Specialist voor spouwmuur isolatie gezocht?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis & vrijblijvend

Spouwmuurisolatie prijs

De prijs voor spouwisolatie ligt namelijk stukken lager dan die voor gelijk welke andere gevelisolatie. Ontdek hier hoe dat komt. Daarnaast ontdek je hier hoe die prijs bepaald wordt en hoe je extra kan besparen op de prijs voor spouwmuurisolatie in België.

Start gratis offerteaanvraag!

Verder helpen we je graag een handje om een geschikte vakman te vinden. Vraag hier gratis offertes aan om snel de beste isolatiespecialist uit je buurt te ontdekken.Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie, of kortweg spouwisolatie, is een isolatiesoort voor de gevel. Bij dit soort isolatie plaatst men isolerend materiaal tussen de buitengevel en de binnenmuur. Vaak gaat het hierbij om een los isolatiemateriaal zoals EPS-parels of PUR-schuim. Zo wordt de ruimte gemakkelijk gevuld zonder dat je er grote herstellingswerken aan overhoudt.

Spouwmuurisolatie is helaas niet altijd mogelijk. Vooral bij oudere woningen kan het vaak niet. Ofwel omdat er geen spouw aanwezig is ofwel omdat die te dun of te vervuild is. Voor je spouwmuurisolatie wil plaatsen, dien je dus eerst na te gaan of je gevel er wel voor geschikt is. Op zoek naar een isolatiespecialist? Gratis offertes vergelijken!

spouwmuurisolatie prijs

Gemiddelde kosten spouwisolatie

Spouwmuurisolatie is de goedkoopste manier om de gevel te isoleren. Het kost minder dan de helft van binnenmuurisolatie of gevelisolatie. Dat komt grotendeels doordat er geen extra werken bijkomen, zoals het afwerken van de binnenmuur of nieuwe gevelbekleding.

Voor €15,- à €30,- per vierkante meter kan je de spouwmuur al laten isoleren. In totaal komt dit neer op zo’n 450,- tot 4.500,- euro voor je volledige woning.

Kosten per m2 voor isolatiemateriaal

De belangrijkste factor bij de prijs voor spouwmuurisolatie is het gewenste materiaal. De drie voornaamste isolatiematerialen zijn minerale wol, EP-parels en PUR-schuim.

Minerale wol is het goedkoopste materiaal voor isolatie van de spouwmuur. Het kost tussen de €15,- en de €20,- per vierkante meter. EPS-parels zijn iets duurder en kosten zo’n €20,- à €25,- per vierkante meter. PUR-schuim, ten slotte, heeft een kostprijs van €25,- tot €30,- per vierkante meter.

Isolatiemateriaal Kosten per m²* (excl. btw)
Mineral wol €15,- à €20,-
EPS-parels €20,- à €25,-
PUR-schuim €25,- à €30,-

*Opgelet: dit zijn slechts gemiddelde kosten. Vraag gratis offertes aan om exacte tarieven te verkrijgen.

De goedkoopste prijs per m2 voor spouwmuur isolatie?

Vraag hier gratis offertes aan om de beste tarieven te ontdekken.

Prijzen per oppervlakte

In totaal kan het isoleren van spouw tot €3.500,- kosten. Natuurlijk hangt de totaalprijs naast de materiaalsoort ook af van de muuroppervlakte van je woning. In onderstaande tabel krijg je een reeks voorbeeldprijs volgens materiaal en totale oppervlakte van de gevels.

Type woning Minerale wol prijs* EPS Parels prijs* Isolatieschuim prijs*
Tussenwoning (30 m²) €450,- tot €600,- €600,- tot €750,- €750, tot €900,-
Hoekwoning (65 m²) €975,- tot €1.300,- €1.300,- tot €1.525,- €1.625, tot €1.950,-
2 onder 1 kap woning (100 m²) €1.500,- tot €2.000,- €2.000,- tot €2.500,- €2.500, tot €3.000,-
Vrijstaande woning (150 m²) €2.250,- tot €3.000,- €3.000,- tot €3.750,- €3.750, tot €4.500,-

Prijsfactoren

De belangrijkste factoren in verband met de prijs voor spouwmuurisolatie hebben we reeds besproken: de soort isolatiemateriaal en de oppervlakte van de woning. Daarnaast zijn uiteraard ook de arbeidskosten en de ligging van je woning van belang. In grootsteden liggen de kosten en tarieven vaak hoger.

Verder zijn er nog een groot deel technische details die de prijs voor spouw isolatie beïnvloeden. Hieronder bespreken we zes van deze factoren.Boordiameter

De dikte van je voegen heeft een niet onbelangrijke invloed op de totale prijs. Dit bepaalt namelijk de boordiameter voor het inbrengen van het isolatiemateriaal. Bij dikkere voegen kan men grotere gaten boren. Hoe groter de gaten, hoe sneller men het isolatiemateriaal kan plaatsen. Grotere gaten betekent ook dat er minder gaten nodig zijn om goed en snel te werken.

Het komt er dus op neer dat woningen met dikkere voegen goedkoper geïsoleerd kunnen worden met spouwmuurisolatie.

