Houtskelet isoleren

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Isolatiewerken
  4. /
  5. Houtskelet isoleren

Houtskeletbouw isoleren: soorten en prijzen 2024

Laat jouw houtskeletbouw isoleren om van mooie voordelen te genieten.

De isolatie van een houtskelet bestaat uit verschillende onderdelen die je allemaal hier kan ontdekken, of je het nu zelf wil doen of laten doen.

Start gratis offerteaanvraag!

Wie een vakman wil inschakelen, kan hier gratis offertes aanvragen.

houtskelet isoleren

Waarom houtskeletbouw isoleren

Een houtskeletbouw bestaat volledig uit houten balken. Zo’n constructie zorgt op zich al voor een betere isolatie dan een traditionele bouw met bakstenen. Toch is het niet voldoende om aan alle energienormen te voldoen.

Door extra isolatie te plaatsen tussen de balken van de houtstructuur zorg je voor een betere akoestiek en blijft de warmte binnenshuis langer behouden. Bovendien leidt deze isolatie tot een betere brandveiligheid dankzij een brandvertragende werking.

Op zoek naar een specialist? Vergelijk gratis offertes!

Voordelen isolatie houtskelet

Er zijn drie grote voordelen van isolatie bij houtskeletbouw.

Ten eerste, draag je je steentje bij aan het milieu. Door te isoleren dien je minder te stoken waardoor je ecologische voetafdruk vermindert. Bovendien zullen de kosten van je energierekening een stuk lager liggen.

Ten tweede, krijg je een warmer een aangenamer leefklimaat in huis. De temperatuur zal veel minder schommelen tussen dag en nacht.

Tot slot, is isolatie bij houtskeletbouw belangrijk voor de veiligheid. Hout is uiteraard brandbaar en isolatiemateriaal met een brandvertragende werking maakt een eventuele brand minder gevaarlijk.

Soorten isolatie voor houtskeletbouw

Om optimaal te genieten van de voordelen van een houtskeletbouw woning dien je overal te isoleren. Dit betekent isolatie in het dak, de wanden en de vloer. Eventueel kan je ook de kruipruimte isoleren.

In sommige gevallen is twee soorten isolatie al voldoende. Hieronder krijg je meer uitleg over het isoleren van houtskeletbouw. Liever met een vakman inschakelen? Ontvang gratis offertes!

Dakisolatie houtskelet

Het dak isoleren is wellicht de voornaamste activiteit. Via het dak ontsnapt namelijk de meeste warmte.

Om het dak van een houtskeletbouw te isoleren, plaatst de vakman de isolatie tussen de dakspanten. Daarvoor gebruikt hij meestal minerale dekens omdat deze flexibel zijn en dus gemakkelijk in deze ruimte passen.

Daarnaast kiest hij soms voor inblaaswol omdat hij daarmee eenvoudiger moeilijk bereikbare plekken kan isoleren. Zo is er ook minder snijverlies.

Het is belangrijk dat er eerst een onderdak aanwezig is om de isolatie te beschermen. Aan de binnenkant van de isolatie volgt een dampscherm ter bescherming tegen condensatie.

Vervolgens wordt de binnenkant meestal afgewerkt met gyproc.

Het dak van je houtskeletbouw laten isoleren?

Vraag nu gratis offertes aan om tarieven van vaklui uit je buurt te vergelijken.

Wandisolatie houtskeletbouw

Naast het dak ontsnapt er ook veel warmte via de gevels.

Bij houtskeletbouw kiest men niet voor traditionele gevelisolatie of spouwmuurisolatie. In plaats daarvan kan men ook hier de isolatie tussen de houten balken aanbrengen.

Alweer is de flexibiliteit van het isolatiemateriaal een belangrijke factor om alles goed op te vullen en zo weinig mogelijk verlies te hebben.

Bij onregelmatige structuren of moeilijk te bereiken plekken gebruikt men ook glaswolvlokken of cellulosevlokken. Zo heb je meer zekerheid over de dichtheid van de isolatie en heb je nog minder verlies door het versnijden van isolatiemateriaal.

Ook bij het isoleren van een wand in een houtskeletbouw is het belangrijk om een dampscherm te plaatsen.

