Zolder isoleren

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Isolatiewerken
  4. /
  5. Zolder isoleren

Zolder laten isoleren?

Zolderisolatie plaatsen biedt vele voordelen. Het is vooral een heel goede investering omdat het een meerwaarde is voor je woning waardoor je bovendien ook op stookkosten bespaart.

De zolder isoleren is een zeer interessant project maar er zijn meestal enkele onduidelijkheden: hoe de zolder isoleren? Wat is de prijs voor zolderisolatie? Bestaan er premies voor?

Start gratis offerteaanvraag!

Lees verder voor een duidelijk antwoord op deze vragen en nog meer nuttige tips. Voor details over de prijs raden we aan om offertes van verschillende vaklui met elkaar te vergelijken. Vraag hier gratis offertes aan om er meteen aan te beginnen.zolder isoleren

Waarom de zolder isoleren?

De zolder isoleren heeft twee grote voordelen. Ten eerste, zorg je voor minder warmteverlies en ten tweede, kan je extra woonruimte beschikbaar maken onder het dak.

Als je enkel warmteverlies wil voorkomen, dan is het misschien niet nodig om het dak te isoleren. In dat geval is het voordeliger om de zoldervloer te isoleren.

Wil je ook de extra ruimte onder het dak bewoonbaar maken, dan moet je natuurlijk wel het dak isoleren. Benieuwd naar de kosten? Vergelijk gratis offertes!

De belangrijkste voordelen

  • Een warmer huis en lagere verwarmingskosten.
  • Extra bewoonbare ruimte onder het dak.
  • Minder geluidshinder in een drukke buurt.
  • Een flinke waardeverhoging van de woning.
  • Geïsoleerde woningen zijn beter voor het milieu omdat er minder gestookt moet worden.

Wat kost een zolder isoleren?

Er bestaan verschillende isolatiemethodes voor de zolder. We maken het onderscheid tussen isolatie aan de binnenkant van een schuin dak en van een plat dak. Een schuin dak isoleren kost tussen de €20,- en €50,- per vierkante meter. Voor een plat dak betaal je €30,- tot €40,- per vierkant meter.

Daarnaast is er verschil tussen het dak isoleren en de muren van de zolder isoleren.

Prijzen hiervoor en om een zoldervloer te isoleren, vind je in onderstaande tabel.

Zolder isoleren: prijs 2024

Isolatiemethode Gemiddelde prijs per m²* Omschrijving
Dak isoleren langs binnen €20,- tot €50,- Hellend dak
€30,- tot €40,- €Plat dak
Muren isoleren €40,-
Zoldervloer isoleren €25,- tot €40,-

*Let op: dit zijn richtprijzen incl. btw. Wilt u de exacte prijs weten? Vraag dan gratis offertes aan!

Besparen op deze kosten kan onder andere door een premie aan te vragen. Verderop in dit artikel vind je alle nodige informatie over de verschillende subsidies.

Lees meer over andere isolatiewerken.

Welke factoren beïnvloeden de totaalkosten?

De exacte prijzen voor zolderisolatie hangen af van enkele factoren. Ten eerste, denken we aan het type isolatiemateriaal. Ecologische isolatie is namelijk een stuk duurder dan traditioneel isolatiemateriaal.

Verder zijn er enkele verschillen tussen de tarieven van dakwerkers. Dit hangt onder andere af van hun ervaring, hun verplaatsingskosten en tarieven voor extra werken.
Ten slotte, zijn er belangrijke verschillen volgens de eventuele afwerkingskosten. Denk aan het afwerken van de vloer met vloerbedekking of het afwerken van isolatie op de muren met voorzetwanden of stucwerk.

Besparen op de kosten voor zolderisolatie?

Vraag gratis offertes aan om vrijblijvend tarieven van specialisten te vergelijken.

Methodes om de zolder te isoleren

Zoals aangegeven in de prijstabel, zijn er drie methodes om de zolder te isoleren. Als je de zolder bewoonbaar wil maken kies je voor een combinatie van dak- en muurisolatie. Wie enkel een betere energieprestatie wil, is beter af met zoldervloerisolatie.

