Premie spouwmuurisolatie 2024

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Isolatiewerken
 4. /
 5. Premie spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie: overzich premies 2024

Ga je de woning extra isoleren met spouwisolatie? Wist je dat je op heel wat premies kan rekenen om de kosten te verlagen? Op deze pagina krijg je een overzicht van alle beschikbare premies. Daarnaast bespreken we de voorwaarden, de tarieven en de aanvraagprocedure voor elke premie.

Premie spouwmuurisolatie: korte samenvatting

 • Er zijn drie subsidies beschikbaar, namelijk de Mijn VerbouwPremie, de totaalrenovatiebonus en lokale premies.
 • De Mijn VerbouwPremie was vroeger de Overkoepelende Renovatiepremie. Deze nieuwe premie is een combinatie van premies voor verschillende projecten, waaronder spouwmuurisolatie. Afhankelijk van je inkomen en andere voorwaarden heb je recht op een mooie premie.
 • De totaalrenovatiebonus is beschikbaar wanneer je meerdere energiebesparende maatregelen combineert. Van drie tot en met zes investeringen krijg je een een bonus.
 • Er zijn ook lokale premies, dit verschilt per gemeente en provincie. Via Premiezoeker of door te informeren bij je lokale gemeente kan je erachter komen of er een premie beschikbaar is voor spouwmuurisolatie in je regio.
 • Als laatst kan je ook profiteren van een verlaagd btw-tarief, van 6%, op de kosten van de isolatiespecialist.


premie spouwmuurisolatie

Subsidies voor spouwmuurisolatie

Welke premies en subsidies bestaan er dan? Er zijn momenteel drie premies voor spouwmuurisolatie. Soms kan je ze allemaal combineren, soms kan je er slechts een aanvragen. Hieronder bespreken we de voorwaarden, tarieven en aanvraagprocedure van de premie voor spouwisolatie van de Mijn VerbouwPremie en totaalrenovatiebonus.

Daarnaast hebben we het kort over belastingverlaging en lokale premies voor spouwmuurisolatie.

Mijn VerbouwPremie voor spouwisolatie

Naast de netbeheerder, helpt ook de Vlaamse overheid een handje mee om Vlaanderen energiezuiniger te maken. Via de Mijn VerbouwPremie ondersteunt de overheid allerlei verbeteringswerken in en rond de woning, waaronder ook isolatiewerken.

Let er echter op dat je deze premie slechts tweemaal om de tien jaar kan aanvragen. Soms is het een goed idee om je isolatiewerken van de spouw te combineren met andere renovatiewerken.

Ga meteen naar:

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor deze premie is het dus belangrijk dat je in de voorbije tien jaar geen renovatiepremie hebt ontvangen. De andere voorwaarden zijn afhankelijk van je inkomen, woning, de factuurdatum en eventuele andere eigendommen.

Raadpleeg de website van de Vlaamse Overheid voor meer informatie over deze voorwaarden. Daar kan je ook nakijken onder welke categorie je isolatiewerken en de andere werken vallen.

Aanvragen

Ook deze premie kan je op twee manieren aanvragen: digitaal of per post. Voor een digitale aanvraag dien je je aan te melden bij het Formulierenloket van Wonen-Vlaanderen. Daar zal je gevraagd worden om enkele gegevens in te vullen en digitale bewijsstukken toe te voegen in PDF.

Na het digitaal ondertekenen van je aanvraag, krijg je een bevestigingsmail met je dossiernummer. Deze ontvangstbevestiging krijg je binnen de maand ook via de post. Je kan echter ook nog steeds het aanvraagformulier afdrukken en via de post opsturen. Zorg er echter voor dat je kopiëen hebt van alle facturen en andere bewijsstukken.

Na acht maanden krijg je een voorlopige beslissing over je aanvraag. Ga je akkoord met de beslissing en het bedrag, dan krijg je dat enkele maanden later op je rekening. Indien niet, dan moet je binnen de maand beroep aantekenen.

Een vakman gezocht voor spouwmuurisolatie?

Vind een geschikte vakman zodat je van alle premies kan genieten.

