Gyprocwerker gezocht voor gyprocwerken?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Gyproc wand

Met een gyproc wand creëer je gemakkelijk een nieuwe ruimte, letterlijk of figuurlijk. Een nieuwe wand met gipsplaten kan namelijk de uitstraling van een ruimte volledig veranderen. Daarnaast kan je met gyproc ook een scheiding creëren en zo een ruimte in twee delen.

Wat dit kost en hoe dit precies werkt, ontdek je in dit artikel.

Start gratis offerteaanvraag!

Voor prijs op maat, raden we aan om een offerte aan te vragen. Dat kan gratis en vrijblijvend via onze gratis offerteservice. Bovendien krijg je zo meerdere offertes om tarieven te vergelijken.gyproc wand

Wat zijn gyproc wanden?

Gyproc wordt vaak gebruikt om gemakkelijk valse wanden of scheidingswanden te creëren.

De constructie bestaat doorgaans uit een gyproc wandprofiel en de feitelijke wanden op basis van gyprocplaten. Het frame bestaat uit houten of metalen latten die aan de vloer, de muren en het dak bevestigd worden. Met behulp van tussenprofielen kunnen de panelen hier gemakkelijk in bevestigd of aan vastgeschroefd worden.

Na de afwerking met plamuur en verf of behang ziet een gyproc eruit zoals een echte muur.

Waarom een gyproc wand plaatsen?

Een gyproc wand is de snelste en gemakkelijkste manier om een nieuwe wand te plaatsen. Je kan er zowel bestaande wanden mee vernieuwen of volledig nieuwe wanden plaatsen.

Met gyproc wandpanelen is de zolder afwerken een fluitje van een cent. Ook een bestaande kamer in twee delen om een extra kamer te creëren kost weinig moeite.

Prijs gyproc wand

Voorzetwanden zijn iets gemakkelijker te installeren en dus ook wat goedkoper dan scheidingswanden. Voorzetwanden kosten tussen de €25,- en €35,- per vierkante meter. Scheidingswanden hebben gemiddelde prijs van €40,- tot €60,- per vierkante meter. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de prijs.

Kosten gyproc wand 2023

Type wand Gemiddelde prijs per m²* Bijzonderheden
Voorzetwand €25,- tot €30,- 55 mm profielen

Met 50 mm isolatie

Dubbele voorzetwand €30,- tot €35,- 2 gyprocplaten met isolatie
Scheidingswand €40,- tot €45,- 55 mm profielen

Met 50 mm isolatie

Dubbele scheidingswand €55,- tot €60,- 2 gyprocplaten met isolatie

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten incl. btw en montage. Exacte prijs weten? Vraag dan gratis offertes aan van gyprocwerkers bij jou in de buurt.

Zoals je kon zien in de tabel is er een klein verschil tussen een enkele wand of dubbele wand. Dit komt gedeeltelijk door de extra materiaalkost maar ook door extra plaatsingskosten. Een gyproc schuine wand zal ook wat duurder zijn dan een gewone wand.

De prijzen zijn verder afhankelijk van het type gyprocplaat en de tarieven van de vakman. Ook extra werken, zoals de integratie van stopcontacten of een deur kunnen de prijs beïnvloeden.

Meer informatie over gyproc plafonds.

Besparen op de kosten voor een gyproc wand?

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om tarieven te vergelijken.

Soorten gyproc wanden

Gyproc is de eenvoudigste manier om een nieuwe wand te creëren. De panelen kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden.

Men kan er, bijvoorbeeld, een bestaande wand mee verbergen. Gyproc wordt ook vaak gebruikt om nieuwe ruimtes te creëren. Ten slotte, lenen de panelen zich uitstekend om een wand af te werken na isolatiewerken.

Voorzetwanden

Een gyproc wandplaat is de perfecte oplossing om een bestaande muur te verbergen. Een wat verouderde en kapotte muur wegstoppen is vaak goedkoper dan deze volledig te renoveren.

Sommige muren kunnen niet bepleisterd worden en zijn dus moeilijk vlak te zetten. Met behulp van een gyproc plaat is dat probleem gemakkelijk opgelost en krijg je toch een mooi egaal oppervlak.

Dankzij deze nieuwe valse wand kan je ook gemakkelijk kabels en leidingen verbergen zonder grote renovatiewerken uit te voeren.

Scheidingswanden

Verdeel een bestaande ruimte gemakkelijk in meerdere kamers met behulp van gyproc. Een gyproc wand met deur laat je toe om wat meer privacy te creëren en je toch gemakkelijk tussen beide ruimtes te verplaatsen.

Zo’n scheidingswand is gemakkelijk te plaatsen en dus een snelle en goedkope oplossing. Bovendien is het mogelijk om deze muur later eenvoudig terug weg te nemen.

