Houten gevelbekleding

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Gevelwerken
  4. /
  5. Houten gevelbekleding

Houten gevelbekleding laten plaatsen?

Wil je de gevel een authentieke, natuurlijke look geven? Wat is er dan beter dan hout? Met een duurzame houten gevelbekleding krijgt je woning namelijk een prachtige warme uitstraling.

Maar hoe werkt dat nu precies zo’n houten gevelbekleding?

Goeie vraag! Er zijn tal van mogelijkheden. Lees verder om alles te weten te komen over de verschillende plaatsingsmogelijkheden, de afwerking en de prijzen.

Start gratis offerteaanvraag!

Wil je liever advies op maat en exacte prijzen? Vraag dan gratis offertes aan om vrijblijvend enkele specialisten uit de buurt te vergelijken.Gevelwerker gezocht?

Vind eenvoudig en snel een gevelwerker uit je regio.

Gratis offertes vergelijken!

Ontvang gratis offertes met scherpe prijzen om te vergelijken.

Bespaar op de kosten!

Vind een gevelwerker en bespaar direct op de kosten.

Waarom kiezen gevelbekleding van hout?

Er zijn vele redenen om te kiezen voor houten gevelbekleding.

Ten eerste, zorgt hout voor een warme en unieke uitstraling. Houten gevelbekleding is beschikbaar in verschillende vormen, kleuren en patronen. Echt hout is bovendien steeds 100% uniek. Je zal nooit een woning zien met identiek dezelfde houten afwerking.

Hout is daarnaast een duurzaam materiaal. Tevens is hout helemaal natuurlijk waardoor het ook vrij goede isolatiewaarden heeft. Bovendien kan je houten gevelisolatie gemakkelijk combineren met gevelisolatie voor extra bescherming.

Deel veelzijdigheid van hout zorgt er ook voor dat er weinig beperkingen zijn. Houten gevels kunnen zonder problemen om bestaande gevels bevestigd worden. Het materiaal van de bestaande gevel is van weinig belang.

Ten slotte, is hout heel bewerkbaar. Dit zorgt ervoor dat houten gevels gemakkelijk gemonteerd en gerepareerd kunnen worden. Ook later kan je gemakkelijk veranderingen uitvoeren, zoals de gevel van een nieuw laagje verf voorzien.

houten gevelbekleding

Wat kost gevelbekleding van hout?

Houten gevelbekleding plaatsen heeft een prijs per m² van tussen de €30,- en €150,-. De voornaamste factor bij de kosten voor houten gevelbekleding is de houtkeuze. Hardhout is doorgaans duurder dan Thermowood (dit zijn goedkopere houtsoorten die een hitte-behandeling ondergaan om betere duurzaamheid te verkrijgen).

De totale kosten voor het monteren van hardhout liggen tussen de €50,- en €150,- per vierkante meter. Thermowood plaatsen kost gemiddeld zo’n €30,- à €90,-.

Kosten houten gevelbekleding 2024

Soort hout Prijs per m²*
Hardhout €50,- tot €150,- 
Thermowood €30,- tot €90,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw, maar excl. de plaatsing. Uw prijs weten? Doe een vrijblijvende offerteaanvraag!

Deze factoren beïnvloeden de prijs

Naast de houtkeuze hangt de prijs af van de kosten van de vakman. Hou daarbij rekening met de arbeidskosten en verplaatsingskosten.

Ook de oppervlakte van je bestaande gevel speelt een rol. Hoe groter de oppervlakte, hoe meer werk natuurlijk. Daarnaast zal je meer hout nodig hebben. Het voordeel is echter dat je kan besparen op het materiaal door in grotere hoeveelheden te kopen. Bovendien kan je misschien een hoeveelheidskorting afdwingen bij de vakman.

Ten slotte, is ook de ondergrond van de gevel van belang. Hoewel je met houten gevelbekleding een kapotte gevel kan verbergen, moet je er wel voor zorgen dat het raamwerk goed bevestigd wordt. Een onstabiele gevel moet dus eerst wel wat verstevigd worden.

Niet te veel betalen voor een houten gevelbekleding?

Vergelijk tarieven door hier gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen.

Soorten houten gevelbekleding

Naast de verschillende houtsoorten en kleuren, moet je ook kiezen voor de gewenste opbouw van de houten gevel. Houten gevels kunnen namelijk op allerlei manieren bevestigd worden. Hieronder volgt een opsomming van de zeven populairste soorten houten gevelbekleding.Planchetten

Planchetten zijn houten panelen die via een tand- en groefsteen verticaal gemonteerd worden. Deze methode zorgt voor een mooie, gesloten overgang tussen de plankjes.

