Badkamertegels schilderen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Badkamerrenovatie
 4. /
 5. Badkamertegels schilderen

Badkamertegels laten schilderen?

Hoe verf ik badkamertegels? Welke verf heb ik nodig om tegels te schilderen? Waarom is dit beter dan tegels vervangen?

De tegels beschilderen, heeft vele voordelen. Het vergt wat kennis van zaken en goede materialen, maar de badkamertegels laten schilderen, is niet zo heel duur. Op deze pagina lees je alles over het verven van badkamertegels.

Badkamertegels verven: belangrijkste informatie

 • Badkamertegels schilderen is redelijk eenvoudig, je hebt veel keuze en het is goedkoper dan nieuwe tegels plaatsen.
 • Schilderen kan alleen wanneer de tegels nog in goede staat zijn. Bij scheuren, barsten of losse voegen, hecht de verf niet goed.
 • Gebruik speciale tegelverf. De verf moet waterbestendig zijn. Ook heb je vaak een primer nodig.
 • Voor vloertegels heb je verf nodig die niet glad wordt, zodat je niet uitglijdt in je badkamer.
 • Stappenplan: reinig en ontvet de badkamertegels, plak de ruimte goed af, breng een grondlaag aan en daarna de eindlaag. Soms zijn er meerdere lagen nodig voor een goede dekking en kleur.


badkamertegels schilderen

Waarom badkamertegels schilderen?

Bij een renovatie is het niet altijd nodig om de badkamertegels te vervangen. Wanneer deze nog in goede staat zijn, kan je zo ook verven. Dat heeft trouwens verschillende voordelen.

 • Schilderen gaat sneller dan vervangen.
 • Schilderen is goedkoper dan nieuwe tegels plaatsen.
 • Je hebt meer keuzevrijheid qua kleur.

Met een nieuw laagje verf zien de tegels er als nieuw uit en krijgt je badkamer een volledig nieuwe look.

Hoe de badkamertegels schilderen?

Badkamertegels verven, is net iets anders dan muren verven. Omdat de tegels glad zijn, heb je een goede voorbereiding en speciale verf nodig.

Voor je eraan begint, dien je ook na te gaan of de tegels nog in goede staat zijn. Je ziet natuurlijk met het blote oog waar de tegels gebarsten zijn of waar de voegen los zitten. Je moet echter ook even op de tegels kloppen om te horen of de tegels nog goed vasthangen. Als het hol klinkt zit er waarschijnlijk niet meer voldoende tegellijm achter.

Verven badkamertegels: dit heb je nodig

Voor de voorbereiding en het echte schilderwerk heb je verschillende materialen nodig. Je hebt producten nodig om de tegels voor te bereiden, materiaal om de muren af te plakken en natuurlijk het materiaal om de tegels te schilderen. Dit is een overzicht van al het benodigde materiaal:

 • Geschikte tegelverf
 • Goede schilderborstels
 • Ontvetter
 • Spons of doek
 • Schuurpapier en stofborstel
 • Verfbakje
 • Afdekfolie en afdektape

Welke tegelverf is geschikt?

Badkamertegels schilderen, doe je uiteraard met tegelverf. Er bestaan echter verschillende soorten tegelverven.

Muren die niet meteen in contact komen met water kan je verven met basistegelverf. Douchetegels hebben een iets specialere verf nodig. Ofwel gebruikt men een waterbestendige tweecomponentenverf voor tegels of een warmwaterbestendige tegellak.

Voor je de lak kan aanbrengen, moet je een primer laag aanbrengen.

Tegels schilderen in de badkamer doe je met verf van goede kwaliteit. De grote temperatuurverschillen en de hoge vochtigheidsgraad tasten slechte verf van mindere kwaliteit snel aan. Vraag raad aan een vakman om goede verf te kiezen.

Benieuwd naar de kosten? Vergelijk gratis offertes!

