Voegwerken

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Gevelwerken
 4. /
 5. Voegwerken

Voegwerken: soorten en prijzen 2024

Voegen zijn een essentieel onderdeel van de gevel. Het is dus belangrijk om je goed te informeren over voegwerken. Op deze pagina gaan we dieper in op de verschillende soorten voegwerken en waar je rekening mee moet houden.

Ook de prijs voor verschillende voegwerken en soorten voegen komt aan bod.

Wil je liever meteen een prijs op maat?

Start gratis offerteaanvraag!

Vraag dan hier gratis offertes aan om tarieven te vergelijken. Deze aanvraag is volledig vrijblijvend.voegwerken

Wat zijn voegwerken?

Voegwerken zijn alle verschillende werkzaamheden in verband met de voegen in de muur. Het is veel meer dan nieuwe voegen aanbrengen. Ook voegen herstellen of voegen verwijderen is voegwerk.

Dankzij voegwerken worden bakstenen muren beter beschermd tegen weersomstandigheden. Daarnaast hebben ze een esthetische functie. Ze geven de gevel extra uitstraling.

Benieuwd hoeveel het kost om voegwerken te laten uitvoeren? Vergelijk gratis offertes!

Wat kosten voegwerken?

Nieuwe voegen zetten is goedkoper dan oude voegen verwijderen.

Een muur laten voegen kost minstens €8,- per vierkante meter. Voegen verwijderen kost doorgaans tussen de €30,- en €50,- per vierkante meter.

De exacte prijs hang uiteraard af van verschillende omstandigheden, zoals het type voeg en de soort baksteen. Ook andere renovatiewerken kunnen de prijs beïnvloeden. In combinatie met andere gevelwerken kan je de prijs misschien wat drukken.

Ook de tarieven van de vakman zijn van belang. In onderstaande tabel krijg je een overzicht van de gemiddelde prijzen. Voor exacte prijzen, vraag je best offertes aan.

Voegwerken Gemiddelde prijs 2024*
Voegen uitslijpen €35,- tot €50,- per m²
Voegen uithakken €30,- tot €40,- per m²
Nieuwe voegen Vanaf €8,- per m²

*Dit zijn richtprijzen incl. btw. Vul het offerteformulier in voor gratis offertes met scherpe prijzen.

Een voegspecialist inschakelen voor een prachtig resultaat?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan om tarieven te vergelijken.

Voegwerken: de mogelijkheden

In eerste instantie denken we natuurlijk aan nieuwe voegen zetten. Nochtans zijn ook het verwijderen en herstellen van voegen vaak voorkomende voegwerken. Hieronder bespreken we deze voegwerken in meer detail.Voegen verwijderen: uithakken of uitslijpen

Soms is het nodig om bij renovaties de bestaande voegen te verwijderen. Daarvoor bestaan twee methodes.

Voegen uithakken doet de vakman met een hakhamer en luchtdruk. Deze methode geeft niet altijd het meest verfijnde resultaat maar is wel goedkoper dan uitslijpen.

Voegen uitslijpen is dus duurder dan voegen uitkappen. Het resultaat is echter preciezer. Bovendien werkt deze methode beter voor smalle of harde voegen.

Voegen herstellen

Wanneer de voegen wat ouder worden, ontstaan er regelmatig barstjes. Die doen de gevel er oud en minderwaardig uitzien. Bovendien vergroten kapotte voegen de kans op vochtproblemen. Bij vriestemperaturen kan het metselwerk zelfs aangetast worden door uitzettend water.

Er bestaan verschillende productjes om zelf voegen te herstellen. Dit is een goede oplossing als de schade niet te groot is. Wanneer er veel voegen ontbreken of meerdere voegen gebarsten zijn, laat je echter beter de voegen volledig vernieuwen. Zo voorkom je ernstigere schade.

Lees meer over het herstellen van voegen.

Nieuwe voegen aanbrengen

Voornamelijk bij nieuwbouw laat men de muren voegen. Daarnaast gebeurt het ook regelmatig bij gevelrenovaties.

Bij traditioneel voegwerk worden de voegen gezet eenmaal de muur volledig gemetseld is. Daarnaast kiest men soms voor meegaand voegen. Dit wil zeggen dat men voegt tijdens het metselwerk.

Voegen bieden bescherming tegen neerslag en geven de woning een mooiere uitstraling. Je kan het uitzicht van de gevel dus flink beïnvloeden door de soort voeg en het kleur dat je kiest.

Schoorsteen voegen

Poreuze voegen leiden vaak tot schoorsteen lekkage. Om dit probleem te vermijden, laat je de schoorsteen best regelmatig inspecteren, en indien nodig herstellen.

Meestal is het voldoende om plaatselijk wat voegen te verwijderen en nieuwe voegspecie aan te brengen. Wanneer de schade te groot is, zal de vakman echter een volledig nieuwe schoorsteen voorstellen.

