Zoldervloerisolatie

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Isolatiewerken
  4. /
  5. Zoldervloerisolatie

Zoldervloerisolatie: info en prijzen 2024

De zoldervloer isoleren is een van de beste oplossingen om voor een warmer huis te zorgen met minder stookkosten. Het is bovendien een goedkopere oplossing dan dakisolatie. Lees verder om te ontdekken hoe goedkoop het is. Maar eerst hebben we het over de verschillende materialen en de plaatsingswijze.

Start gratis offerteaanvraag!

Interesseert dat je weinig en wil je liever raad van een ervaren vakman, vraag dan gratis offertes aan. We sturen je meerdere offertes op zodat je vrijblijvend vaklui uit je buurt kan vergelijken.Zoldervloerisolatie prijs

De zoldervloer isoleren kost gemiddeld €25,- tot €35,- per vierkante meter. De prijs hangt grotendeels af van het gekozen materiaal dus het kan ook wat duurder zijn als je voor isolatieplaten van hogere kwaliteit kiest.

Verder is de prijs afhankelijk van de tarieven van je vakman. De tarieven worden bepaald op basis van zijn ervaring en de moeilijkheidsgraad van de werken. Een andere belangrijke factor zijn de transportkosten. Wanneer je kiest voor een isolatiespecialist uit de buurt kan je hier wat op besparen.

Gemiddelde prijs per vierkante meter

De gemiddelde prijs voor zoldervloerisolatie is €25,- tot €35,- per vierkante meter. Een belangrijk onderdeel van deze totaalprijs is de materiaalkost.

PUR-schuim is het duurste materiaal vanaf €25,- per vierkante meter. Ander los materiaal, zoals minerale wol is een stuk goedkoper vanaf €8,- per vierkante meter. Daarnaast zijn er nog natuurlijke materialen beschikbaar met prijzen die liggen tussen de €10,- en €30,- per vierkante meter.

Kies je voor isolatieplaten, zoals PIR, reken dan op een prijs van zo’n €12,- per vierkante meter.

Type isolatiemateriaal Prijs per m²*
Zoldervloerisolatie €25,- tot €35,-
PUR-schuim Vanaf €25,-
PIR-platen Vanaf €12,-
Minerale wol (rots- of glaswol) Vanaf €8,-
Natuurlijke materialen €10,- tot €30,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen voor zoldervloerisolatie inclusief btw en montagekosten. Vraag vrijblijvend gratis offertes aan voor prijzen op maat.

Voorbeeld kosten zoldervloerisolatie

Prijzen per vierkante meter geven natuurlijk niet altijd een goed beeld van de totaalkosten. De prijzen kunnen zakken op basis van de totaaloppervlakte en je weet wellicht niet meteen hoe groot jouw zolder precies is.

In onderstaande tabel krijg je een overzicht van de gemiddelde investering per type woning. Zoals je ziet is de terugverdientijd voor zoldervloerisolatie overal gelijk.

Type woning Zoldervloer oppervlakte Gemiddelde investering Terugverdientijd
Appartement 45 m² €900,- 2,5 jaar
Tussenwoning 50 m² €1.000,- 2,5 jaar
2 onder 1 kap 55 m² €1.100,- 2,5 jaar
Vrijstaande woning 70 m² €1.350,- 2,5 jaar

* Dit zijn bedragen op basis van tarieven in België. Wil je liever exacte prijzen? Vraag nu gratis offertes aan.

Prijsvergelijking met dakisolatie

Zoals gezegd is zoldervloerisolatie de betere keuze wanneer je geen gebruik gaat maken van de zolderruimte. De zoldervloer isoleren is namelijk een stuk goedkoper dan het dak isoleren.

Maar wat is het prijsverschil nu precies?

In onderstaande tabel krijg je een overzicht van de gemiddelde prijzen voor een woning met een dakoppervlak van zo’n 55 vierkante meter.

Dakisolatie Gemiddelde prijzen*
Binnenzijde schuindak (koud dak) €1.500,- tot €2.500,-
Binnenzijde schuindak (warm dak) €3.500,- tot € 4.500,-
Plat dak €3.000,- tot € 4.000,-
Zoldervloer €1.000,- tot € 2.000,-

* Dit zijn slechts gemiddelde prijzen voor een bepaald dakoppervlak. Wil je graag een offerte op maat? Vraag dan nu gratis offertes aan.

