Spouwmuurisolatie

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Isolatiewerken
  4. /
  5. Spouwmuur isolatie

Spouwmuur isolatie: alle informatie op een rij!

Zoek je meer informatie over spouwmuurisolatie?

Hier ontdek je wat het precies is en wanneer je voor spouwisolatie kan kiezen. Daarnaast hebben we het over de kosten, de uitvoering en de soorten spouwmuurisolatie.

Ten slotte krijg je informatie over de premies om te besparen op de kosten. Besparen kan trouwens ook door offertes van vaklui te vergelijken.

Start gratis offerteaanvraag!

Dien hier een gratis aanvraag in om vrijblijvend offertes te vergelijken.Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is een manier om de gevel te isoleren.

Bij deze isolatiemethode plaatst men isolatiemateriaal tussen de binnen- en buitenmuur. Deze ruimte noemt men de spouw, vandaar spouwmuurisolatie.

Deze manier om de gevel te isoleren is de meest voordelige omdat het de hoogste isolatiewaardes heeft per centimeter. Daarnaast kost het minder dan alternatieve isolatiemethodes voor de gevel. Op zoek naar een isolatiespecialist? Vergelijk gratis offertes!

spouwmuurisolatie

Wanneer doen

Wanneer spouwmuurisolatie mogelijk is, is het altijd de beste keuze om de gevel te isoleren. Dat komt omdat het sneller gaat dan andere methodes, goedkoper is en eenvoudiger is.

Bij spouwmuurisolatie komen is er namelijk geen afwerking nodig nadien. Bij andere gevelisolatie wel.

Helaas is de spouwmuur isoleren niet altijd mogelijk. Zo doe je het beter niet als de spouw niet in goede staat is. Uiteraard is het ook niet mogelijk wanneer je woning geen spouw heeft.

Heb ik een spouwmuur?

De veiligste manier om na te gaan of je een spouwmuur hebt is door op de bouwplannen te kijken. Als er ruimte zit tussen de buiten- en de binnenmuur heb je hoogstwaarschijnlijk een spouwruimte.

Heb je geen bouwplannen, ga dan af op het bouwjaar. Woningen die meer dan 100 jaar oud zijn, hebben meestal geen spouwmuur. Recentere woningen hebben er wel één maar men begon deze doorgaans pas vanaf 1975 te isoleren.

Daarnaast zijn er nog enkele trucjes om te controleren of je spouwmuren hebt. Meet de afstand tussen de binnen- en buitenmuur in een deur- or raamopening. Als er meer dan 24 cm tussenzit, is de kans groot dat je een spouwmuur hebt.

Verder geven ventilatieroosters en open stootvoegen in de gevel aan dat er lucht achter de gevel zit en er dus een spouwruimte is.

Is de spouw geschikt voor isolatie?

De aanwezigheid van een spouwruimte betekent helaas niet dat altijd dat je die kan isoleren.

Vaak is de spouwruimte van oudere woningen vervuild waardoor isolatie tot problemen kan leiden. Net zoals bij cementbaarden ontstaan er koudebruggen wanneer je een vuile spouw isoleert. Deze koudebruggen zorgen ervoor dat de kou toch binnengeraakt via de isolatie en bovendien kunnen ze ook vochtproblemen veroorzaken.

Verder is de dikte van de spouwmuur belangrijk. De minimum dikte voor spouwmuurisolatie is drie centimeter. Is de spouwruimte dunner dan vijf centimeter dan kan je bepaalde materialen niet gebruiken.

Ook de buitenmuur dient bovendien in goede staat te zijn. Wanneer er barsten of scheuren in zijn, kan de spouwisolatie ontsnappen.

Risico’s bij spouwmuurisolatie

Bj een foute uitvoering of vervuiling kunnen er vochtproblemen ontstaan in de spouw of binnenmuur. Daarom is het belangrijk om de werken steeds te laten uitvoeren door een expert.

Ook zorgt de extra isolatie ervoor dat vocht minder goed kan ontsnappen en dat er minder ventilatie is in huis. Overleg daarom ook met je vakman of je eventueel extra ventilatie moet voorzien.

Tot slot, dien je er rekening mee te houden dat verdere gevelwerken moeilijk worden. Wanneer je nadien de kozijnen wil vervangen, bijvoorbeeld, kan de isolatie ontsnappen.

Spouwmuurisolatie prijs

Spouwmuurisolatie kost zo’n €15,- à €30,- per vierkante meter.

De kosten van spouwmuurisolatie zijn afhankelijk van vele factoren, zoals de totale oppervlakte, de tarieven van de vakman, de bereikbaarheid en het gekozen isolatiemateriaal. Minerale wol is de goedkoopte optie en PUR-schuim is de duurste.

