Na-isoleren spouwmuur

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Isolatiewerken
  4. /
  5. Na-isoleren spouwmuur

Na-isoleren spouwmuur: mogelijkheden en uitvoering

Staat de isolatie van je woning niet volledig op punt? De spouwmuur na-isoleren kan wellicht de oplossing bieding. Door extra isolatie te voorzien in de gevel zorg je wel voor isolatiewaardes waarmee je flink kan besparen op energiekosten. Lees verder om meer te ontdekken over de mogelijkheden en de uitvoering.

Start gratis offerteaanvraag!

Of ga meteen op zoek naar een vakman door hier gratis offertes aan te vragen.Wat is na-isoleren?

Vanaf het midden van de vorige eeuw begon met de muren van nieuwbouwwoningen te isoleren. Helaas gebruikte men vaak te weinig isolatiemateriaal of materiaal van een lage kwaliteit. Ook de uitvoering was niet altijd perfect.

In deze gevallen is het een goed idee om na te isoleren, of meer isolatiemateriaal te plaatsen. Dit kan door extra materiaal in de spouw te spuiten of door de gevel te isoleren langs binnen of langs buiten.

na-isoleren spouwmuur

Waarom na-isoleren?

Met na-isolatie voor de gevel zorg je voor een betere energieprestatie. De huidige isolatie helpt wel iets maar toch komt er nog veel koude lucht binnen via kieren of omdat de isolatielaag niet dik genoeg is. Met een dikkere laag isolatie voorkom je dit en krijg je een warmere woning in de winter en frissere woning in de zomer.

Spouw na-isoleren kosten

De kosten om de spouw na te isoleren, hangen af van het gekozen isolatiemateriaal. Gemiddeld ligt de prijs tussen de €15,- en €30,- per vierkante meter. Minerale wol is het goedkoopste materiaal en PUR-schuim is de duurste keuze.

De prijzen zie je in deze tabel.

Isolatiemateriaal Kosten per m²* (excl. btw)
Mineral wol €15,- à €20,-
EPS-parels €20,- à €25,-
PUR-schuim €25,- à €30,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen op basis van offertes in België. Voor exacte prijzen vraag je toch steeds best zelf een offerte aan.

Verder hangt de prijs voor na-isolatie van de spouw af van de oppervlakte van je gevel, de arbeidstarieven en andere technische details.

Na-isoleren spouwmuur

De spouw na-isoleren betekent dat je extra isolatie gaat aanbrengen in de spouwruimte. Dit is echter niet altijd een goed idee. Soms is het beter om volledig opnieuw te isoleren. Oude muurisolatie is vaak van mindere kwaliteit. Het komt vaak voor dat deze materialen verpulveren of verzakt zijn in de muur. In dat geval is het mogelijk om de muur bij te vullen.

Wanneer het oude isolatiemateriaal van slechte kwaliteit is, laat je het beter verwijderen en vervangen door modern materiaal van vel hogere kwaliteit. Op zoek naar een specialist? Vergelijk gratis offertes!Spouw controleren

Voor je een beslissing maakt over de methode om na te isoleren, voer je best een controle uit.

Specialisten gebruiken een speciale camera om in de spouw te kijken en de staat van de spouwmuur en het isolatiemateriaal te controleren.

Zo kan hij nagaan of je best de volledige isolatie vervangt of als je er toch voor kan kiezen om de spouwmuur bij te vullen. Ook andere gebreken duiken op zodat je specialist de juiste aanpak kan adviseren.

Verder is het belangrijk om ook de gevel te controleren. Als er barsten in de muur zitten of andere problemen zijn, kan het nieuwe isolatiemateriaal ontsnappen en zal de isolatie weinig effectief zijn.

Spouw bijvullen

Als de spouw nog in goede staat is en de isolatie is weinig beschadigd, gaat de spouw na-isoleren vrij vlot.

Net zoals bij gewone spouwmuurisolatie, maakt de vakman boorgaten in de voegen. Via deze gaten spuit hij met speciale machines het isolatiemateriaal in de muur. Het materiaal verdeelt zicht netjes om de lege ruimtes op te vullen.

Nadien vult hij de voegen terug bij met een gelijkaardige specie van dezelfde kleur.

Spouwmuur opnieuw isoleren

Als de huidige isolatie niet meer van goede kwaliteit is, zal de vakman eerste de oude isolatie verwijderen. Hiervoor haalt hij enkele bakstenen uit de muur op verschillende plekken. Met een afzuiginstallatie haalt hij het oude en kapotte materiaal uit de muur.

Nadien plaatst hij de bakstenen terug. Als deze vastzitten en de mortel droog is, kan hij de muur opnieuw vullen. Ook hier gebeurt dit met behulp van spuitmachines via boorgaten in de voegen.

Wil je jouw muur na-isoleren?

Vind een geschikte isolatiespecialist door hier gratis offertes aan te vragen.

Aandachtspunten na-isoleren

Extra isolatie in de spouw kan tot vocht- of ventilatieproblemen leiden. Het is belangrijk om hiervoor extra maatregelen te nemen. Je kan vocht in de spouw vermijden door de muur te impregneren. Als je muur geschilderd is met waterdichte verf komt er ook geen vocht binnen, maar kan het vocht uit de spouw ook niet ontsnappen. In dat geval is het belangrijk om extra ventilatie mogelijk te maken met ventilatieroosters, bijvoorbeeld.

De extra isolatie zorgt ook voor minder natuurlijke ventilatie in huis. Overleg met je vakman of het nodig is om nadien een mechanisch ventilatiesysteem te installeren binnen.

Welk isolatiemateriaal?

Er zijn drie populair soorten isolatiemateriaal voor na-isolatie: minerale wol, PUR-schuim en EPS-parels.

De drie materialen hebben ongeveer dezelfde isolerende eigenschappen maar toch zijn er enkele belangrijke verschillen.

Minerale wol werkt ook goed als geluidsisolatie maar het kan enkel als de spouw dikker is dan dan 5 cm. EPS-parels kan je wel gebruiken voor dunnere spouwruimtes, en het heeft de beste vochtbestendigheid. Deze parels dekken wel minder goed de kieren af. PUR-schuim heeft de beste isolatiewaarde. De nadelen van dit materiaal zijn enige geurhinder en het feit dat dit materiaal niet recycleerbaar is.

Muren extra isoleren

Het na-isoleren van de spouw zorgt voor een veel betere isolatiewaarde van de gevel. Maar soms is de gevel niet breed genoeg om voldoende te kunnen isoleren. In zo’n geval kies je best voor na-isolatie in combinatie met extra isolatie van de gevel of binnenmuur. Zo’n dubbele isolatie zorgt voor de hoogste isolatiewaardes.

spouwmuur na-isoleren

Goedkoop na-isoleren? Vergelijk gratis offertes

Het na-isoleren van de spouwmuur is vrij goedkoop als je de muur gewoon kan bijvullen. Wanneer je eerst de oude isolatie dient te laten verwijderen, kost het wat meer. Gelukkig kan je altijd besparen door offertes te vergelijken van vaklui uit de buurt.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vraag hier gratis offertes aan om meteen meerdere offertes te kunnen vergelijken. Het is de snelste, gemakkelijkste en goedkoopste manier om een goede vakman te vinden.

Gratis offertes vergelijken!