Btw voor zoldervloerisolatie

Wie renovatiewerken en verbeteringswerken zoals zolderisolatie uitvoert, kan dat doen tegen lagere belastingkosten. In plaats van 21% btw betaal je slechts 6%.

Om aan de voorwaarden te voldoen, moet je woning minstens tien jaar oud zijn. Daarnaast moet je de woning grotendeels als privé eigendom gebruiken en niet als werkplaats. Ook moeten de werken door een aannemer worden uitgevoerd en dient alles gefactureerd te worden aan de eindgebruiker.

Voordelen zoldervloerisolatie

Zoldervloerisolatie is het perfecte alternatief voor dakisolatie. Het is trouwens ook goedkoper.
Wanneer je het dak wil isoleren en je niet van plan bent om de zolderruimte te gebruiken, is zoldervloerisolatie de beste keuze.

Door de isolatie ontsnapt er veel minder warmte uit je woning waardoor je minder stookkosten betaalt. Bovendien is de te verwarmen oppervlakte kleiner dan bij dakisolatie. Dit betekent dat je nog minder moet stoken en dus nog meer bespaart.

Met zoldervloerisolatie kan je tot wel €500,- per jaar besparen op energiekosten. Daarnaast is zoldervloerisolatie goed voor geluidsisolatie. Als je bij een drukke weg woont of bij een luchthaven, zal je ook minder last hebben van geluidsoverlast.

zoldervloerisolatie

Materialen voor zoldervloerisolatie

Er zijn verschillende mogelijkheden qua materiaal. De belangrijkste factor bij deze keuze is of je de zoldervloer nadien nog wil belopen of niet.

Als je nadien nog op zolder wil, zijn beloopbare isolatieplaten de stevigste keuze. Daarnaast kan je de zoldervloer isoleren met gespoten glaswol, minerale woldekens, gespoten PUR of egaliserende korrels. Deze materialen zijn echter iets minder drukvast.

Op zoek naar een specialist in isolatie? Vergelijk gratis offertes!Gespoten glaswol

Gespoten glaswol is een snelle en goedkope oplossing voor zoldervloerisolatie. De toepassing van dit materiaal is goed te vergelijken met spouwmuurisolatie. Je hebt er dus wel ruimte voor nodig tussen de balken van de vloerbasis.

Om de zoldervloer te isoleren met gespoten glaswol maakt men enkele gaatjes in de vloer op gelijke afstand. Met behulp van een spuitpistool blaast men de glaswol in de openingen. Het materiaal verdeelt zich gelijkaardig om de ruimte op te vullen.

Nadien dicht men de openingen en je vloer is prima geïsoleerd.

Minerale wol

Uiteraard kan je ook isolatiedekens plaatsen om de ruimte tussen de houten balken op te vullen. Het voordeel van deze methode is dat je heel precies de ruimte kan opvullen om voor een uitstekende isolatie zorgen.

Het nadeel is dat het veel meer werk kost omdat je de bestaande vloer dient uit te breken. Nadien moet je ook een nieuwe vloer leggen om de isolatie te beschermen. Dit betekent wel dat je ook een dampscherm kan plaatsen om vochtproblemen te voorkomen.

Gespoten PUR

Aangezien PUR ook een gespoten materiaal is verloopt de isolatieprocedure vrij snel.

PUR is een iets duurder materiaal maar het biedt wel uitstekende isolatiewaardes. Zelfs in een dunne laag kan het de zolder al vrij goed isoleren. Dit komt ook omdat het schuim zich netjes verdeeld om alle ruimtes op te vullen.

Na afloop is PUR snel hard waardoor deze zoldervloerisolatie zelfs beloopbaar wordt. Het nadeel van dit materiaal is echter de indringende geur. De geur blijft enkele dagen hangen, dus is het belangrijk om de zolder goed te ventileren.

Isolatieplaten

De zoldervloer isoleren met PUR of PIR platen is een goede oplossing voor massieve vloeren. Bij een zoldervloer van beton kan je de platen rechtstreeks bevestigen. Je hebt bovendien maar een dunne laag nodig om voor voldoende isolatie zorgen.

Aangezien beton op zich al dampdicht is, heb je niet per se een dampscherm nodig om vochtproblemen te vermijden. Ter afwerking dien je wel houten planten of iets dergelijks te gebruiken om de zoldervloerisolatie beloopbaar te maken.

Egaliserende korrels

Een laatste methode om de zoldervloer te isoleren tussen de houten balken zijn egaliserende korrels. Deze methode is perfect wanneer er verschillende leidingen in de te isoleren ruimte lopen. De korrels vinden hun weg rond de leidingen en buizen om toch overal goed te isoleren.

