Bijverwarming badkamer

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Badkamerrenovatie
  4. /
  5. Bijverwarming badkamer

Bijverwarming badkamer laten installeren?

Een extra verwarmingstoestel in de badkamer zorgt voor heel wat extra comfort. Niets is gemakkelijker om snel een ruimte plaatselijk te verwarmen dan een mobiele bijverwarming.

Lees verder om meer te weten te komen over de verschillende soorten bijverwarming en hun voordelen. Ook krijg je tips voor de aankoop van goed toestel. Ten slotte, komen ook de prijzen aan bod.

Wil je hulp bij de keuze van een geschikt model of om de verwarming te installeren?

Start gratis offerteaanvraag!

Vraag gratis offertes aan om een voordelige vakman uit de buurt te vinden.bijverwarming badkamer

Wat is bijverwarming voor de badkamer?

Terwijl hoofdverwarming in de badkamer de gehele ruimte op een constante temperatuur houdt, is bijverwarming ideaal om snel wat lokale extra warmte te creëren in een ruimte. Er bestaan verschillende technieken en toestellen met uiteenlopende functies.

Vooral in de badkamer is bijverwarming populair omdat de ruimte toch snel koud aanvoelt wanneer je net uit de douche komt. Het is daarnaast een belangrijke gedeelte van de inrichting van je badkamer.

Bovendien kan het helpen om de handdoeken sneller te drogen of om je kledij wat op te warmen op een ijskoude winterdag. Want zeg nu zelf, wat is er aangenamer dan lekker warme sokken aantrekken wanneer het buiten vriest?

Hoofdverwarming of bijverwarming?

Hoofdverwarming is aanwezig in de meeste kamers. Het zorgt voor een constante temperatuur. Deze verwarming is zuinig en gemakkelijk te integreren in de badkamer door middel van vloerverwarming of radiatoren.

Bijverwarming is vooral aanwezig in de badkamer. Soms gebruikt men het ook in de slaapkamer. Deze verwarming is heel gemakkelijk om tijdelijk en plaatselijk de temperatuur te verhogen.

Welke bijverwarming kiezen voor de badkamer?

Er zijn heel wat soorten verwarmingstoestellen voor bijverwarming. Sommige zijn mobiel en andere worden geïntegreerd in de badkamer. Om het juiste toestel te kiezen moet je rekening houden met bepaalde wensen. Hoe snel dient de badkamer op te warmen en welke soort warmte verkies je?

Hieronder krijg je een overzicht van verschillende technieken en specifieke informatie over de verwarmingssnelheid en de voor- of nadelen.


Lees meer over:


Optie 1: Elektrische bijverwarming

Er zijn heel wat soorten bijverwarmingen voor de badkamer op basis van stroom.

Elektrische convectoren zijn, bijvoorbeeld, heel stil. Ze zuigen onderaan koude lucht op en geven bovenaan warme lucht af.

Handdoekradiatoren zijn uiteraard heel gemakkelijk om handdoeken of kledij te drogen, maar dienen ook als bijverwarming voor de badkamer.

Een elektrische kachel blaast warme lucht de kamer in. Deze toestellen werken best in een kleine ruimte. Vaak hebben ze een hoog verbruik, maar ze geven heel snel warmte af.

Elektrische verwarming heeft steeds een stopcontact nodig. Contacteer eventueel een vakman om een nieuw stopcontact te installeren in de badkamer.

Benieuwd naar de kosten? Ontvang gratis offertes!

Optie 2: Keramische bijverwarming

Keramische verwarmingstoestellen werken op basis van keramische verwarmingselementen. Ze vereisen niet zo’n hoge temperaturen als een elektrisch toestel, waardoor ze iets veiliger zijn.

Ze verwarmen de badkamer vrij snel en de warmte blijft lang constant. Bovendien verbrandt deze bijverwarming de stofdeeltjes in de lucht niet. Je zal dus geen last hebben van je longen of van vervelende geurtjes in de badkamer.

Optie 3: Olieradiator

Olieradiatoren werken op basis van minerale olie die door de buizen stroomt. Vaak zijn deze toestellen mobiel. Dit is gemakkelijk als je naast de badkamer ook je slaapkamer wat wil verwarmen.

Deze bijverwarming heeft verschillende voordelen. Ten eerst, verdroogt de lucht niet en ten tweede, blijft het toestel nog een tijdje warmte afgeven na het uitschakelen.

