Premie badkamerrenovatie 2024

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Badkamerrenovatie
 4. /
 5. Premie‌ ‌badkamerrenovatie

Badkamerrenovatie: alle premies op een rij!

Ga je werken uitvoeren in de badkamer? Daar komen verschillende kosten bij kijken: sanitair, leidingen, meubels, muren en plafond. Gelukkig bestaan er verschillende premies om de badkamer te renoveren. Hoewel de premies niet voor alle werkzaamheden in aanmerking komen, bespaar je toch gemakkelijk op de totaalfactuur.

Op deze pagina vind je vijf premies en regelingen waar je gebruik van kan maken.

Samenvatting

 • Er zijn vijf premies en regelingen waar je recht op zou kunnen hebben: de mijn VerbouwPremie, aanpassingspremie, totaalbonus, gemeentelijke premies en het verlaagde btw-tarief.
 • De mijn VerbouwPremie is een allesomvattende premie waar je ook met enkele onderdelen van een badkamerrenovatie de premie kan aanvragen. Onder andere binnenmuren, ramen en deuren.
 • De aanpassingspremie is ontstaan voor 65-plussers die hun woning willen aanpassen. De installatie van technische hulpmiddelen en aanpassingen voor toegankelijkheid vallen onder deze premie.
 • Met de totaalrenovatiebonus kan je een leuke extra bonus verwachten als je meer dan drie premies aanvraagt binnen een periode van vijf jaar. Hier zijn wel strenge voorwaarden aan verbonden, zoals dat de woning voor 2006 al aangesloten moesten worden op het distributienet.
 • Er zijn ook veel gemeentelijke en provinciale premies waar je gebruik van zou kunnen maken. Dit verschilt per locatie, dus informeer naar informatie bij je gemeente.
 • Sommige werkzaamheden tijdens een badkamerrenovatie vallen onder het btw-tarief van 6%.


premie badkamerrenovatie

Premie voor renovatie badkamer: welke mogelijkheden zijn er?

Wie van plan is om werken uit te voeren in de badkamer kan rekenen op verschillende premies om de kosten wat te drukken. In sommige gevallen kan je zelfs meerdere premies combineren waardoor je gemakkelijk enkele duizenden euro’s bespaart.

Een overzicht van de premies en regelingen voor badkamerrenovaties:

 • Mijn VerbouwPremie
 • Aanpassingspremie
 • De totaalbonus
 • Gemeentelijke of provinciale premies
 • Verlaagd btw-tarief

Mijn VerbouwPremie badkamer

Sinds 2022 is de nieuwe Mijn VerbouwPremie van kracht in België. Deze premie is geldig voor renovaties en isolatie. Voor de badkamer valt binnenrenovatie, dus binnenmuren, plafond en trap, ramen en deuren en sanitaire renovaties binnen de premie.

Bubbelbaden, badkamermeubels, betegeling, decoratie en hoog performante systemen komen niet in aanmerking. Ook voor een tweede badkamer of toilet krijg je geen premie.

Welke voorwaarden gelden er?

Zowel bewoners als verhuurders kunnen gebruikmaken van deze premie als ze aan de voorwaarden voldoen. Als bewoner moet je woonachtig zijn in de woning. Als verhuurder moet je de woning op de aanvraagdatum voor minstens 9 jaar verhuren aan een sociaal verhuurkantoor.

Verder zijn er voorwaarden op vlak van inkomen, facturen en voorgaande premies. De inkomensvoorwaarden komen hieronder aan bod. Als er voor de woning al een renovatiepremie werd goedgekeurd in de laatste 10 jaar kan je slechts onder uitzonderlijke omstandigheden een nieuwe premie ontvangen.

Hoe hoog is het bedrag?

Het bedrag van de premie verschilt afhankelijk van je aanvraag. De Mijn VerbouwPremie bestaat uit enkele categorieën die elk eigen regels kennen. De hoogte van de premie wordt bepaald in welke inkomens-categorie je valt. De inkomenscategorieën zijn:

 • Laagste inkomens-categorie: alleenstaanden met een inkomen lager dan €40.730 op jaarbasis. Per extra persoon ten laste komt hier €4.160 bovenop.
 • Middelste inkomens-categorie: alleenstaanden met een inkomen tussen de €40.730 en €51.840 op jaarbasis. Per extra persoon ten laste komt hier €4.160 bovenop.
 • Hoogste inkomens-categorie: alleenstaanden met een inkomen boven de €51.840 op jaarbasis. Per extra persoon ten laste komt hier €4.160 bovenop.

Op vlaanderen.be vind je meer informatie over het bedrag dat je kan verwachten per project en inkomenscategorie.

Aanpassingspremie voor de badkamer

De Vlaamse aanpassingspremie werd in het leven geroepen voor 65-plussers die hun woning willen aanpassen. De premie geldt voor twee categorieën: de installatie van technische hulpmiddelen en verbouwingen om de woning toegankelijker te maken.

