Gevelisolatie buitenzijde

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Isolatiewerken
  4. /
  5. Gevelisolatie buitenzijde

Gevelisolatie buitenzijde: info en prijzen 2024

Veel woningen zijn nog niet optimaal geïsoleerd terwijl dat grote voordelen heeft voor jou en het milieu. Vooral gevelisolatie aan de buitenzijde leidt tot uitstekende energieprestaties van de woning.

Wil je er graag meer over ontdekken? Lees vlug verder en kom te weten hoe je zelf gevelisolatie aanbrengt, wat de belangrijkste aandachtspunten zijn en welk materiaal je nodig hebt.

Start gratis offerteaanvraag!

Als je de werken wil laten uitvoeren, vind je hier ook enkele richtprijzen en tips om te besparen. Je kan bijvoorbeeld prijzen vergelijken door hier gratis offertes aan te vragen.

Waarom buitengevel isoleren?

Gevelisolatie aan de buitenzijde van een bestaande woning is interessant om voor extra wooncomfort te zorgen.

Betere isolatie zorgt namelijk voor een warmere woning en dus lagere stookkosten. Afhankelijk van de omvang van je woning, kan je tot wel €1.000,- besparen per jaar door de woning te isoleren langs buiten.

Buitengevelisolatie zorgt ook voor betere bescherming tegen weer en wind. Zo is de kans kleiner op vochtproblemen in huis. Daarnaast zorgt isolatie aan de buitenkant voor minder geluidsoverlast.

Alles gevolg van deze voordelen stijgt de waarde van je woning na het plaatsen van gevelisolatie aan de buitenzijde.

Klaar om de buitengevel te isoleren? Vergelijk dan gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten.


gevelisolatie buitenzijde

Wanneer de buitenzijde isoleren?

Er bestaan drie soorten gevelisolatie: buitengevelisolatie, binnenmuurisolatie en spouwmuurisolatie.

Wanneer kies je dan voor gevelisolatie aan de buitenzijde?

Gevelisolatie langs buiten is doorgaans tweede keuze wanneer je de spouwmuur niet (voldoende) kan isoleren. Dit kan, bijvoorbeeld, doordat er geen spouwmuur is of doordat die ongeschikt is. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn een te dunne of te vervuilde spouw.

Daarnaast kan het goed zijn dat je een grote gevelisolatie gepland hebt. In dat geval is het mooi meegenomen om meteen de buitenmuur te isoleren.

De buitenzijde isoleren? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Voor- en nadelen gevelisolatie buitenzijde

Hier bespreken we het voordeel van buitengevelisolatie ten opzichte van de andere mogelijkheden.

De kans op koudebruggen is veel kleiner omdat je netjes alles kan afsluiten. Je hebt bovendien steeds een duidelijk zicht op de werken.

Isolatie langs buiten gaat gepaard met nieuwe gevelbekleding. De werken worden hierdoor duurder maar je krijgt er wel een nieuwe gevel voor terug.

Isolatie langs buiten zorgt ervoor dat je gevel beter beschermd wordt tegen vocht vuil en allerlei weersomstandigheden. Bovendien kan je extra goed isoleren want het is mogelijk om een dikkere laag aan te brengen. Je hebt tevens ook geen ruimteverlies binnenshuis.

Het nadeel van deze isolatiemethode is het kostenplaatje. Het is een stuk arbeidsintensiever en duurder dan de twee andere methodes.

Een vakman gezocht voor gevelisolatie aan de buitenzijde?

Vraag nu gratis offertes aan om de beste tarieven uit je buurt te ontdekken.

Hoe zelf de buitengevel isoleren

Om zelf de buitengevel te isoleren, dien je heel nauwkeurig te werken.

Ten eerste, ga je na of het mogelijk is om eerst de spouw te isoleren om koude luchtstroming te vermijden. Indien het onmogelijk is, sla je dit over.

