Gevel zandstralen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Gevelwerken
 4. /
 5. Gevel zandstralen

Gevel zandstralen: technieken en werkwijze dakdekker

Wanneer is zandstralen een goed idee om de gevel schoon te maken? Wat moet de gevel zandstralen kosten? En wat is de werkwijze om een muur te zandstralen? Op deze vragen en nog veel meer krijg je hier een gedetailleerd antwoord.

Na een opsomming van de voor) en nadelen krijg je een overzicht van de kosten en de factoren die de eindprijs beïnvloeden.

Start gratis offerteaanvraag!

We vertellen ook waarom je best een specialist inschakelt en hoe je de beste gevelspecialist vindt: namelijk door hier gratis offertes aan te vragen.gevel zandstralen

Wat is zandstralen?

Zandstralen is een methode om de gevel te reinigen. Onder sterke druk wordt een mengel van water en een straalmiddel op de ondergrond gespoten. Vaak gebruikt men zand als straalmiddel, vandaar de naam. Het kan echter ook met grit of andere fijne korrels.

Waarom zandstralen?

Het een vrije intensieve reinigingsmethode waarmee je zelfs heel hardnekkig vuil kan verwijderen. Zandstralen is dus een handige techniek voor een grondige gevelreiniging of om graffiti en dergelijke vervuiling te verwijderen.

Voordelen

 • Het is een vrij voordelige methode voor een intensieve gevelreiniging.
 • Met deze techniek kan zelfs heel hardnekkig vuil verwijderd worden.
 • Na een reiniging ziet de gevel er weer als nieuw uit.
 • Je gevel is meteen proper en stofvrij om herstellingen of andere renovaties uit te voeren.

Nadelen

 • Het is niet geschikt voor alle gevels.
 • Bij een foute uitvoering kan er schade ontstaan aan de gevel./li>
 • Oude voegen kunnen loskomen. Meestal zijn die echter toch aan vervanging toe en zo bespaar je eigenlijk op de kosten om voegen te verwijderen.
 • Een muur zandstralen is specialistenwerk. Je hebt een grondige kennis van de ondergrond en techniek nodig om schade te vermijden.
Geglazuurde stenen laat je beter niet zandstralen. De behandeling kan de glazuurlaag aantasten met als gevolg een lelijkere gevel. Deze laag zorgt er eigenlijk ook voor dat vuil zicht niet zo gemakkelijk hecht. Een lichtere techniek is doorgaans voldoende voor een grondige reiniging.

Benieuwd naar de exacte kosten? Vergelijk gratis offertes!

Wat kost zandstralen?

De gevel zandstralen heeft een prijs per m² van zo’n €15,-. Voor de gevel van een appartementje komt dat overeen met een totaalkost van zo’n €450,-. Een vrijstaand huis zandstralen, daarentegen, kost eerder zo’n €2.250,-. In onderstaande tabel vind je nog enkele andere voorbeelden.

Lees ook meer over andere prijzen van gevelwerken.

Kosten zandstralen 2024

Type woning Gemiddelde kosten*
Appartement (30 m²) €450,-
Rijtjeshuis (60 m²) €900,-
2 onder 1 kap woning (100 m²) €1.500,-
Vrijstaande woning (150 m²) €2.250,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, die per gevelspecialist verschillen. Voor een exacte prijsindicatie, vraag gratis offertes aan!

Deze prijs is onderhevig aan enkele lokale factoren. Zo zijn zowel de bereikbaarheid en de oppervlakte van de gevel van groot belang. Ook de hardnekkigheid van het vuil zal de kostprijs beïnvloeden.

Verder dien je rekening te houden met eventuele materiaalhuur en de tarieven van de vakman. Om deze te vergelijken en de beste prijzen te vinden, kan je hier gratis offertes aanvragen.

Besparen op de kosten om de gevel te laten zandstralen?

Vraag hier gratis offertes aan om tarieven van specialisten te vergelijken.