Hier komt een extra toilet of kleine tweede badkamer, met minstens een douche en wastafel, wel in aanmerking. De badkamer moet zich wel op een ander verdiep bevinden. Ook voor handgrepen en andere steunmiddelen in de badkamers kan je deze premie aanvragen.

Voorwaarden Vlaamse aanpassingspremie

Naast een minimum leeftijd van 65 jaar zijn er nog enkele voorwaarden voor deze premie op vlak van inkomen, eigendom, facturen en aantal aanvragen. De inkomensvoorwaarden zijn als volgt:

 • Maximum 31.550 euro voor een alleenstaande,
 • maximum 44.160 euro voor twee personen,
 • 3.540 euro extra voor elke bijkomende persoon ten laste.

De woning moet de hoofdverblijfplaats zijn van de aanvrager en hij mag geen ander volledig eigendom hebben. De facturen moeten minstens 1.200 euro bedragen en mogen niet ouder zijn dan twee jaar. Je kan twee aanpassingspremies aanvragen in 10 jaar. De tweede premie moet wel betrekking hebben op de andere categorie.

Welk bedrag kan ik krijgen?

Deze premie voor renovatie van de badkamer geldt enkel voor bedragen boven de 1.200 euro. Van dat bedrag krijg je per categorie 50% terugbetaald met een maximum van 1.250 euro per categorie. De premie voor badkamerrenovatie kan dus tot 2.500 euro bedragen als je zowel ruimtelijke verbouwingen als technische werken uitvoert.

Voor meer informatie over de voorwaarden en aanvraagprocedure van deze premie: Vlaamse aanpassingpremie

‌Een‌ ‌vakman‌ ‌in‌ ‌de‌ ‌buurt‌ ‌gezocht‌ ‌voor‌ ‌werken‌ ‌in‌ ‌de‌ ‌badkamer?‌

Gebruik‌ ‌premies‌ ‌en‌ ‌vergelijk‌ ‌onze‌ ‌offertes‌ ‌om‌ ‌te‌ ‌besparen‌ ‌op‌ ‌de‌ ‌kosten.‌

Heb ik recht op een totaalrenovatiebonus?

Als je binnen een periode van vijf jaar drie premies aanvraagt, kom je in aanmerking voor een extra bonus. Dit geldt ook als je twee premies combineert met een ventilatiesysteem of andere energiebesparende maatregel.

De voorwaarden zijn hier iets strenger. De woning moest voor 2006 aangesloten worden op het distributienet en de eindfactuur voor de eerste investering moet recenter zijn dan 1 januari 2017.

Meer info over de voorwaarden en bonusbedragen vind je op Vlaanderen.be

Gemeentelijke of provinciale premie badkamerrenovatie?

Kom je niet in aanmerking voor bovenstaande badkamerrenovatie premies? Niet getreurd. In Vlaanderen zijn er in totaal zo’n 860 premies, waaronder vele lokale en provinciale premies. Wellicht zit er in jouw regio wel een premie voor badkamerrenovatie in 2024 tussen. Bovendien vind je via Premiezoeker bijvoorbeeld ook premies voor badkamerrenovaties in handelspanden. Op Energiebesparen.be vind je ook een handige tool waarmee je lokale premies en energieleningen kan vinden.

Verlaagd btw-tarief van 6%

Bij verschillende werkzaamheden in de badkamer betaal je slechts 6% btw. Hoewel dit niet meteen een premie is, bespaar je toch mooi 15% op de kosten. Op de website van FOD financiën krijg je een volledig overzicht van de werken die in aanmerking komen.

Voor de meeste werken in de badkamer geldt dit lagere tarief als je woning ouder is dan 10 jaar, de woning hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt en alle kosten rechtstreeks aan de eindgebruiker gefactureerd worden.

Premie badkamerrenovatie aanvragen

De aanvraagprocedure is telkens iets anders. Bij elke premie is het echter belangrijk om rekening te houden met de datum op de facturen. Die mogen bij de meeste premies namelijk niet ouder zijn dan 1 of 2 jaar.

Bij alle badkamerrenovatie premies doe je er goed aan om de aanvraagformulieren goed te documenteren. Een volledig formulier met kopies van de facturen, attesten en foto’s wordt vaker aanvaard.

De exacte procedure voor elke premie vind je op respectievelijke pagina’s. ‌ ‌ ‌

badkamerrenovatie premie

Badkamer renoveren? Bespaar op de kosten!

Naast premies aanvragen, bestaan er nog enkele manieren om te besparen op de kosten. Een belangrijk voorbeeld is offertes vergelijken. Dankzij onze offerteservice kost dat bovendien veel minder tijd en papierwerk dan premie aanvragen indienen.

Onze offerteservice heeft bovendien nog enkele voordelen. Het aanbod is volledig vrijblijvend, met één aanvraag krijg je tot vier prijsvoorstellen en als kers op de taart is dit helemaal gratis. Wacht niet langer en vraag nu je gratis offertes aan.

Gratis offertes vergelijken!