Scheuren in gevel

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Gevelwerken
  4. /
  5. Scheuren in gevel

Scheuren in gevel: hier alles wat je moet weten!

Heb je scheuren in de gevel ontdekt? Maak je je zorgen over de ernst van de scheurvorming? Wil je weten hoe je het probleem oplost?

Lees verder om alles te ontdekken over barsten in de gevel. Je komt te weten hoe je het verschil tussen een gevaarlijke en risicoloze scheur ontdekt, hoe je barsten behandelt en wat de gevolgen zijn als je de gevaarlijke barsten niet laat herstellen.

Start gratis offerteaanvraag!

Wil je sowieso de scheuren laren repareren door een expert, vraag dan hier gratis offertes aan om een geschikte vakman uit de buurt te vinden.gevel-scheuren

Wat zijn de gevolgen van een barst in de gevel?

Een barst of scheur in de gevel blijft niet zonder gevolgen als je het probleem niet aanpakt. Door het probleem onaangeroerd te laten kan de scheur groter worden met allerlei nare problemen tot gevolg:

  • Vochtproblemen in huis door doorslaand water.
  • Stabiliteitsproblemen met de woning.
  • Een flinke waardedaling van de woning.
  • Schade aan dorpels, ramen en deuren.

Welke scheuren zijn gevaarlijk?

Bepaalde scheuren tasten het uitzicht van de woning flink aan maar doen verder weinig kwaad. Andere soorten scheuren kunnen wel grote problemen opleveren.

Het is belangrijk om de aard van de scheur in de gevel te herkennen zodat je meteen kan optreden om ergere gevolgen te vermijden.

Hieronder volgt een overzicht van de soorten schuren en de eventuele gevaren.

Een scheur in de gevel laten herstellen?

Vraag nu gratis offertes aan om tarieven van specialisten te vergelijken.


Ga meteen naar:

Krimpscheur

Een krimpscheur ontstaat vrij regelmatig, vaak zelfs kort na de bouw. Het is een dunne barst die tevoorschijn komt door het krimpen van materiaal. Je ziet het vaak in pleisterwerk, beton of hout na uitdroging. Eenmaal gedroogd barsten deze scheuren niet verder.

Zo’n scheur is natuurlijk niet erg mooi maar gelukkig kan het weinig kwaad. De rest van de constructie wordt er niet door aangepast.

Constructieve scheur

Een constructieve scheur is gevaarlijk voor de stabiliteit van de constructie. Zo’n scheur kan na verloop van tijd groter worden en de rest van de gevel aantasten.

Een constructieve scheur ontstaat meestal door een bouwfout. Dat kan door een slechte plaatsing van een latei of een te zwakke fundering. Zo’n scheur in de gevel ontstaat wanneer de druk- en trekkrachten te groot worden of na renovatiewerken.

Scheur in de buitenmuur

Scheuren in het metselwerk ontstaan door een foute constructie of een probleem met de funderingen. De scheuren lopen over de voegen en door de stenen. Ze kunnen na verloop van tijd erger worden en zo wordt de kans op ergere schade groter.

Een scheur die vanuit een latei vertrekt, leidt meestal tot problemen dus deze laat je best nakijken. Ook horizontale scheuren of gevels met meerdere scheuren dien je snel te repareren.

Een enkele verticale scheur in de buitenmuur leidt meestal tot weinig problemen. Dit komt door een gebrek aan dilatatie.

Scheur in de binnenmuur

Verticale scheuren in de binnenmuur kunnen zelden kwaad. Ze ontstaan door onvoldoende dilatatie in de muur of uitdroging.

Wanneer je een horizontale scheur opmerkt, moet je wel snel handelen. De oorzaak hiervan is een tekort aan flexibiliteit van de binnenmuur.

Scheurvorming net onder de oplegging betekent dat de constructie onvoldoende ondersteund wordt.

De scheur kan snel verder barsten en de stabiliteit van de woning in gevaar brengen. Het is belangrijk om zo’n scheur snel te laten herstellen.

Start gratis offerteaanvraag!

Scheur in de gevel: wat moet ik doen?

Als je scheuren ontdekt, wil je misschien eerst nagaan of ze al dan niet een gevaar vormen. Schakel een expert in als je twijfels hebt. Je speelt best op zeker.