Door te variëren met de breedte van de planken en de voegen, kan je met planchetten verschillende effecten creëren. Een montage met heel fijne voegen zorgt, bijvoorbeeld, voor een egaal en bijna naadloos resultaat. Met dikkere voegen krijg je een rustieker resultaat.

Open blokprofiel

Een open blokprofiel bestaat uit bloklatten met een tussenruimte. Deze ruimte bedraagt doorgaans
tussen de 7 en 10 mm. Deze methode zorgt voor een goede ventilatie van de gevel.

Bij deze soort houten gevelbekleding is het heel belangrijk om een zwarte UV-werende folie aan te brengen achter het hout. Ook voor de houten achterlatten kies je best zwart. Dit zorgt voor het beste uitzicht en de nodige bescherming.

Open wisselend blokprofiel

Een open wisselend blokprofiel lijkt sterk op een gewoon open blokprofiel. Het verschil is echter dat er meerdere diktes of breedtes mogelijk zijn. Deze worden gecombineerd voor een uniek en modern resultaat.

Net zoals bij een gewoon blokprofiel kunnen de bloklatten verticaal of horizontaal gemonteerd worden.

Zelia-profiel

Een zelia-profiel is een heel elegante methode. Hiervoor wordt het hout in een parallellogram geschaafd en de hoeken worden lichtjes afgerond.

De latjes worden horizontaal of verticaal geplaatst voor een mooie egale afwerking.

Filip-profiel

Een Filip-profiel is een relatief goedkope methode omdat het hout hierbij optimaal benut wordt. Het hout wordt namelijk uit recuperatiematen gezaagd en het schaafverlies wordt zoveel mogelijk beperkt.

Deze soort houten gevelbekleding heeft geen voegen. De balken worden namelijk via een ingenieus systeem in elkaar geschoven.

Filip S-profiel

Het Filip S-profiel is nog iets goedkoper dan het gewone Filip-profiel. Dit komt omdat er minder hout gebruikt wordt. De dikte van het hout is namelijk slechts 21 mm, ongeveer de helft van het gewone Filip-profiel. De “S” staat dan ook voor small.

Qua uitzicht lijkt dit dunnere profiel sterk op het origineel.

Zweeds rabat

Een houten gevelbekleding met Zweeds rabat bestaat uit overlappende planken. Dit zorg voor een heel goede afwatering en is dus ideaal voor gevels.

Deze uitvoering wordt zelden met hardhout geplaatst. De planken hebben vaak zelfs een eerder ruwe afwerking.

Op zoek naar een duurzame gevel met natuurlijk look?

Laat je adviseren door een houtspecialist om de perfecte houten gevel te vinden.

Welk hout voor gevelbekleding?

Bij de keuze van het hout voor je gevel dien je rekening te houden met drie factoren: duurzaamheid, uitzicht en herkomst.

De duurzaamheid betreft de levensduur, vormvastheid en weerstand van het hout. Houtsoorten van klasse I of II zijn het best beschermd tegen verschillende weersomstandigheden.

Het uitzicht gaat natuurlijk over het kleur en het patroon, maar ook hoe kleurvast het hout is. Bepaalde houtsoorten vergrijzen veel sneller dan andere.

Enkele van de voornaamste houtsoorten voor gevelbekleding zijn:

  • Hardhout zoals Padoek, Merbau, Afromosia , Europees eikenhout en Robinia.
  • Thermowood zoals thermo Essen, thermo Grenen en thermo Ayous.

Houten gevelbekleding plaatsen

Om een houten gevelbekleding te plaatsen doet de vakman eerst het voorbereidende werk. Hij meet daarvoor eerst de gevel op om de correcte hoeveelheid hout en materiaal te kopen. Daarna bespreek je samen met hem welke houtsoort het beste aanleunt bij jouw wensen. Daarbij hou je rekening met de uitstraling, bewerkbaarheid en duurzaamheid.

Nadat de vakman de kwaliteit en herkomst van de levering gecontroleerd heeft, begint hij aan de montage van de draagconstructie. Dit raamwerk wordt stevig aan de bestaande gevel bevestigd. Hierbij laat de vakman echter voldoende ruimte voor ventilatie. Onder het raamwerk komt een waterscherm om de gevel te beschermen tegen vochtproblemen. Indien gewenst, brengt de vakman ook gevelisolatie aan.

Daarna worden de panelen of planken bevestigd. Afhankelijk van de gekozen soort gebeurt dit met roestvrije schroeven of met een kliksysteem.

