Gevelbekleding

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Gevelwerken
  4. /
  5. Gevelbekleding

Nieuwe gevelbekleding nodig?

Nieuwe gevelbekleding nodig? Op deze pagina krijg je een overzicht van de soorten, de prijzen en de mogelijkheden voor jouw woning. Met nieuwe gevelbekleding ziet ook jouw woning er weer als nieuw uit.

Naast de materialen en de prijzen, geven we ook meer informatie over gevelbekleing in combinatie met isolatie.

Gevelbekleding: samenvatting

  • Soorten gevelbekleding: pleistwerken (zoals crepi en kaleien), hout, steenstrips, pvc, metaal, keramiek en leien.
  • De kosten beginnen vanaf €30,- tot ongeveer €200,- per vierkante meter. De goedkoopste optie is kaleien, duurste opties zijn leien, hout en steenstrips.
  • Door tegelijkertijd een goede isolatie aan te brengen, bespaar je op de energiekosten en is het mogelijk om een premie te ontvangen.
  • Kunststof en metalen dakbedekking hebben weinig onderhoud nodig


gevelbekleding

Welke soorten gevelbekleding zijn er?

Met nieuwe gevelbekleding geef je de woning een volledig nieuwe uitstraling. Dankzij de vele opties kan je alle kanten: van klassiek, over rustiek tot modern.

De meeste gevels bestaan nog steeds uit bakstenen, maar er zijn vele andere alternatieven. Denk maar aan hout, crepi, steenstrips, pvc, metaal, leien of zelfs keramische gevelbekleding.

Houten gevelbekleding

Hout is een heel creatief materiaal. Het heeft bijzonder veel gebruiksmogelijkheden, ook voor gevelbekleding. Vooral hardhout is populair omwille van de rustieke uitstraling en goede bescherming tegen vocht.

Hout vergt echter wel wat onderhoud. Om dit te beperken, kan je voor houtcomposiet kiezen. Deze panelen bestaan uit een combinatie van hout of bamboe met kunststof.

Houtbekleding voor de gevel kost zo’n €100,– per vierkante meter. De prijzen voor composiet zijn op aanvraag.

Crepi, kaleien, spuitkurk of keimwerk

Crepi is een van de populairste alternatieven voor gevelbekleding. Vooral bij renovaties is dit een gemakkelijke oplossing omdat het oneffenheden bedekt en beschermt tegen neerslag. Traditioneel gebruikte men steevast minerale materialen maar tegenwoordig bestaat er ook kunstharspleister.

Kaleien is een gelijkaardige methode. Het heeft dezelfde voordelen als crepi. In plaats van pleister gebruikt men echter kalkverf.

Spuitkurk wordt zoals kalkpleister in enkele lagen op de gevel aangebracht. Het voordeel van dit materiaal zijn de isolerende eigenschappen. Bovendien is kurk heel decoratief. Het materiaal is beschikbaar in verschillende kleuren en korrelgroottes.

Keimwerk gebeurt op basis van een soort mineraalverf. De verf versteent op de ondergrond en biedt zo een uitstekende bescherming voor de gevel.

Crepi kost tussen de €40,- en €80,- per vierkante meter. Spuitkurk heeft een gelijkaardige prijs: €60,- tot €80,- per vierkante meter. Voor slechts €30,- tot €45,- per vierkante meter is kaleien is een goedkoper alternatief. keimwerken, ten slotte, zijn doorgaans een budgetvriendelijke oplossing.

Steenstrips

Na een gevelrenovatie is een nieuwe gevelbekleding met steenstrips een snel en handig alternatief. Je gevel ziet eruit als een prachtige bakstenen muur maar er is veel minder werk voor nodig. Het voordeel ten opzichte van andere gevelbekleding is dat deze strips heel dun zijn. Ze nemen dus heel weinig plaats in.

Nieuwe gevelbekleding plaatsen met steenstrips kost zo’n €150,- per vierkante meter.

Pvc

Kunststof is een licht, duurzaam en sterk alternatief voor de gevel. Het materiaal is bovendien zo goed als onderhoudsvrij. Qua uitstraling kan je ook vele kanten op. Pvc is beschikbaar in verschillende kleuren en motieven.

De prijs voor pvc gevelbekleding ligt tussen de €75,- en €120,- per vierkante meter.

Metalen gevelbekleding

Met metaal kan je alle kanten op. Verschillende metalen lenen zich voor gevelbekleding. Enkele voorbeelden zijn: aluminium, koper, roestvrijstaal en zink. Elk metaal heeft natuurlijk zijn eigen eigenschappen en kleuren die de uitstraling beïnvloeden. Deze metaalsoorten hebben echter ook veel in gemeen. Ze roesten niet, vergen weinig onderhoud en bieden uitstekende bescherming.

