Wil je de badkamer renoveren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Inloopdouche

Een inloopdouche is een prachtige en gemakkelijke manier om een douche volledig te integreren in de badkamer. Of je nu een inloopdouche zonder glas of een volledig glazen douche wil, er is voor elk wat wils.

Start gratis offerteaanvraag!

Ontdek de verschillende mogelijkheden en informeer je over de belangrijkste aandachtspunten. Ook de prijs zal na het lezen van deze pagina geen geheimen meer voor je hebben. Zo kan je met een gerust hart offertes vergelijken en de beste aannemer selecteren. Offertes vergelijken doe je trouwens via onze gratis offerteservice.inloopdouche

Inloopdouches: de voordelen!

Inloopdouches of walk-in douches vinden steeds vaker hun weg naar de Vlaamse badkamers. Dit is vrij logisch, want zo’n instapdouche heeft vele voordelen. We sommen er enkele op:

  • Door het gelijke vloerniveau stap je heel gemakkelijk in of uit de douche.
  • Aangezien er geen scharnieren en minder hoeken zijn, gaat schoonmaken veel sneller.
  • Een inloopdouche zorgt voor een mooie, moderne uitstraling.
  • Aangezien de ruimte open is, ondervind je geen warmteverschil wanneer je de douche verlaat.

Welke soorten inloopdouches zijn er?

Een inloopdouche is een douche waarvan de vloer op dezelfde hoogte ligt als de badkamervloer. Dit kan door de tegels uit de badkamer te laten doorlopen of door een inloopdouche met een douchebak op dezelfde hoogte te plaatsen als de vloer.

Een inloopdouche plaatsen kan op verschillende manieren. Zoals gezegd, kan je kiezen voor een douchebak. Dit is gemakkelijker dan de vloer doortrekken en van een drainagegoot voorzien.

Ook voor de wanden zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan de inloopdouche plaatsen in een hoek met betegelde muren. Een andere optie is een inloopdouche met zijwand. Die kan bestaan uit glas maar je kan ook kiezen voor een inloopdouche met gemetselde muur. Er bestaat echter een nog gemakkelijkere oplossing: een inloopdouche compleet kopen. Vele merken leveren namelijk kant-en-klare inloopdouches.

Omdat de afvoer van een walk-in douche onder het vloerniveau moet zitten, is het bij een badkamerrenovatie soms moeilijk om een inloopdouche te plaatsen. Schakel een vakman in om de mogelijkheden te bespreken.

Er zijn uiteraard ook andere mogelijkheden bij het installeren van sanitair.

Wat kost een inloopdouche?

De basiskosten voor een inloopdouche liggen rond de €500,-. Dat is namelijk de prijs van de bouwmaterialen. Daarbovenop komen de montagekosten en eventuele extra’s.

Veel hangt uiteraard af van het type inloopdouche. Een douchebak is vaak goedkoper dan een ingewerkte vloer, want daar komen kosten voor een douchegoot bij. Ook de installatie duurt iets langer.

Meestal hebben inloopdouches geen deuren. Moest je dat toch wensen om te voorkomen dat de hele badkamer nat wordt, dan betaal je minimum zo’n €500,- voor een glazen douchedeur.

Standaard inloopdouche Gemiddelde prijzen*
Tegelwerk €30,- per m²
Glazen wand €200- tot €500,-
Glazen deur Vanaf €500,- euro
Douchegoot €250,- tot €500,- per stuk
Luxe douchebeslag €200,-

*Let op: dit zijn prijzen incl. btw, maar excl. de montagekosten. Vraag gratis offertes aan en bespaar!

Het voordeel van een inloopdouche?

Het pas overal! Laat de douche volledig op maat maken door een professionele vakman.

Inloopdouche plaatsen: een aantal aandachtspunten

Een ervaren klusser kan zelf een inloopdouche maken. Door rekening te houden met deze kenmerken en aandachtspunten breng je de installatie tot een goed einde. Toch willen we benadrukken dat dit een gespecialiseerd werkje is waarbij er nadien vochtproblemen kunnen optreden.

