Badkamer betegelen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Badkamerrenovatie
 4. /
 5. Badkamer betegelen

Badkamer betegelen: info en prijzen 2024

De badkamer betegelen, is nog steeds de populairste manier om de badkamermuren te bekleden. Maar waarom?

Op deze pagina komen de voordelen van badkamertegels aan bod. Daarnaast krijg je antwoord op enkele andere vaak gestelde vragen over tegels in de badkamer. Wat kost een badkamer betegelen? Hoe ga ik te werk om de muren te betegelen? Hoe vind ik goedkope tarieven?

Start gratis offerteaanvraag!

De beste en snelste manier om exacte prijzen te verkrijgen, is door hier gratis offertes aan te vragen. Door deze vrijblijvende offertes te vergelijken, weet je meteen wat jouw project ongeveer zal kosten.badkamer betegelen

Waarom de badkamer betegelen?

Badkamertegels zijn niet zomaar de populairste keuze voor de vloer in de badkamer. De vele voordelen zorgen er zelfs voor dat ze ook veelvuldig gebruikt worden voor de muren in de badkamer.

Keramische tegels of tegels van natuursteen zijn heel duurzaam. Ze gaan lang mee en daarom is het een zeer goede investering. Bovendien zijn ze kleurvast en niet erg gevoelig voor krassen of vlekken. Ze blijven er dus lang net en mooi uitzien.

Tegels zijn ook vochtbestendig. Het water loopt er netjes vanaf. Enkel de voegen zijn soms wat gevoeliger voor vochtproblemen. Tegels zijn één van de onderdelen die gerenoveerd kunnen worden in de badkamer, lees meer over badkamerrenovatie voor alle manieren die de badkamer een frisse uitstraling kunnen geven.

Badkamer betegelen: prijs

De kosten om de badkamer te betegelen, zijn onder te verdelen in drie categorieën. De grootste kosten zijn de tarieven van de tegelzetters en de prijzen van de tegels. Daarnaast heb je nog enkele kleinere materiaalkosten, zoals voor lijm en tegelkruisjes.

Wandtegels zijn doorgaans goedkoper dan vloertegels. Gemiddeld kosten ze zo’n €35,- per vierkante meter. Bij vloertegels heb je veel duurdere modellen, waardoor de gemiddelde prijs rond de €70,- ligt. Voor een tegelzetter betaal je ongeveer €25,- tot €40,- per vierkante meter.

In onderstaande tabel vind je de minimum en maximum kosten om de badkamer te betegelen.

Omschrijving Prijs per m²*
Wandtegels €10,- tot €70,-
Vloertegels €15,- tot €150,-
Tegelzetter €25,- tot €40,-
Materiaal – lijm, cement, etc. €10,- tot €20,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen. Vergelijk gratis offertes voor de exacte prijzen.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs?

De badkamer laten betegelen door een vakman is uiteraard iets duurder dan het zelf doen. Verder zijn er nog veel factoren die de kostprijs van de betegeling in de badkamer beïnvloeden. In onderstaande opsomming krijg je de voornaamste keuzes en factoren op vlak van materiaalkosten en tarieven.

De kosten om de badkamer te laten betegelen worden beïnvloed door:

 • het materiaal en de kwaliteit van de tegels,
 • de te betegelen oppervlakte,
 • de oppervlaktes die je laat betegelen (muur en/of vloer),
 • eventuele afbraakwerken,
 • de keuze voor eenvoudige of complexe patronen,
 • het gebruik van complete tegels of de nood aan veel snijwerk,
 • het tarief van de vakman,
 • de voorrijkosten.

Type tegel

De soort tegel die je kiest bepaalt grotendeels de totaalkosten. We gaven al aan dat vloertegels gemiddeld iets meer kosten dan wandtegels. Vloertegels moeten namelijk steviger zijn. Soms worden zo ook extra behandeld tegen krassen en gladheid.

In onderstaande tabel krijg je een opsomming van de prijzen van verschillende soorten badkamertegels. Natuursteen is iets duurder dan andere materialen. Mozaïektegels verschillen het meest in prijs omdat er veel verschillende materialen en vormen bestaan. Ook de plaatsingskosten zullen daar iets hoger liggen, maar die zitten nog niet inbegrepen in deze voorbeeldprijzen.

Type tegel Prijs per m²*
Faience €20,- tot €45,-
Grestegels €15,- tot €65,-
Cementtegels €60,- tot €80,-
Mozaïektegels €20,- tot €180,-
Leisteen €25,- tot €150,-
Hardsteen €30,- tot €130,-
Kalksteen €35,- tot €135,-
Kwartsiet €40,- tot €150,-
Graniet €50,- tot €105,-
Marmer €50,- tot €130,-

Let op: dit zijn richtprijzen incl. btw, maar zonder de plaatsingskosten. Vraag gratis offertes aan om te besparen.

Wil je besparen op de kosten om badkamertegels te plaatsen?

Vraag nu gratis offertes aan om tarieven van verschillende vaklui te vergelijken.

Hoe een badkamer betegelen?

Hoewel de badkamer betegelen een werkje is dat je beter overlaat aan een vakman, is het niet onmogelijk om dit zelf te doen. We hebben het hier iets specifieker over de muren betegelen maar uiteraard gelden de meeste regels ook voor de vloer.

