Spouwmuurisolatie soorten

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Isolatiewerken
  4. /
  5. Spouwmuurisolatie soorten

Spouwmuurisolatie: alle soorten op een rij!

Van plan om je spouwmuur te isoleren? Maar zoek je nog naar de beste soorten spouwmuurisolatie voor je nieuwbouw of renovatie? Geen nood.

Lees verder om de voornaamste soorten isolatie te ontdekken en vergelijken. We bespreken de isolatiewaardes en de prijzen. Daarnaast geven we tips om het beste materiaal te kiezen. Helaas is elk geval uniek en heb je vaak professionele hulp nodig om de beste keuze te maken.

Start gratis offerteaanvraag!

Daarom raden we aan om hier gratis offertes aan te vragen. Zo vind je gemakkelijk een vakman uit je buurt die je verder kan helpen. Bovendien kan je zo prijzen vergelijken en besparen op de kosten.Wat is spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een soort gevelisolatie die tussen de buiten- en binnenmuur geplaatst wordt. je kan de isolatiematerialen aanbrengen tijdens de bouwfase maar ook na-isoleren is perfect mogelijk.

De spouw isoleren is doorgaans goedkoper dan de binnenmuur of de buitengevel isoleren. Bovendien biedt het de beste isolatiewaardes per cm. Het nadeel is echter dat sommige woningen niet geschikt zijn voor spouwmuurisolatie. Andere hebben dan een te fijne spouw waardoor bepaalde soorten spouwmuurisolatie niet gebruikt kunnen worden of waardoor er niet genoeg ruimte is voor voldoende isolatie.

spouwmuurisolatie soorten

Soorten spouwmuurisolatie

Voor spouwmuurisolatie gebruik men alle soorten gevelisolatie behalve isolatieplaten. Vaak zijn dat vloeibare vormen zoals gespoten glaswol of PUR. Daarnaast gebruikt men soms EPS parels om de spouwmuur na te isoleren.

Hieronder bespreken we de voor- en nadelen van deze soorten spouwmuurisolatie en enkele alternatieven. Op zoek naar een specialist? Vergelijk gratis offertes!Glaswol

Glaswol heeft de uitstekende isolatiewaardes voor spouwmuurisolatie. Het dient trouwens niet enkel als thermische isolatie maar ook als akoestische. Deze soort spouwisolatie heeft als voordeel dat het materiaal recycleerbaar, vochtwerend en brandwerend is.

Het nadeel van glaswol is dat je een spouw van minstens 50 mm nodig hebt. Glaswol heeft een isolatiewaarde van 0,031 tot 0,044 W/m.K.

EPS parels

EPS-parels zijn lichte bolletjes kunststof die zicht netjes over de spouwruimte verdelen. Dit is heel gemakkelijk voor na-isolatie maar deze soort spouwisolatie maakt het moeilijk om later nog renovaties uit te voeren aan de gevel. Ook hier bestaan er verschillende kwaliteiten. De zwarte bolletjes isoleren het best.

Het voordeel van dit materiaal is dat het al vanaf een spouw van 30 mm bruikbaar is. Daarnaast is het materiaal vochtbestendig en volledig recycleerbaar. EPS parels hebben een isolatiewaarde van 0,033 tot 0,042 W/m.K.

PUR

PUR zorgt voor de beste afdichting in de spouw omdat het schuim netjes uitzet om alle naden en kieren te dichten. Ook deze soort spouwmuurisolatie is al geschikt voor een spouwmuur vanaf 30 mm. Het materiaal is krimpvrij, winddicht, brandwerend en vochtbestendig. PUR is bovendien het materiaal met de hoogste isolatiewaardes.

Helaas zijn er ook enkele nadelen aan verboden zoals geurhinder tijdens en na de werken. Verder is het materiaal niet recycleerbaar waardoor het schadelijker is voor het milieu. Gespoten PUR voor de spouw heeft een isolatiewaarde van 0,023 tot 0,032 W/m.K.

Alternatieve soorten spouwmuurisolatie

In plaats van glaswol kan je kiezen voor isolatievlokken van steenwol. De gelijkenis is groot maar steenwol heeft een iets mindere thermische isolatiewaarde en een iets hogere akoestische isolatiewaarde. Ook voor PUR schuim bestaat er een alternatief: UF schuim. Dit materiaal scoort echter op alle vlakken slechter behalve op de prijs.