Ten slotte, werkt de vakman de gevel mooi af. De randen worden netjes afgeschuurd en eventueel van randprofielen voorzien. Eenmaal alles op zijn plaats zit, volgt de nodige bescherming tegen weer en wind. Daarna is de houten gevelbekleding klaar om jarenlang te stralen.

Kies voor isolatie: besparing op de energiekosten

Het plaatsen van houten gevelbekleding kan je gemakkelijk combineren met gevelisolatie. Laat deze kans dus niet schieten.

Vul de ruimte tussen de bestaande gevel en de nieuwe gevel met isolatiemateriaal om van vele voordelen te genieten. Door de betere isolatiewaarden zal je, ten eerste, flink besparen op de energiefactuur. Daarnaast zal je genieten van een aangenamere woonsfeer.

Isolatie heeft bovendien nog enkele andere economische voordelen. Zo kan je bij het verbeteren van de isolatiewaarde van je woning genieten van bepaalde premies. Ook zal de betere energieprestatie van je woning leiden tot een waardeverhoging.

Door een houten gevelbekleding te combineren met isolatie heb je de investering trouwens binnen de kortste keren terugverdiend.

Welke afwerking?

Zelfs hout van de beste kwaliteit blijft niet levenslang gelijk. Na verloop van tijd begint het hout namelijk te vergrijzen door uv-licht. Om dit te beperken, kan je het hout laten behandelen.
Je kan ofwel kiezen voor een transparante beits met uv-remmer of een beits die gelijkmatige vergrijzing bevordert.

Vind je vergrijzing helemaal niets, dan kan je de houten gevel ook met een dekkende verf of beits behandelen. Hierbij verlies je echter het originele houtkleur. Bij verf loop je ook risico op blaasvorming omdat er een film gecreëerd wordt bovenop het hout.

Opgelet! De behandeling tegen vergrijzing moet regelmatig herhaald worden. Helaas kunnen we niet exact zeggen om de hoeveel tijd. Dat hangt namelijk af van het type hout en de soort behandeling. Contacteer een vakman om de juiste behandeling te kiezen.

Benieuwd hoeveel het kost? Vergelijk gratis offertes!

Kiezen voor hout of voor kunststof?

Tegenwoordig zijn er heel goede kunststoffen met houtlook op de markt. Qua prijs en duurzaamheid moeten deze zeker niet onderdoen voor echt hout. Op vlak van authenticiteit en uitstraling benaderen ze sterk origineel hout, maar toch heeft het net niet dezelfde charme.

Wanneer kies je dus voor echt hout en wanneer voor namaak?

Als je weinig tijd hebt voor onderhoud, kies dan voor kunststof. Pvc gevelbekleding met een houtpatroon heeft veel minder onderhoud nodig en is minder vatbaar voor schimmel en rot.

Met namaak kan je echter nooit de warme, natuurlijke uitstraling van duurzaam hardhout nabootsen. Een echte houten gevel zal steeds 100% uniek zijn. Kunststoffen platen worden in grote getale geproduceerd en zijn dus nooit volledig uniek.

Handige bespaartips!

Besparen op een houten gevel is vaak een moeilijke klus, ten minste, als je kwaliteit belangrijk vindt. Natuurlijk zal je ook goedkoop hout vinden, maar vaak is er iets niet pluis. Koop je wel echt het hout dat je wil? En wat met de herkomst? Zelfs in het 2024, gebeurt houtkap gebeurt jammer genoeg nog niet volledig op een verantwoorde wijze.

De beste manier om te besparen op het hout is dus door verschillende handels te vergelijken en telkens voldoende informatie te vragen. Uiteraard kan dit een vervelende klus zijn. Daarom is het misschien handiger om een vakman in te schakelen die meteen weet waar hij het beste hout voor de beste prijs vindt.

Op de kosten voor die vakman kan je trouwens ook besparen. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om tarieven voor arbeidskosten, voorrijkosten en materiaalkosten te vergelijken.

houten gevelbekleding kosten

Houten gevelbekleding laten plaatsen? Vergelijk gratis offertes!

Offertes vergelijken is dus de beste manier om te besparen. Maar hoe doe je dat precies?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

1. Vraag hier vrijblijvend offertes aan om tot vier gratis offertes toegestuurd te krijgen.
2. Leg deze offertes naast elkaar en vergelijk de tarieven, zoals de vaste kosten en de extra kosten.
3. Kijk goed na welke werken inbegrepen zijn in de vaste kosten.
4. Vergelijk ook de algemene voorwaarden en de garantievoorwaarden.
5. Contacteer de beste vakman en begin aan het project!

Gratis offertes vergelijken