Nieuwe badkamer

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Badkamerrenovatie
  4. /
  5. Nieuwe badkamer

Nieuwe badkamer nodig?

Een een mooie nieuwe badkamer is belangrijk om de dag goed te beginnen. En niets is rustgevender dan ’s avonds een warm bad nemen in een gezellige badkamer. Bereid je dus goed voor wanneer je een een nieuwe badkamer gaat kopen.

Op deze pagina lees je alles over het kopen en installeren van nieuwe badkamers. We geven bijvoorbeeld informatie over de prijzen, waar je op moet letten en welke mogelijkheden er zijn.

Nieuwe badkamer: een samenvatting

  • Let bij het kopen van een nieuwe badkamer op je budget, welke materialen je wilt gebruiken, het sanitair dat je wilt en welk ontwerp het beste past.
  • Zorg voor voldoende opbergruimte, zodat je al je spullen kwijt kunt.
  • De kosten voor een nieuwe badkamer zijn afhankelijk van materiaal, grootte van de ruimte, sanitair en mate van luxe. Een simpele badkameer begint al vanaf een paar duizend euro.
  • In 2024 zien we vooral minimalistische badkamers, met strakke lijnen en rustige kleuren.


nieuwe badkamer

Nieuwe badkamer kopen: waarop letten?

Een nieuwe badkamer kopen, vergt wat voorbereidingswerk. Ga niet over één nacht ijs. Met een goede planning voorkom je heel wat problemen tijdens of na de werken. Bepaal je budget, denk na over de materialen en het sanitair, en maak een mooi ontwerp. We helpen je op weg door de belangrijkste aandachtspunten kort te bespreken.


Inhoud van deze pagina:


1. Bepaal je budget

Je snapt waarschijnlijk wel dat het belangrijk is om een realistisch budget te bepalen. Op basis van het beschikbare budget bepaal je of je een basic, gemiddelde of luxe badkamer wil.

Begin met het essentiële. Denk eerst aan de kosten voor leidingen en werken aan de muren en vloer. Denk daarna aan de kosten voor het sanitair, maar vergeet niet dat je wellicht ook verwarming, ventilatie en verlichting moet installeren. Soms moet je keuze maken en bepaalde stukken sanitair of decoratie achterwege laten. Vergeet niet dat de uiteindelijke kosten vaak iets hogere liggen dan het geschatte bedrag.

2. Welke materialen?

De materialen hebben een grote invloed op je budget, maar ook op de stijl van de nieuwe badkamer.

Voor de muren is tegelwerk nog altijd vrij populair, maar er zijn steeds meer alternatieven. Wat dacht je van stucwerk met een laagje verf, tadelakt of betonstuc?

Het sanitair is niet altijd uit porselein meer. Durf gerust een moderner materiaal te kiezen.

Voor de vloer hoeven het ook niet altijd tegels te zijn. Een mooie natuursteen heeft uiteraard zijn charmes, maar een houten vloer creëert een heel andere sfeer. Of ga je liever volledig industrieel met gepolierd beton?

3. Sanitair kiezen

Bij het kiezen van het sanitair dien je rekening te houden met wie de badkamer gebruikt. Hoeveel mensen gebruiken de badkamer? Hoeveel mensen staan tegelijk in de badkamer? Wat is jullie relatie op vlak van privacy?

Een dubbele lavabo helpt om tijd heel wat te besparen tijdens het ochtendritueel in de badkamer. Meerdere opties om je te wassen, helpen misschien ook – bijvoorbeeld een bad én een douche.

Verder denk je bij het sanitair ook best aan het comfort en de praktische kant. Inloopdouches en zitbaden zijn bijvoorbeeld praktischer voor later.

4. Badkamerontwerp maken

Meten is weten. Begin nooit aan een nieuwe badkamer zonder een grondige planning. Ook hier is het belangrijk om rekening te houden met het aantal personen dat de badkamer gebruikt om voldoende ruimte te voorzien. Daarnaast moet je voldoende plaats laten om de lavabo, het toilet of de douche te gebruiken. Denk ook na over de ruimte die nodig is om de deuren en lades te openen.

Wat op het eerste zicht niet mogelijk lijkt, heeft toch vaak een oplossing. Ervaren badkamerontwerpers hebben heel wat creatieve oplossingen in petto om optimaal gebruik te maken van de ruimte in een nieuwe badkamer.

Lees meer over het ontwerpen van de badkamer.

Hoeveel kost een nieuwe badkamer?

De totaalprijs voor een nieuwe badkamer kan sterk verschillen volgens je wensen en de badkameroppervlakte. Een kleine badkamer met basic sanitair kost enkele duizenden euro’s. Een grote luxueuze badkamer kost al snel meer dan €20,000,-.

Je kan echter een schatting maken van de prijs door de verschillende elementen apart te berekenen. De duurste stukken zijn uiteraard het bad en de douche, vooral als je voor een luxe spabad of een multifunctionele douchecabine kiest.

