Specialist in isolatiewerken gezocht?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis & vrijblijvend

Zoldervloerisolatie

De zoldervloer isoleren is een van de beste oplossingen om voor een warmer huis te zorgen met minder stookkosten. Het is bovendien een goedkopere oplossing dan dakisolatie. Lees verder om te ontdekken hoe goedkoop het is. Maar eerst hebben we het over de verschillende materialen en de plaatsingswijze.

Start gratis offerteaanvraag!

Interesseert dat je weinig en wil je liever raad van een ervaren vakman, vraag dan gratis offertes aan. We sturen je meerdere offertes op zodat je vrijblijvend vaklui uit je buurt kan vergelijken.Voordelen zoldervloerisolatie

Zoldervloerisolatie is het perfecte alternatief voor dakisolatie. Het is trouwens ook goedkoper.
Wanneer je het dak wil isoleren en je niet van plan bent om de zolderruimte te gebruiken, is zoldervloerisolatie de beste keuze.

Door de isolatie ontsnapt er veel minder warmte uit je woning waardoor je minder stookkosten betaalt. Bovendien is de te verwarmen oppervlakte kleiner dan bij dakisolatie. Dit betekent dat je nog minder moet stoken en dus nog meer bespaart.

Met zoldervloerisolatie kan je tot wel €500,- per jaar besparen op energiekosten. Daarnaast is zoldervloerisolatie goed voor geluidsisolatie. Als je bij een drukke weg woont of bij een luchthaven, zal je ook minder last hebben van geluidsoverlast.

zoldervloerisolatie

Materialen voor zoldervloerisolatie

Er zijn verschillende mogelijkheden qua materiaal. De belangrijkste factor bij deze keuze is of je de zoldervloer nadien nog wil belopen of niet.

Als je nadien nog op zolder wil, zijn beloopbare isolatieplaten de stevigste keuze. Daarnaast kan je de zoldervloer isoleren met gespoten glaswol, minerale woldekens, gespoten PUR of egaliserende korrels. Deze materialen zijn echter iets minder drukvast.

Op zoek naar een specialist in isolatie? Vergelijk gratis offertes!Gespoten glaswol

Gespoten glaswol is een snelle en goedkope oplossing voor zoldervloerisolatie. De toepassing van dit materiaal is goed te vergelijken met spouwmuurisolatie. Je hebt er dus wel ruimte voor nodig tussen de balken van de vloerbasis.

Om de zoldervloer te isoleren met gespoten glaswol maakt men enkele gaatjes in de vloer op gelijke afstand. Met behulp van een spuitpistool blaast men de glaswol in de openingen. Het materiaal verdeelt zich gelijkaardig om de ruimte op te vullen.

Nadien dicht men de openingen en je vloer is prima geïsoleerd.

Minerale wol

Uiteraard kan je ook isolatiedekens plaatsen om de ruimte tussen de houten balken op te vullen. Het voordeel van deze methode is dat je heel precies de ruimte kan opvullen om voor een uitstekende isolatie zorgen.

Het nadeel is dat het veel meer werk kost omdat je de bestaande vloer dient uit te breken. Nadien moet je ook een nieuwe vloer leggen om de isolatie te beschermen. Dit betekent wel dat je ook een dampscherm kan plaatsen om vochtproblemen te voorkomen.

Gespoten PUR

Aangezien PUR ook een gespoten materiaal is verloopt de isolatieprocedure vrij snel.

PUR is een iets duurder materiaal maar het biedt wel uitstekende isolatiewaardes. Zelfs in een dunne laag kan het de zolder al vrij goed isoleren. Dit komt ook omdat het schuim zich netjes verdeeld om alle ruimtes op te vullen.

Na afloop is PUR snel hard waardoor deze zoldervloerisolatie zelfs beloopbaar wordt. Het nadeel van dit materiaal is echter de indringende geur. De geur blijft enkele dagen hangen, dus is het belangrijk om de zolder goed te ventileren.

Isolatieplaten

De zoldervloer isoleren met PUR of PIR platen is een goede oplossing voor massieve vloeren. Bij een zoldervloer van beton kan je de platen rechtstreeks bevestigen. Je hebt bovendien maar een dunne laag nodig om voor voldoende isolatie zorgen.

Aangezien beton op zich al dampdicht is, heb je niet per se een dampscherm nodig om vochtproblemen te vermijden. Ter afwerking dien je wel houten planten of iets dergelijks te gebruiken om de zoldervloerisolatie beloopbaar te maken.

Egaliserende korrels

Een laatste methode om de zoldervloer te isoleren tussen de houten balken zijn egaliserende korrels. Deze methode is perfect wanneer er verschillende leidingen in de te isoleren ruimte lopen. De korrels vinden hun weg rond de leidingen en buizen om toch overal goed te isoleren.