Stappenplan badkamertegels schilderen

Zoals gezegd, moet je eerst controleren of er geen geen kapotte tegels zijn en of de tegels nog goed bevestigd zijn. Nadat je eventueel de kapotte stukken vervangen hebt, volg je onderstaand stappenplan om de badkamertegels te schilderen.Stap 1: Badkamertegels reinigen en ontvetten

Reinig de badkamertegels met warm water en ontvetter. Daarvoor gebruik je een spons of doek dat niet pluist. Ook schuurpapier helpt om vuil te verwijderen. Zo maak je de tegels bovendien ruwer waardoor de verf beter zal hechten. Na het schuren, moet je nog even de tegels vegen en afspoelen.
Droog daarna goed af en laat de tegels helemaal drogen voor je verdergaat.

Stap 2: Ruimte afplakken

Voor je aan de schilderwerken begint, dien je de meubels en het sanitair af te dekken. Gebruik hiervoor afdekfolie. De randen plak je af met afdektape.

Gele afdektape is heel handig om strakke lijnen te maken. Bovendien heeft deze tape een goede kleefkracht en laat ze geen lijmresten na.

Stap 3: Grondlaag aanbrengen

Gebruik een primer voor gladde ondergronden. Breng de primer eerst aan in de randen langs de afdektape. Daarna breng je de rest aan met een roller. Wees niet te zuinig en breng de primer aan in horizontale lijnen. Vervolgens verdeel je de verf in horizontale banen. Werk steeds van boven naar onder om druipers weg te werken.

Bepaalde primers drogen in 6 uur maar je geeft de grondlaag beter minstens 24 uur droogtijd. Raadpleeg de verfpot om de exacte droogtijd te vinden.

Stap 4: Eindlaag aanbrengen

Voor je de eerste eindlaag aanbrengt ,moet je nog eens opschuren. Ook tussen de verschillende lagen schuur je de tegels even op. Twee of drie verflagen zijn voldoende. Laat wel steeds 24 uur tussen de verschillende lagen. Tussenin is het niet nodig om de kwasten schoon te maken. Bewaar ze in aluminiumfolie, een plastic zak of water.

Na de laatste laag verwijder je de tape terwijl de verf nog nat is. Zo voorkom je dat de gedroogde verf mee loskomt.

Badkamertegels schilderen, is veel sneller en goedkoper dan vervangen.

Vraag hier gratis offertes aan om de badkamertegels te laten schilderen.

Badkamertegels verven: zelf doen of uitbesteden?

Omdat badkamertegels schilderen speciale verf vereist, laat je dit werkje beter uitvoeren door een vakman. Iemand met ervaring weet precies welke verf het beste past per tegelsoort. Matte tegels of heel gladde tegels vereisen andere verfsoorten.

Bovendien is het belangrijk om de juiste hoeveelheid verf aan te brengen. Beschilder de tegels met te weinig verf en de verflaag zal snel onregelmatigheden vertonen. Gebruik te veel verf en je ziet gegarandeerd druipers.

Tips voor tegels schilderen!

 • Goed schuren is belangrijk om de tegel wat ruwer te maken. Verf hecht zich beter aan ruwe oppervlakken.
 • Vergeet niet om stopcontacten en lichtschakelaars af te plakken.
 • Voorkom onregelmatigheden in de verf door grondig af te stoffen.
 • Zorg dat de verfborstels of -rollers niet uitdrogen.

Lees ook meer over het betegelen van een badkamer.

badkamertegels schilderen kosten

Badkamertegels laten schilderen? Bespaar op de kosten!

Schakel een vakman in om de tegels te verven. Een investering in betere kwaliteit verdient zich op de lange termijn meestal terug. Je betaalt namelijk niet alleen voor kwaliteit, maar ook voor advies. Bovendien geven vaklui vaak garantie op hun geleverde werk.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Op de kosten voor de schilder kan je trouwens ook besparen. Vraag hier gratis offertes aan om tarieven van schilders uit de buurt te vergelijken. Ons aanbod is volledig vrijblijvend.

Gratis offertes vergelijken!