Specialist in isolatiewerken gezocht?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis & vrijblijvend

Premie spouwmuurisolatie 2023

Ga je de woning extra isoleren met spouwisolatie? Wist je dat je op heel wat premies kan rekenen om de kosten te verlagen? Op deze pagina krijg je een overzicht van alle beschikbare premies. Daarnaast bespreken we de voorwaarden, de tarieven en de aanvraagprocedure voor elke premie.

Start gratis offerteaanvraag!

Voor je verder leest, dien je echter te weten dat je voor alle premies een vakman dient in te schakelen. Gelukkig is het eenvoudig om een vakman te vinden via onze gratis offertedienst. Die hier een gratis aanvraag in om vrijblijvend de tarieven van isolatiespecialisten uit je buurt te vergelijken.Wat is spouwmuurisolatie

De spouwmuur is de ruimte tussen de buitengevel en de binnenmuur. Spouwmuurisolatie is dus een techniek om deze ruimte te isoleren.

Spouwmuurisolatie zorgt voor heel goede isolatiewaardes waardoor je veel energie kan besparen. Daarnaast is het vrij goedkoop in vergelijking met andere soorten gevelisolatie. Bovendien kan je nog extra kosten besparen op de plaatsing door de premies.

Helaas is spouwmuurisolatie niet altijd mogelijk. Vooral bij oudere woningen is de spouw niet altijd geschikt om te laten isoleren. Schakel een vakman in als je twijfels hebt. Bovendien gelden de premies toch enkel en alleen voor wie de werken laat uitvoeren door een erkende vakman.

premie spouwmuurisolatie

Subsidies voor spouwmuurisolatie

Welke premies en subsidies bestaan er dan? Je kan op drie of vier manieren besparen op spouwmuurisolatie dankzij premies. Soms kan je ze allemaal combineren, soms kan je er slechts een aanvragen. Hieronder bespreken we de voorwaarden, tarieven en aanvraagprocedure van de premie voor spouwisolatie van de netbeheerder, de Mijn VerbouwPremie en de totaalrenovatiebonus.

Daarnaast hebben we het kort over belastingverlaging en lokale premies voor spouwmuurisolatie.

Premie netbeheerder

De voornaamste premie voor spouwmuurisolatie is die van de netbeheerder Fluvius. Deze premie geldt trouwens ook voor het isoleren van de binnenmuur of de buitengevel.

Let goed op dat de prijzen jaarlijks kunnen veranderen. Hieronder vind je de voorwaarden en tarieven voor premies in 2021 en 2022. Dit betekent dat de datum van de eindfactuur tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022 zit.

Voorwaarden

Om deze premie te verkrijgen, moet je woning aan bepaalde voorwaarden voldoen. Daarnaast is de isolatiewaarde van belang. Voor spouwmuurisolatie heb je een minimale isolatiewaarde van à,065 W/mK nodig. Let op, want voor andere soorten gevelisolatie gelden andere voorwaarden.

Verder is het belangrijk dat je de isolatie door een erkende aannemer laat aanbrengen. Verdere details over de voorwaarden vind je op het informatieblad via de website van Fluvius.

Daarnaast dien je een attest in te dienen van de aannemer en een kopie van alle facturen.

Tarieven

Het basistarief voor de spouwmuurisolatie premie is €5,- per vierkante meter. Er zijn echter enkele uitzonderingen waardoor je mogelijk een hoger bedrag krijgt. Beschermde afnemers krijgen €9,- per vierkante meter terug van de netbeheerder. En voor wie enkel het nachttarief geldt, krijgt €7,5,- per vierkante meter.

Aanvragen

Er zijn twee manieren om deze premie aan te vragen: online en per post. Online gaat misschien sneller maar dat is natuurlijk niet altijd even eenvoudig.

Stuur je de aanvraag op via de post, vergeet dan niet om het attest bij te sluiten.

Wens je deze premie aan te vragen, raadpleeg dan de website van Fluvius voor meer informatie en de benodigde formulieren.

Een vakman gezocht voor spouwmuurisolatie?

Vind een geschikte vakman zodat je van alle premies kan genieten.

Mijn VerbouwPremie voor spouwisolatie

Naast de netbeheerder, helpt ook de Vlaamse overheid een handje mee om Vlaanderen energiezuiniger te maken. Via de Mijn VerbouwPremie ondersteunt de overheid allerlei verbeteringswerken in en rond de woning, waaronder ook isolatiewerken.

Let er echter op dat je deze premie slechts tweemaal om de tien jaar kan aanvragen. Soms is het een goed idee om je isolatiewerken van de spouw te combineren met andere renovatiewerken.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor deze premie is het dus belangrijk dat je in de voorbije tien jaar geen renovatiepremie hebt ontvangen. De andere voorwaarden zijn afhankelijk van je inkomen, woning, de factuurdatum en eventuele andere eigendommen.

Raadpleeg de website van de Vlaamse Overheid voor meer informatie over deze voorwaarden. Daar kan je ook nakijken onder welke categorie je isolatiewerken en de andere werken vallen.

