Badkamer verwarming

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Badkamerrenovatie
  4. /
  5. Badkamer verwarming

Opties en kosten badkamer verwarming

De keuze voor de juiste soort badkamer verwarming is heel belangrijk. Niet alleen verbetert de badkamerverwarming de luchtkwaliteit, het zorgt er ook voor dat je aangenaam kan genieten van een warme temperatuur tijdens je ochtendritueel of na een lange werkdag.

Start gratis offerteaanvraag!

Lees verder om meer te weten te komen over de verschillende opties, zoals een designradiator, en over de belangrijkste aandachtspunten en prijzen. De kostprijs van een designradiator vind je gemakkelijk in webshops, maar voor de installatiekosten dien je offertes aan te vragen. Door hier gratis offertes aan te vragen en tarieven te vergelijken kan je trouwens besparen op die kosten.badkamer verwarming

Is verwarming in de badkamer noodzakelijk?

Een warme badkamer om je te wassen, is aangenaam maar niet noodzakelijk. De verwarming heeft echter nog enkele andere functies, waardoor het wel noodzakelijk is.

Door warm water ontstaat er veel condens in de badkamer. In koude ruimtes blijft het condensatiewater langer staan waardoor je risico hebt op schimmels en vochtproblemen in de muur en het plafond. Verwarming is dus zeker nodig in de badkamer. Combineer badkamerverwarming met een ventilatiesysteem om vochtproblemen helemaal te vermijden.

Lees meer over het inrichten van je badkamer.

Soorten badkamerverwarming

Er bestaan verschillende soorten verwarmingssystemen voor de badkamer. Je keuze hangt af van een aantal factoren.

Ten eerste, de aanwezigheid van centrale verwarming. Niet alle systemen kunnen aangesloten worden op de centrale verwarmingsketel en niet iedereen heeft centrale verwarming.

Ten tweede, het soort badkamerverwarming. Wil je de volledige kamer opwarmen of wil je liever plaatselijke verwarming die je meteen voelt?

Ten derde, de stijl. De verschillende systemen hebben een andere uitstraling. Designradiatoren zijn misschien wel de populairste keuze tegenwoordig.1. Radiatoren en designradiatoren

Radiatoren en designradiatoren maken deel uit van de centrale verwarming. Dit zorgt ervoor dat je de ruimte snel en gemakkelijk kan opwarmen met dit systeem.

Het warme water dat door de radiatoren stroomt warmte de omgevingsruimte op. Het afgekoelde water stroomt terug naar de ketel om opnieuw opgewarmd te worden.

Radiatoren voor de badkamer krijgen meestal een speciale coating om ze te beschermen tegen problemen door condensatie.

2. Vloerverwarming

Ook dit verwarmingssysteem is meestal aangesloten op de centrale verwarmingsketel. Hierbij lopen de buizen met warm water net onder de vloer. Doordat de ruimte van onderuit opgewarmd wordt, is dit systeem vaak energiezuiniger. Tegels zijn bovendien goede warmtegeleiders waardoor je nooit koude voeten zal hebben in de badkamer.

Wie geen cv-ketel heeft kan opteren voor elektrische vloerverwarming. Dit werkt uiteraard zonder warm water.

3. Wandverwarming

Wandverwarming werkt op dezelfde manier als verwarming in de vloer, maar de verwarmingsbuizen zitten uiteraard in de muren. Je kan hiervoor kiezen als alternatief voor vloerverwarming of in combinatie ermee.

Aangezien de wand doorgaans een grotere oppervlakte heeft dan de vloer, kan je hiermee de badkamer sneller verwarmen. Ook voel je meer stralingswarmte, wat een aangenamer gevoel geeft. Bij muurverwarming wordt de warmte wel iets minder goed verspreid.

4. Elektrische verwarming

Elektrische verwarming is natuurlijk niet aangesloten op de cv-ketel. Deze soort badkamerverwarming is dus ideaal als extra verwarming of wanneer je geen centrale verwarming hebt.

