Gevelwerken laten uitvoeren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Gevelwerken
  4. /
  5. Gevelisolatie

Gevelisolatie

Een nieuwbouw zonder isolatie is ondenkbaar maar veel oudere woningen hebben nog geen degelijke gevelisolatie. Dat leidt tot veel warmteverlies in huis. Naast dakisolatie is ook gevelisolatie belangrijk om dit warmteverlies te beperken en zo te besparen op de stookkosten.

De gevel laten isoleren, kan op drie verschillende manieren. Lees verder om de prijzen en mogelijkheden te vergelijken.

Start gratis offerteaanvraag!

Vraag ook gratis offertes aan om de tarieven van isolatiespecialisten uit de buurt te vergelijken.gevelisolatie

Waarom de gevel isoleren?

De gevel isoleren is goed voor je woning. Woningen met gevelisolatie zijn namelijk beter beschermd tegen allerlei weersomstandigheden. Zo zijn de muren minder vatbaar voor schade door doorslaand vocht. Ook zal de temperatuur in huis minder variëren. Daardoor bespaar je op stookkosten en wordt het in de zomer niet snikheet in huis.

Een nieuwe gevelisolatie plaatsen, gaat vaak gepaard met een verfraaiing. Je woning zal er mooier en moderner uitzien. Dit leidt tot een waardeverhoging van de woning.

Redenen genoeg om de gevel te isoleren!

De belangrijkste voordelen

  • Lager energieverbruik van de woning.
  • Waardeverhoging van de woning.
  • Geen koudebruggen en tocht meer in huis.
  • Verminderde kans op schimmelvorming in huis.

Besparen op de kosten voor gevelisolatie?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan om prijzen te vergelijken..

Wat kost gevelisolatie?

Er bestaan drie manieren om de gevel te isoleren: binnenmuurisolatie, spouwmuurisolatie en buitenmuurisolatie.

Spouwmuurisolatie is de goedkoopste soort. De prijs voor dit type gevelisolatie bedraagt zo’n €15,- tot €30,- per vierkante meter.

Gevelisolatie langs binnen of langs buiten is duurder. Je betaalt minimum zo’n €40,- per vierkante meter voor eender. De buitenmuur isoleren is echter vaak net ietsje duurder.

Kosten gevelisolatie 2024

Soort isolatie Prijs per m²*
Spouwmuurisolatie €15,- tot €30,-
Binnenmuurisolatie €40,- tot €50,- 
Buitenmuurisolatie €40,- tot €60,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw en montagekosten. Exacte prijs weten? Vul het offerteformulier in.

Gevelisolatie is een investering. Wat nu iets duurder lijkt, levert je in de toekomst wellicht grotere besparingen op! Bekijk de mogelijkheden met een vakman om het optimale rendement uit deze isolatie-investering te halen.

Gevel isoleren: welke methodes zijn er?

Zoals we al aanhaalden bij de prijs, bestaan er drie methodes voor gevelisolatie.

Hieronder volgt een overzicht van de drie methodes. We hebben het daarbij kort over de voor- en nadelen. Daarnaast komen de verschillende materialen aan bod.

Spouwmuur isoleren

Zo’n 100 jaar geleden begon men woningen met open spouwen te bouwen. Dit wil zeggen dat er een holle ruimte is tussen de binnenmuur en buitenmuur. Dit zorgde voor een betere ventilatie en vochtafvoer maar niet voor goede isolatiewaarden. Slechts een dertigtal jaar geleden begon men de spouw beter te isoleren.

Als je woning een holle spouw heeft, is spouwmuurisolatie een heel voordelige isolatievorm. Het rendement ligt vrij hoog. Je hebt wel een spouwmuur zonder bouwafval nodig. Bouwafval bemoeilijkt namelijk de correcte plaatsing van het isolatiemateriaal.

Materialen voor spouwmuurisolatie

Glas-en steenwol zijn prima voor grotere spouwruimtes zonder bouwafval. Terwijl deze materialen niet voor de beste de warmte-isolatie zorgen, hebben ze andere voordelen. Deze isolatiematerialen zijn namelijk ook geluiddempend en brandwerend.

Gevelisolatie met EPS is een andere mogelijkheid. Deze isolatiekorrels kunnen in de kleinste ruimtes gebruikt worden en zijn bijzonder duurzaam. De isolatiewaarde is zelfs iets beter dan bij de vorige optie. Dit alternatief is wel iets duurder.

Ten slotte, kiest men soms voor PUR-schuim. Dit materiaal is de duurste optie. Het zorgt wel voor de meest naadloze isolatie en is daarom ook de perfecte oplossing voor doorslaand vocht.

Gevel isoleren langs binnen

Binnenmuurisolatie is niet zo nuttig om temperatuurverschillen in huis te beperken. Hoewel het de stookkosten wel wat zal doen dalen, zijn de andere soorten gevelisolatie voordeliger.

