Badkamerverlichting

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Badkamerrenovatie
  4. /
  5. Badkamerverlichting

Badkamerverlichting: soorten en kosten op een rij!

Op zoek naar informatie over verlichting in de badkamer? Lees verder om alles te weten te komen over goedkope badkamer verlichting, verschillende soorten badkamerlampen en belangrijke aandachtspunten bij het kopen van verlichting voor de badkamer.

Verder krijg je extra informatie over de prijs en factoren die de totaalkost beïnvloeden. We geven ook wat tips om te besparen op badkamerverlichting. Tarieven van vaklui vergelijken, is een goede start.

Start gratis offerteaanvraag!

Vraag hier gratis offertes aan om er meteen aan te beginnen!badkamerverlichting

Welke verlichting in de badkamer?

Een belangrijk gedeelte van de inrichting van je badkamer is uiteraard de verlichting. In de badkamer heb je twee soorten verlichting nodig: basisverlichting en taakverlichting. Daarnaast is wat accentverlichting een echte aanrader om een aangenamere sfeer te scheppen.

Hoe je die soorten verlichting organiseert, hangt volledig af van jouw persoonlijke stijl en de benodigdheden. Hieronder volgt een opsomming van de verschillende mogelijkheden.Spiegelverlichting

Spiegelverlichting is de perfecte taakverlichting om je te schminken, te scheren of om lenzen te plaatsen. Wanneer de lampen zich op ooghoogte bevinden, wordt je gezicht helemaal belicht en heb je geen last van schaduwen.

Bij sommige spiegels zit de verlichting ingewerkt in het glas. Daarnaast kan je kiezen voor aparte verlichting, zoals spiegelklemspots op de randen van de spiegel of badkamerverlichting boven de spiegel.

Plafondverlichting

Plafondverlichting is uiteraard de belangrijkste basisverlichting. Je hebt keuze uit verschillende modellen, zoals plafonnières, hanglampen, opbouwspots en plafondarmaturen. Grote armaturen of lage hanglampen komen echter zelden tot hun recht in de badkamer. Vooral in kleinere badkamers let je hier beter mee op.

Zorg er ook voor dat je lampen koopt die bestand zijn tegen spatwater!

Wandlampen

Wandlampen zijn een goede aanvulling voor de basisverlichting. Ze dienen echter meer als accentverlichting om wat meer sfeer te scheppen.

Hoewel we deze soort verlichting misschien niet meteen verwachten in de badkamer, is het een ideale manier om de gewenste stijl te creëren. Een strakke wandlamp in een moderne badkamer of een antiek model in een landelijke badkamer is misschien wel de finish touch die je nodig heeft.

Inbouwspots

Inbouwspots nemen weinig plaats in maar zorgen wel voor veel licht. Bovendien kan je met verstelbare inbouwspots bepaalde punten van de badkamer extra accentueren om donkere hoeken te voorkomen.

Omwille van hun beperkte omvang zijn deze spots ideaal voor een kleine badkamer. Met een strategische plaatsing en voldoende lichtsterkte doe je de ruimte zelfs wat groter lijken.
LED inbouwspotjes zijn soms dimbaar. Ideaal om de lichtsterkte ’s avonds wat te beperken.

IP-waarde van badkamerlampen: waarom belangrijk?

IP-waarde staat voor Ingress Protection of International Protection. Deze waarde geeft aan hoe goed lampen beschermd zijn tegen water, stof en stoten. De waarde bestaat uit twee cijfers. Het eerste cijfer verwijst naar de bescherming tegen vaste voorwerpen en stof, het tweede naar vocht- en waterbestendigheid.

Lampen dicht bij het bad of in de douche hebben minimum een IP44 nodig. Voor verlichting die wat verder verwijderd is van de waterbronnen is IP21 voldoende.

Een vakman inschakelen om badkamerverlichting op te hangen?

Vraag snel gratis offertes aan om verschillende tarieven te vergelijken!

