Gevelreiniging

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Gevelwerken
 4. /
 5. Gevelreiniging

Gevelreiniging laten uitvoeren?

Ziet je gevel en grauw en vies uit? Dan is het tijd voor een grondige gevelreiniging. Je kan natuurlijk zelf de gevel reinigen met de hogedrukreiniger maar dat is niet altijd even effectief, en ook niet zonder risico.

Door een verkeerde aanpak kan je de gevel beschadigen. Daarom bestaan er verschillende reinigingsmethodes afhankelijk van de gevel en de vervuiling. Hoe de geschikte methode wordt gekozen, ontdek je hier.

Speel je liever op veilig?

Start gratis offerteaanvraag!

Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan om een geschikte vakman uit de buurt te vinden.gevelreiniging

Wat is een gevelreiniging?

Een gevelreiniging is meer dan een simpele schoonmaakbeurt van de gevel. Na een goede gevelreiniging ziet je woning er weer als nieuw uit.

Afhankelijk van de staat en de materialen van de gevel gebruikt men verschillende technieken. Met gebruik van de juiste techniek, maak je komaf met alle roet, mos, kalk en andere ongewenste vervuilingen.

De voordelen

Naast de vernieuwde uitstraling van de woning, heeft de gevel reinigen nog enkele voordelen:

 • De waarde van de woning stijgt door de nieuwere uitstraling.
 • Er is geen kans meer op schade door uitzettend vuil bij vriestemperaturen.
 • De leefkwaliteit in huis verbetert aangezien de muren minder vochtig zijn.
 • De gevel zal langer meegaan en minder snel beschadigd geraken.

Wat kost een gevelreiniging?

Een gevelreiniging kost meestal zo’n €5,- à €20,- per vierkante meter. De prijs varieert op basis van de oppervlakte van de gevel en de vervuilingsgraad.

Ook de bereikbaarheid van de woning beïnvloedt de prijs. Is de gevel gemakkelijk bereikbaar? Zijn er steigers nodig? Moet de straat afgezet worden?

Hou er rekening mee dat er onder de vervuiling soms schade aanwezig is. Door dit te laten herstellen zal de prijs natuurlijk ook wat oplopen.

Ten slotte, hangt de prijs af van de gekozen reinigingstechniek. In onderstaande tabel krijg je een overzicht van de prijzen.

Kosten gevelreiniging 2024

Werkzaamheden Prijs per m²*
Stoomreiniging €5,-
Chemische reiniging €15,-
Zandstralen €15,- 
Nevelstralen en vochtstralen €15,- tot €20,-
Laserreiniging Prijs op aanvraag

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw. Wilt u besparen? Vraag dan gratis offertes aan en vergelijk.

Wil je je gevel laten reinigen door een ervaren specialist?

Vind een voordelige vakman uit de buurt door hier gratis offertes aan te vragen..

Gevel reinigen: welke methodes zijn er?

Specialisten in gevelreiniging beschikken over heel wat technieken om de gevel te doen heropleven. Op basis van het materiaal, de staat van de gevel en de graad van vervuiling kiezen ze de meest geschikte technieken.

De voornaamste mogelijkheden zijn: zandstralen, een stoomreiniging, een chemische reiniging, nevelstralen, vochtstralen of een laserreiniging.Zandstralen

Bij deze techniek worden kleine zandkorrels onder grote druk tegen de gevel gespoten. Deze methode is geschikt voor sterke vervuiling. Bovendien is het een vrij milieuvriendelijke methode omdat er geen afvalwater in de riolering terechtkomt.

Zandstralen is minder geschikt bij poreuze gevelmaterialen. Het kan namelijk schade aan de gevel veroorzaken.

Stoomreiniging

Een stoomreiniging werkt niet op basis van waterdruk maar met behulp van warmte. Dankzij temperaturen van boven de 100°C komt het vuil los met zeer geringe kans op schade. Daarna spuit men de muur af met een hogedrukreiniger.

Een gevelreiniging met stoom is heel goedkoop maar is zelden voldoende om hardnekkig vuil te verwijderen.

Chemische reiniging

Met een chemische reiniging kan men heel hardnekkig vuil aanpakken. Op basis van de ondergrond kiest de specialist een geschikt chemisch of biologisch middel die de gevel niet zal aantasten. Dit product werkt in op het vuil zodat het loskomt en de gevel gemakkelijk gereinigd kan worden.

Nevelstralen

Nevelstralen is een techniek met weinig kans op schade omdat er zachte stralen gebruikt worden. Daardoor past men deze methode vaak toe bij de renovatie van gebouwen.

De stralen kunnen heel precies geregeld worden. Ook de spuitmonden kunnen bijgesteld worden om de kans op schade aan de verf of gevel te beperken.

Vochtstralen

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, gebeurt dit niet louter op basis van vocht. Bij deze techniek wordt een mengel van water met zand, kalk of glasparels tegen de muur te spuiten.

Bij deze methode kan de druk en dikte van de korrels geregeld worden. Dit maakt een gevelreiniging met vochtstralen een veilige techniek om gevelschade te voorkomen.

