Spouwmuur isoleren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis & vrijblijvend

Spouwmuur isolatie nadelen

De spouw isoleren is de beste manier om de energieprestatie van uw woning te verhogen. Helaas is spouwmuur isolatie niet altijd zonder nadelen. Ontdek hier welke problemen er kunnen optreden bij spouw isolatie en hoe je die kan oplossen.

Start gratis offerteaanvraag!

Wil je liever professionele hulp om te bepalen of spouwisolatie geschikt voor je is of niet, vraag dan hier gratis offertes aan om tarieven van de beste vaklui uit je buurt te vergelijken.Niet voor elke gevel

Spouwisolatie is de beste isolatie voor uw gevels maar het is niet geschikt voor elke gevel.Aangezien de spouwisolatie tussen de binnen- en buitenmuur komt, heb je geen werken nodig om de muur nadien terug op te lappen. Dit soort isolatie kan bovendien ook met isolatieschuim, of -parels waardoor de isolatiewerken vlotter verlopen.

Wat kan er dan misgaan?

Helaas hebben niet alle woningen een spouwruimte. En als er toch een spouw is, kan het best zijn dat de ruimte niet geschikt is voor isolatie. Hieronder bespreken we de voornaamste oorzaken. Toch een isolatiespecialist inschakelen? Vergelijk gratis offertes!

spouwmuurisolatie nadelen

Oude woningen

Oudere woningen zijn vaak gebouwd met stenen die niet helemaal vorstbestendig zijn. Dat betekent dat ze kunnen barsten in de wintermaanden.

Hoe komt dit?

Wanneer je isolatie aanbrengt, kan het vocht niet meer goed ontsnappen uit de bakstenen. Bij vriestemperaturen zet het vocht uit en kunnen de stenen barsten. Gelukkig kan men dit wel oplossen door de bakstenen te impregneren zodat er geen vocht meer in terecht komt.

Geschilderde gevel

Bij geschilderde gevels ontstaat een gelijkaardig probleem als bij oude stenen. Het vocht dat in de muur zit, komt vast te zitten tussen de isolatie en de verflaag. Zo kunnen de stenen vriezen bij vorsttemperaturen. Ook hier kan het probleem eventueel verholpen worden door de muur te impregneren.

Te dunne spouw

Om voldoende te isoleren heb je minstens 5 cm spouwisolatie nodig. Helaas is er bij oudere woningen niet altijd zoveel spouwruimte aanwezig. Bovendien is de kans groot dat je in de toekomst een dikkere laag zal nodig hebben om aan alle isolatienormen te voldoen. Dan zullen er nog meer woningen met dunne spouwruimtes ongeschikt zijn.

Uiteraard kan je altijd de spouw isoleren in combinatie met de gevel of de binnenmuur. Zo krijg je extra goede isolatie maar je hebt ook dubbel zoveel werk.

Te vuile spouw

Spouwmuren zijn helaas niet altijd even proper. Soms laat men er bouwmateriaal in achter. Dit is vooral het geval bij oudere woningen.

Vervuiling heeft meerdere nadelen voor spouwmuurisolatie. Ten eerste, kan het isolatiemateriaal niet zo goed verdeeld worden. Daarnaast ontstaan er koudebruggen met een nefast effect op de isolatiewaarde. Er kunnen zelfs vochtproblemen binnenshuis wanneer je een vervuilde spouw isoleert.

Cementbaarden

Cementbaarden zijn resten cement die de spouwmuur vervuilen door onzorgvuldige werken. Soms vormen ze een brug tussen de binnenmuur en de gevel. Dit zorgt dus voor koudebruggen wanneer je isolatie aanbrengt.

Een specialist kan de schade inschatten met een endoscopisch onderzoek. Op basis van het resultaat bepaalt hij of het probleem opgelost kan worden, of als je beter voor een andere soort isolatie kiest.

Nadeel spouwisolatie: vochtproblemen

Of je nu problemen hebt met de spouwruimte of niet, vocht blijft een van de nadelen bij spouwmuur isolatie. Wanneer je gevel niet genoeg beschermt is en er vocht binnendringt in de spouw, is de kans op vochtschade veel groter na het plaatsen van isolatie.

De isolatie zorgt er namelijk voor dat het vocht gemakkelijker van de gevel naar de binnenmuur getransporteerd wordt. Daarnaast duurt het langer voor het vocht uitdroogt. Dit zorgt er dus voor dat er veel meer vocht in de binnenmuur terechtkomt. Je kan vocht en schimmel binnenshuis wel vermijden door de gevel te impregneren. Zo zorg je ervoor dat er veel minder vocht in de spouw terechtkomt.

Meer info over impregnatie en spouwmuurisolatie?

Vind een geschikte specialist om een offerte aan te vragen.

Alternatieven voor spouwisolatie

In vele gevallen is het mogelijk om het probleem met de spouwmuurisolatie op te lossen. Helaas zijn de nadelen soms groter dan de voordelen in deze gevallen.

Wat zijn dan de beste alternatieven?

Als spouwmuurisolatie niet mogelijk is, kies je best voor buitengevelisolatie. Er komt meer werk bij kijken en de kosten liggen hoger, maar de isolatiewaardes zijn eigenlijk beter dan bij spouwisolatie. Is ook dit niet mogelijk, kies er dan voor om de binnenmuren te isoleren.

Ventilatie problemen door spouwmuurisolatie

Extra isolatie zorgt voor minder luchtverplaatsing in huis. In woningen met slechte ventilatie wordt het nadien heel moeilijk om vochtige lucht in huis af te drijven. Zo ontstaat er een slechtere luchtkwaliteit en kunnen er zelfs schimmels in huis ontstaan.

Gelukkig is ook dit een nadeel dat je gemakkelijk kan vermijden. Door de isolatiewerken te combineren met de installatie van een ventilatiesysteem heb je op slag een veel betere luchtkwaliteit in huis.

Toekomstige renovatiewerken

Ten slotte is er nog een nadeel in verband met spouw isolatie dat je moeilijker kan vermijden. Spouwisolatie bestaat vaak uit losse materialen zoals eps parels. Wanneer je later renovatiewerken wil uitvoeren aan de gevel, is het goed mogelijk dat de isolatie zich verplaatst. Je kan dit moeilijk vermijden, tenzij je voor een vast isolatiemateriaal kiest, maar dan zijn de werken wat ingewikkelder.

Je denkt dus best goed na over toekomstige werken voor je de spouwmuur laat isoleren.

Een specialist gezocht om de spouw te isoleren?

Vind de beste vaklui uit je buurt door hier gratis offertes aan te vragen.

Waarom toch isoleren

Je hoeft echter niet wakker te liggen om de nadelen van spouwmuurisolatie. Bijna alle genoemde problemen kunnen gemakkelijk opgelost worden. Door de gevel te impregneren, bijvoorbeeld, of door een beter ventilatiesysteem te installeren.

Vergeet niet dat de voordelen veel groter zijn. Spouwmuurisolatie is goedkoper dan andere isolatievormen. En dankzij isolatie krijgt u een veel voordeligere energiefactuur.

nadelen spouwmuurisolatie

Goedkoop spouw laten isoleren? Vergelijk gratis offertes

Een spouwmuur isoleren met pur of eps parels is niet altijd zonder nadelen. Gelukkig kunnen de meeste problemen wel opgelost worden, maar daarom is het belangrijk om een specialist in te schakelen. Wees niet ongerust over de prijs. Spouwmuurisolatie is best voordelig.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

En bovendien kunt u gemakkelijk besparen door offertes van vaklui te vergelijken. Probeer het nu gratis uit.

Gratis offertes vergelijken!