Metalen gevelbekleding komt meestal in de vorm van gevelpanelen. De prijs ligt tussen de €50,- en €150,- per vierkante meter, afhankelijk van de metaalsoort.

Keramische gevelbekleding

Ook met keramische bekleding kan je alle kanten op. Deze gevelbekleding is beschikbaar in verschillende vormen en kleuren. Bovendien kunnen er verschillende patronen gevormd worden.

Naast een originele look, creëer je ook een goede beschermlaag. De bekleding is sterk en werkt isolerend. Daarnaast vergt het materiaal weinig onderhoudswerk.

Leien bekleding

Deze eerder typische dakbedekking dient ook als gevelbekleding. Vooral bij leien daken oogt het mooi om de leistenen door te trekken.

Leien bieden goede bescherming tegen neerslag. Daarnaast kan je vrij creatief omgaan met leien. Je kan een mooi patroon vormen voor een glanzende uitstraling van de gevel.

De prijs voor een leien gevel ligt tussen de €70,- en €120,- per vierkante meter, afhankelijk van het type leien. Natuurleien zijn duurder dan kunstleien.

Welke gevelbekleding plaatsen voor het beste resultaat?

Vraag hier gratis offertes aan om het advies van een ervaren vakman in te winnen..

Wat kost gevelbekleding?

Bovenstaand kwamen de meeste prijzen al even aan bod. In onderstaande tabel krijg je nogmaals een opsomming van alle prijzen ter vergelijking.

Hou er rekening mee dat de prijzen steeds afhankelijk zijn van de tarieven van de vakman en de kwaliteit van het materiaal.

Kosten gevelbekleding 2024

Soort gevelbekleding Prijs per m²
Kaleien €30,- tot €45,- 
Spuitkurk €60,- tot €80,-
Crepi €40,- tot €80,-
Kunstleien €70,- tot €85,-
Natuurleien €110,- tot €120,-
Pvc €75,- tot €120,-
Metaal Vanaf €50,-
Hout Vanaf €100,-
Steenstrips Vanaf €150,-
Composiet Prijs op aanvraag

*Let op: dit zijn richtprijzen incl. btw en montagekosten, maar excl. isolatie.

Gevelbekleding met isolatie: de voordelen

Verschillende soorten gevelbekleding bieden van nature wat isolatie. Dit is echter zelden voldoende op zichzelf. Vooral bij oudere woningen levert gevelisolatie vele voordelen op.

Als je dus een gevelrenovatie gepland hebt, kies dan voor een nieuwe gevelbekleding en isolatie. Door de werken te combineren zal je namelijk wat besparen op de kosten. Bovendien verandert je voortuin dan slechts eenmalig in een werf.

Gevelbekleding zonder onderhoud: welke moet ik kiezen?

In principe vergen alle gevels wat onderhoud. Toch zijn er bepaalde soorten gevelbekleding die heel onderhoudsvriendelijk zijn. Je moet er amper naar omkijken.

Vooral kunststoffen en metalen panelen zijn onderhoudsarm maar ook keramische gevelbekleding vergt weinig onderhoudswerk.

Goedkope gevelbekleding: hoe bespaar je op de kosten?

Wil je de gevelbekleding goedkoop laten plaatsen? Zoek dan een vakman uit de buurt. Vaklui rekenen dagelijks transportkosten aan. Aangezien gevelbekleding plaatsen soms enkele dagen duurt, weegt dit door op de prijs.

Besparen op de kwaliteit van de gevelbekleding is meestal geen goed idee. Een kwaliteitsvolle gevelbekleding biedt namelijk betere bescherming tegen neerslag en warmteverlies. Je zal dus besparen op de energiefactuur door voor kwalitatief materiaal te kiezen.

Je kan ook wat besparen door zelf een handje toe te steken. Spreek af met je aannemer hoe je kan helpen. Misschien kan je zelf ook een deel van het materiaal aankopen. Lees ook meer over andere gevelwerken.

gevelbekleding kosten

Gevelbekleding laten plaatsen? Gratis offertes vergelijken!

De beste manier om te besparen, is uiteraard door tarieven van vaklui uit de buurt te vergelijken. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om verschillende alternatieven te vergelijken.

Let bij elke offerte op de voorwaarden, de arbeidskosten, de tarieven voor extra werk en eventuele kosten voor materiaalhuur.

Gratis offertes vergelijken