Muurisolatie

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Isolatiewerken
  4. /
  5. Muurisolatie

Besparen met muurisolatie?

Op zoek naar een manier om te besparen én het milieu te helpen? De muur isoleren is de ideale manier. Ontdek hier alle voordelen en mogelijkheden van muurisolatie. Of je nu langs binnen of langs buiten wil isoleren.

Start gratis offerteaanvraag!

Schakel je graag een vakman in om alle werken te overzien? Vraag dan hier gratis offertes aan om eenvoudig de goedkoopste vakman uit je buurt te ontdekken.Voor- en nadelen muurisolatie

De muur isoleren heeft ontzettend veel voordelen voor je woning. Uiteraard zorgt betere isolatie voor een warmere woning dankzij minder warmteverlies. Daardoor moet je minder stoken in de winter en bespaar je op de energierekening. Maar naast deze duidelijke voordelen van muurisolatie zijn er nog enkele redenen om de muur te isoleren.

De isolatie zorgt namelijk voor minder geluidshinder. Dit is zeker handig als je naast een drukke weg of in een levendige buurt woont. Ook zorgt isolatie ervoor dat je minder last zal hebben van vochtproblemen in huis. Zo maken schimmels minder kans en verbetert het leefklimaat in je woning.

Muur laten isoleren? Vergelijk gratis offertes!

muurisolatie

Muurisolatie verplicht?

Tegenwoordig is het nog niet verplicht om de muren van je woning te isoleren. Dakisolatie is sinds kort echter wel verplicht.

De muren isoleren wordt wel steeds vaker aangeraden. En hoewel er gen verplichtingen zijn om muurisolatie worden de energienormen steeds strenger, waardoor muurisolatie bijna zo goed als onvermijdelijk wordt.

Binnenmuur isoleren

Bij muurisolatie denk je waarschijnlijk meteen aan buitenmuurisolatie. Je kan echter ook de binnenkant van de muur isoleren.

De binnenmuren isoleren is vooral handig om geluidshinder te beperken, vooral als je wat meer privacy wil in de kamers.

Daarnaast is het een goed idee om bepaalde kamers te isoleren waar je meer tijd doorbrengt. In de woonkamer heb je het graag lekker warm. Als die ruimte grenst aan de garage, bijvoorbeeld, is het wenselijk dat de warmte zich niet verspreidt. Je kan dan de binnenmuur laten isoleren.

Soorten buitenmuurisolatie

Belangrijker om energiekosten te beperken is natuurlijk de isolatie van de buitenmuren. Muurisolatie langs buiten kan op drie manieren:

Binnenkant muur isoleren

De binnenkant van de muur isoleren heeft enkele nadelen. Je verliest er plaats mee in huis en de isolatiewaarde ligt iets lager. Toch is het nog altijd veel beter dan niet isoleren. Om de binnenkant van een muur te isoleren, plaats je isolatieplaten tegen de muur en daarna werk je af met een nieuwe muurbekleding.

Of je kan een valse wand plaatsen met gipsplaten. De ruimte tussen de oude muur en de gipsplaten vul je dan op met isolatiedekens.

Spouwmuur isoleren

Spouwmuurisolatie levert veruit het beste resultaat voor je investering. Het is stukken goedkoper dan andere soorten muurisolatie omdat er minder werk bij komt kijken. Zo hoef je geen nieuwe muurbekleding te voorzien en wordt de ruimte bijna automatisch opgevuld.

Muurisolatie in de spouw bestaat namelijk uit vloeibare stoffen of parels. Op deze muurisolatie te plaatsen, maakt men kleine gaatjes in de gevel. Via deze gaatjes brengt men isolatieschuim of -parels in.

Het probleem met deze isolatiesoort is dat vele huizen geen geschikte spouwruimte hebben. Oudere woningen hebben vaak zelfs helemaal geen spouw.

Voor muurisolatie met de hoogste waardes, isoleer je zowel de spouwruimte als de binnen- of buitenkant van de muur.

Muur isoleren buitenkant

Muurisolatie plaatsen aan de buitenkant zorgt voor de beste isolatiewaardes. Dit komt omdat je langs buiten makkelijk een dikke laag isolatie kan plaatsen.

Indien mogelijk is dit de beste keuze. Langs buiten isoleren is echt niet mogelijk als je muur al te dicht bij de bouwgrens staat. Daarnaast is het duur omdat je boven de isolatielaag nieuwe muurbekleding dient te plaatsen. Soms moet je ook eerst de oude muurbekleding afbreken.

Muurisolatie goedkoop laten uitvoeren door een vakman?

Vraag nu gratis offertes aan om prijzen van vaklui vrijblijvend te vergelijken.

Isolatiematerialen

Er bestaan vele soorten isolatiematerialen. Welk materiaal je best gebruikt om de muur te isoleren, is afhankelijk van het gewenste resultaat en de gekozen isolatiemethodes.

Voor buitenmuurisolatie kies je best isolatieplaten omdat deze ook beter tegen vocht kunnen. Deze platen bestaan uit PIR, PUR of XPS. In de spouwruimte, kiest men voor isolatieparels van EPS of isolatieschuim. Dit schuim kan op basis van PUR zijn of van minerale wol.

Binnenshuis heb je de meeste keuze. Ook hier zijn isolatiepanelen interessant. Daarnaast kan je kiezen voor isolatiedekens van minerale wol. Rotswol werkt beter om geluid te isoleren terwijl glaswol beter de warmte binnenhoudt.

Daarnaast kan je vakman je informeren over allerlei alternatieve isolatiematerialen zoals schapenwol.

Kosten muurisolatie

Zoals we eerder al zeiden, is spouwmuurisolatie de goedkoopste manier om je muur te isoleren en isolatie langs buiten de duurste. In onderstaande tabel krijg je een overzicht van de gemiddelde prijzen per vierkante meter voor deze projecten. Daarnaast zie je de gemiddelde terugverdientijd. Deze is berekend op basis van de gemiddelde kosten en hoeveel je jaarlijks bespaart op de stookkosten.

Soort muurisolatie Gemiddelde prijs/m²* Gemiddelde terugverdientijd
Spouwmuurisolatie 16,- tot €32,- 3 – 5 jaar
Muur isoleren langs buiten €100,- tot €150,- 13 – 15 jaar
Muur isoleren langs binnen €45,- tot €55,- 8 – 10 jaar

*Let op: gemiddelde tarieven incl. arbeid en btw. Vraag gratis offertes aan om prijzen van vaklui uit je buurt te vergelijken.

Muurisolatie premies

Aangezien muurisolatie een energiebesparende maatregel is, kan je hiervoor verschillende premies aan vragen. Deze maatregelen komen namelijk ook het milieu ten goede.

De belangrijkste premies voor muurisolatie zijn:

isoleren van muur

Goedkope muurisolatie? Vergelijk gratis offertes

Heb je nog vragen over het materiaal, de methode of de dikte van muurisolatie? Aarzel niet om een vakman te contacteren.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Via onze gratis offertedienst vind je makkelijk een geschikte vakman uit je buurt. Je hoeft niets te betalen om via Bouwadviseur offertes te ontdekken van vaklui in de buurt. Bovendien mag je de offertes vrijblijvend vergelijken.

Gratis offertes vergelijken!