Verder moet je rekening houden met het plaatsverlies in huis. Doordat het isolatiemateriaal tegen de muren wordt bevestigd, verlies je gemakkelijk een tiental centimeter per geïsoleerde muur.

Het is echter wel een goede oplossing om geluidoverlast in huis te beperken. Zowel geluiden van op straat als geluiden binnenshuis kan je beperken met goede geluidsisolatie.

Bovendien is binnengevelisolatie soms de enige oplossing. Je kan dit echter gemakkelijk zelf doen.

Isolatiemateriaal binnengevelisolatie

Isolatie langs binnen gebeurt doorgaans met behulp van voorzetwanden. Deze wanden worden op een kleine afstand van de binnenmuur gezet. De ruimte tussen de valse wand en de muur vormt nu een luchtbarrière. Eventueel vult men die met isolatieschuim of warmtereflecterende folie voor een betere isolatiewaarde.

Veelal verkoopt men ook kant-en-klare voorzetwanden. Deze panelen zijn reeds van isolatie en afwerking voorzien. Je moet ze enkel nog plaatsen.

Gevel isoleren langs buiten

Bij buitengevelisolatie heb je geen ruimteverlies en kan je een dikkere laag gevelisolatie aanbrengen dan bij spouwmuurisolatie. Mits genoeg isolatiemateriaal kan je zelfs een betere isolatiewaarde creëren dan bij isolatie van de spouwmuur.

Na spouwmuurisolatie is dit de methode met het beste rendement. Bovendien is het handig om zo gevelisolatie te combineren met renovatiewerken van de buitenmuren.

Buitengevelisolatie materialen

Aan de buitenkant gebruikt men meestal gevelisolatieplaten. Dit materiaal is de gemakkelijkste manier om gevelisolatie te plaatsen. Doorgaans worden de platen bevestigd met een laag plakmortel, maar soms is het ook nodig om een mechanisch bevestigingssysteem te installeren.

Voor de afwerking heb je verschillende mogelijkheden. De populairste zijn steenstrips, hout, gevelpanelen of crepi.

Gevelisolatie laten plaatsen door een specialist uit de buurt?

Vraag hier gratis offertes aan om vrijblijvend tarieven te vergelijken!.

Waarop letten bij gevelisolatie?

Ten eerste, dien je te letten op het gewicht van de materialen. Hoewel gevelisolatie doorgaans heel licht is, dien je rekening te houden met de draagkracht van de muren. Vooral bij oudere muren zijn een inspectie en wat herstellingswerk geen overbodige luxe om afbrokkelingen te voorkomen.

Let ook op de dikte van de isolatie en de isolatiewaarde. Zoek de juiste verhouding tussen de plaats en kwaliteit van de isolatie. Aan de binnenkant verlies je woonruimte, langs buiten moet je opletten of je niet over de scheidingslijn van je eigendom gaat.

Ten slotte, is het belangrijk om voor een goede hechting te zorgen. Meestal kiest men er bij gevelisolatie aan de buitenkant voor om de muur te beplakken met betonmortel. Bij bepaalde omstandigheden gebruik je echter beter een mechanisch systeem. Lees ook meer over andere gevelwerken.

Heb ik een vergunning nodig?

Als je werken uitvoert aan je voorgevel is het mogelijk dat het uitzicht van je woning verandert. Omdat al die veranderingen goedgekeurd moeten worden, heb je een vergunning nodig voor gevelisolatie.

Isolatie van de zijmuren en achtermuren is niet vergunningsplichtig.

Voor meer informatie over de vergunningsplicht van gevelisolatie en de aanvraag van een vergunning kan je terecht bij het omgevingsloket.

Premie gevelisolatie 2020

De netbeheerder Fluvius ondersteunt verschillende energiebesparende maatregelen met premies.

Om in aanmerking te komen voor de premies van Fluvius moest de woning uit het Vlaamse gewest voor 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Verder zijn er voorwaarden in verband met de architect of isolatiewaarde, afhankelijk van het type gevelisolatie.

Ook de Vlaamse Overheid geeft premies voor gevelrenovatie. Voor isolatiewerken in woningen ouder dan 30 jaar kan je namelijk de Mijn VerbouwPremie aanvragen.

Op deze overzichtspagina vind je alle nodige informatie over de premies van de netbeheerder en de Mijn VerbouwPremie.

gevelisolatie kosten

Gevel laten isoleren? Betaal niet te veel!

Voor een naadloze isolatie met het beste resultaat, schakel je een vakman in. Uiteraard dien je niet de eerste de beste vakman te kiezen. Je doet er goed aan om offertes van verschillende isolatiespecialisten te vergelijken.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vraag hier gratis offertes aan om vrijblijvend de tarieven en uitvoeringsvoorstellen van tot vier specialisten uit jouw buurt te vergelijken.

Gratis offertes vergelijken