Spouwmuur isoleren

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Isolatiewerken
  4. /
  5. Spouwmuur isoleren

Spouwmuur laten isoleren?

De spouwmuur isoleren is de beste manier om je gevel te isoleren. Helaas is het niet altijd nodig om dit uit te voeren. Ontdek hier wat de voorwaarden zijn en hoe je de spouw kan controleren. De spouw isoleren is echter niet zo moeilijk als je over een goede spouw beschikt. Toch laat je de werken best uitvoeren omdat je speciaal materiaal nodig hebt. Lees verder om te weten te komen hoe het in zijn werk gaat en waar je rekening mee moet houden.

Start gratis offerteaanvraag!

Of ga meteen op zoek naar een isolatiespecialist door hier gratis offertes aan te vragen.Waarom isoleren?

Nieuwbouwwoningen zijn steeds van uitstekende isolatie voorzien in het dak en de gevels. Dit is beter voor het milieu en voor jouw portefeuille omdat geïsoleerde woningen veel minder verwarming nodig hebben. Bij oudere woningen staat die isolatie vaak nog niet op punt. Misschien zit er al wat isolatie in het dak maar de gevels blijven vaak achter.

De spouwmuur isoleren is dan de ideale manier om snel, goedkoop en eenvoudig de energieprestatie van je woning te verbeteren.

spouwmuur isoleren

Voor- en nadelen van isolatie

Naast de betere energieprestatie van je woning heeft de spouw isoleren nog enkele andere interessante voordelen. Zo is het bij de isolatiemanier niet nodig om de gevel of binnenmuren te vernieuwen. Dit betekent dat spouwmuurisolatie een stuk goedkoper is dan andere gevelisolatie. Verder verbetert het leefklimaat in huis aangezien er minder vocht binnenkomt en de warmte beter behouden blijft.

Helaas zijn er ook enkele kleine nadelen. Bij een slechte uitvoering kunnen er vochtproblemen ontstaan in de spouwruimte. Ook de ventilatie in huis kan wat verminderen. Daarom is het belangrijk om steeds een expert in te schakelen die de nodige maatregelen treft om deze problemen te vermijden. Vergelijk gratis offertes en kom in contact met isolatiespecialisten.

Kostprijs

Als je de spouw wil laten isoleren, wil je natuurlijk graag weten hoeveel spouwmuurisolatie kost. Voor slechts, €15,- tot €30,- per vierkante meter kan je deze werken al uitvoeren.

De exacte prijs hangt af van de gekozen materialen, de arbeidstarieven en nog enkele andere technisch factoren.

Een voordelige vakman vinden om de spouw te isoleren?

Vraag hier gratis offertes aan om de beste tarieven uit de buurt te vergelijken.

De spouwmuur isoleren

Om de spouwmuur te isoleren, schakel je best een vakman in. Toch is het interessant om te weten hoe de spouw isoleren in zijn werk gaat. Hier bekijken we in detail de verschillende stappen die een vakman overloopt om de spouwmuur te isoleren. Als je het dan toch zelf wil doen, kan je materiaal huren en deze stappen volgen.

Begin steeds met een grondige controle.Heb ik een spouwmuur?

Oudere woningen hebben niet altijd een spouwmuur. Vooral als je woning in het begin van de vorige eeuw werd gebouwd, is de kans klein dat er een spouwmuur aanwezig is.

Heb je er twijfels over, dan zijn er enkele manieren om dit zelf na te gaan.

Als je de bouwplannen van je woning bezit, kan je daarop zien of je woning al dan niet een spouw heeft tussen de binnenmuur en de gevel. Heb je geen bouwplannen, meet dan de dikte van de muren ter hoogte van een raam of deur. Als de muur dikker is dan 24 cm heb je bijna zeker een spouwruimte. Ten slotte wijzen ventilatieroosters of open stootvoegen in de buitengevel op de aanwezigheid van een spouw.