Hou bij de installatie rekening met de vloer. Tegels zijn vaak glad en uitglijden in de douche kan lelijke kwetsuren veroorzaken. Met betegelde muren krijg je ook veel sneller last van schimmels. De voegen absorberen veel water en zijn moeilijk schoon te maken. Een inloopdouche met tegels is dus niet altijd de beste optie.


Lees meer over:


Afmetingen

Standaard raadt men een inloop van anderhalve meter tot twee meter aan voor een instapdouche.

Een inloopdouche in een kleine badkamer lijkt dus onmogelijk, maar gelukkig zijn er verschillende oplossingen. Met een deur, uitschuifbare wand of douchegordijn heb je genoeg aan een zijwand van 90 centimeter. Kies indien mogelijk voor iets meer om een benauwd gevoel te vermijden.

In de breedte heb je ook minimum 90 centimeter nodig om je comfortabel te kunnen wassen. Kies je voor een gedeeltelijke zijwand, dan moet die minstens 160 centimeter hoog zijn.

Waterdicht

De waterdichtheid is meestal een probleem bij inloopdouches. Terwijl je bij een douchecabine zelden last hebt van lekken, is dit probleem veel frequenter bij een instapdouche.

Zoals gezegd, zijn tegels niet zo interessant. Er zijn vele voegen en die voegen absorberen vaak water. Een glazen wand is dus een betere keuze.

Voor de vloer kan je het probleem gedeeltelijk oplossen met een douchebak. Dat zorgt voor iets meer zekerheid en is bovendien sneller te installeren.

Waterafvoer

De waterafvoer is bij renovaties vaak een struikelblok. Het hoogste punt van de afvoer moet namelijk onder het vloerniveau liggen. Wie het bad gaat vervangen door een inloopdouche kan dit soms relatief gemakkelijk oplossen. Een inloopdouche plaatsen op een andere manier is vaak lastiger. Soms moet je de gehele badkamer op een sokkel zetten om deze waterafvoer te garanderen.

Hou er ook rekening meer dat de vloer of douchegoot een afloop van minstens 1 centimeter nodig heeft. Bij een douchebak voor inloopdouches is dit vaak standaard het geval.

Inloopdouche plaatsen? Schakel een badkamerspecialist in!

Om problemen met bovenstaande aandachtspunten te voorkomen, is het verstandig om een vakman in te schakelen om een inloopdouche te plaatsen. Ook een inloopdouche maken, laat je beter doen door een vakman.

We sommen kort de mogelijke risico’s op waar doe-het-zelvers het meest mee geconfronteerd worden:

  • Problemen met het maatwerk leiden vaak tot lekken.
  • Ook slechte aansluiting op de leidingen veroorzaken lekken.
  • Onvoldoende afloop zorgt ervoor dat het water blijft staan in de douche.
  • Door verkeerde afmetingen voor de wanden komt de badkamer onder water te staan.

Tips om een inloopdouche te kopen

Ook voor de aankoop van inloopdouches zijn er verschillende aandachtspunten.

Ten eerste, moet je rekening houden met de mogelijkheden van jouw badkamer. Bij een renovatie zijn er vaak beperkingen qua waterafvoer. Let dus goed op het model dat je wil kopen of laten maken.

Verder zijn er veel mogelijkheden qua stijl. In een moderne badkamer met inloopdouche zie je meestal glas. Tegels zijn niet zo populair meer maar bieden wel veel stijlmogelijkheden.

Ten slotte, dien je goed rekening te houden met de prijs. Informeer je goed en vergeet niet om rekening te houden met de verschillende onderdelen: de douchekop, wanden, afvoer, vloer en eventuele extra’s.

inloopdouche kosten

Besparen op een instapdouche? Vergelijk gratis offertes!

Een van de grote voordelen van een inloopdouche is dat het in elke soort badkamer op maat gemaakt kan worden. Maatwerk heeft echter zijn prijskaartje. Gelukkig kan je eenvoudig besparen om arbeidskosten door offertes te vergelijken.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vraag nu je gratis offertes aan om tot vier prijsvoorstellen te ontvangen van verschillende aannemers uit jouw buurt.

Vergelijk gratis offertes!