Wil je de badkamer renoveren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Badkamerrenovatie
 4. /
 5. Badkamertegels

Badkamertegels

Er bestaan heel wat soorten badkamertegels. Ten eerste maken we het onderscheid tussen een vloertegel en wandtegel. Verder kies je uit verschillende materialen en afmetingen.
Badkamertegels voor de muur hebben trouwens andere vereisten dan voor de vloer. De R-waarde is, bijvoorbeeld, enkel van belang voor vloertegels.

Start gratis offerteaanvraag!

Wil je meer te weten komen over al deze kenmerken van badkamertegels? Lees dan verder. Je krijgt bovendien ook heel wat tips om de juiste tegels te kiezen. We hebben het daarnaast ook even over de prijsverschillen tussen de verschillende materialen. Voor exacte prijzen, inclusief plaatsingskosten, moet je echter offertes aanvragen. Dat doe je via onze gratis en vrijblijvende offertedienst.


badkamertegels

Welke badkamertegels zijn er?

Badkamertegels bestaan in alle vormen en maten. Afhankelijk van je smaak kies je voor grote tegels, kleine metrotegels of zelfs mozaïektegels. Je kan ook verschillende afmetingen combineren om een leuk motief te creëren.

Tegels voor de badkamer krijgen verschillende waardes voor slipweerstand en hardheid. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden. Op basis van deze waardes maken tegelzetters ook onderscheid tussen vloer- en wandtegels. Gladde tegels aan de muur vormen geen probleem, op de vloer vermijd je ze liever.

Lees meer over badkamer betegelen.

Wat kosten badkamertegels?

Zoals gezegd , is er een verschil tussen vloertegels en wandtegels. Een vloertegels hebben een betere hardheid en slipweerstand nodig. Ze zijn dus vaak duurder dan wandtegels. In onderstaande tabel krijg je een overzichtje van de prijzen.

Omschrijving Prijs per m²*
Wandtegels €10,- tot €70,-
Vloertegels €15,- tot €150,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw, maar excl. plaatsing. Besparen? Vergelijk gratis offertes.

Uit de tabel kon je afleiden wat de goedkoopste en duurste tegels ongeveer kosten. Uiteraard geeft dit je nog geen exact beeld van de prijs. In de volgende tabel gaan we verder in op de badkamertegel prijs per type. Bij sommige soorten krijg je een vrij exacte prijs, bij andere zijn er toch nog veel verschillen volgens de kwaliteit en herkomst van de natuurstenen.

Type tegel Prijs per m²*
Faience €20,- tot €45,-
Grestegels €15,- tot €65,-
Cementtegels €60,- tot €80,-
Mozaïektegels €20,- tot €180,-
Leisteen €25,- tot €150,-
Hardsteen €30,- tot €130,-
Kalksteen €35,- tot €135,-
Kwartsiet €40,- tot €150,-
Graniet €50,- tot €105,-
Marmer €50,- tot €130,-

*Let op: dit zijn richtprijzen incl. btw, maar zonder plaatsing.

Besparen op de kosten om badkamertegels te plaatsen?

Vraag nu gratis offertes aan om tarieven van tegelzetters uit je buurt te vergelijken.

Badkamertegels kiezen: een aantal aandachtspunten

Badkamertegels kopen, is een flinke investering. Denk er dus goed over na. Overleg eventueel eerst met een vakman of badkamerontwerper. Een specialist kan je namelijk op weg helpen om de juiste tegels te kiezen.

We geven je alvast enkele tips om goede badkamertegels te selecteren.

Lees meer over:


Slipweerstand van badkamertegels

Vloertegels voor de badkamer worden op twee manieren ingedeeld volgens de slipweerstand: met een R-waarde en volgens de NEN-EN 13451-1 normering.

De R-waarde duidt aan hoe glad of slipvrij tegels zijn bij het gebruik van schoeisel. Bij deze indeling krijgen tegels een waarde tussen 9 en 13. Voor de badkamer raadt men meestal een R11 aan.
Dit is voldoende om uitglijden te voorkomen in een natte ruimte voor dagelijks gebruik. Hogere R-waardes mogen best, maar hou er rekening mee dat mattere tegels moeilijker te onderhouden zijn.

Verder krijgen de tegels een waarde volgens de NEN-EN 13451-1 normering. Bij deze indeling plaatst men de tegels in 3 categorieën. Categorie B en C zijn geschikt voor badkamer. Categorie A gebruik je dus beter niet.

Het formaat en de kleur

De keuze van het formaat is zeer belangrijk. Zowel grote als kleinere badkamertegels hebben verschillende voor- en nadelen.

Kleine tegels benadrukken schuine muren veel meer. Het valt heel snel op wanneer er halfweg de muur een nieuwe rij tegels ontstaat. Bij kleine badkamertegels heb je uiteraard ook veel meer voegwerk. Het voordeel is echter dat je minder snijwerk hebt om hoeken af te werken en om tegels rond schakelaars en dergelijke te plaatsen.

Om grote badkamertegels te plaatsen, heb je dus meer snijwerk. Daardoor heb je ook meer verlies en meer afval. Dit komt gedeeltelijk door de moeilijkheid om rond stopcontacten en dergelijke te werken. Grote tegels vereisen wel veel minder voegwerk en hebben bijgevolg een betere waterdichtheid. Ze laten de ruimte ook groter lijken. Heel handig in een kleine badkamer dus.

Je maakt de ruimte optisch groter door voor lichte kleuren te kiezen. Ook een licht kleur voor het voegwerk doet de badkamer ruimer lijken. Hou er wel rekening mee dat lichtkleurige voegen snel vuil lijken.