Ten eerste, moet je de muur goed voorbereiden. Werk eventuele oneffenheden weg en vul putjes op. Na grondig te ontvetten en ontstoffen breng je de primer aan. Deze grondlaag beschermt tegen vocht en dient als hechtlaag voor de tegellijm.

Ten tweede, ga je de plaats van de tegels bepalen. Op iets meer dan één tegellengte van de vloer teken je een horizontale lijn met een waterpas. Loodrecht daarop, in het midden van de badkamer, teken je een nieuwe lijn. Vanuit die hoek ga je later de eerste tegel plaatsen. Zo voorkom je schuin geplaatste tegels, want de muren en de vloeren lopen niet altijd helemaal recht.

Ten derde, breng je de tegellijm aan op de muur. Breng niet te veel in eens aan, want het droogt snel. Vergeet tijdens het plaatsen van de tegels niet om tegelkruisjes aan te brengen. Zo zorg je ervoor dat de afstand tussen de tegels overal gelijk is. Kijk regelmatig na of de tegels nog waterpas liggen en of de diepte overal gelijk is. Zolang de lijm niet droog is, kan je nog aanpassingen maken.

Om te betegelen rond lichtschakelaars, stopcontacten en andere randen dien je eerst op te meten en op maat te snijden. Pas daarna breng je lijm aan op de oppervlakken.

Ten slotte, is het tijd om te voegen. Afhankelijk van het soort tegelkruisjes kan je die laten zitten of verwijderen.

Badkamer betegelen over bestaande tegels: is dat mogelijk?

Met speciale lijm is het mogelijk om tegels te plaatsen over bestaande tegels. Het vergt enig voorbereidingswerk om de tegelmuur te ontvetten en op te schuren, maar dit gaat toch veel sneller dan alles afbreken.

Het is echter niet altijd mogelijk om nieuwe tegels aan te brengen over de oude tegels. Je moet eerst controleren of de oude nog in goede staat zijn en of ze nog goed vasthangen. Wanneer de tegels hol klinken zit er waarschijnlijk niet veel lijm achter. Hou er rekening mee dat de oude lijm meer gewicht zal moeten dragen eenmaal je de nieuwe tegels aanbrengt.

Een ander nadeel is dat de stopcontacten dieper gaan zitten en dat de muur in het algemeen verder naar binnen komt.

betegelen van badkamer

Badkamer betegelen of verven?

Schilderen is een alternatief voor de badkamer betegelen. Het is iets goedkoper en het gaat sneller. Het doet de kamer ook iets ruimer lijken dan tegels. Verder is het gemakkelijker om van stijl te veranderen met verf. Het is eenvoudiger om een kamer opnieuw te schilderen dan opnieuw te betegelen.

Tegels zijn wel iets gemakkelijker in onderhoud dan verf. Ze zijn doorgaans krasvast en worden niet zo snel vuil. Ook qua waterdichtheid is een betegelde muur een betere optie dan een geschilderde muur.

Een vakman inschakelen om de badkamer te laten betegelen?

Vraag hier gratis offertes aan om verschillende tarieven te vergelijken.

Badkamer betegelen: tips

We hebben drie belangrijke tips om rekening mee te houden bij het betegelen van de badkamer.

Ten eerste, raden we aan om de kleuren en het materiaal goed te overwegen. Donkere kleuren doen de ruimte vaak kleiner lijken. Lichte kleuren met goede contrasten zorgen voor een ruimtelijke effect.

Ten tweede, is het belangrijk om bij de aankoop van tegels rekening te houden met de R-waarde en de PEI-waarde. De R-waarde wijst op de ruwheid van de tegel. R11 of groep B is ideaal voor de badkamer. De PEI-waarde verwijst naar de hardheid. Voor de badkamer is PEI 3 de populairste keuze.

Ten slotte, benadrukken we graag dat de badkamer laten betegelen veel veiliger is dan het werk zelf doen. Een kleine constructiefout leidt al gauw tot grote problemen.

Bij lage R-waardes heb je meer kans op slippen. Tegels met hoge R-waardes zijn moeilijker schoon te maken. Vraag advies aan een vakman om de juiste keuze te maken.

Benieuwd hoeveel het kost om de badkamer te laten betegelen? Vergelijk gratis offertes!

Besparen op kosten badkamer betegelen

De badkamer betegelen hoeft niet altijd een dure onderneming te zijn. Wie zijn tijd neemt om prijzen te vergelijken en zelf de handen uit de mouwen te steken, kan veel besparen. Door verschillende van deze tips te combineren, bespaar je tot meer dan €1.000,- euro.

 • Schilder de oude badkamerstegels in plaats van nieuwe aan te brengen.
 • Breek zelf de oude tegels af en voer ze zelf weg.
 • Zoek aanbiedingen voor tegels of koop tegels tijdens een uitverkoop.
 • Ga zelf de tegels kopen en afhalen in de handel.

badkamer betegelen kosten

Badkamer laten betegelen? Vergelijk gratis offertes!

Prijzen vergelijken, is zonder twijfel de beste manier om goedkope badkamertegels en goede tarieven te vinden. Zoek in webshops of ga langs bij verschillende handels om goede aanbiedingen te vinden. Om voordelige tarieven voor de plaatsing te vinden, raden we aan om meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Bespaar tijd door hier gratis offertes aan te vragen. Na het beantwoorden van enkele korte vraagjes over de werkzaamheden die je wil uitvoeren, krijg je vrijblijvend tot 4 offertes toegestuurd.

Vergelijk gratis offertes!