Spouwmuur controleren

Dat je woning een spouw heeft, betekent niet altijd dat je die kan isoleren. Helaas zijn er vele kleine problemen die het moeilijk of onmogelijk maken om de spouw te isoleren. Het grootste probleem is dat men vroeger vaak bouwafval in de spouw liet. Als je de spouw dan wil isoleren zonder dit op te ruimen, ontstaan er koudebruggen die tot vochtproblemen kunnen leiden. Koudebruggen kunnen trouwens ook ontstaan door cementbaarden of andere onnauwkeurigheden tijdens de bouwfase.

Verder is het belangrijk om te controleren of de gevel in goede staat is. Als er barsten in de muur zijn of loszittende kozijnen kan het isolatiemateriaal ontsnappen. Controleer, ten slotte, steeds of er geen nesten van vogels of vleermuizen in de spouw zitten.

De spouwmuur isoleren

Als de spouw in orde is, verlopen de isolatiewerken vrij gemakkelijk. Met een boormachine maakt men gaten in de voegen op een regelmatige afstand van ongeveer een meter. Hoe dikker de voegen zijn, hoe gemakkelijker het is en hoe minder gaten er nodig zijn. Met speciale machines kan men de spouwmuur isoleren met PUR-schuim of EPS-parels.

Afwerking

Nadat de muren gevuld zijn, is er niet meer veel moeite nodig om de isolatiewerken te beëindigen. Aangezien de isolatie volledig via de voegen van de buitengevel werd ingebracht, is er geen schade aan de muren. De vakman dient enkel de gaatjes in de voegen te dichten om de klus af te werken. Met de nodige kennis zorgt hij voor dezelfde specie en kleur waardoor de gevel er nadien gelijk uitziet als vooraf.

Heb je een geverfde muur, dan treden er vaak ventilatieproblemen op. Overleg met je vakman om nadien voor betere ventilatie van de spouw te zorgen.

Tips en aandachtspunten spouwmuurisolatie

Bij houtskeletbouw of woningen die in het einde van de vorige eeuw werden gebouwd zit er vaak al isolatie in de gevel. Vaak is dit niet genoeg om de gevel voldoende te isoleren. Als je er twijfels over hebt, schakel dan een vakman in om de spouw te controleren met een camera.

Heb je een dunnere spouw, dan is de spouwmuur isoleren niet altijd voldoende om je woning een goede energieprestatie te geven.

In dat geval combineer je spouwisolatie best met andere gevelisolatie. Zo verlies je natuurlijk het grote prijsvoordeel van deze isolatie methode. Maar door twee methodes te combineren, krijg je wel een perfecte gevelisolatie.

Zelf doen of laten isoleren?

De spouwmuur isoleren vereist speciale kennis en apparatuur. Daarom is het haast onmogelijk om zelf dit zelf te doen.

Daarnaast heb je als doe-het-zelver geen idee of de spouw al dan niet geschikt is voor isolatie. En ook bij het vullen, weet je niet wanneer de muur voldoende gevuld is.
Mocht je het toch zelf ondernemen, dan loop je een veel groter risico op vocht- of ventilatieproblemen.

Premie spouwmuur isoleren

Als je ervoor kiest om de spouw te laten isoleren door een erkende vakman kan je genieten van enkele mooie premies.

De Mijn VerbouwPremie van de Vlaamse overheid
Premie voor gevelisolatie van Fluvius
De BENO-pass van Fluvius
Verlaagd btw-tarief
Lokale premies voor spouwmuurisolatie

Daarnaast bespaar je met spouwmuurisolatie gemakkelijk 20% op je energiefactuur. Zo kan je de investering in vier à vijf jaar al terugverdienen.

isoleren spouwmuur

Goedkoop de spouw isoleren? Vergelijk gratis offertes

De beste manier om de besparen op spouwisolatie is door een goede vakman in te schakelen. Vraag hier gratis offertes aan om snel en eenvoudig tarieven van verschillende vaklui te ontvangen.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Een aanvraag indienen duurt slecht enkele minuten en het is volledig vrijblijvend. Probeer het nu gratis uit om de beste tarieven uit je buurt te ontdekken.

Gratis offertes vergelijken!