Nieuwe gevel plaatsen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Gevelwerken
 4. /
 5. Nieuwe gevel plaatsen

Nieuwe gevel laten plaatsen?

Wil je een nieuwe gevel plaatsen om je woning te vernieuwen? Of is de gevel echt aan vernieuwing toe? Wat ook de reden is om een nieuwe gevel te plaatsen, je dient je goed voor te bereiden.

Lees verder om alle informatie over de keuzes, de methodes en de prijzen te vergelijken.

Start gratis offerteaanvraag!

Wil je de werken laten uitvoeren door een vakman, twijfel dan niet om hier gratis offertes aan te vragen. Zo kan je gratis en vrijblijvend offertes van vaklui uit de buurt vergelijken; de beste manier om te besparen op de prijs voor een nieuwe gevel.gevel-plaatsen

Voordelen van een nieuwe gevel

Een nieuwe gevel plaatsen heeft verschillende voordelen voor je muren maar ook voor de ganse woning. Een nieuwe gevel zorgt namelijk voor een betere bescherming en een nieuwe look, want het oog wil natuurlijk ook wat.

Een opsomming van de voornaamste voordelen:

 • De gevel ziet er weer als nieuw uit waardoor de waarde van je woning stijgt.
 • Een nieuwe gevel is stabieler waardoor de rest van de woning ook stabieler is en je andere stabiliteitsproblemen kan vermijden.
 • Je kan wat extra personaliteit toevoegen aan de woning door een nieuwe gevel te plaatsen in jouw eigen stijl.
 • Met een nieuwe gevel loop je minder kans op vochtdoorslag en waterproblemen in huis. Zo verbetert ook het leefklimaat in huis.

Wat kost een nieuwe gevel plaatsen?

De prijs voor een nieuwe gevel hangt in eerste instantie af van het soort gevel. Er bestaan verschillende mogelijkheden voor de afwerking maar we gaan er hier van uit dat je kiest voor een stenen muur als de basis.

Een nieuwe gevel plaatsen heeft een prijs per vierkante meter. Afhankelijk van het type steen betaal je ongeveer €115,- per vierkante meter voor een halfsteense muur. Een volle steenmuur kost dubbel.

De uurtarieven voor een metser liggen om en bij de €27,50,- per uur. Voor meer informatie over de prijs van een nieuwe gevel plaatsen kan je kijken op de nieuwe gevel plaatsen prijs pagina!

Nieuwe gevel plaatsen: kosten 2024

Werkzaamheden Gemiddelde prijs*
Halfsteenmuur metselen €115,- per m²
Steensemuur metselen €230,- per m²
Gevel voegen €27.50,- per uur
Metselaar Vanaf €10,- per m²

*Let op: dit is een gemiddelde prijs inclusief materiaal, arbeidskosten en BTW. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis en zonder verplichting offertes aan.

Een nieuwe gevel plaatsen en besparen op de kosten?

Vraag hier gratis offertes aan om de beste tarieven van vakui uit de buurt te vergelijken.

Factoren die de prijs beïnvloeden

Naast de soort muur zijn er nog heel wat factoren met een invloed op de prijs om een nieuwe gevel te plaatsen.

 • Het type steen: zowel de kwaliteit, soort en grootte zijn van invloed.
 • Het type voeg: eenvoudige voegen zijn stukken goedkoper dan voegen met een effect.
 • De afmetingen: grotere muren heb een hogere totaalkost maar lagere prijs per vierkante meter.
 • Isolatie: een nieuwe gevel plaatsen met isolatie is iets duurder. De exacte meerkost hangt af van het type isolatie.
 • Funderingen: als er funderingen nodig zijn voor de nieuwe gevel dan liggen de kosten ook wat hoger.

De mogelijkheden

Er bestaan twee mogelijkheden om een nieuwe gevel te plaatsen:

 • Een volledig nieuwe gevel plaatsen
 • De huidige gevel vervangen
Vraag hier gratis offertes aan om een vakman te vinden. Deze kan helpen om de mogelijkheden te bespreken en de gevelwerken correct uit te voeren.


1. Nieuwe gevel

De optie van een volledig nieuwe voorgevel is de gemakkelijkste. Bij deze methode laat je een nieuwe gevel voor je bestaande gevel plaatsen. Dit is vooral belangrijk om de uitstraling en isolatie te verbeteren.

Het nadeel van deze methode is echter dat de gevel dikker wordt, zo verlies je plaats in de voortuin.

Hou rekening met de extra plaats die een nieuwe gevel inneemt. Schakel eventueel een aannemer of architect in om je ervan te verzekeren dat de nieuwe gevel voldoet aan de voorwaarden van je kavel.

2. Gevel vervangen

Als je omwille van de plaats geen ruimte hebt om een nieuwe gevel voor de oude te plaatsen, dan is de gevel vervangen de enige optie. Ook als de bestaande gevel in zeer slechte staat is, doe je er goed aan om deze volledig te vervangen.

Een gevel vervangen betekent alle stenen en voegen verwijderen en op dezelfde plaats een nieuwe gevel plaatsen.

Het voornaamste voordeel is dat je hiervoor meestal wel de bestaande fundering kan behouden.

Een nieuwe gevel laten plaatsen?