Aanvragen

Ook deze premie kan je op twee manieren aanvragen: digitaal of per post. Voor een digitale aanvraag dien je je aan te melden bij het Formulierenloket van Wonen-Vlaanderen. Daar zal je gevraagd worden om enkele gegevens in te vullen en digitale bewijsstukken toe te voegen in PDF.

Na het digitaal ondertekenen van je aanvraag, krijg je een bevestigingsmail met je dossiernummer. Deze ontvangstbevestiging krijg je binnen de maand ook via de post. Je kan echter ook nog steeds het aanvraagformulier afdrukken en via de post opsturen. Zorg er echter voor dat je kopiëen hebt van alle facturen en andere bewijsstukken.

Na acht maanden krijg je een voorlopige beslissing over je aanvraag. Ga je akkoord met de beslissing en het bedrag, dan krijg je dat enkele maanden later op je rekening. Indien niet, dan moet je binnen de maand beroep aantekenen.

Totaalrenovatiebonus voor spouwmuurisolatie

Naast de premie voor spouwmuurisolatie biedt de netbeheerder Fluvius een extra premie aan: de totaalrenovatiebonus.

Deze premie geldt voor wie meerdere energiebesparende maatregelen combineert. De besparingsmaatregelen die in aanmerking komen zijn:

  • Premie voor dak- of zoldervloerisolatie.
  • Premies voor spouwmuurisolatie, binnenmuurisolatie en/of buitenmuurisolatie.
  • Premie voor kelderisolatie of vloerisolatie.
  • Premie voor nieuwe beglazing.
  • Premie voor een zonneboiler.
  • Premie voor een warmtepomp.
  • Installatie van een ventilatiesysteem (hier bestaat geen afzonderlijke premie voor)

Voorwaarden BENO-pass

Om van de totaalrenovatiebonus te genieten moet je minstens drie energiebesparende maatregelen uitvoeren. Stel dat je al twee of meerdere van de bovenstaande maatregelen hebt uitgevoerd en dan ook de spouwmuur laat isoleren, dan heb je recht op de bijkomende premie.

Daarnaast gelden er wel enkele bijkomende voorwaarden. Zo moest de woning voor het jaar 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Verder moet de eerste investering een factuurdatum hebben tussen 1 januari 2017 en 31 december 2020. Ten slotte dienen alle investeringen binnen een periode van maximum vijf jaar worden uitgevoerd.

Tarieven

Het bedrag van deze premie voor spouwmuurisolatie is afhankelijk van het aantal investeringen en het type woning. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de premiebedragen.

Aantal investeringen Totaalrenovatiebonus voor eengezinswoningen Totaalrenovatiebonus voor appartementen
3 €1.250,- €625,-
4 €1.750,- €875,-
5 €2.750,- €1.375,-
6 €3.750,- €1.875,-
6 €4.750,- €2.375,-

Beschermde afnemers genieten bovendien van een extra 50% bovenop deze bedragen.

Aanvragen

Deze premie is heel eenvoudig te verkrijgen. De netbeheerder Fluvius volgt namelijk zelf je investeringen op. Om in aanmerking te komen, dien je natuurlijk wel alle afzonderlijke premies correct aan te vragen. Als je ook een ventilatiesysteem liet installeren, dien je dit wel apart te vermelden omdat hier geen premie voor bestaat.

Op deze website van vlaanderen.be vind je meer informatie over de totaalrenovatiebonus of BENO-pass.

Lokale premies 2023

Heb je nog niet genoeg van alle premies? Wie weet zijn er nog enkele lokale premies waarvoor je in aanmerking komt.

Via Premiezoeker kan je op zoek gaan naar lokale premies voor spouwmuurisolatie per gemeente of provincie.

Verlaagd btw-tarief

Ook de overheid draagt ten slotte zijn steentje bij. Wie werken laat uitvoeren door een aannemer mag rekenen op een btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Maar je raadt het vast wel: ook hiervoor gelden voorwaarden.

Om van het lagere btw-tarief te genieten, moet je woning minstens 10 jaar oud zijn. Daarnaast dien je de woning uitsluitend te gebruiken als privéwoning en dienen alle werken rechtstreeks aan de eindgebruiker gefactureerd te worden.

Ook de levering van de materialen dient door dezelfde aannemer die de werken uitvoert te gebeuren.

Op financien.belgium.be vind je meer informatie over de btw-verlaging voor spouwisolatie.

spouwmuurisolatie premie

Goedkope spouwmuurisolatie? Vergelijk gratis offertes

Door premies aan te vragen kan je veel besparen op spouwisolatie. Helaas geldt voor al deze premies dat je een aannemer dient in te schakelen. Wie de werken zelf uitvoert heeft geen recht op premies of btw-verlagingen. Als je het allemaal goed bekijkt en berekent, is het misschien wel duurder om het zelf te doen.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Ga dus snel op zoek naar ene geschikte vakman. Vraag hier gratis offertes aan om vrijblijvend de beste tarieven uit je buurt te vergelijken.

Gratis offertes vergelijken!