Wat kost badkamerverlichting?

De prijzen voor badkamerverlichting lopen sterk uiteen. Er bestaan heel goedkope modellen, maar ook vrij dure modellen. Veel hangt natuurlijk af van de winkel, het design en het merk. Ook de stijl en het type lamp zijn van invloed op de prijs.

Goedkope badkamerverlichting is niet zo moeilijk te vinden. De goedkoopste spots vind je vanaf zo’n €10,- al kosten de meeste modellen tussen de €20,- en €30,- per spot. Wandlampen en plafonnières kosten gemiddeld net iets meer.

Bespaartips voor goedkope badkamerverlichting

Spots zijn zonder twijfel de goedkoopste badkamerverlichting. Door grondig prijzen van verschillende winkels te vergelijken, kan je echter ook gemakkelijk andere goedkope badkamerverlichting kopen.

Verder hebben we het vooral over hoe je op de energiekosten kan besparen door zuinige badkamerlampen te kopen. Kies voor LED in plaats van gloeilampen of halogeenlampen. Ze zijn veel zuiniger.

Dat is beter voor het milieu en op de lange termijn ook voor je portefeuille. De aankoopprijs ligt wel iets hoger. Ook met domotica kan je besparen op de verlichtingskosten door, bijvoorbeeld, timers in te stellen.

Goedkope lampen gaan meestal niet lang mee. Duurdere lampen zijn een investering maar je verdient dit terug door hun levensduur en energiezuinigheid. Vraag een vakman om voordelige badkamerlampen te selecteren.

Badkamerverlichting: tips

Niet alle lampen mag je in de badkamer gebruiken. Kies voor badkamerlampen die tegen spatwater kunnen. Hoeveel water ze kunnen verdragen, leidt je af uit de IP-waarde.
Kies voor warm licht. Een witte lamp met warme schijn is veel beter dan een fel wit licht. Het licht moet wel krachtig genoeg zijn om de gehele kamer te verlichten.

Wanner je het toch gezelliger wil, dan schakel je de accentverlichting aan of gebruik je een dimmer. Een dimlicht is trouwens ook gemakkelijk wanneer je ’s nachts naar het toilet moet. Zo wordt je niet geconfronteerd met een sterk licht dat je helemaal wakker maakt.

Inbouwspots hebben verschillende inbouwdieptes. Hou hier rekening mee bij het plaatsen van een vals plafond. Door spots van slechts 50mm te kiezen beperk je het ruimteverlies in kleine badkamers.

Ideeën voor badkamerverlichting

Online vind je veel badkamerverlichting ideeën. Zowel inspiratie websites als webwinkels staan boordevol modellen van badkamerlampen. Uiteraard heeft iedereen zijn eigen stijl en vereisten. Je overlegt dus toch beter eens met een expert voor je een definitieve keuze maakt.

Voor een badkamer met moderne uitstraling kies je best voor minimalistische lampen; is een landelijke sfeer meer je ding, ga dan voor warme, natuurlijke verlichting.
Qua kleuren zien we dat vooral goud in combinatie met zwart in de mode is. Vind je dit maar niets? Kies dan badkamerlampen met glas of staal.

Naast het plaatsen van badkamerverlichting, kun je er uiteraard ook voor kiezen om badkamer verwarming te laten installeren.

badkamerverlichting kosten

Badkamerverlichting laten plaatsen? Vergelijk gratis offertes?

Goedkope verlichting voor de badkamer gevonden? Schakel een vakman in om elektriciteitskabels te leggen en de badkamerlampen te plaatsen.
Vind je niet wat je wil? Ook hierbij kan de hulp van een vakman van pas komen. Iemand met voldoende ervaring kan je helpen met de technische details en de creatieve kant.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Een goedkope vakman vind je door hier gratis offertes aan te vragen en tarieven te vergelijken. Dit aanbod is trouwens volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen!

Gratis offertes vergelijken!