Vraag hier gratis offertes aan tarieven van metsers uit de buurt te vergelijken.

gevel-plaatsen

Nieuwe gevel: waar moet je rekening mee houden?

Er komt veel meer kijken bij het plaatsen van een nieuwe gevel dan je eerst zou denken. Je moet, bijvoorbeeld, nieuwe funderingen leggen. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de isolatie om de energieprestatie van je woning te verbeteren.

Hou ook rekening met het dak en de bestaande muur. Kan je de dakgoten en waterafvoer gemakkelijk verplaatsen? Is er nog genoeg overloop? Waar komen de ramen en de deur?

Verder zijn er nog een drietal belangrijke zaken waarover je hieronder meer uitleg krijgt: de kleur en structuur van de muur, de voegsoort en het metselverband.

Kleur en structuur van de muur

Voor je een nieuwe gevel plaatst, denk je best even goed na over de kleur en structuur. Aangezien de gevel het eerste is wat je ziet van een woning, wil je natuurlijk dat deze er zo goed mogelijk uitziet.

Afhankelijk van het geselecteerde materiaal voor de gevel heb je keuze uit een gevarieerd aanbod aan kleuren. Lichtere kleuren doen de woning ruimer lijken. Donkere kleuren warmen de woning meer op.

Ook de structuur hangt af van het type gevel. Zowel met de grootte als met de vorm kan gevarieerd worden om unieke structuren te creëeren.

De gekozen voeg

Om de gevel te voegen, kan je kiezen uit een tiental verschillende voegsoorten. Eenvoudige voegen zijn vrij goedkoop terwijl gespecialiseerde voegen vrij duur zijn.

Een eenvoudige voeg is gemakkelijk te zetten. Het gaat vrij snel en daarom valt de prijs goed mee.

Met gespecialiseerde voegen kan je verschillende schaduweffecten scheppen. Dit geeft je gevel een unieke uitstraling maar het vergt meer handwerk en detailwerk. Daarom liggen de tarieven hiervoor een stuk hoger.

Het metselverband

Het metselverband is de manier waarop je de stenen op elkaar stapelt. Met verschillende verbanden kan je uiteenlopende effecten creëren.

Een halfsteenverband is de populairste methode in België. Hierbij liggen de stenen in rijen waarbij de elke steen voor de helft overlapt met de boven- en onderliggende stenen. Dit is een van de goedkoopste verbanden omdat er amper materiaalverlies is en omdat metsers hier veel ervaring mee hebben.

Enkele andere verbanden die voor wat extra charme zorgen zijn een Vlaams verband, een staand verband, een kruisverband en een klezorenverband.

Nieuwe buitenmuur met isolatie

Wanneer je een nieuwe gevel wil plaatsen, informeer je dan ook over de isolatiemogelijkheden. Door de buitenmuur te isoleren, zorg je voor een betere beveiliging tegen vochtdoorslag. Bovendien zal de warmte beter geregeld worden in huis en schep je een aangenamer leefklimaat.

De gevel isoleren kan op drie manieren: binnenmuurisolatie, spouwmuurisolatie en buitenmuurisolatie. Als je toch een nieuwe voorgevel plaatst voor de bestaande gevel, dan kan je evenwel de isolatie tussen deze twee muren plaatsen. Dat is de snelste en goedkoopste oplossing.

gevel-plaatsen

Vergunning nodig?

Werken aan de gevels zijn vrij ingewikkeld op vlak van vergunningen. Voor kleine aanpassingen, zoals schilderen, heb je geen vergunning nodig. Bij het plaatsen van een nieuwe gevel, wordt het echter wat moeilijker.

Verbouwingen zonder stabiliteitswerken zijn in principe vrijgesteld van een vergunning, maar je moet wel een melding indienen. Bij gevels geldt dit echter enkel voor zij- en achtergevels. Om een nieuwe voorgevel te plaatsen, dien je wel een vergunning aan te vragen.

Naast deze standaardvoorwaarden zijn er nog enkele andere regels. Deze kan je raadplegen bij het omgevingsloket.

Gemeentes hanteren soms andere voorwaarden dan de Vlaamse overheid. Raadpleeg deze voorwaarden ook om problemen te vermijden. Schakel je een schilder uit de buurt in, dan is deze waarschijnlijk al op de hoogte van deze voorwaarden.

Handige bespaartips voor jouw nieuwe gevel

Bespaar op de prijs van een nieuwe gevel door rekening te houden met onderstaande tips.

 • Kies voor een vakman uit de buurt om te besparen op transportkosten.
 • Onderhandel over een lagere prijs per vierkante meter door meerdere gevelwerken te combineren.
 • Vergelijk tarieven van verschillende vaklui om de goedkoopste prijs te ontdekken.

Besparen op de kosten? Offertes vergelijken!

Tarieven van meerdere vaklui vergelijken is de gemakkelijkste manier om te besparen op de kosten voor een nieuwe gevel.

Start gratis offerteaanvraag!

Vraag hier gratis offertes aan om snel en eenvoudig tarieven van vaklui uit de buurt te vergelijken. Met één aanvraag krijg je tot vier offertes toegestuurd. Door die nauwkeurig te vergelijken, bespaar je tot wel 40% op de prijs.

Gratis offertes vergelijken!