Laserreiniging

Een laserreiniging is een zeer geavanceerde techniek. Met deze methode kan vuil heel nauwkeurig verwijderd worden met een zeer beperkt risico op beschadiging.

Na een laserreiniging blijft de ondergrond langer schoon omdat de gevel niet beschadigd wordt. Deze methode is ook onschadelijk voor het milieu.

Het gebruik van laser is echter vrij duur. De prijs is vooral afhankelijk van het type schade. Deze methode is ook minder geschikt voor donkere gevels.

Een specialist inschakelen voor een nauwkeurige gevelreiniging?

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om tarieven te vergelijken..

Graffiti verwijderen

Ook om graffiti te verwijderen zijn er verschillende mogelijkheden. De geschikte methode hangt af van de gebruikte verf en het type gevel.

De voornaamste methodes zijn stoomcleanen, met reinigingsmiddel en stralen.

De techniek op basis van stoom is de gemakkelijkste manier. Met warm water maakt men de verf week waarna men op basis van hoge druk de verf verwijdert.

Probeer niet zomaar zelf graffiti te verwijderen met chemische producten of hoge druk. Door een verkeerde toepassing van deze methodes kan je de gevel ernstig beschadigen.

Bij sterkere verfsoorten of bij meerdere lagen graffiti is dit niet voldoende. Om deze te verwijderen heb je een sterker reinigingsmiddel of straalmethode nodig.

Gevel laten reinigen: wat doet de vakman?

Hoewel het bijzonder simpel lijkt, is een gevelreiniging geen simpele klus. Er komt heel wat bij kijken.

 • 1. Staat van de gevel controleren: de vakman controleert de kwaliteit van de gevel en de gevelbekleding. Barsten en scheuren zorgen voor problemen. Ook de staat van de voegen en de stabiliteit van de muur zijn van belang om een geschikte reinigingstechniek te selecteren.
 • 2. Type vervuiling bepalen: de gevel kan op ontzettend veel manieren vervuild geraken. De voornaamste vervuilers zijn algen, kalk, mos, roet en grauwsluier.
 • 3. Geschikte methode kiezen: op basis van bovenstaande inspecties en analyses kiest de vakman voor een geschikte methode. De gewenste techniek hangt dus af van de staat van de gevel, de soort vervuiling en de ernst ervan.
 • 4. Gevel reinigen: je spreekt een geschikte datum af om de gevel te laten reinigen. De vakman komt met het gewenste materiaal en de nodige voorbereiding ter plekke om je gevel opnieuw te doen stralen.

Gevelreiniging en impregneren: waarom combineren?

Het is een slim idee om de gevel te laten impregneren na een grondige reiniging. Met een laag impregneermiddel geef je de gevel een extra beschermlaag.

Deze beschermlaag voorkomt in eerste instantie doorslaand vocht. Daarnaast zal dit middel ervoor zorgen dat vuil zich niet zo gemakkelijk opnieuw zal vastzetten. Bijgevolg zal je gevel langer proper blijven. Zo voorkom je dat de gevel regelmatig gereinigd moet worden. Niet alleen bespaar je zo werk en kosten, je loopt ook minder kans op schade.

Gevel reinigen en voegen

In sommige gevallen kan vuil de gevel beschadigen. Soms is vuil, zoals schimmel of mos, echter het gevolg van beschadiging. Vooral voegen worden snel beschadigd.

In eerste instantie kan je de gevel opnieuw laten voegen. Bij ernstigere schade kies je echter beter voor een volledige gevelrenovatie.

Een beschadigde gevel schoonmaken is namelijk geen zo’n goed idee. Ten eerste, is er een groot risico om de schade ernstiger te maken. Ten tweede, zal het vuil snel terugkeren bij beschadigde gevels en ten derde, ontstaat er een grote kans op vochtproblemen in huis.

Gevelreiniging zelf doen: verstandig?

Het is best mogelijk om zelf de gevel te reinigen, toch zijn er veel nadelen aan verbonden. Het grootste risico is dat je de gevel kan beschadigen door de foute techniek te kiezen.

Een te agressieve aanpak kan bepaalde steensoorten beschadigen of de voegen doen barsten. Niet alleen is het belangrijk om de juiste techniek te kiezen, het materiaal moet ook correct afgesteld worden. De foute keuze kan ook voor verkleuring zorgen.

Daarnaast is de reiniging van hogere gevels niet gemakkelijk. Om veiligheidsredenen laat je de gevel beter reinigen door een specialist met een hoogtewerker.

Verder is het nodig om voor een heel grondige voorbereiding te zorgen om waterschade te vermijden.

Lees ook meer over andere gevelwerken.

gevelreiniging kosten

Gevel laten reinigen? Bespaar op de kosten!

De gevel laten reinigen door een gespecialiseerde gevelreiniger is zonder twijfel de beste keuze. Het risico op schade bij een foute aanpak is namelijk vrij groot. Daar staat tegenover dat een gevelreiniging eigenlijk vrij goedkoop is. Het wordt zelfs nog goedkoper als je offertes van vaklui vergelijkt.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan van gevelreinigers uit de buurt.

Gratis offertes vergelijken