Vochtproblemen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Vochtbestrijding
  4. /
  5. Vochtproblemen

Last van vochtproblemen?

Vochtplekken op de muur? Zwarte vlekken in de douche? Een muffe geur? Je kampt waarschijnlijk met vochtproblemen in huis.

Het is belangrijk om deze problemen snel aan te pakken. Eerst moet je echter weten met welk vochtprobleem je te maken hebt. Lees verder om de verschillende problemen te ontdekken. Je zal leren hoe je deze vochtproblemen kan opsporen en oplossen.

Start gratis offerteaanvraag!

Een vakman kan je hier uiteraard goed bij helpen. Benieuwd hoeveel dat kost? Vraag snel gratis offertes aan om tarieven voor vochtbestrijding te vergelijken.vochtproblemen

Hoe ontstaan vochtproblemen?

Vochtproblemen in huis kunnen op verschillende manieren ontstaan. Vaak komt het door een combinatie van structurele problemen en een slechte vochtafvoer in huis. Water komt het huis binnen waar het niet zou moeten, kan niet meer weg, stapelt zich op en dat leidt tot problemen.

De oorzaken van water in huis zijn, onder andere, condensatie, lekken, poreuze muren en een slechte waterdichtheid van de vloer, muur of het plafond.

Gevolgen van vochtproblemen in huis

Vochtproblemen die niet op tijd aangepakt worden, leiden tot problemen. Vocht in huis beschadigt de woning en kan zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid.

Water dat zich opstapelt in de muur, het dak of de vloer leidt tot structurele problemen. Het hout en de isolatie kunnen aangetast worden. Het behangpapier of pleisterwerk zal ook loskomen en vuil worden. Dat leidt dus tot vermijdbare kosten door vochtschade.

Wanneer het isolatiemateriaal aangetast wordt en de lucht vochtiger wordt, moet je veel meer stoken om de gewenste temperatuur in huis te bekomen. Vochtproblemen leiden dus ook tot hogere energiekosten.

Verder gaan vochtproblemen gepaard met lelijke vochtplekken, vuile schimmels en vieze of muffe geuren. Dit tast de woonkwaliteit ernstig aan.

Vochtproblemen doen je gezondheid geen goed. Vochtige lucht en schimmels ten gevolge van vocht in huis veroorzaken luchtweginfecties. Vooral risicopatiënten en mensen met allergieën zullen snel last ondervinden van vochtige lucht.

Soorten vochtproblemen

Zoals we al even aanhaalden, bestaan er verschillende soorten vochtproblemen. Verscheidene structurele problemen in de woning kunnen aan de basis liggen van vochtschade.

Het is belangrijk om een goede diagnose te stellen van het vochtprobleem voor je aan herstellingswerken begint. Zo vermijd je kosten en pak je het probleem correct aan.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht als vochtprobleem herken je door vochtplekken op grondniveau of in het onderste deel van de muur. Het ontstaat wanneer er geen waterkering aanwezig is of wanneer deze slecht geplaatst is. De waterkering vermijdt dus niet dat de funderingen en de muren water opnemen. Dit water kan niet gemakkelijk weg uit de muur en leidt tot vochtproblemen.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht herken je aan grote vochtplekken op de muur. Ze komen zowel binnenshuis als buitenshuis voor.

Dit vochtprobleem ontstaat vooral bij oudere gebouwen. De muurbekleding wordt jaar na jaar poreuzer waardoor de muren regenwater sneller en in grotere hoeveelheden opnemen.

Condensatievocht

Problemen met condensatievocht komen vooral voor in de badkamer, de keuken of het washok. In deze ruimtes ontstaat er veel condens door het wassen, douchen of koken.

In kamers met slechte ventilatie kan deze waterdamp niet gemakkelijk ontsnappen. De condensatiedruppels blijven dus langer op de muren of het dak staan en leiden tot vochtproblemen.

Bouwvocht

Bij de bouw van een woning gebruikt men heel veel water. Denk maar aan het pleisteren van de muren. Wat velen niet weten, is dat het vele maanden duurt voor dit helemaal is opgedroogd.