De kwaliteit

De kwaliteit hangt gedeeltelijk af van het materiaal, maar ook van het productieproces. Hier hebben we het vooral over de tweede factor.

Na de productie worden de tegels verdeeld volgens hun kwaliteit. De tegels worden onverdeeld in eerste keus, tweede keus en soms zelfs derde keus.

Eerste keus badkamertegels hebben uiteraard een heel goede kwaliteit. Tegels van tweede of derde keuze vertonen meer afwijkingen qua vorm of kleur. De kwaliteit van deze categorieën hangt echter sterk af van de producent of het type tegel. Er bestaan dus ook tweede keus tegels van vrij goede kwaliteit.

Tweede keus is niet altijd goedkoper! De onregelmatigheden hebben niet enkel een invloed op het esthetische. Ze bemoeilijken ook de plaatsing en zullen wellicht sneller loskomen.

Benieuwd hoeveel het kost om badkamertegels te laten plaatsen? Vergelijk gratis offertes!

Tegels voor de badkamer: geschikte materialen

Er is een ruim aanbod aan materialen voor badkamertegels. Keramiek is vrij populair maar er bestaan ook vele soorten natuursteen.

 • Keramiek: een verzamelnaam voor porselein, steengoed of aardewerk. Het is een mengsel van zand en klei dat op hoge temperaturen gebakken wordt. Keramiek is stevig, duurzaam en recycleerbaar.
 • Blauwe hardsteen: een soort kalkgesteente. Uiteraard blauw van kleur en met witte patronen door stukjes fossielen. Deze natuursteen wordt gewonnen in België.
 • Travertijn: een ander soort kalkgesteente. Travertijn heeft poriën en is lichter van kleur (wit, zandkleur, roze). Dit gesteente komt meestal uit Italië.
 • Kwartsiet: deze natuursteen ontstaat door metamorfose van zandsteen. Er bestaan verschillende kleuren en het is zeer slijtvast.
 • Graniet:: dit gesteente herken je gemakkelijk door de duidelijk zichtbare korrelstructuur. Graniet bestaat in verschillende kleuren.
 • Marmer: dit gesteente ontstaat door de metamorfose van kalksteen. Marmer bestaat in verschillende kleurschakeringen en wordt gekenmerkt door de zogenaamde aders. Meestal krijgt dit materiaal een glanzende afwerking.
 • Leisteen: dit materiaal heeft vooral donkere kleuren. Het heeft een ruwer oppervlak dan de andere materialen.

Een tegelzetter inschakelen om badkamertegels te plaatsen?

Bespaar op de kosten door hier gratis offertes te vergelijken.

Hoeveel vierkante meter badkamertegels heb ik nodig?

Je moet altijd extra badkamertegels kopen. Bereken de oppervlakte van de vloer en/of muur en doe daar zo’n 5% à 10% bij. Bij grote ruimtes is 5% voldoende, bij kleinere ruimtes reken je er best 10% bij. Hoeveel extra je nodig hebt, hangt ook af van de afmetingen van de tegels en de vorm van de muur. Bij veel onregelmatigheden heb je meer snijwerk en dus meer verlies. De tegelzetter helpt je bij de exacte berekening.

Koop daarnaast wat extra tegels voor vervangingen. Wanneer een tegel breekt, is het handig om al een tegel in huis te hebben. Bovendien zal je bijna nooit een tegel van dezelfde kleur en structuur vinden als je die later moet bijkopen.

Goedkope badkamertegels: tips

Een goedkope badkamertegel prijs vind je door op zoek te gaan naar kortingen. Die krijg je vaak voor tegels van oudere collecties. Ook tweede keus tegels zij uiteraard goedkoper, maar dit kan soms de plaatsingskosten beïnvloeden.

Verder kan je de badkamertegels schilderen om te besparen. Dit is een stuk goedkoper dan nieuwe tegels kopen en plaatsen. Ook door de voegen schoon te maken geef je de badkamertegels een vernieuwde look.

Badkamertegels kopen: waar moet ik op letten?

Eenmaal je beslist hebt welke tegelsoort je wil, denk dan hier nog even over na voor je een definitieve keuze maakt:

 • Zijn de badkamertegels geschikt voor vloer- of wandverwarming?
 • Zijn de tegels wel gepast voor de stijl van de badkamer?
 • Passen de kleuren van de tegels bij de rest van de badkamer?
 • Zijn alle tegels van dezelfde kwaliteit of zitten er slechtere tussen?

Vergeet ook niet om er op te letten dat alle tegels hetzelfde productienummer hebben. Tegels van een andere productie hebben vaak andere kleurschakeringen, motieven of structuren. Koop dus ook extra tegels van ditzelfde productienummer, anders kom je later in de problemen wanneer je tegels moet vervangen.

badkamertegels kosten

Tegelzetter nodig? Bespaar op de kosten!

Een vakman helpt bij de keuze voor de juiste badkamertegel. Hij maakt een onderscheid tussen een vloertegel en wandtegel om de beste prijs-kwaliteitverhouding te bekomen. Vloertegels zijn duurder omdat ze betere kwaliteit vereisen. Voor de muur heb je diezelfde kwaliteit en R-waarde niet nodig, waardoor je goedkopere tegels kan kiezen.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Badkamertegels van groot formaat zijn gemakkelijker te plaatsen. Je kan op deze manier dus besparen op het aantal arbeidsuren. Een badkamertegel van eerste keus is ook gemakkelijker om te plaatsen dan een tegel van mindere kwaliteit. Ten slotte, bespaar je op de tarieven door offertes te vergelijken. Vraag hier snel je gratis offertes aan!

Gratis offertes vergelijken!