De eerste stap van buitengevelisolatie is het bevestigen van de isolatieplaten. Dit kan ofwel met lijm of met een metalen frame.

Daarna maak je de panelen klaar om ze verder af te werken. Meestal plaatst men een draagstructuur om daarna de gevelbekleding gemakkelijk te kunnen bevestigen. In het geval van steenstrips of bepleistering gebruikt men echter een wapeningsnet en hoekprofielen.

Ten slotte, werk je de gevel af met de gekozen gevelbekleding.

Aandachtspunten buitengevelisolatie

Als je de gevelisolatie aan de buitenzijde wil zelf doen, dien je met enkele zaken rekening te houden.

Op praktisch vlak, dien je er rekening mee te houden dat de kozijnen blijven zitten maar dat je speciale dunnere strips nodig hebt om voor een nette afwerking te zorgen.

Daarnaast is het belangrijk om de gevel te controleren op vochtproblemen voor je isoleert. Alle problemen dienen grondig opgelost te worden om later grotere problemen (en kosten) te vermijden.

Vergeet niet dat je voor gevelisolatie aan de buitenzijde bijna altijd een vergunning nodig hebt voor de voorgevel. Aangezien de gevel dikker wordt en je een nieuwe gevelbekleding zal aanbrengen, verandert het straatbeeld. Vraag dus zeker even extra informatie bij het omgevingsloket voor je eraan begint.

Materiaal gevelisolatie buitenzijde

De gemakkelijkste manier om de buitengevel te isoleren is met kunststof isolatieplaten. Deze zijn niet zo dik en bieden toch een goede thermische bescherming.

Dit zijn de voornaamste materialen:

  • PUR is een gemakkelijk en licht materiaal voor muurisolatie.
  • PIR is gelijkaardig maar is bovendien ook brandwerend en het heeft bijna altijd een dampdichte laag.
  • EPS is een heel licht materiaal en de goedkoopste keuze.
  • XPS is ook goedkoper dan PIR en PUR. Het is drukvast en dus ook perfect geschikt voor vloeren.

Om de spouwmuur te isoleren gebruikt men losser materiaal zoals celullosevlokken, grafietparels of isolatieschuim.

Gevelisolatie buitengevel zelf doen of niet

Buitengevelisolatie zelf doen lijkt misschien de logische keuze als je wil besparen op de kosten. Hou er echter rekening mee dat het grootste deel van de totaalkost voor het materiaal is.

Bovendien krijg je meer en hogere subsidies als je de werken laat uitvoeren door een isolatiespecialist.

Twijfel dus niet om een vakman te raadplegen. Vraag hier eens gratis offertes aan om de prijzen vrijblijvend te vergelijken. Zo zie je meteen het prijsverschil tussen alles zelf doen en de isolatie laten plaatsen.

Vergeet niet dat het natuurlijk veel gemakkelijker is voor jou om de werken te laten uitvoeren.

Wat kost een buitengevel isoleren?

De totale prijs om de buitenkant van je woning te laten isoleren ligt tussen de €100,- tot €150,- per vierkante meter inclusief afwerking.

De belangrijkste factoren zijn uiteraard het isolatiemateriaal en het materiaal voor de afwerking van de muurbekleding.

Daarnaast zijn er verschillen op basis van de transportkosten en de arbeidstarieven. Op deze verschillen kan je het best inspelen door offertes van vaklui te vergelijken.

gevelisolatie buitenzijde kosten

Goedkope gevelisolatie buitenzijde? Vergelijk gratis offertes

Kies voor de goedkoopste vakman uit je buurt om te besparen op gevelisolatie. Vraag nu gratis offertes aan zodat we jou kunnen helpen om de goedkoopste te vinden.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Met een korte en eenvoudige aanvraag bespaar je jezelf heel wat tijd terwijl wij op zoek gaan naar de beste offertes uit je buurt.

Gratis offertes vergelijken!