De verwarmingselementen warmen op door stroom waardoor er een deel warme lucht en een deel warme straling ontstaan. Het energieverbruik van dit systeem ligt echter iets hoger waardoor deze verwarmingstechniek niet zo vaak meer gebruikt wordt.

5. Infraroodverwarming

Infraroodverwarming wordt ook aangesloten op het stroomnet. Dit systeem warmt de ruimte niet op maar geeft warmtestraling af die je direct voelt op de huid. Deze warmtestralen vanaf de muren of het plafond beperken bovendien condens in de badkamer. Ze helpen dus om schimmel te voorkomen.

Dit systeem kan je trouwens programmeren om automatisch in werking te treden wanneer je in de ruimte bent.

Een specialist inschakelen om badkamer verwarming te plaatsen?

Vraag nu gratis offertes aan om prijzen van vaklui uit de buurt te vergelijken.

Gratis offertes vergelijken!

Hoofd- en bijverwarming in de badkamer

Hoofdverwarming is uiteraard noodzakelijk in de badkamer. Bijverwarming is vooral aangenaam maar ook handig om te besparen. We gebruiken de badkamer slechts gedurende enkele korte periodes per dag, maar hebben er graag aangenaam warm. In plaats van de ganse dag te stoken met de hoofdverwarming, is de badkamer snel verwarmen met bijverwarming veel energiezuiniger.

Vooral bij het verlaten van de douche is het aangenaam om de warmtestralen van een infraroodverwarming of elektrische kachel te voelen. Ook spiegelverwarming is heel handig om condens op de spiegels te vermijden. Of koop een handdoekdroger om altijd warme en droge handdoeken te hebben.

Wat kost badkamer verwarming?

De kosten voor badkamerverwarming zijn sterk afhankelijk van de soort verwarming en enkele andere factoren, zoals de plaatsingskosten.

Zo beginnen de prijzen voor een designradiator rond de €250,- zonder montagekosten. Het merk is uiteraard van grote invloed op de prijs. Gewone radiatoren kan je al voor de helft van de prijs vinden.

Vloerverwarming voor een badkamer van 10 vierkante meter kost ongeveer €750,- tot €900,-. Uiteraard zijn de prijzen hier afhankelijk van de extra. Bij een nieuwbouw is de installatie veel eenvoudiger dan bij een renovatie.

Verwarming badkamer kopen, een aantal aandachtspunten

Badkamerverwarming kiezen op basis van je persoonlijke stijl is een goed begin. Maar of je nu een handdoekradiator, designradiator of paneelradiator kiest, je moet ook rekening houden met de capaciteit en plaatsing.

Het vermogen bereken je op basis van de grootte van de ruimte, de aanwezige isolatie en de gewenste temperatuur. Door de gewenste temperatuur en de inhoud van de ruimte te vermenigvuldigen met 3,86 bekom je het benodigde aantal Watts voor de badkamer.

Kies ervoor om de badkamer verwarming te plaatsen op de koudste plek van de badkamer, bijvoorbeeld op de buitenmuur. Zo heb je nooit koude plekken in de ruimte. Hou bij het plaatsen ook
voldoende afstand van de vloer, het plafond en de wanden. Zo’n 10 cm zorgt ervoor dat er voldoende luchtcirculatie is.

Goede isolatie of een gebrek aan isolatie heeft een invloed van zo’n 10%-15% op de benodigde capaciteit. Schakel een vakman in om een exacte berekening te maken van de benodigde capaciteit voor badkamer verwarming.

badkamer verwarming kosten

Badkamerverwarming installeren? Bespaar op de kosten!

Verwarming in de badkamer installeren, vergt wat meer werk dan enkel het systeem aan te sluiten. Je moet eerst leidingen leggen en aansluiten, en daarna de muren of vloer weer afwerken. De kosten zullen dus een stuk hoger liggen dan enkel de prijs voor het verwarmingssysteem.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Wees verstandig en vergelijk offertes om de beste tarieven te vinden. Zo bespaar je gegarandeerd op de totaalkosten. Offertes kan je hier snel en gemakkelijk verkrijgen via onze gratis offerteservice.

Gratis offertes vergelijken!