Zolder isoleren via dak

De voornaamste methode om een zolder om te toveren in een bewoonbare ruimte is via dakisolatie aan de binnenkant. Dit is gemakkelijker om uit te voeren dan aan de buitenkant en maakt het mogelijk om de binnenkant van de zolderruimte meteen af te werken.

Voor zolderisolatie kiest men meestal voor minerale wol. Glas- en rotswol zijn namelijk de gemakkelijkste materialen om de ruimte tussen de kepers op te vullen.

Zoldervloer isoleren

De zoldervloer isoleren is interessanter als je enkel minder warmteverlies in huis wil. Met deze soort isolatie moet je nadien minder ruimte opwarmen. Bovendien is het iets goedkoper.

As je de zolder bewoonbaar wil maken, kan je ervoor kiezen om zowel de zoldervloer als het dak te isoleren. Je zorgt er dan voor dat er een betere geluidisolatie is tussen de zolder en de onderliggende ruimtes.

Het soort vloerisolatie hangt af van de draagstructuur. Doorgaans gaat het om een houten draagstructuur of een massieve draagstructuur. Overleg met je vakman om het correcte isolatiesysteem toe te passen.

Muren isoleren

De meeste zolders hebben ook een stukje muur. Vergeet niet om dit ook te isoleren. Doe je dit niet, dan gaat een groot deel van het effect natuurlijk verloren.

De zoldermuren worden meestal ook aan de binnenkant geïsoleerd. Daarom kan je vaak hetzelfde materiaal gebruiken als voor het dak. Soms is het echter gemakkelijker om hiervoor isolatieplaten te gebruiken.

Als je betere warmteprestatie van je woning wil, is het bovendien ook interessant om de rest van de muren te isoleren. Hoewel de meeste warmte via het dak verloren gaat, ontsnapt er ook veel warme lucht via de muren.

Verbeter de energieprestatie van je woning dankzij een betere zolderisolatie.

Vraag hier gratis offertes aan om de prijzen en mogelijkheden te vergelijken.

Zolder isoleren en afwerken: de mogelijkheden

Na de isolatie van de zolder zijn er verschillende mogelijkheden voor de afwerking. De belangrijkste factor voor de afwerking is of je de zolder nadien zal gebruiken als woonruimte of eerder als opslagruimte.

Voor een opslagruimte heb je genoeg aan een vloer met goedkope vezelplaten. De wanden kunnen goedkoop gestuct worden of je kan het isolatiemateriaal zelfs bloot laten.

Om de ruimte te gebruiken, is er wat meer afwerking nodig. Denk aan het plaatsen van elektriciteit, tussenwanden, een stevige vloer en dakramen.

zolder isoleren kosten

Is zolderisolatie verplicht?

Vanaf 2020 moeten alle daken van woningen die voor 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet voldoen aan de dakisolatienorm. Dit betekent dat de zolder isoleren verplicht is en dat er een warmteweerstandwaarde van minstens 0,75 m²K/W nodig is. Dit komt overeen met een isolatielaag van zo’n 3 à 4 centimeter.

Zolderisolatie: premie 2024

Wie de zolderisolatie plaatst kan onder bepaalde omstandigheden genieten van een subsidie van de netbeheerder Fluvius.

Je mag de zolderisolatie zelf plaatsen om een premie te ontvangen maar hou er rekening mee dat zolderisolatie laten plaatsen door een aannemer hogere premies oplevert. Doe-het-zelvers ontvangen €2,- per vierkante meter. Wie de werken laat uitvoeren ontvangt het dubbele.

Je kan de premie via een aanvraagformulier of online aanvragen. De nodige documenten, voorwaarden en verdere informatie vind je op de website van de Vlaamse overheid of bij Fluvius zelf.

zolder isolatie

Zolder laten isoleren? Bespaar op de kosten!

Als je een specialist inschakelt om de zolder te laten isoleren, kan je aanspraak maken op een hogere premie. Daarnaast geniet je van een betere expertise. Een expert kan misschien een goedkoper isolatiesysteem aanbevelen dan dat je in gedachten had.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Ook op de kosten van de vakman kan je besparen. Dit doe je door gratis offertes aan te vragen en de tarieven van vaklui te vergelijken. Door meerdere prijzen en uitvoeringsmogelijkheden met elkaar te vergelijken, vind je haast altijd een beter tarief.

Gratis offertes vergelijken!