Voor een rijwoning kost spouwmuurisolatie zo’n €1.400,- à €2.800,- . Bij een halfopen bebouwing betaal je uiteraard wat meer en voor een open bebouwing reken je best op een kostprijs van €2.100,- tot €4.200,-. Benieuwd naar de exacte kosten? Ontvang gratis offertes!

Spouwmuurisolatie plaatsen

Na de controle van je spouwmuur verloopt de plaatsing vrij eenvoudig.

De vakman boort eerste gaten in de muur op een regelmatige afstand van zo’n meter. Door de gaten te boren in de voegen, raakt de muur amper beschadigd.

Met speciale apparatuur kan de vakman spouwmuurisolatie plaatsen via deze gaten. Het isolatiemateriaal wordt in de muur geblazen en verdeelt zich over de ruimte om alle holtes op te vullen.

Nadien werkt de vakman de muur af door de kleine boorgaatjes terug te dichten met voegspecie van dezelfde kleur. Zo valt het nadien nauwelijks op dat je aan de gevel gewerkt hebt.

Besparen op de kosten om spouwmuurisolatie te plaatsen?

Vraag nu gratis offertes aan om de voordeligste vaklui uit je buurt te ontdekken.

Spouwisolatie soorten

Men gebruikt doorgaans drie soorten spouwisolatie: PUR, minerale wol en EPS parels. Hieronder bespreken we de voornaamste voordelen van elke soort en hun prijs.Spouwmuurisolatie PUR

Spouwmuurisolatie met PUR heeft de beste isolatiewaardes. Dit materiaal is winddicht, vochtwerend en brandwerend. Je kan het bovendien in kleine spouwruimtes gebruiken.

PUR wordt als een vloeistof in de muur gespoten en verhardt in de spouw. Zo vult het materiaal goed alle hoeken en kieren op.

Deze soort spouwisolatie is wel wat duurder dan de andere materialen. Daarnaast is het minder duurzaam en kan het wat geurhinder veroorzaken.

Spouwmuurisolatie glaswol

Spouwmuurisolatie van minerale wol zoals glaswol of rockwool isoleert zowel thermisch als akoestisch. Het is bovendien veel duurzamer dan PUR en minder schadelijk voor het milieu.

Om dit materiaal te gebruiken, heb je wel een spouwmuur van minstens 5 cm dik nodig.

De prijs ligt tussen de €15,- en €20,- en daarmee is minerale wol het goedkoopste materiaal.

Spouwmuurisolatie EPS-parels

EPS-parels zijn prima geschikt voor nauwe spouwmuren. Deze kleine isomobolletjes verdelen zich gemakkelijk in de spouw om voor een goede isolatiewaarde te zorgen.

Het materiaal is volledig recycleerbaar en dus erg duurzaam.

Voor een prijs van €20,- tot €25,- per vierkante meter is deze soort spouwmuurisolatie dus ook niet zo duur.

Spouwmuurisolatie alternatieven

Als je de spouw niet kan isoleren omdat er geen is of omdat deze te vuil of te dun is dan heb je twee alternatieven: buitengevelisolatie en binnenmuurisolatie.

De buitengevel isoleren is de interessantste optie omdat je zo geen plaatst verliest binnenshuis. Deze methode heeft ook de beste isolatiewaardes, beter zelfs dan spouwmuurisolatie omdat je een dikkere laag kan aanbrengen.

De buitengevel isoleren kan echter ook niet altijd omdat je soms geen aanpassingen mag maken aan de gevel. De enige oplossing is dan binnenmuurisolatie. Dit kan met behulp van geïsoleerde gyproc panelen of een voorzetwand en isolatiedekens.

Huis laten isoleren? Gratis offertes aanvragen!

Spouwmuurisolatie subsidies

Als je spouwisolatie laat plaatsen door een isolatiespecialist kan je meerdere premies aanvragen. Op die manier steunen de overheid en de netbeheerder initiatieven om voor energiezuinigere woningen te zorgen.

Dit is een overzicht van de beschikbare premies in Vlaanderen:
De Mijn VerbouwPremie van de Vlaamse overheid
Premie voor gevelisolatie van Fluvius
De BENO-pass van Fluvius
Verlaagd btw-tarief
Lokale premies voor spouwmuurisolatie

isolatie spouwmuur

Goedkope spouw isolatie? Vergelijk gratis offertes

Wil je spouwmuurisolatie plaatsen met pur of parels?

Vind een expert om je spouwmuur te controleren de je juiste methode te kiezen om de spouwisolatie uit te voeren.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Door hier gratis offertes aan te vragen, vind je gemakkelijk en snel een uitstekende vakman. Bovendien vind je vaak betere tarieven door zo offertes te vergelijken.

Gratis offertes vergelijken!