Badkamer plaatsen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Badkamerrenovatie
  4. /
  5. Badkamer plaatsen

Wil je een badkamer plaatsen?

Een nieuwe badkamer plaatsen? Of het nu om een nieuwbouw of renovatie gaat, er komt veel werk bij kijken. Er komen veel precisiewerk en een goede planning bij te pas. Daarom raden we aan om een vakman in te schakelen, maar we geven ook tips voor de doe-het-zelvers.

Start gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina krijg je een gedetailleerd stappenplan voor de plaatsing van een badkamer en de montage van sanitair. Deze pagina staat ook boordevol tips en advies, en we geven aan hoe je kan besparen op de kosten. Gratis offertes aanvragen en vergelijken, is wellicht de gemakkelijkste manier.


badkamer laten plaatsen

Wat kost een badkamer plaatsen?

De kosten om een badkamer te plaatsen, hangen af van de omvang van de werken. Gaat het om een nieuwe badkamer een gedeeltelijke renovatie of een volledige renovatie? Bij een renovatie heb je kosten voor sloopwerk, maar misschien geen kosten voor het leidingwerk. Verder hangt de totaalprijs af van de stukken sanitair die je zal plaatsen of vervangen.

Bekijk onderstaande tabel voor een overzicht van de verschillende mogelijkheden en hun prijzen.

Sanitair Gemiddelde prijs incl. montage 2024*
Kraan €150,- tot €450,-
Wastafel/lavabo €400,- tot €800,-
Toilet €300,- tot €700,-
Douchebak €420,-
Douchecabine €1.300,-
Inloopdouche Vanaf €1.800,-
Ligbad plaatstaal €825,-
Ligbad acryl €1.125
Ligbad gietijzer €1.825

*Let op: dit zijn richtprijzen incl. btw en montage. Vergelijk gratis offertes voor de exacte prijzen.

Een badkamer laten plaatsen door een aannemer is gemakkelijk, maar soms duurder dan verschillende specialisten apart in te schakelen. In onderstaande tabel krijg je een overzicht van de tarieven van vaklui.

Werkzaamheden Gemiddelde kosten*
Leidingwerk €400,- tot €800.-
Tegelzetter €25,- tot €40,-
Schilder €35,- tot €45,-
Stukadoor €20,- tot €50,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw, maar exc. materiaalkosten. Besparen? Vraag gratis offertes aan!

Stappenplan plaatsen badkamer

  • Stap 1: Meet de badkamer en de gewenste meubel op. Of laat ze opmeten.
  • Stap 2: Laat een planning en/of ontwerp van de badkamer maken. Online vind je veel mogelijkheden voor sanitair en afwerking. Ook een ontwerper heeft creatieve oplossingen en laat je verschillende inrichtingen vergelijken.
  • Stap 3: Ga op zoek naar een badkamerinstallateur om de werken uit te voeren.

Wil je liever zelf de badkamer plaatsen? Hou je dan aan deze volgorde: leidingwerk, vloer, muren, plafond, sanitair en afwerking.

Een vakman inschakelen voor de installatie van een badkamer?

Vraag hier gratis offertes aan om tarieven van vaklui uit de buurt te vergelijken.

Badkamer plaatsen: wat doet de badkamer installateur?

Een badkamerinstallateur gaat uiteraard niet lukraak aan het werk. Het is belangrijk om een bepaalde volgorde te respecteren bij de werken, te beginnen bij de sloopwerken. Dit kan je eventueel nog zelf doen maar daarna wordt het iets moeilijker.

Bij de installatie van een nieuwe badkamer komt eerst het leidingwerk aan bod. Daarna worden de vloer en de rest van het tegelwerk geplaatst. Vervolgens installeert de vakman het sanitair en ten slotte, volgt de afwerking, zoals het afkitten van de randen en het plaatsen van de verlichting.

plaatsen van badkamer

1. Slopen oude badkamer

Bij renovaties begint de vakman natuurlijk met het sloopwerk. Het oude sanitair moet eruit, de kasten worden afgebroken en de tegels worden verwijderd. Vaak moet het leidingwerk vernieuwd worden, dus de volledige vloer moet er ook uit.

Bij deze fase kan je eventueel zelf een handje toesteken om de prijzen te drukken. Je kan ook zelf het afval afvoeren.

2. Leidingwerk

De aanvoer van water gebeurt meestal via koperen buizen en de afvoer vaak via pvc buizen.
Hoewel koper vrij duurzaam is, doe je er goed aan om de leidingen te vernieuwen. In België zit er namelijk vrij veel kalk in het water dat zich afzet op de leidingen. Dit kan na verloop van tijd schade veroorzaken en het tast de kwaliteit van het water aan.

Tijdens de renovatie of bij een nieuwbouw kies je best voor flexibele leidingen. Deze zijn niet zo gevoelig voor kalkaanslag.

De leidingen spoelen met een ontkalker of een waterverzachter installeren kan lekken veroorzaken in leidingen met veel kalkaanslag. Het is wel een goed idee om een waterverzachter te monteren eenmaal je de leidingen vernieuwt hebt om nieuwe kalkaanslag te voorkomen. Vraag raad aan je vakman.

3. Tegelwerk

Wanneer alle leidingen er liggen, begint de vakman aan het betegelen van de vloer. Eventueel komt er eerst vloerverwarming te liggen. Daarna is het bij de meeste vloertypes aan te raden om een waterdicht vlies te plaatsen. Bij tegels kan er, bijvoorbeeld, water doorsijpelen via de voegen.

