, is de plaats van de wand aftekenen op de grond. Hou minstens 7 cm afstand van de muur.

Daarna knip je de profielen op maat en plak je akoestische tape aan de buitenste profielen. Plaats eerst het horizontale profiel op de vloer en vervolgens de uiterste verticale profielen. Ten slotte, monteer je een horizontaal profiel aan het plafond.

Vervolgens monteer je de tussenliggende verticale profielen om de 60 cm.

Indien je de muur wil isoleren, plaats je een isolatielaag tussen de muur en de profielen. Vergeet het dampscherm niet.

Ten slotte snij je de gyproc platen op maat om ze in de profielen te bevestigen.

De maximale hoogte van een voorzetwand is 2,4m. Voor hogere wanden moet je de Metal Stud profielen van extra ondersteuning voorzien.

Gyprocplaten rechtstreeks op de muur

Gyproc lijmen tegen de muur is een andere manier om een voorzetmuur te bouwen. Met kleefgips bevestig je de gyproc platen gemakkelijk en snel tegen de binnenmuur.

Om de gyproc te lijmen moet je eerst de ondergrond voorbereiden. Zorg ervoor dat deze droog en relatief vlak is. Je kan de muur eventueel behandelen met een voorstrijkmiddel en hechtmiddel.

Daarna bereid je de lijm of kleefgips. Meng het poeder met water net voor gebruik. De kleefgips kan zo’n 40 minuten gebruikt worden.

Je moet de platen één voor één bevestigen. Breng eerst twee verticale stroken lijm aan volgens de breedte van een plaat. Daarna breng je nog wat meer lijm aan tussen deze stroken. Strijk uit zodat deze laag niet te dik is.

Ten slotte, lijm je de plaat tegen de muur. Met behulp van een waterpas en rubberhamer breng je de plaat in positie.

Deze methode werkt alleen als de ondergrond droog een stabiel is. Vraag raad aan een vakman om er zeker van te zijn of jouw muur geschikt is voor deze methode.

Benieuwd naar de kosten voor het laten plaatsen van een gyprocwand? Vergelijk gratis offertes!

Gyproc scheidingswand plaatsen

Gyproc scheidingswanden zijn handig om ruimtes te herindelen. Bovendien is het plaatsen van grypoc wanden vrij eenvoudig. Volg dit stappenplan.

Ten eerste, teken je af op de vloer, de muren en het plafond waar de muur moet komen.

Ten tweede, knip je de Metal Stud profielen op maat voor het frame. Plak daarna akoestische tape aan de uiterste stukken van het kader.

Ten derde, bevestig je het profiel op de vloer. Ga je een deur in de gyproc wand plaatsen, vergeet dan niet om een opening te laten.

Ten vierde, werk je de rest van het kader omringende kader af. Eerst de verticale profielen tegen de muur, en daarna het horizontaal profiel aan het plafond.

Ten vijfde, plaats je de tussenliggende verticale profielen zonder ze vast te schroeven. Zo kan je ze later nog verschuiven.

Ten slotte, plaats je de gyproc platen. Je kan de ondersteunende profielen nog wat verschuiven zodat alles goed past. Eenmaal alles op zijn plaats zit, schroef je de profielen en de platen vast.

Een vakman inschakelen om een gyproc wand te plaatsen?

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om tarieven te vergelijken.

Gyproc wand plaatsen met deur

Een deur in een gyproc wand plaatsen is vrij eenvoudig. Je volgt bovenstaand stappenplan maar houdt ook rekening met onderstaande extra’s.

Ten eerste, moet je de deuropening aftekenen op de grond. Hou rekening met wat speling door het deurkozijn.

Bij de installatie van het kader zorg je ervoor dat er een verticaal profiel aan beide kanten van de deuropening komt. Je dient ook een horizontaal profiel op maat te knippen om tussen deze profielen te bevestigen.

Vervolgens schroef je een houten lat aan de binnenkant van de verticale profielen. Het deurkozijn komt hier later tegen.

Ten slotte, plaats je de gyproc platen aan weerszijden van de deur. Er zal wat overlap zijn, dus dien je ze na het plaatsen nog op maat te snijden en bij te werken.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een schuifdeur te plaatsen met behulp van inbouwframes.

Alternatief voor gyproc wanden: zijn die er?

Als alternatief voor gyprocwanden gebruikt men soms MDF-panelen. Dit werkt op basis van een kliksysteem.
Met MDF verkrijg je een houtlook. Daarnaast bestaan er panelen met een papierlaag voor een ander type afwerking.

MDF-panelen zijn moeilijk te vergelijken met gipsplaten. Als ze beschadigd geraken zijn ze veel vatbaarder voor vocht. Ook bij een eventuele brand is er meer risico bij muren met MDF. Om de situatie grondig te analyseren en de juist keuze te maken, schakel je best een vakman in.

gyproc wand kosten

Gyproc wand laten plaatsen? Bespaar op de kosten!

Schakel een ervaren vakman in gyprocwerken in voor het beste resultaat. Met hulp van een specialist hoef je je geen zorgen te maken over de juiste materiaalkeuze en de dikte van de platen.

Start nu je gratis offerteaanvraag.

Vind een geschikte vakman door hier gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen. Bovendien kan je door tarieven te vergelijken flink besparen op de totaalkosten.

Gratis offertes vergelijken!