Tenzij je absoluut zeker weet dat het om een ongevaarlijke scheur gaat, dien je eerst de onderliggende oorzaak op te zoeken en aan te pakken. Daarna kan je de scheur zelf aanpakken.

scheuren-gevel

Scheur in gevel herstellen: zo doet een gevelspecialist dat

Om de scheur in de buitenmuur te repareren, maakt de vakman de gevel eerst schoon. Hij verwijdert vuil, loszittende stenen en kapotte voegen. Ook de andere omliggende voegen worden uitgeslepen of uitgekapt.

Daarna plaatst de vakman waar nodig nieuwe bakstenen. Waar de bakstenen nog stevig genoeg waren, vult hij de scheur op met reparatiemortel. Deze is beschikbaar in verschillende kleuren zodat het verschil tussen de stenen en de mortel weinig zichtbaar is.

Ten slotte, vult de vakman de voegen terug op om de nieuwe bakstenen vast te zetten.

Voor de vakman de schade in de muur herstelt, dient het onderliggende probleem gevonden te worden. Als dat problemen zijn met de funderingen, zijn er grote werken nodig en eventueel een nieuwe gevel. Kleinere problemen kunnen opgelost worden door de bakstenen te vervangen of een scheurverankering te plaatsen.

Scheurvorming gevel herstellen: kosten 2024

De prijs van een gevelreparatie voor scheuren hangt af van de schade. De totaalkost is een som van het materiaal en de arbeidskosten voor het hertellen van voegen, stucwerk, funderingen enzoverder.

Een gevelsteen vervangen kost ongeveer €12,50 per steen. Voegen verwijderen kost tussen de €30,- en €50,- per vierkante meter en gewone nieuwe voegen zetten kost zo’n €10,- per vierkante meter. Als je speciale voegen hebt, kan het wel een stuk meer kosten.

Stucwerk of verzakte funderingen herstellen heeft een prijs van rond de €50,- per uur.

Werkzaamheden Gemiddelde prijs*
Gevelstenen vervangen €12.50,- per m²
Nieuwe voegen €10,- tot €100,- per m²
Voegen repareren/verwijderen €30,- tot €50,- per m²
Stucwerk herstellen €30,- tot €50,- per uur

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per gevel expert verschillen. Exacte prijs weten? Vergelijk gratis offertes! Vraag dan gratis en zonder verplichting offertes aan.

Vergelijk kosten om scheuren in de gevel te laten herstellen

Vraag nu gratis offertes aan om tarieven van experts uit de buurt te vergelijken.

Hoe zit het met de verzekering?

Of je voor een scheur in de gevel de verzekering kan inroepen, hangt af van de oorzaak van de schade.

Wanneer de scheurvorming in de gevel is ontstaan door een natuurlijke oorzaak, kan je de brandverzekering raadplegen. Enkele voorbeelden zijn een storm of overstroming.

Wanneer de schade echter op een of andere manier door een menselijke fout ontstaat, komt de verzekering niet tussen. In dat geval dien je de schuldige aan te spreken opdat die zou tussenkomen.

Het is mogelijk om premies aan te vragen voor gevelrenovaties.

Zelf doen of uitbesteden?

Of je zelf de scheuren in de gevel kan herstellen of het beter uitbesteedt, hangt af van het type scheur.

Wanneer het om oppervlakkige scheuren in het stucwerk gaat, kan je de schade zelf herstellen zonder risico.

Als het echter om constructieve schade gaat die later de veiligheid van de woning in gevaar kan brengen, laat je het werk beter over aan een specialist.

Twijfel je over de ernst van de scheuren, laat de scheurvorming dan analyseren door een specialist. Nadien kan je nog kiezen of je het probleem zelf gaat oplossen of laat herstellen.

Vind hier meer informatie over een gehele gevelrenovatie.

Scheuren laten herstellen? Vergelijk gratis offertes!

Laat scheuren en barsten herstellen door een vakman om zekerheid te hebben over een veilig resultaat.

Zoek een vakman via onze gratis offertedienst. Met een snelle en eenvoudige aanvraag krijg je tot vier offertes toegestuurd. Zo kan je vrijblijvend tarieven en voorwaarden van vaklui uit de buurt vergelijken.

Start gratis offerteaanvraag!

Het is de beste en eenvoudigste manier om een voordelige vakman te vinden om scheuren in de gevel te herstellen.

Gratis offertes vergelijken!