Totaalrenovatiebonus voor spouwmuurisolatie

Naast de premie voor spouwmuurisolatie biedt de netbeheerder Fluvius een extra premie aan: de totaalrenovatiebonus.

Deze premie geldt voor wie meerdere energiebesparende maatregelen combineert. De besparingsmaatregelen die in aanmerking komen zijn:

 • Premie voor dak- of zoldervloerisolatie.
 • Premies voor spouwmuurisolatie, binnenmuurisolatie en/of buitenmuurisolatie.
 • Premie voor kelderisolatie of vloerisolatie.
 • Premie voor nieuwe beglazing.
 • Premie voor een zonneboiler.
 • Premie voor een warmtepomp.
 • Installatie van een ventilatiesysteem (hier bestaat geen afzonderlijke premie voor)

Voorwaarden BENO-pass

Om van de totaalrenovatiebonus te genieten moet je minstens drie energiebesparende maatregelen uitvoeren. Stel dat je al twee of meerdere van de bovenstaande maatregelen hebt uitgevoerd en dan ook de spouwmuur laat isoleren, dan heb je recht op de bijkomende premie.

Daarnaast gelden er wel enkele bijkomende voorwaarden. Zo moest de woning voor het jaar 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Verder moet de eerste investering een factuurdatum hebben tussen 1 januari 2017 en 31 december 2020. Ten slotte dienen alle investeringen binnen een periode van maximum vijf jaar worden uitgevoerd.

Tarieven

Het bedrag van deze premie voor spouwmuurisolatie is afhankelijk van het aantal investeringen en het type woning. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de premiebedragen.

Aantal investeringen Totaalrenovatiebonus voor eengezinswoningen Totaalrenovatiebonus voor appartementen
3 €1.250,- €625,-
4 €1.750,- €875,-
5 €2.750,- €1.375,-
6 €3.750,- €1.875,-
6 €4.750,- €2.375,-

Beschermde afnemers genieten bovendien van een extra 50% bovenop deze bedragen.

Aanvragen

Deze premie is heel eenvoudig te verkrijgen. De netbeheerder Fluvius volgt namelijk zelf je investeringen op. Om in aanmerking te komen, dien je natuurlijk wel alle afzonderlijke premies correct aan te vragen. Als je ook een ventilatiesysteem liet installeren, dien je dit wel apart te vermelden omdat hier geen premie voor bestaat.

Op deze website van vlaanderen.be vind je meer informatie over de totaalrenovatiebonus of BENO-pass.

Lokale premies 2024

Heb je nog niet genoeg van alle premies? Wie weet zijn er nog enkele lokale premies waarvoor je in aanmerking komt. Via Premiezoeker kan je op zoek gaan naar lokale premies voor spouwmuurisolatie per gemeente of provincie.

Verlaagd btw-tarief

Ook de overheid draagt ten slotte zijn steentje bij. Wie werken laat uitvoeren door een aannemer mag rekenen op een btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Maar je raadt het vast wel: ook hiervoor gelden voorwaarden.

Om van het lagere btw-tarief te genieten, moet je woning minstens 10 jaar oud zijn. Daarnaast dien je de woning uitsluitend te gebruiken als privéwoning en dienen alle werken rechtstreeks aan de eindgebruiker gefactureerd te worden.

Ook de levering van de materialen dient door dezelfde aannemer die de werken uitvoert te gebeuren. Op financien.belgium.be vind je meer informatie over de btw-verlaging voor spouwisolatie.

spouwmuurisolatie premie

Goedkope spouwmuurisolatie? Vergelijk gratis offertes

Door premies aan te vragen kan je veel besparen op spouwisolatie. Helaas geldt voor al deze premies dat je een aannemer dient in te schakelen. Wie de werken zelf uitvoert heeft geen recht op premies of btw-verlagingen. Als je het allemaal goed bekijkt en berekent, is het misschien wel duurder om het zelf te doen.

Ga dus snel op zoek naar ene geschikte vakman. Vraag hier gratis offertes aan om vrijblijvend de beste tarieven uit je buurt te vergelijken.

Gratis offertes vergelijken!