Onderdeel Gemiddelde prijzen 2024*
Kraan €100,- tot €400,-
Bad  €800,- tot €3000,-
Douche  €500,- tot €1850,-
Toilet €200,- tot €900,-
Wastafel met kraan €300,- tot €950,-
Vloer €750,- tot €1800,-
Vloerverwarming 10 m² €750,-
Whirlpool of spabad €2.500,- tot €6.000,-
Douchecabine met stoomfunctie €1.500,- tot €4.000,-
Ventilatiesysteem Vanaf €150,-
Badkamermeubel Vanaf €250,-

*Dit zijn richtprijzen incl. btw. Vraag gratis offertes en bespaar op de kosten.

Vergeet niet om ook de werken aan de vloer, muren en het plafond in acht te nemen. Hieronder een overzicht van de prijzen per vierkante meter.

Werkzaamheden Gemiddelde kosten*
Leidingwerk €400,- tot €800.-
Afwerken vloer €20,- tot €200,-  per m² (excl. tegelzetter)
Afwerken wanden €20,0 tot €150,- per m² (excl. tegelzetter)
Afwerken plafond €15,- tot €200,- per m² (excl. montage)

*Let op: dit zijn gemiddelde tarieven.

Wil je besparen op een nieuwe badkamer?

Vraag snel gratis offertes aan om vrijblijvend tarieven van vaklui uit de buurt te vergelijken.

Nieuwe badkamer in 1 dag: is dat mogelijk?

Een volledige nieuwe badkamer in één dag is zelfs met de beste planning heel moeilijk te verwezenlijken. Denk maar eens na over alle werken: sloopwerk, leidingen leggen, vloeren, sanitair installeren en kasten hangen. Dat duurt minstens een paar dagen.

Als het snel moet gaan, is een renovatie misschien een betere keuze. Enkel het sanitair vervangen zonder de indeling te wijzingen, zou in één dag kunnen. Je kan eventueel nog een nieuwe badkamerkast erin zetten of wat schilderen en zo ziet de badkamer er ook weer als nieuw uit.

Nieuwe badkamer: tips

Een goede planning maken met een 3D-ontwerp is heel belangrijk. Zoek voorbeelden om inspiratie op te doen of schakel de hulp in van een professionele badkamerontwerper.

Als je voor tegels kiest, hou dan rekening met hun R-waarde en PEI-waarde. De R-waarde verwijst naar het risico op slippen, terwijl de PEI-waarde de hardheid van de tegels aangeeft. Je kiest best voor iets meer dan de minimumwaarde maar je hoeft ook de hoogste waardes niet te zoeken.

Een goedkope badkamer vind je door een volledig pakket te zoeken. Als je dit in een outlet of tijdens de solden koopt, doe je heel goede zaken. Voor de meubels kan je eventueel een kijkje nemen in de tweedehandszaak. Wil je meubels op maat of hulp bij het ontwerp, dan kan je besparen door offertes te vergelijken.

Vooral moderne, minimalistische badkamers zijn in trek. Die worden voornamelijk gekenmerkt door strakke lijnen en strak sanitair.

Grijstinten zijn helemaal in. Zwarte metalen en gouden accenten maken de badkamer compleet.

Wit en roze goud hebben in mindere mate ook hun plaats in een nieuwe badkamer gevonden.

Werk af met een accentkleurtje, eventueel door middel van wat simpele decoratie of enkele plantjes.

Hoe badkamer offertes vergelijken?

Eenmaal je verschillende offertes hebt ontvangen, is het belangrijk om deze goed te vergelijken en zo de beste deal te vinden. De prijs van de offerte voor een nieuwe badkamer is uiteraard belangrijk, maar laat je niet leiden door de prijs alleen. Soms schuilen er addertjes onder het gras.

Wanneer je een offerte bekijkt, hou dan rekening met de totaalprijs en de werken die inbegrepen zijn. Bekijk ook wat de tarieven zijn voor extra werk en denk eens na over de mogelijke kosten die erbij kunnen komen.

Verder zijn er enkele praktische zaken om rekening mee te houden. Kijk naar de duur van het project en de geschatte einddatum. Lees zeker ook grondig de algemene voorwaarden en de garantievoorwaarden na. Liever wat meer betalen voor betere garanties.

Tot slot raden we aan om de aanpak van het project en de gekozen materialen te vergelijken. Een goedkopere offerte betekent soms dat er met minder materiaal wordt gewerkt of dat de werken niet helemaal volgens het boekje worden uitgevoerd.

nieuwe badkamer kosten

Nieuwe badkamer kopen? Bespaar op de kosten!

Nieuwe badkamers vereisen heel wat aandacht. Zowel een goede planning, nauwkeurige plaatsing van de leidingen, waterdichte afwerking van de muren en een correcte installatie van het sanitair zijn van groot belang.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Voor een nieuwe badkamer heb je dus verschillende vaklui nodig. Vind die gemakkelijk door hier gratis offertes aan te vragen. Of vraag meteen een offerte aan bij een totaalaannemer. Door verschillende offertes te vergelijken kan je trouwens flink besparen op de kosten.

Gratis offertes vergelijken!