Waarom is dit belangrijk? Om isolatie te plaatsen in de spouw werkt men indien mogelijk met vloeibare materialen. Als deze via de voegen worden ingebracht, raakt de muur niet beschadigd en heb je nadien amper kosten om de gevel terug af te werken.

Ventilatie

Het nadeel van spouwmuurisolatie is dat er minder ventilatie plaatsvindt in de spouw. Bij een goede spouwmuur en nauwkeurige werken leidt dit niet tot problemen maar je kan toch maar beter voorzichtig zijn.

Door de spouwruimte extra te ventileren kan je dit voorkomen. Bij een nieuwbouw zie je vaak altijd verticale stootvoegen in de buitengevel. Daarnaast kan je extra ventilatieroosters laten plaatsen. Dit heeft een kleine meerkost. Maar die kost valt natuurlijk veel beter mee dan later vochtproblemen oplossen.

Spouw dikte

Ook de dikte van de spouw is natuurlijk van belang. Hoe dikker de spouw, hoe meer isolatiemateriaal er nodig is en dus hoe hoger de kosten.

Hoe zit dat bij dukkere muren?

Maar bij dikkere muren verkrijg je wel betere isolatiewaardes. Zo win je de extra investering sneller terug via de energiebesparing. Daarnaast is het bij dunne spouwmuren vaak nodig om extra te isoleren langs binnen of langs buiten en dan liggen de kosten wel een stuk hoger.

Materiaalhuur

Als je op hoogte dient te werken om de gevels te isoleren, zal je wellicht extra materiaal moeten huren. De kosten hiervoor zijn vaak per dag en per toestel. Je betaalt dus eenmalig een vaste prijs voor de materiaalhuur.

Vervuilde spouw

Als je spouw vervuild is wordt spouwmuurisolatie moeilijker. Een vuile spouw isoleren is zelden een goed idee. De kans op koudebruggen is dan vrij hoog en zo is je volledige investering soms niets waard.

Het beste dat je kan doen is een specialist inschakelen om de spouw te controleren. Indien mogelijk, laat je de spouwruimte schoonmaken tegen een extra kost. Helaas is het in de ergste gevallen niet mogelijk en dien je voor een alternatieve soort isolatie te kiezen.

Muur impregneren

Ten slotte, raden specialisten aan om je gevel na te behandelen met een impregneermiddel. Zoals gezegd, is er minder ventilatie in de spouw na het plaatsen van isolatie. Dat kan tot vochtproblemen lijden aangezien water veel minder snel verdampt uit de spouwruimte.

Door de muur te impregneren voorkom je dit. Impregneermiddel zorgt namelijk voor een ondoordringbare gevel.

Een voordelige vakman nodig voor spouwisolatie?

Vind nu een geschikte vakman door hier gratis offertes aan te vragen.

Terugverdientijd spouwmuur isolatie

Door de spouwmuur te isoleren, bespaar je flink op de stookkosten. Je kan er zo’n 20% tot 25% van je investering per jaar mee terugverdienen. De terugverdientijd van spouwisolatie ligt dus tussen de vier en vijf jaar. Zo’n winst op je investering krijg je zelfs bij de meeste beleggingen niet.

Hoe lang het precies duurt, hangt af van de isolatiewaardes en je totale investering. Heb je niet voldoende geïsoleerd of duikt er ergens een probleem op door koudebruggen, bijvoorbeeld, kan het natuurlijk wel langer duren. Daarom is het belangrijk om een ervaren specialist in te schakelen.

Subsidies en premies

Een andere reden waarom je zo snel je investering kan terugverdienen, is door de vele subsidies en premies voor isolatiewerken.

Je kan een flink deel van de prijs voor spouwisolatie terugkrijgen via deze premies:
Premie voor gevelisolatie van Fluvius
De BENO-pass van Fluvius
Verlaagd btw-tarief
Lokale premies voor spouwmuurisolatie

Besparen op de kosten

Je kan dus een flink deel van de kosten besparen door subsidies aan te vragen bij de overheid en de netbeheerder. Om van deze premies te genieten, dien je de werken wel te laten uitvoeren door een erkende vakman. Daarom krijg je hier nog wat tips om te besparen op de kosten voor een isolatiespecialist.

Hoe kan ik besparen?

Ten eerste, is het voordeliger om te kiezen voor een vakman uit je buurt. Zo betaal je minder voorrijkosten. Daarnaast kan je misschien meehelpen door zelf de voegen te dichten achteraf. Vraag ook steeds aan de vakman of hij hulp aanvaardt en wat je kan doen. Ten slotte, kan je korting verkrijgen door werken te combineren met de buren. Misschien willen zij ook wel gevelisolatie en zo kan je een vaak een mooie hoeveelheidskorting afdwingen.

prijs spouwmuurisolatie

Goedkope prijs voor gevelisolatie? Vergelijk gratis offertes

Overtuigd van de vele voordelen van gevelisolatie maar nog vragen over de prijs? Of wil je meteen op zoek naar een geschikte vakman? Zoek niet langer maar vraag hier meteen offertes aan.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Via onze gratis offerteservice is een vakman vinden goedkoper, sneller en veel eenvoudiger. Probeer het gerust vrijblijvend uit.

Gratis offertes vergelijken!