Je laat de problemen dus best op tijd behandelen.

Een ervaren voeger gezocht?

Vraag hier gratis offertes voor voegwerken aan om prijzen te vergelijken.

Welke soorten voegen zijn er?

Met voegen kan je vrij creatief zijn. Er bestaan zo’n tiental soorten voegen. Hier bespreken we de meest voorkomende:

 • Open stootvoeg: dit is eigenlijk geen echte voeg. De ruimte tussen twee stenen wordt opengelaten om voor verluchting te zorgen.
 • Verdiepte voeg: deze voegsoort zit wat dieper in de muur. De bakstenen steken enkele millimeters uit ten opzichte van de voeg.
 • Daggesneevoeg: bij deze voegen maakt men een horizontale snee in het midden.
 • Platvolle voeg: dit is de meest voorkomende soort. De voeg loopt hierbij gelijk met de gevel.
 • Platvolborstelwerk: bij deze voegsoort vertrekt men van een platvolle voeg. Voor het voegsel uitdroogt gaat men er echter over met een borstel om een ruwe look te creëren.
 • Schaduwvoeg: deze speciale voegsoort loopt schuin. De onderkant van de voeg zit op gelijke hoogte van de gevel, maar de bovenkant zit enkele millimeters dieper.
 • Snijvoeg: deze voegsoort ontstaat ook op basis van een platvolle voeg. Men snijdt echter een stukje van de bovenkant en onderkant schuin weg om een schaduweffect te scheppen.
 • Knipvoeg: de knipvoeg is te vergelijken met een snijvoeg door de weggesneden boven- en onderkant. Het verschil is echter dat deze voeg lichtjes uitsteekt ten opzichte van de gevelstenen.
 • Elastische voegwerken: dit zijn voegen op basis van elastisch materiaal zoals silicone. Dit gebruikt men vooral om de verbinding met ramen en deuren waterdicht te maken.

Welke kleuren zijn er?

Voegmortel kan in heel wat kleuren gemaakt worden. De voornaamste kleuren zijn grijs, zwart en wit. Soms kiest men ook voor hetzelfde kleur als dat van de stenen. Dit noemt men ook wel ‘ton sur ton’.

De juiste kleurkeuze hangt af van de kleurschakeringen van de gevel. Het is een goed idee om het advies van een ervaren voeger in te schakelen om het correcte kleur te kiezen. Je kan eventueel ook enkele staaltjes aanvragen en kleine delen van de muur voegen om een beter zicht te krijgen op de mogelijkheden.

Kosten voegen 2024

Zoals gezegd, kosten voegwerken minstens €8,- per vierkante meter. De mogelijkheden voor deze prijs zijn een verdiepte voeg, een platvolle voeg of platvolborstelvoeg.

Naargelang de voegen meer detailwerk vergen, kosten ze iets meer. Zo zijn schaduwvoegen ietsje duurder en daggesneevoegen nog iets duurder. Knip- en snijvoegen zijn de duurste soorten.

In onderstaande tabel krijg je een overzicht van de verschillende tarieven voor voegwerk.

Type voeg Prijs per m²*
Open stootvoeg €10,-
Verdiepte voeg €8,- tot €12,- per m²
Daggesneevoeg €30,-
Platvolle voeg €8,- tot €12,- per m²
Platvolborstelvoeg €8,- tot €12,- per m²
Schaduwvoeg €11,- tot €16,- per m²
Knipvoeg €60,- tot €110,- per m²
Snijvoeg €60,- tot €110,- per m²
Elastisch voegwerk Vanaf €9,- tot €12,- per m²

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen per vierkante meter. Ook besparen? Vergelijk altijd gratis offertes.

Voegwerken laten doen? Schakel een specialist in!

Voegwerken lijken uiteraard vrij simpel, toch zijn er vele redenen om voegwerken te laten doen.

Bij het zetten van speciale voegen, schakel je best een ervaren voeger in voor een net resultaat. Terwijl de gemiddelde doe-het-zelver weinig problemen heeft met een platvolle voeg, zijn er maar weinig die een mooie snijvoeg kunnen zetten.

Ook bij het uitbreken en vernieuwen van voegwerken is wat ervaring geen overbodige luxe. Omdat het om afbraakwerken gaat, loop je het risico dat de muur beschadigd geraakt.

voegwerken kosten

Besparen op voegwerken? Gratis offertes vergelijken!

Door een ervaren vakman in te schakelen heb je minder risico op schade. Ook zal het resultaat er netter en egaler uitzien. Bovendien kan een specialist je advies geven op vlak van kleur en voegsoort.

Basisvoegen zijn helemaal niet zo duur. De prijs om voegwerken te laten uitvoeren, valt dus best wel mee. Bovendien kan je flink besparen op de kosten door tarieven te vergelijken.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vraag hier gratis een vrijblijvend offertes aan om een geschikte voeger uit de buurt te vinden.

Gratis offertes vergelijken!