Wanneer kiezen voor zandstralen?

Zandstralen is efficiënt en vrij goedkoop dus lijkt het misschien wel altijd de beste oplossing. Helaas is dit niet altijd zo.

Bij bepaalde gevels kan deze techniek schade veroorzaken. Vooral bij oudere gevels is het opletten geblazen. Ook bij poreuze of zachtere gevelmaterialen moet je voorzichtig zijn. In dit geval is nevelstralen vaak een handig alternatief.

Verder is het ook niet de goedkoopste methode. Voor een jaarlijkse reiniging of bij weinig vuil bestaan er goedkopere technieken.

Zandstralen is dus vooral aan te raden bij hardnekkig vuil. Gevels die grauw uitslaan door roet of beklad zijn met graffiti kunnen dankzij een behandeling met deze techniek een nieuw leven krijgen.

Verschillende technieken

De ruimere noemer zandstralen omvat eigenlijk meerdere technieken. Hieronder krijg je een overzicht van deze technieken met wat extra uitleg over de verschillen.

 • Nat zandstralen
 • Droog zandstralen
 • Luchtgommen
 • Nevelstralen

Vind een vakman via onze gratis offertedienst om advies op maat te ontvangen over de beste techniek voor jouw woning.Nat zandstralen

Nat zandstralen is de standaardtechniek. Hiervoor wordt het straalmiddel gemengd met water. Dit is een zachtere manier dan droog zandstralen. Er is dus weinig kans op schade.

Dankzij het gebruik van water wordt het stof veel beter afgevoerd. Het gevolg is een properder resultaat en minder stofoverlast voor de omgeving.

De natte methode dient vooral om gevels te reinigen.

Droog stralen

Droog zandstralen gebeurt op basis van een straalmiddel zonder water. Dit is en hardere methode en wordt dus minder gebruikt voor bakstenen gevels. Het is echter een populaire techniek om houten oppervlakken, zoals chalets, te reinigen.

Aangezien er geen vocht of water gebruikt wordt, is er geen goede afvoer van het vuil en komt er veel meer stof vrij.

Luchtgommen

Luchtgommen of fijnstralen is een nieuwere en delicatere techniek. Hierbij worden keramische korrels onder druk tegen de gevel gestraald.

Bij deze techniek is er minder kans op schade en komt er minder stof in de lucht terecht. Bovendien is het zuiniger dan gewone zandstraalmethodes.

Nevelstralen als alternatief

Nevelstralen gebeurt onder minder druk. De gevel moet dus minder verdragen en er is weinig tot geen kans op schade.

Deze techniek is interessant voor oudere gebouwen en monumenten. Ook voor gevels met heel poreus materiaal of zichtbare beschadiging is dit een beter alternatief.

Deze alternatieve manier is echter iets duurder en minder efficiënt om sterk vervuilde gevels helemaal proper te krijgen.

Gevel zandstralen: de werkwijze

Het zandstralen van de gevel begint met een grondige inspectie en analyse van de gevel. Vooral als de gevel niet uit sterke stenen bestaat is het nodig om een goede analyse uit te voeren. De vakman gaat na hoe poreus de gevel is en of er eventueel beschadiging is.

Als de gevel in orde is, bekijkt de vakman welke methode de meest geschikte is. Afhankelijk van de gekozen methode en de staat van de gevel bepaalt hij welk type straalmiddel en hoeveel druk hij zal gebruiken om de gevel te reinigen.

Eenmaal alles klaar is begint de vakman met de reiniging. Dankzij zijn kennis van zaken weet hij vanuit welke hoek en vanop welke afstand hij moet stralen om een proper, egaal resultaat te bekomen zonder kans op beschadiging.

Zandstralen en voegen

Door de sterke druk van deze reinigingsmethode is het niet abnormaal dat de voegen loskomen. Vooral oudere voegen doorstaan deze behandeling niet altijd.

