Ventilatie badkamer
Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!
- Home
- /
- Badkamerrenovatie
- /
- Ventilatie badkamer
Ventilatie badkamer: alle mogelijkheden op een rij
Een goede ventilatie in de badkamer is belangrijk voor een aangenaam leefklimaat. Ontdek de verschillende voordelen en mogelijkheden op deze pagina.
Je krijgt bovendien enkele tips over de soorten bediening, aandachtspunten en andere maatregelen om de badkamer te verluchten. Ook de prijzen komen kort aan bod. Wie graag exacte prijzen wil, helpen we graag via onze gratis offerteservice. Prijsvoorstellen verkrijgen en vergelijken was nog nooit zo eenvoudig!
Inhoud van deze pagina:
Badkamer verluchten: waarom is dit belangrijk?
In badkamers ontstaat veel waterdamp door, bijvoorbeeld, warme douches. Bij gebrek aan goede ventilatie condenseert de waterdamp tegen de muren en het plafond. Dit leidt na verloop van tijd tot vochtproblemen en schimmels met muffe geuren en schade tot gevolg. Bovendien zijn deze schimmels soms slecht voor je gezondheid.
Verder is goede verluchting in de badkamer enorm belangrijk als je een gasboiler hebt. Daarnaast kan je besparen op verwarmingskosten door de installatie van een ventilatiesysteem. Droge lucht warmt namelijk veel sneller op dan vochtige lucht.
Lees meer over badkamerrenovatie.
Ventilatie badkamers zonder raam: hoe doe je dat?
Een badkamer bevindt zich uiteraard niet altijd aan de buitenkant van een gebouw. Badkamers die zich centraal in de woning bevinden hebben geen ramen. Vaak zijn die ruimtes goed geïsoleerd waardoor vocht moeilijk weggeraakt. Een goede ventilatie is dus extra belangrijk.
Een ventilatierooster is misschien niet de beste oplossing, maar de andere mogelijkheden die hieronder aan bod komen zullen zeker helpen om vochtproblemen te vermijden.
Ventilatiesysteem badkamer: welke mogelijkheden zijn er?
De badkamer verluchten, kan op verschillende manieren. Uiteraard kan je gewoon ramen of deuren openzetten maar er bestaan ook verschillende soorten ventilatiesystemen die de kamer automatisch ventileren.
De simpelste oplossing is een ventilatierooster in de badkamer. Daarnaast bestaan er verschillende soorten ventilatoren voor de badkamer. Ten slotte, kan je kiezen voor een geïntegreerd ventilatiesysteem voor de badkamer en de rest van de woning.
Lees meer over:
Ventilatierooster badkamer
Deze ventilatiesoort is vrij eenvoudig. Een rooster is gemakkelijk te plaatsen in het raam of de deur. Het kan ook in de muur, met eventueel een afvoerbuis tot buiten.
Vaak kan je de luchtcirculatie regelen. Zo kan je het rooster openzetten na een douche en dichtschroeven wanneer de ruimte voldoende geventileerd is.
Met een ventilatierooster is het bovendien niet meer nodig om ramen en deuren open te zetten. Zo verlies je minder warmte in de koude wintermaanden en komen er tijdens de warmere maanden geen pollen en insecten in huis.
Badkamerventilatoren
Terwijl je bij een ventilatierooster afhankelijk bent van de natuurlijke luchtcirculatie, krijgt de ventilatie van de badkamer een helpende hand met badkamerventilatoren. Er bestaan drie soorten ventilatoren met verschillende kenmerken. Een simpele variant kost ongeveer €150, inclusief het plaatsen van de ventilatie in de badkamer.
- Opbouwventilatoren in muur of plafond: deze externe ventilatoren zijn gemakkelijk te installeren tegen het oppervlak. Ze kunnen wel vrij luidruchtig zijn.
- Kanaalventilatoren: deze inbouwventilatoren bevinden zich tussen twee ventilatiebuizen. Ze hebben een goede ventilatiecapaciteit.
- Buisventilatoren: deze tweede soort inbouwventilatoren bevinden zich in het luchtkanaal. Ze zijn gemakkelijker te installeren maar niet geschikt voor grote ruimtes.
Goed ventileren van de badkamer voorkomt schimmels en andere narigheden.
Vraag dus nu gratis offertes voor ventilatiesystemen aan.
Mechanisch ventilatiesysteem D
Een mechanisch ventilatiesysteem D is de meest complete keuze. Dit systeem dient voor alle kamers in huis. Met zo’n systeem zijn al je kamers, inclusief de badkamer, steeds van verse lucht voorzien, dankzij de automatische regulatie van luchtinstroom en -uitstroom.
De totaalprijs voor dit mechanisch systeem ligt rond de €5.000,-. Dit systeem is echter een stuk efficiënter dan de andere opties. Bovendien zorgt het voor een goede ventilatie van de andere vochtige ruimtes, zoals toiletten, keuken en het washok. En vergeet niet dat droge lucht sneller en gemakkelijker te verwarmen is dan vochtige lucht.
Hoe bedien je een ventilator voor badkamer?
Als de badkamerventilator de hele dag draait, zal je hoge energiekosten hebben. De warme lucht zal namelijk voortdurend naar buiten gedreven worden. Daarom heeft de ventilator een bediening nodig. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden.
- Een simpele aan-uitknop, eventueel verbonden met de lichtschakelaar.
- Een nalooptimer die nog even doorloopt nadat je het licht uitdoet.
- Een hygrostaat die automatisch werkt volgens de vochtigheidsgraad.
- Een bewegingssensor of infraroodsensor die het ventilatiesysteem doet werken wanneer er iemand aanwezig is.
Benieuwd naar de kosten? Vergelijk gratis offertes!
Waarop letten bij aanschaf ventilatiesysteem badkamer?
Ventilatie in de badkamer plaatsen, is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Er zijn enkele belangrijke aandachtspunten.
Ten eerste, heeft de ventilatie voldoende capaciteit nodig. Afhankelijk daarvan bereken je ook de diameter van de afvoerkanalen. Zorg ook voor voldoende luchttoevoer zodat de afvoer optimaal werkt. Verder hou je best rekening met de bediening, het geluidsniveau en instellingen met betrekking tot het toerental.
Ventileren van badkamer: handige tips!
De installatie van ventilatie is de belangrijkste stap om de badkamer goed te onderhouden en schimmels buiten te houden. Daarnaast geven we nog enkele tips om vochtproblemen te vermijden en de ventilator een handje te helpen.
Onderhoud de badkamer en het ventilatiesysteem. Maak dichtingen met silicone schoon en reinig regelmatig de voegen van de betegeling. Even het condensatievocht opnemen na een warme douche helpt enorm om vocht in de ruimte te vermijden. Bovendien zullen de tegels veel langer glanzen!
Zorg voor waterafstotende materialen voor de muren. Kies, bijvoorbeeld, voor glanzende of semi-glanzende acrylverf.
Ventilatie badkamer plaatsen? Bespaar op de kosten!
Een ventilator voor de badkamer is geen zo’n grote investering, maar het levert vele voordelen op: beter leefklimaat, lagere verwarmingskosten en veel minder kans op schimmels.
Start nu je gratis offerteaanvraag!
Bovendien kan je extra besparen op de installatiekosten door hier gratis offertes aan te vragen. Nog geen ventilatie in de badkamer? Wacht niet langer! Profiteer nu van ons aanbod.