Vloerisolatie houtskeletbouw

Voor vloerisolatie gebruikt men hetzelfde principe. Meestal kan de vakman de ruimte tussen de houten balken in de vloer opvullen met minerale wol. Soms gebruikt met ook isolatieplaten omdat deze steviger zijn.

Er zijn drie soorten vloerisolatie:

  • De begane vloer isoleren: Hier is vooral thermische isolatie belangrijk om de kou van de bodem buiten te houden. Alweer is een dampscherm belangrijk.
  • Verdiepingsvloer isoleren:Isoleren tussen de verschillende verdiepingen is vooral belangrijk om geluid te beperken. De isolatie past gemakkelijk tussen de balken maar het kan ook onder het plafond of boven de balken aangebracht worden.
  • Zoldervloerisolatie: Als zolder niet gebruikt wordt kan zoldervloerisolatie dienen ter vervanging van dakisolatie. Het is goedkoper en je dient minder ruimte op te warmen. Als de ruimte wel in gebruik is, dient deze isolatielaag vooral om geluid te dempen.

Kruipruimte isoleren houtskelet

Als je een kruipruimte hebt, kan je ook die laten isoleren in plaats van de vloer. Zo verlies je geen ruimte binnenshuis.

Deze isolatie is belangrijk om te vermijden dat er kou en water binnenkomt via de vloer.

Een hoge kruipruimte isoleer je best door het plafond met platen of isolatieschuim te bedekken.

Voor lage kruipruimtes kies je best voor een bodem met schelpenisolatie of isolatieparels.

Aandachtspunten zelf doen

Als je zelf je houtskeletbouw wil isoleren, dien je voornamelijk aandacht te besteden aan de folies langs beide zijdes van het isolatiemateriaal. Deze vermijden vochtproblemen en zorgen voor een luchtdichte ruimte met betere isolatiewaardes.

Aan de koude kant (langs buiten) komt een dampopen folie of plaat. Zo kan eventueel vocht altijd naar buiten. Aan de warme kant (langs binnen) komt een dampscherm om condensatie en vochtproblemen te voorkomen. Toch liever een expert in isoleren inschakelen? Vergelijk gratis offertes!

Isolatiematerialen houtskeletbouw

Op vlak van isolatiemateriaal voor houtskeletbouw heb je heel wat mogelijkheden:

  • Minerale wol zoals glaswol of steenwol.
  • Isolatieplaten zoals PIR en EPS.
  • Alternatieve isolatie zoals blaasisolatie en isolatievlokken.
  • Natuurlijke isolatie zoals vlasisolatie.

Welk isolatiemateriaal je best gebruikt voor jouw houtskelet is afhankelijk van de locatie (muren, dak, vloer), de vakman, de gewenste isolatiewaarde en de beschikbare plaats tussen de balken.

Het houtskelet van je woning isoleren?

Vind een goedkope vakman door hier gratis offertes aan te vragen.

Houtskelet opnieuw isoleren

Soms is het nodig om een bestaande houtskeletbouw te isoleren omdat er problemen zijn met de huidige isolatie of omdat er nog geen isolatie is.

Slechte isolatie herstellen is belangrijk om vochtproblemen te vermijden. Bovendien is isolatie met gaten weinig effectief.

Als je gaten in de isolatie ontdekt kan je die laten opvullen maar dat is vaak moeilijk.

Meestal is een voorzetwand met isolatiepanelen een betere oplossing.

Prijzen houtskelet isoleren: 2024

Eigenlijk mag je isolatie van houtskeletbouw niet als een kost beschouwen; het is een investering. Door een betere isolatie bespaar je gemakkelijk enkele honderden euro’s per jaar op de energiefactuur.

De prijs of investering om een houtskeletbouw woning te isoleren, ligt tussen de €18,- en €26,- per vierkante meter.

Het materiaal heeft de grootste invloed op de kosten. Daarnaast is het belangrijk om ook rekening te houden met de tarieven van de vakman en de verplaatsingskosten.

isoleren houtskelet

Goedkoop houtskelet isoleren? Vergelijk gratis offertes

Heb je beslist om je houtskeletbouw te laten isoleren?

Vind de beste offertes en tarieven door hier gratis offertes aan te vragen.

Start gratis offerteaanvraag!

Met een eenvoudige en snelle aanvraag ontvang je meerdere offertes van vaklui uit de buurt. Door deze met elkaar te vergelijken vind je vaak betere deals.

Gratis offertes vergelijken!