Verder kiezen sommigen liever voor natuurlijke isolatiematerialen zoals schapenwol of hennep. Dit is niet altijd even eenvoudig en de prijs is moeilijk in te schatten. Spreek erover met een vakman voor meer informatie.

Isolatiewaardes

Om je spouwmuur te isoleren heb je vaak maar een beperkte ruimte. Je wil dus lieft optimaal gebruik maken van die centimeters. Daarom kijk je best naar de isolatiewaardes van je materiaal.

Hier krijg je nogmaals de gemiddelde waardes per soort spouwmuurisolatie. Hou er echter rekening mee dat de waarde afhangt van de kwaliteit van het materiaal dat je koopt.

Kosten isolatiewerken 2024

Materiaal Isolatiewaarde
Glaswol 0,031 – 0,044 W/mK
EPS-parels 0,033 – 0,042 W/mK
PUR-schuim 0,023 – 0,032 W/mK

Prijsvergelijking

Spouwmuurisolatie is de goedkoopste soort gevelisolatie. De binnenmuur of de buitenmuur isoleren kost minstens dubbel zoveel. Maar ook binnen de verschillende soorten spouwmuurisolatie bestaan er prijsverschillen. Glaswol is de goedkoopste optie, gevolgd door EPS parels. PUR schuim is de duurste keuze maar biedt wel de beste isolatiewaardes.

Een overzicht van de prijzen:

Materiaal Gemiddelde kosten per m²*
Glaswol €15,- tot €20,-
EPS-parels €20,- tot €25,-
PUR-schuim €25,- tot €30,-

* Opgelet: dit zijn gemiddelde prijzen (excl. btw en incl. plaatsing). Vraag gratis offertes aan om exacte tarieven te vergelijken.

De beste spouwmuurisolatie kiezen

Het juiste materiaal kiezen is niet altijd een eenvoudige oefening. Je dient rekening te houden met de breedte van de spouw, de kosten van het materiaal, de dikte van je voegen en zo verder. Om de beste soort spouwmuurisolatie te kiezen, heb je een duidelijk overzicht van je wensen nodig. Voor extra geluidisolatie kies je best steenwol. Of kies voor PUR als je een ademend materiaal wil.

Hou je liever rekening met het milieu, kies dan net geen PUR. Uiteraard is het moeilijk om de juiste keuze te maken zonder voldoende achtergrondkennis. Spreek er daarom over met een vakman.

Hoe besparen op spouwmuurisolatie?

Vergelijk gratis offertes om de beste tarieven uit je buurt te ontdekken.

Breedte spouw

Van de vele factoren om de beste soort spouwmuurisolatie te kiezen voor je woning is de breedte wellicht de belangrijkste factor. Zo kan je glaswol niet gebruiken bij dunnere spouwmuren. Je hebt namelijk minstens een spouwruimte van 50 mm nodig.

Met PUR en EPS parels kan je echter al aan het werk met een spouwruimte van 30 mm.

Voegdikte

Om een spouw na te isoleren dient men gaatjes te boren in de gevel. Men kiest ervoor om deze gaten te boren in de voegen omdat ze dan gemakkelijk weer dicht gemaakt kunnen worden zonder een duidelijk spoor na te laten.

Voor elke soort isolatie zijn er echter verschillende vereisten. Zo heb je voor EPS parels een minimale boordiameter nodig van 16 mm. Voor glaswol heb je minstens 14 mm nodig en voor PUR schuim 12 mm.

Doel van de isolatie

Het doel van isolatie in de spouw is meestal om de warmte in huis te houden en zo minder te betalen om je energiefactuur. Maar soms wil je ook extra geluid dempen. Minerale wol werkt doorgaans het best om geluid van buitenaf te beperken. Voor het beste resultaat kies je steenwol in plaats van glaswol.

Milieu-aspecten

Wil je rekening houden met het milieu, kies dan voor isolatiematerialen die je kan recycleren. Glaswol is daarvoor de beste optie. Ook EPS parels kan je recycleren maar PUR niet.

soorten spouwmuurisolatie

Goedkope spouwmuurisolatie? Vergelijk gratis offertes

Zoals je ziet is het niet eenvoudig om de beste soorten spouwmuurisolatie te vergelijken. Met behulp van een vakman gaat dat echter veel makkelijker. Bovendien kan je besparen op de kosten om de spouw te isoleren door offertes te vergelijken.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vraag nu gratis offertes aan om tarieven en vaklui uit je buurt te vergelijken.

Gratis offertes vergelijken!