Het is echter geen ramp dat voegen loskomen tijdens het zandstralen. Vaak zijn de voegen ook aan vernieuwing toe en een opnieuw gevoegde gevel ziet er steeds veel netter en nieuwer uit.

Bovendien bespaar je op de kosten om voegen te verwijderen en kan je nadien kiezen voor een nieuw soort voeg als je dat wenst.

Impregneren voor een langer resultaat

Het impregneren of hydrofoberen van een gevel biedt een prima extra bescherming. Ten eerste, zorgt impregneermiddel ervoor dat doorslaand vocht geen kans meer maakt om de muur en de rest van de woning aan te tasten.

Na een behandeling met impregneermiddel is je gevel ook net iets gladder en beter beschermd tegen vuil. Zowel natuurlijk vuil als chemische producten, zoals graffiti, zetten zich minder goed vast op de gevel. Het zal nadien gemakkelijker zijn om de gevel te reinigen met een minder intensieve methode.

Impregneermiddel laat je nadien beter niet zandstralen. De behandeling kan de effecten van deze beschermlaag ongedaan maken.

Hoe kan je zandstralen voor de laagste prijs?

Door de tarieven van de goedkoopste vaklui te vergelijken via onze gratis offerteservice.

Zelf stralen of uitbesteden?

Als je de gevel zelf wil zandstralen heb je natuurlijk het juiste materiaal nodig. Dit kan je verkrijgen bij gespecialiseerde bedrijven. Vaak kan je een zandstraalmachine huren en krijg je er wat advies bij.

Het is, bijvoorbeeld, heel belangrijk om het juiste zand of straalmiddel te kiezen. Niet alle zandsoorten kunnen als straalmiddel gebruikt worden. Het zand moet extra hard zijn. Bovendien zijn bepaalde zandsoorten zelfs verboden.

Afhankelijk van de ondergrond moet je letten op de grootte, de vorm en de hardheid van de korrels. Verder zijn de afstand tussen het apparaat en de gevel en de invalshoek belangrijk voor een proper resultaat.

Om eventuele twijfels hieromtrent te vermijden, raadpleeg je best een vakman.

Wetgeving rondom gevelreiniging

Zandstralen produceert soms wat overlast. Zowel het geluid als de vervuiling kunnen de omgeving beïnvloeden. Het vervuilde water mag, bijvoorbeeld, niet zomaar afgevoerd worden. Het water moet eerst gefilterd worden voor het geloosd mag worden.

Je raadpleegt best even de gemeente om verdere informatie in te winnen. Als je een vakman inschakelt, hoef je hier meestal geen rekening mee te houden. Een ervaren vakman weet zelf wel wat de wetgeving is en neemt de nodige maatregelen.

Voordelen van een gevelspecialist

 • Je hoeft zelf geen gespecialiseerd materiaal te kopen of huren.
 • De specialisten voeren een grondige gevelinspectie uit om de juiste methode te kiezen.
 • Dankzij kennis van zaken krijg je telkens een prachtig resultaat.
 • Er is veel minder kans op schade dan wanneer je het zelf uitvoert.
 • Je kan besparen door de reiniging te combineren met nieuwe voegen en gevelimpregnatie.

gevel zandstralen kosten

Besparen op zandstralen? Gratis offertes vergelijken!

Zoals net vermeld, kan je besparen op het zandstralen van de gevel door de werken te combineren met andere gevelwerken. Zo betaal je een stuk minder transport- en dossierkosten en krijg bovendien misschien een interessante hoeveelheidskorting.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Deze tarieven hangen echter af van vakman tot vakman en het is niet altijd even gemakkelijk om de goedkoopste vakman te vinden. Gelukkig gaat dat een stuk gemakkelijker via onze gratis offertedienst. Je vraag slechts eenmaal een offerte aan en daarna kan je vrijblijvend verschillende offertes vergelijken.

Start nu jouw gratis offerteaanvraag!