Je hebt keuze uit verschillende materiaalsoorten om net een betere thermische of akoestische isolatie te verkrijgen.

Je zoldervloer laten isoleren door een expert?

Vraag nu gratis offertes aan om prijzen van de beste vaklui te vergelijken.

Hoe isoleren?

Er bestaan verschillende methodes om de zoldervloer te isoleren. Deze zijn uiteraard vooral afhankelijk van de gekozen materialen. Daarnaast is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen houten zoldervloeren isoleren en een betonnen vloer isoleren.

Hieronder bespreken we de werkwijze voor beide.

Een houten zoldervloer isoleren

Een houten zoldervloer bestaat uit meerdere houten draagbalken. De beste methode om zo’n vloer te isoleren is door de ruimte tussen de balken op te vullen. Daarvoor bestaan zoals gezegd verschillende materialen.

Voor het minste werk vul je deze ruimte op met spuitmateriaal zoals gespoten glaswol. Je kan echter ook voor egaliserende korrels kiezen.

Is dit geen mogelijkheid, vul dan de ruimte op met isolatiedekens van glas- of steenwol. Hiervoor dien je wel de vloer te verwijderen. Het voordeel van steenwol is echter dat dit ook prima isoleert tegen geluid.

Een betonnen zoldervloer isoleren

Een betonnen vloer is een massieve vloer. Het is dus niet mogelijk om tussenruimtes op te vullen.
Om zo’n vloer te isoleren, dien je de isolatie bovenop de betonlaag te bevestigen, al kan je ook het plafond van de onderliggende ruimte isoleren.

De mogelijkheden hiervoor zijn isolatieplaten en gespoten PUR. Beide materialen hebben een goede hardheid waardoor de zolder nadien beloopbaar blijft.

Uiteraard kan je ook isolatiedekens gebruiken, maar je hebt een dikkere laag isolatie nodig.

Aandachtspunten zoldervloer isoleren

Bij het isoleren van je woning is een dampscherm belangrijk om vochtproblemen te vermijden. Wanneer je isolatie in contact komt met water kan het namelijk een deel van zijn waarde verliezen.

Bij sommige materialen is het echter niet nodig. Isolatieplaten hebben doorgaans reeds een dampscherm. Ook bij betonnen vloeren is het niet nodig.

Opgelet: zoldervloerisolatie plaatsen zorgt ervoor dat de temperatuur op zolder sterk daalt. Deze ruimte zal niet meer verwarmd worden. Zorg er dus voor dat je niets op zolder laat dat niet bestand is tegen temperaturen tegen het vriespunt.

Beloopbare of niet beloopbare zoldervloerisolatie

Een ander belangrijk aandachtspunt is of de zoldervloer beloopbaar dient te blijven of niet. Ga je de zolder helemaal niet meer gebruiken, dan maakt het weinig uit voor welk isolatiemateriaal je kiest. In de meeste gevallen dien je zelfs geen afwerkingslaag meer te voorzien bovenop de isolatie.

Maar misschien ga je de zolder wel nog gebruiken. Als opbergruimte, bijvoorbeeld. In zo’n geval is het belangrijk om wel voor beloopbare zoldervloerisolatie te zorgen met een stevige afwerkingslaag.

Benieuwd hoe je kan besparen op zoldervloerisolatie?

Vraag nu gratis offertes aan om de beste prijzen uit je buurt te ontdekken!

Kosten

De gemiddelde kosten voor zoldervloerisolatie liggen tussen €25,- en €35,- per vierkante meter. De belangrijkste factor hierbij is de materiaalkeuze. Het ene materiaal is duurder dan het andere. Zo kost PUR veel meer per vierkante meter dan minerale dekens.

Maar het materiaal heeft ook zijn invloed op de plaatsingskosten. Gespoten PUR aanbrengen gaat we veel sneller dan isolatiedekens plaatsen. Je dient dus ook rekening te houden met de arbeidstarieven. Deze zijn afhankelijk van de ervaring van de vakman en de moeilijkheidsgraad van de werken.

Lees ook over het isoleren van de zolder.

isoleren zoldervloer

Goedkope zoldervloerisolatie? Vergelijk gratis offertes

Laat de zoldervloer isoleren door een expert om voor een stevig resultaat te zorgen zonder kans op vochtproblemen.

Een goede vakman vinden, is heel eenvoudig. Vraag hier gratis offertes aan om snel tarieven van meerdere vaklui te ontvangen. Deze mag je vrijblijvend vergelijken. Zo kan je zonder risico op zoek naar de beste tarieven uit je buurt.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Dien nu je gratis aanvraag in.

Gratis offertes vergelijken!