Spouwmuur isoleren of niet?

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Isolatiewerken
  4. /
  5. Spouwmuur isoleren of niet

Spouwmuur isoleren, of niet: wat is de beste optie?

De spouwmuur isoleren: wel of niet doen? Op deze vraag krijg je een antwoord op deze pagina. Nadat we de voornaamste voordelen en nadelen besproken hebben, ronden we af met een gerichte conclusie.
Start gratis offerteaanvraag!

Als je er dan van overtuigd bent dat de spouwmuur isoleren een goede keuze is voor je woning, vertellen we hoe je wat kan besparen. Door gratis offertes te vergelijken, bijvoorbeeld.Waarom spouwmuur niet isoleren

Hoewel spouwmuurisolatie de beste keuze is om de isolatiewaardes van je woning snel en goedkoop te verhogen, is het niet altijd de beste keuze. In sommige gevallen is het onmogelijk, of komen er extra kosten bij kijken om spouwisolatie mogelijk te maken.

De mogelijke problemen bij spouwisolatie zijn:

Vochtproblemen

Bij het plaatsen van isolatiemateriaal in de spouw kunnen er vochtproblemen ontstaan in de gevel of binnenshuis. Het isolatiemateriaal zorgt namelijk voor minder verdamping waardoor vocht zich langer in de gevel bevindt. Bij vriestemperaturen kan dit tot barsten leiden in de stenen.

Wanneer de gevel vuil was voor de isolatiewerken zij de kansen op vochtproblemen nog groter. Door de vervuiling kunnen er koudebruggen ontstaan die het vocht richting de binnenmuur transporteren. Zo ontstaan er vaak vochtproblemen in huis.

De meeste vochtproblemen kan je echter gemakkelijk oplossen door de muur te impregneren. Zo hoef je niet meer te twijfelen of je de spouwmuur wel of niet laat isoleren.

Minder ventilatie

Door de spouw te isoleren is er minder luchtverplaatsing tussen de muren. De oude muffe lucht uit je woning kan niet meer ontsnappen waardoor de luchtkwaliteit afneemt. De kans op vochtproblemen wordt hierbij ook groter.

Je kan dit oplossen door ventilatieroosters te voorzien of een een mechanisch ventilatiesysteem te installeren.

Niet mogelijk?

In sommige gevallen is wel of niet isoleren helaas niet eens een twijfelgeval. Bij oudere woningen zijn er vaak geen spouwruimtes, waardoor je dus ook geen spouwmuurisolatie kan plaatsen. En wanneer men wat later spouwmuren begon te bouwen, waren die vaak erg dun. Spouwmuren van minder dan 5 cm kunnen ook niet gebruikt worden voor de isolatie omdat je niet aan de isolatienormen kan voldoen met zo’n dunne laag.

Daarnaast is het onmogelijk om te isoleren als de spouwruimte te veel vervuild is.

spouwmuur isoleren of niet

Waarom de spouw wel isoleren?

Ondanks de mogelijke problemen of nadelen, is spouwmuurisolatie een heel goede keuzen. De spouwmuur isoleren of niet is geen belangrijke vraag meer als je bovenstaande problemen kan oplossen met impregnatie en ventilatie.

Doen is het enige antwoord.

Denk maar aan de grote voordelen:

Al overtuigd? Vind eenvoudig een isolatiespecialist door gratis offertes te vergelijken!

Minder warmteverlies

Spouwmuurisolatie heeft de beste isolatiewaardes per centimeter. De spouwmuur isoleren is dus een zeer goed idee om een warmere woning te creëren.

Met een laag van ruim 5 cm voldoe je al aan de huidige isolatienormen maar als je spouwruimte breder is, haal je er nog meer voordeel uit. De normen zijn namelijk nog wat aan de lage kant.
Minder warmteverlies zorgt voor een stabielere temperatuur in huis. Dat is voordelig voor je gezondheid, je planten, en je portefeuille. Je moet namelijk ook veel minder stoken.

Een specialist inschakelen om je spouwmuur laten isoleren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Minder geluidshinder

Dikkere muren betekenen natuurlijk ook dat geluidsgolven zich moeilijker door de muur verplaatsen. Door de spouwruimte te isoleren, zal je minder last hebben van geluidsoverlast in huis. Hou er echter rekening mee dat gewone isolatie niet voor een volledige isolatie zorgt.

Als je uitstekende geluidsisolatie wil, dien je speciaal isolatiemateriaal te kopen.

Gemakkelijk isoleren

Het grootste voordeel van spouwmuurisolatie is de plaatsingsmethode. Isolatiemateriaal zoals parels of schuim kunnen via gaatjes in de muur ingebracht worden. Zo heb je nadien geen grote werken nodig om de gevel of binnenmuur opnieuw af te werken.

Doordat het zo gemakkelijk gaat en aangezien er geen extra werken nodig zijn, is spouwmuurisolatie uiteraard ook goedkoper dan andere isolatiewerken.

Spouwmuurisolatie: wel of niet doen?

Twijfel je nog tussen de spouwmuur isoleren of niet? We zetten alles nog even op een rijtje.

Spouwmuurisolatie heeft enkele risico’s zoals vochtproblemen of te weinig ventilatie. Deze problemen kunnen echter aangepakt worden door extra maatregelen te nemen. Daarnaast zijn er zelden problemen met goed uitgevoerde isolatiewerken. Er zijn wel grote voordelen. Het is goedkoop en door de muren te isoleren kan je flink besparen op je stookkosten.

Onze conclusie is dus dat het zeker de moeite loont als je spouwmuur geschikt is voor isolatie.

Wat bij een dunne spouw?

Bij een dunne spouw denk je best wat langer na of je het wel of niet wil doen. Een dunne spouw isoleren is meestal niet voldoende om voor goede isolatiewaardes te zorgen. Tegenwoordig kan je nog aan de isolatienormen voldoen maar als de normen later verhogen, wordt dat moeilijker.

Als je een dunne spouw isoleert, raden we aan om dit altijd te doen in combinatie met binnen- of buitenmuurisolatie. Zo zorg je voor de best mogelijke isolatiewaarden van je woning.

spouwmuur laten isoleren

Goedkoop spouw isoleren? Vergelijk gratis offertes

Nu je hier bent geraakt, zit je waarschijnlijk in een van deze situaties:

  1. Je hebt nog twijfels of je muur geschikt is voor spouwmuurisolatie.
  2. Je bent overtuigd en wil de spouwmuur laten isoleren.

In beide gevallen kan een vakman je verder helpen.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vraag hier gratis offertes aan om de beste tarieven te ontdekken van vaklui uit je buurt.

Gratis offertes vergelijken!