Optie 4: Infraroodstralers

Een infraroodstraler is een heel zuinig toestel om de badkamer bij te verwarmen. De stralers worden meestal ingebouwd in de muur of het plafond. Ze geven infraroodstralen af die de voorwerpen in de omgeving verwarmen. Deze geven op hun beurt warmte af aan de ruimte. Je voelt de stralen bovendien ook rechtstreeks op je huid.

Deze apparaten verplaatsen de omgevingslucht niet. Ze beïnvloeden de luchtkwaliteit dus niet. Infraroodstralen werken echter niet zo goed in grotere badkamers.

Vraag offertes aan om bijverwarming te installeren in de badkamer.

Je zal niet geloven hoe goedkoop het is om heel wat extra comfort te scheppen!

Wat kost bijverwarming badkamer?

De verschillende soorten hebben heel uiteenlopende prijzen. Voor €25,- kan je al een goedkoop elektrisch vuurtje kopen. Ook enkele andere verwarmingstoestellen kosten minder dan €50,- Deze toestellen hebben echter vaak een hoog verbruik of laag vermogen.

Accumulatoren zijn heel wat duurder, maar zijn van veel betere kwaliteit. Ze kosten gemiddeld zo’n €550,-. Vergelijk nogmaals alle prijzen van de verschillende opties voor bijverwarming in onderstaande tabel.

Type bijververwarming Vanaf prijs per toestel 2024*
Infraroodverwarming €100,-
Accumulator €550,-
Elektrische vloerverwarming €45,- per m² 
Elektrische radiator €250,-
Elektrische kachel €25,-
Keramische verwarming €30,-
Olieradiator €50,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw. Vraag gratis offertes aan om te besparen op de kosten.

Bediening van de bijverwarming voor badkamer

Goedkopere modellen werken haast uitsluitend met een aan-uitknop. Dat is niet zo veilig en ook niet erg zuinig als je ze vergeet uit te schakelen.

Bij duurdere modellen heb je meerdere keuzes qua bediening. De voornaamste opties zijn een ingebouwde thermostaat, een timer of afstandsbediening.

Een timer is heel gemakkelijk om de badkamerverwarming te doen opstarten voor je opstaat. Zo is het al lekker warm wanneer je aan je ochtendritueel begint. Ook met een afstandsbediening kan je de bijverwarming wat eerder opstarten. Een thermostaat is waarschijnlijk het zuinigst en het eenvoudigst. De verwarming slaat aan of uit bij bepaalde temperaturen.

Bijverwarming badkamer: ook voor in de zomer?

Bijverwarming is niet alleen geschikt voor in de winter. Sommige duurdere modellen hebben ook een zomerventilatiestand, waardoor er koele lucht in de badkamer wordt geblazen.

Dit werkt dus enkel met bijverwarming met een blazer. De verwarmingsmotor werkt niet bij deze stand, maar enkel de ventilator.

Deze toestellen kosten iets meer maar zijn bijzonder multifunctioneel. Bovendien kan de blaasstand helpen om kledij of handdoeken te drogen. Ook wanneer het al warm is in de badkamer.

Bijverwarming kopen? Tips!

Goedkope modellen werken het best in kleine ruimtes. In grotere ruimtes hebben ze vaak niet genoeg vermogen. Vermogen is dus een belangrijke specificatie om rekening mee te houden bij de aankoop van bijverwarming.

Daarnaast sta je beter even stil bij de mobiliteit en de bediening. Een mobiel apparaat is handig maar staat misschien in de weg. Een speciale bediening kost iets meer maar het draagt bij tot het gebruikscomfort.

Ten slotte, kijk je best nog even de verwarmingstechniek na. Bij sommige toestellen worden stofdeeltjes uit de lucht verbrandt. Dit kan wat vervelend zijn voor wie longproblemen heeft.

bijverwarming badkamer kosten

Besparen op bijverwarming badkamer? Vergelijk gratis offertes!

Voor een ingebouwd verwarmingstoestel in de badkamer of een extra stopcontact, contacteer je beste een vakman. Elektriciteitswerken zijn altijd wat delicaat en gevaarlijk om zelf te doen. Bovendien krijg je van een vakman advies over de toestellen en eventueel garantie op de installatie.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vind nu een geschikte vakman om bijverwarming te installeren door gratis offertes aan te vragen. Door offertes te vergelijken, bespaar je bovendien gemakkelijk 10% tot 40% op de installatiekosten.

Gratis offertes vergelijken!