Bij een nieuwbouw is het dus belangrijk om vaak te verluchten en eventueel vochtopnemers te plaatsen. Zo voorkom je problemen door bouwvocht. Kleine vochtplekjes lossen zichzelf ook meestal op.

Lekkages

Wanneer je geen andere verklaring vindt voor het vochtprobleem, dan gaat het vaak om een lek.
Dit probleem is meestal lokaal door een scheur of barstje in een leiding of afvoerbuis.

Lekken zijn echter moeilijk op te sporen en je wil je de muur natuurlijk niet voor niets openbreken. Daarom is het aan te raden om een vakman met speciaal detectiemateriaal te laten langskomen.

Zo’n vochtdetectie kost zo’n €400,-. Dat valt echter goed mee als je het vergelijkt met de kosten voor het injecteren van een muur of plaatsen van een nieuwe waterkering. Die prijzen liggen vaak rond de €100,- per lopende meter.

Een specialist inschakelen om je vochtproblemen op te lossen?

Vraag hier gratis offertes aan om te besparen door tarieven te vergelijken..

Waar komen vochtproblemen vaak voor?

Hier hebben we het over waar en wanneer vochtproblemen vaak voorkomen. De vochtigere ruimtes zijn uiteraard vatbaarder voor vochtplekken en schimmels. Een muffe geur wijst vaak op een probleem. Je kan de vochtproblemen opsporen door de kwetsbare plekken te inspecteren.

Het onderste deel van de muur is vrij populair onder schimmels en vochtplekken. Daarnaast huizen ze zich graag in hoeken en vochtige plaatsen. Achter kasten waar geen zonlicht komt, voelen ze zich, bijvoorbeeld, helemaal op hun gemak.

Muren

Muren ondervinden vaak last van vochtproblemen. Een vochtprobleem in de binnenmuur komt door
opstijgend, doorslaand, condensatievocht of een lek. Vochtplekken op de buitenmuur zijn meestal het gevolg van doorslaand vocht.

Je herkent vochtproblemen in de muur door vochtige muren, schimmelplekken, schimmels of loskomende verf of pleisterwerken.

Aangezien er heel wat mogelijke oorzaken zijn voor vochtproblemen in de muur is het belangrijk om niet zomaar aan de slag te gaan. Laat het probleem eerst grondig onderzoeken om onnodige kosten te vermijden.

Vloeren

De vloer ligt net boven de kruipruimte, de kelder en de funderingen. Vochtproblemen in de vloer zijn dus niet schaars. Bovendien lopen er ook veel leidingen onder die wel eens durven lekken.

Vooral in regio’s waar het grondwater hoog staat komen vochtproblemen in de vloer vaak voor. Een goede bescherming is uiterst belangrijk om het water buiten te houden.

Kelder

Als je last hebt van grondwater in de vloer, dan zal je dat beslist ook hebben in de kelder. Gelukkig bestaan er verschillende methodes om de kelder waterdicht te maken en vocht- en schimmelproblemen in de kelder te vermijden. Lees meer over het ventileren van je kelder.

Dak

Daken met slechte of kapotte dakbekleding ondervinden regelmatig last van vochtproblemen. Het water sijpelt door en komt vast te zitten onder de dakbedekking. Wanneer het verder lekt, leidt dit tot problemen met de isolatie en de dakstructuur.

Kruipruimte

Vochtproblemen in de kruipruimte ontstaan door condens, lekken of hoog grondwater. Vocht dat in deze ruimte terechtkomt, verdampt bovendien niet zo snel.

Slechte vloerisolatie leidt tot ergere problemen. Een vochtscherm kan dit echter verhelpen.

Badkamer

Badkamers zijn altijd vochtige ruimtes door de condensatie van warm water. Wanneer dit vocht niet snel genoeg afgevoerd wordt, ontstaan er vochtproblemen zoals schimmel in de douche of op de muren.

De ramen regelmatig openzetten en ventilatie plaatsen, helpen om vochtige lucht af te voeren. Als er toch problemen ontstaan, pak ze dan snel aan om ergere problemen te vermijden.

