Dakisolatie verplicht 2024

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Dakwerken
  4. /
  5. Dakisolatie verplicht

Is dakisolatie verplicht?

Is dakisolatie verplicht in 2024? Ja! In 2020 werd een nieuwe dakisolatienorm opgenomen in de Vlaamse wooncode. Deze isolatienorm houdt in dat woningen die voor 2006 werden aangesloten op het energienet een minimale energiewaarde moeten halen.

Op deze pagina krijg je meer informatie over wat deze nieuwe isolatienorm precies inhoudt, voor wie ze geldt en wat de mogelijke sancties zijn.

Start gratis offerteaanvraag!

Heb je nog geen dakisolatie? Zoek dan snel een goedkope dakwerker via onze gratis offertedienst om problemen te vermijden.dakisolatie verplicht 2020

Is dakisolatie verplicht?

De nieuwe Vlaamse dakisolatienorm voor zelfstandige woningen trad in 2015 in werking. Gedurende vijf jaar was dit eerder een richtlijn dan een verplichting. Voor huurwoningen en koopwoningen is dakisolatie verplicht vanaf 2020. Wat dit precies inhoudt komt later aan bod. Ook de uitzonderingen en details van de isolatienorm komen verder aan bod.

Wat houdt de Vlaamse dakisolatienorm in?

De dakisolatienorm houdt in dat zelfstandige woningen in het Vlaamse gewest voorzien moeten zijn van voldoende dakisolatie. Isolatie verbetert de energieprestatie van een woning. Zo verhoogt het wooncomfort en verlaagt het energieverlies. Net hierom zet de overheid zo sterk in op dakisolatie.

Wie werken uitvoert om aan de dakisolatienorm van 2020 te voldoen, kan op verschillende premies rekenen. Wie niet op tijd actie onderneemt om het dak te isoleren, riskeert sancties.

Dakisolatie verplicht: voor welke woningen?

De norm geldt voor alle woningen die voor 1 januari 2006 werden aangesloten op het energienet. Een woning die later werden aangesloten voldoet meestal aan de minimumnorm. Bij oudere woningen is er dus controle nodig om te kijken of ze aan de isolatienormen voldoen.

Deze norm geldt in 2020 voor alle woningtypes zoals alleenstaande huizen, appartementen en studio’s. De regel geldt niet enkel voor appartementen onder het dak maar ook voor alle andere in het appartementsblok. In 2021 verandert deze regelgeving en zal de norm enkel gelden voor appartementen net onder het dak. De controle van de isolatie zal vanaf dan ook op een andere manier verlopen.

Uitzonderingen op de dakisolatienorm

De isolatienormen voor daken gelden niet voor kamers noch voor daken kleiner dan 2 vierkante meter. Zoals eerder vermeld, is de norm enkel van toepassing voor woningen die voor 2006 op het energienet werden aangesloten.

De regel geldt voor alle woningen op de markt. Dit wel zeggen dat je aan alle normen moet voldoen voor je een woning wil verhuren of verkopen. Wanneer je slechts één privéwoning bezit, hoef je niet noodzakelijk de dakisolatiewerken uit te voeren. De regering zal je geen sancties opleggen. Toch is het sterk aan te raden om isolatiewerken uit te voeren om te besparen op energiekosten en om het milieu te helpen.

Dakisolatienorm 2020: de minimumnorm

Daken hebben vanaf 2020 een minimale R-waarde van 0,75 m2 K/W nodig. Dit komt overeen met zo’n 3 tot 4 cm isolatiemateriaal. Maar opgelet! Niet alle isolerende materialen hebben dezelfde isolatiekwaliteit. Kijk de lambda-waarde na van het materiaal om te berekenen hoe dik de laag moet zijn.

De lambda waarde is iets ingewikkelds. Hoe hoger de waarde, hoe minder goed het materiaal isoleert. Raadpleeg een vakman om het juiste materiaal te selecteren en de correct dikte te berekenen.

De minimumwaarde geldt zowel voor het dak als voor zoldervloerisolatie (op voorwaarde dat de zolder niet bewoond wordt. Verder dien het volledige dakoppervlak van isolatiemateriaal voorzien te zijn.

Aantonen behalen isolatienorm

Je kan op verschillende manieren aantonen dat je woning voldoende geïsoleerd is. De gemakkelijkste manier is met een schriftelijk bewijs. Je kan, bijvoorbeeld, een postinterventiedossier, een bouwplan, een factuur van isolatiewerken of een energieprestatiecertificaat voorleggen.

Wanneer je niet over deze papieren beschikt of het EPC een default-waarde aangeeft, dient de controleur over te gaan tot een visuele controle. Daarbij gaat hij van binnen en buiten op zoek naar bewijzen van isolatie. Hij mag hierbij echter geen ingrijpende werken doen. Maar opgelet, vanaf 2021 wordt deze regel aangepast.

Gevolgen wanneer de minimumnorm niet gehaald wordt

Wanneer je niet aan de minimumnorm voor dakisolatie voldoet, kan je in de problemen komen. Je krijg namelijk 9 of 15 strafpunten toegekend. Als eigenaar van een huurwoning betekent dit dat je mogelijk de woning niet meer zal kunnen verhuren tot de isolatie in orde is. De woning kan zelfs ongeschikt verklaard worden.

Wie het probleem van een ongeschikt verklaarde woning niet binnen het jaar aanpakt, riskeert een boete. Boetes gelden echter enkel voor verhuurders of eigenaars van meerdere woningen. Wie in zijn enige woning woont, kan geen boete krijgen.

Datum Aantal strafpunten
Dakoppervlakte tot 16 m²
Aantal strafpunten
Dakoppervlakte vanaf 16 m²
01/01/2015 – 31/12/2017 1 3
01/01/2018 – 31/12/2020 3 9
vanaf 01/01/2020 9 15

Is dakisolatie verplicht bij verkoop?

Ook bij verkoop van een woning die voor 2006 op het energienet werd aangesloten, is dakisolatie verplicht. Neem geen risico en raadpleeg de informatie en normen op de volgende officiële websites:

Dakisolatie 2024: mogelijkheden

Het dak isoleren om aan de isolatienorm te voldoen, kan op verschillende manieren. Bij een hellend dak kan je isolatie langs binnen of langs buiten plaatsen. Bij een plat dak zijn er drie mogelijkheden: een plat dak, een hellend dak en een omgekeerd dak.

Vergeet niet om premies aan te vragen als je dakisolatie gaat plaatsen. Bij bepaalde premies krijg je 20% tot 30% terug, bij andere gelden vaste bedragen van enkele duizenden euro’s.

verplichte dakisolatie 2020

Dak isoleren? Bespaar op de kosten!

Loop geen risico en breng je woning meteen in orde met de dakisolatienorm van 2020. Vergeet niet dat je kan besparen door premies van de overheid of netbeheerder aan te vragen.

Wist je dat de verschillende premiebedragen hoger zijn als je de werken laat uitvoeren door een aannemer? Je krijgt bij bepaalde premies dubbel zoveel terug. Ook betaal je onder bepaalde omstandigheden slechts 6% btw op dakisolatie als je de werken laat uitvoeren.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Waar wacht je nog op? Zoek snel een goede aannemer uit de buurt om je dak in orde te brengen. Door onze gratis offertes te vergelijken, kan je bovendien ook besparen op de installatiekosten.

Gratis offertes vergelijken!