Wanden met isolatie

Bepaalde gyprocpanelen zijn reeds van isolatiematieraal voorzien. Ze zorgen dus voor extra thermische isolatie in huis.

In vele gevallen kiest men echter voor standaard gipsplaten met voldoende afstand van de bestaande muur om er isolatiemateriaal tussen te steken.

In het geval van een nieuwe muur gebruikt men twee wanden. In dit geval kan me de gyproc wand isoleren door isolatiemateriaal tussen de twee lagen te plaatsen.

Soorten gyprocplaten

Witte standaardplaten zijn de goedkoopste en populairste. Daarnaast bestaan er nog een vijftal andere soorten met extra functionaliteit.

In vochtige ruimtes, zoals de badkamer heb je extra bescherming nodig tegen vocht. Groene gipsplaten zijn van een waterafstotend middel voorzien om voor deze extra bescherming te zorgen.

Daarnaast gebruikt men vaak gyproc om voor een betere akoestiek of geluidsisolering te zorgen. Dit effect kan je verkrijgen met behulp van soundblock gipsplaten.

Thermogyp Comfort platen zorgen naast geluidsisolatie ook voor warmte-isolatie. Deze platen kosten een stuk meer dan gewone gipsplaten maar het resultaat is een stuk dunner dan de combinatie van gipsplaten en isolatiemateriaal.

Ten slotte, vind je ook Activ’Air platen in de handel die zorgen voor een betere luchtkwaliteit dankzij de opname van schadelijke stoffen.

In onderstaande tabel kan je de gemiddelde prijs van de verschillende soorten gyprocplaten raadplegen:

Soort gyprocplaten Afmetingen Richtprijs* Omschrijving
Standaard gipsplaat 260 x 60 cm €6,-
260 x 120 cm €12,-
Groene gipsplaat 260 x 60 cm €15,- Waterwerende platen voor badkamer
260 x 120 cm €25,-
Soundblock gipsplaat 260 x 60 cm €15,- Geluids- en akoestische isolatie
260 x 120 cm €30,-
Thermogyp Comfort 150 bij 150 cm €40,- Thermische- en geluidsisolatie
Activ’Air 150 bij 150 cm €15,- Opname van schadelijke stoffen

*Dit zijn richtprijzen. Vraag de vakman wat het materiaal precies gaat kosten.

Welke dikte heb ik nodig?

Wandpanelen bestaan in enkele standaardmaten: 6 mm, 9.5 mm, 12.5 mm en 15 mm. Een gyproc wand dikte van 9.5 mm of 12.5 wordt het vaakst gebruikt.

Hoe dikker de plaat, hoe steviger. Dikkere platen hebben een iets betere draagkracht en een betere isolatiewaarde. Ze zijn echter ook iets duurder.

Je kiest voor dunnere platen als je ruimte wil besparen. Met dunnere platen kan je eventueel ook een gebogen wand plaatsen.

Een vakman inschakelen voor de montage van een gyproc wand?

Vraag hier gratis offertes aan om een geschikte vakman uit de buurt te vinden!

Gyproc wand afwerken: de mogelijkheden

Een gyproc wand zorgt voor een mooi egaal resultaat. Dit is een goede basis om de wand verder af te werken. De voegen plamuren is daarbij de eerste stap. Meer info over het afwerken van gyproc.

Daarna kan je de panelen verder afwerken met verf, behangpapier, tegels of pleisterwerk.

In onderstaande tabel vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen per afwerkingsmethode.

Soort afwerking Prijs per m²*
Plamuren €15,- tot €30,-
Schilderen €25,- tot €35,-
Behangen €10,- tot €20,-
Betegelen €40,- tot €90,-
Pleisteren €15,- tot €35,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Wil je besparen op de kosten? Vergelijk dan altijd gratis offertes.

Alternatief voor gyproc wanden: zijn die er?

Als alternatief voor gyprocwanden gebruikt men soms MDF-panelen. Dit werkt op basis van een kliksysteem.
Met MDF verkrijg je een houtlook. Daarnaast bestaan er panelen met een papierlaag voor een ander type afwerking.

MDF-panelen zijn moeilijk te vergelijken met gipsplaten. Als ze beschadigd geraken zijn ze veel vatbaarder voor vocht. Ook bij een eventuele brand is er meer risico bij muren met MDF. Om de situatie grondig te analyseren en de juist keuze te maken, schakel je best een vakman in.

gyproc wand kosten

Gyproc wand laten plaatsen? Bespaar op de kosten!

Schakel een ervaren vakman in gyprocwerken in voor het beste resultaat. Met hulp van een specialist hoef je je geen zorgen te maken over de juiste materiaalkeuze en de dikte van de platen.

Start nu je gratis offerteaanvraag.

Vind een geschikte vakman door hier gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen. Bovendien kan je door tarieven te vergelijken flink besparen op de totaalkosten.

Gratis offertes vergelijken!