Na spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is zelden de oorzaak van vochtproblemen. Door de spouwmuren te isoleren komen er wel soms andere vochtproblemen boven water.

Isolatie beïnvloedt de ventilatie van de muren waardoor vocht moeilijk weg kan. Langs buiten zal de muur ook iets sneller drogen. Vochtregulerende isolatie of de muren impregneren, zijn mogelijke oplossingen.

De gevolgen van vochtproblemen oplossen of ze voorkomen?

Zoek een vakman uit de buurt via onze gratis offerteservice..

Hoe vochtproblemen oplossen: bestrijdingsmethodes

Welk vochtprobleem je woning ook aantast, er bestaan vaak meerdere oplossingen voor. Eenmaal de juiste diagnose is gesteld, kies je de perfecte oplossing.

  • Impregneren: dit doe je door een coating aan te brengen waardoor vocht niet meer in de poreuze muur kan sijpelen.
  • Ventileren: een goede ventilatie lost problemen op met condensatievocht. Plaats een ventilatiesysteem of zet regelmatig ramen en deuren open.
  • Injecteren: deze oplossing helpt om problemen met opstijgend vocht te verhelpen. Er worden gaten in de muur geboord en een vochtwerende gel geïnjecteerd.
  • Onderkappen: deze methode is iets ingrijpender. Men maakt gleuven in de muur om een nieuwe vochtkering te plaatsen.
  • Nieuwe gevelbekleding: een nieuwe baksteen of wat pleisterwerk helpen om het probleem met poreusheid te verhelpen. Bovendien ziet je huis er weer als nieuw uit.

Vochtproblemen zelf oplossen? Een paar tips!

Wil je zelf vochtproblemen oplossen? Het is belangrijk om geduldig te zijn. De droogtijd van bouwvocht is vaak veel langer dan je zou denken. Deel de dikte van de muur in centimeter door twee. Het resultaat is ongeveer gelijk aan het aantal maanden dat de muur moet drogen.

Om vochtproblemen op te lossen kan je de muren ook zelf behandelen. Injecteren doe je door om de 10 cm een gaatje te boren. De gaatjes moeten bijna zo diep zijn als de dikte van de muur. Om muren te impregneren, dien je de juiste hoeveelheden te gebruiken. Breng niet te veel maar ook niet te weinig product aan.

Schimmel als gevolg van een vochtprobleem kan je ook zelf verwijderen. Het is echter belangrijk om beschermende kledij te dragen. En als je het onderliggende probleem niet aanpast, komen de schimmels ook snel terug.

Vochtspecialist inschakelen: de voordelen

Specialisten die vochtproblemen opsporen, helpen om onnodige werken en kosten te vermijden. Eenmaal de diagnose is gesteld, kunnen ze het probleem gericht aanpakken.

Een vochtspecialist beschikt over het benodigde materiaal voor de werken. Dit materiaal is vaak wat duur om zelf aan te kopen voor eenmalig gebruik.

Bovendien bespaar je op de btw. Wie een vakman inschakelt voor een vochtprobleem, betaalt onder bepaalde voorwaarden slechts 6% op de arbeids- en materiaalkosten.

Premies voor vochtproblemen

Als je vochtproblemen in huis aanpakt, kan je ook rekenen op een premie voor vochtbestrijding van de Vlaamse Overheid.
Wie aan de nodige voorwaarden in verband met inkomen, eigendommen en de facturen voldoet, kan 20% tot 30% van de totaalkosten terugkrijgen.

vochtproblemen verhelpen

Vochtproblemen bestrijden? Bespaar op de kosten!

Of je nu met vochtproblemen kampt of ze wil vermijden, een vochtspecialist helpt je op weg. We kunnen niet genoeg herhalen hoe belangrijk het is om de juiste diagnose te stellen en de werken correct uit te voeren.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vraag hier gratis offertes aan om een geschikte vakman te vinden. Door de tarieven en offertes te vergelijken, bespaar je bovendien gemakkelijk enkele honderden euro’s op de kosten.

Gratis offertes vergelijken!