Je hebt keuze uit verschillende materiaalsoorten om net een betere thermische of akoestische isolatie te verkrijgen.

Je zoldervloer laten isoleren door een expert?

Vraag nu gratis offertes aan om prijzen van de beste vaklui te vergelijken.

Hoe isoleren?

Er bestaan verschillende methodes om de zoldervloer te isoleren. Deze zijn uiteraard vooral afhankelijk van de gekozen materialen. Daarnaast is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen houten zoldervloeren isoleren en een betonnen vloer isoleren.

Hieronder bespreken we de werkwijze voor beide.

Een houten zoldervloer isoleren

Een houten zoldervloer bestaat uit meerdere houten draagbalken. De beste methode om zo’n vloer te isoleren is door de ruimte tussen de balken op te vullen. Daarvoor bestaan zoals gezegd verschillende materialen.

Voor het minste werk vul je deze ruimte op met spuitmateriaal zoals gespoten glaswol. Je kan echter ook voor egaliserende korrels kiezen.

Is dit geen mogelijkheid, vul dan de ruimte op met isolatiedekens van glas- of steenwol. Hiervoor dien je wel de vloer te verwijderen. Het voordeel van steenwol is echter dat dit ook prima isoleert tegen geluid.

Een betonnen zoldervloer isoleren

Een betonnen vloer is een massieve vloer. Het is dus niet mogelijk om tussenruimtes op te vullen.
Om zo’n vloer te isoleren, dien je de isolatie bovenop de betonlaag te bevestigen, al kan je ook het plafond van de onderliggende ruimte isoleren.

De mogelijkheden hiervoor zijn isolatieplaten en gespoten PUR. Beide materialen hebben een goede hardheid waardoor de zolder nadien beloopbaar blijft.

Uiteraard kan je ook isolatiedekens gebruiken, maar je hebt een dikkere laag isolatie nodig.

Aandachtspunten zoldervloer isoleren

Bij het isoleren van je woning is een dampscherm belangrijk om vochtproblemen te vermijden. Wanneer je isolatie in contact komt met water kan het namelijk een deel van zijn waarde verliezen.

Bij sommige materialen is het echter niet nodig. Isolatieplaten hebben doorgaans reeds een dampscherm. Ook bij betonnen vloeren is het niet nodig.

Opgelet: zoldervloerisolatie plaatsen zorgt ervoor dat de temperatuur op zolder sterk daalt. Deze ruimte zal niet meer verwarmd worden. Zorg er dus voor dat je niets op zolder laat dat niet bestand is tegen temperaturen tegen het vriespunt.

Beloopbare of niet beloopbare zoldervloerisolatie

Een ander belangrijk aandachtspunt is of de zoldervloer beloopbaar dient te blijven of niet. Ga je de zolder helemaal niet meer gebruiken, dan maakt het weinig uit voor welk isolatiemateriaal je kiest. In de meeste gevallen dien je zelfs geen afwerkingslaag meer te voorzien bovenop de isolatie.

Maar misschien ga je de zolder wel nog gebruiken. Als opbergruimte, bijvoorbeeld. In zo’n geval is het belangrijk om wel voor beloopbare zoldervloerisolatie te zorgen met een stevige afwerkingslaag.

Benieuwd hoe je kan besparen op zoldervloerisolatie?

Vraag nu gratis offertes aan om de beste prijzen uit je buurt te ontdekken!

Zoldervloerisolatie premie 2024

Het beste van zoldervloerisolatie is uiteraard de energiebesparing. Bovendien kan je premies krijgen voor deze besparende maatregelen. Deze premie heet de MijnVerbouwpremie en hiermee krijg je een gedeelte van de investering terug. Voorwaarde is wel dat je de isolatie laat aanbrengen door een isolatiespecialist.

Lees ook over het isoleren van de zolder.

isoleren zoldervloer

Zoldervloerisolatie plaatsen? Vergelijk gratis offertes

Laat de zoldervloer isoleren door een expert om voor een stevig resultaat te zorgen zonder kans op vochtproblemen.

Een goede vakman vinden, is heel eenvoudig. Vraag hier gratis offertes aan om snel tarieven van meerdere vaklui te ontvangen. Deze mag je vrijblijvend vergelijken. Zo kan je zonder risico op zoek naar de beste tarieven uit je buurt.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Dien nu je gratis aanvraag in.

Gratis offertes vergelijken!