Na deze voorbereidingen en de chapewerken komt het tegelwerk aan bod. De vakman plaats eerst de vloertegels en daarna de wandtegels.

4. Installatie sanitair

Bij de voorgaande stappen hield de vakman uiteraard al rekening met de leidingen en openingen voor het sanitair. De afvoerbuizen zijn voorzien van een sifon om geurhinder te voorkomen en de buizen zitten netjes ingewerkt in de vloer of de muren.

De vakman sluit vervolgens de watertoevoer en -afvoer aan op het sanitair. Hij zorgt voor een waterdichte verbinding en de juiste spanning. Vooral bij de kranen is dit toch iets ingewikkelder dan het lijkt. Lees meer over de installatie van sanitair.

5. Afwerking

Ten slotte, werkt de vakman de details af. De randen van het sanitair moeten nog afgekit worden. Ook de verlichting, badkamerventilatie en verwarming moeten nog gemonteerd worden.

Tijdens de voorbereiding heeft de vakman natuurlijk ook voldoende stopcontacten en elektriciteitsaansluitingen voorzien. Ook deze en de lichtschakelaars moeten nog netjes afgewerkt worden.

Besparen op de kosten om een badkamer te plaatsen?

Vergelijk gratis en vrijblijvend tarieven via onze offertedienst om een goedkope vakman te vinden!

Badkamer zelf plaatsen? Een aantal tips!

Wil je de badkamer zelf installeren? Wees goed voorbereid. Zorg voor een goed leidingwerk, leg de leidingen nooit in een hoek van 90 graden. Dat kan verstoppingen veroorzaken. Neem na de installatie van de leidingen nog enkele foto’s zodat je later weet waar ze precies liggen.

Ook de installatie van de boiler is een belangrijk aandachtspunt. Zorg dat de afstand tussen de boiler en de badkamer niet te groot is. Hoe groter de afstand, hoe meer energie- en warmteverlies. Hou ook rekening met het debiet om voldoende warm water te voorzien. Normale boilers kunnen vaak geen twee kranen tegelijk van voldoende warm water voorzien.

Bij de installatie van de douche en het bad moet je voldoende afloop voorzien. Zo niet zal het water niet weglopen wat vochtproblemen kan veroorzaken in de badkamer.

Ten slotte, geven we nog deze tip: zorg dat de sifon altijd bereikbaar is. Je moet er namelijk gemakkelijk bij kunnen om verstoppingen op te lossen.


Waarom een badkamerinstallateur inschakelen?

Een vakman inschakelen om de badkamer te installeren, is een goed idee. Er zijn zowel praktische als economische voordelen aan verbonden. Dat lijkt misschien wat tegenstrijdig aangezien je hun uurtarieven moet betalen, maar je kan van verschillende premies en andere voordelen genieten.

Deskundig advies

Een ervaren installateur weet welke merken goede producten leveren. Bovendien kan hij tips en advies geven over de inrichting en kleurkeuze in de badkamer. Bij grote bedrijven krijg je soms zelfs een projectplanner of ontwerper aangewezen. Zo iemand weet natuurlijk perfect wat de mogelijkheden zijn en geeft je creatieve oplossingen voor praktische problemen.

Vakkundige montage

Als je iemand inschakelt om de badkamer te plaatsen, weet je zeker dat alles correct geïnstalleerd wordt. De leidingen zullen vakkundig gelegd worden en alle leidingen zullen correct aangesloten worden om lekken te vermijden.

Het grootste voordeel is dat iemand met voldoende voorbereiding alles goed voorbereidt. Hij weet precies welke stappen hij moet volgen en denkt vooruit. Een stopcontact voor een bijverwarming heb je pas na de afwerking nodig, maar moet wel tijdens een van de eerste fases geplaatst worden.

Verlaagd btw tarief

Wie werken uitvoert in de badkamer via een aannemer kan onder bepaalde voorwaarden genieten van een voordeliger btw-tarief. In plaats van 21% betaal je slechts 6% op de werken en het materiaal. Dit geldt echter enkel voor het materiaal dat door de aannemer geleverd wordt.

Verder moet je woning ouder zijn dan 10 jaar, moet de woning grotendeels als privéwoning gebruikt worden en moeten alle kosten aan de eindgebruiker gefactureerd worden. Lees er meer over op vlaanderen.be.

Ontvang een premie

Bij renovatiewerken in de badkamer kan je ook verschillende premies ontvangen van de Vlaamse Overheid. Op de pagina premie badkamerrenovatie lees je meer over de verschillende premies.

Wie aan de juiste premie- en inkomstenvoorwaarden voldoet krijgt 20% of 30% van het totaalbedrag terugbetaald, met een maximum van €3.750,-.

badkamer laten plaatsen kosten

Badkamer laten plaatsen? Bespaar op de kosten!

Een nieuwe badkamer plaatsen, vereist kennis van zaken om goede kwaliteit te voorzien. Je hebt een heel nauwkeurige planning en voorbereiding nodig en daar komt de ervaring van een installateur natuurlijk goed van pas.

Start nu je gratis offerteaanvraag!!

Een vakman heeft natuurlijk zijn tarieven, maar door prijzen te vergelijken, vind je zonder twijfel een goede prijs. Bovendien geniet je van verschillende voordelen als je een vakman inschakelt. Zoals gezegd, krijg je advies op maat, ben je verzekerd van een vakkundige montage, en kan je genieten van een verlaagd btw-tarief en enkele premies. Daarnaast krijg je ook vaak een garantie op de werken.

Start nu jouw gratis offerteaanvraag!