Keimwerk laten uitvoeren?

Gratis & vrijblijvend

Keimwerk

Keimen, kaleien of stucen? Of misschien wel schilderen. Het is tegenwoordig moeilijk om de juiste keuze te maken voor je gevel.

Op deze pagina kiezen we echte de kant van keimwerk. Volg ons en misschien laat je je ook wel overtuigen door deze prachtige manier om je gevel te renoveren.

Keimwerk: samenvatting

 • Met keimwerk wordt een dikke verf aangebracht op de gevel. Na aanbrengen vormt het één geheel met de ondergrond, waardoor het ruwer wordt dan met normale verf.
 • Keimwerken zijn geschikt voor steenachtige ondergronden.
 • Het kost gemiddeld tussen de €25,- en €55,-.
 • Het onderhoud bestaat uit af en toe schoomaken van de gevel.

Wat is keimen?

Keimen is een techniek voor de gevel die wat de middenweg vormt tussen schilderen en pleisteren. En toch is het heel verschillend van beide.

Voor keimwerk gebruik je een minerale of silicaatverf die geschikt is voor steenachtige ondergronden zoals beton, natuursteen of baksteen.

Bij het aanbrengen van deze verf versteent het product zich aan het oppervlak door een chemische reactie tussen de ondergrond en de verf. Het product wordt als het ware één met de ondergrond. Zo krijg je een wat ruwere afwerking zoals bij pleisterwerk terwijl de vorm en structuur van de oorspronkelijke gevel goed zichtbaar blijven.

keimwerk

Voor- en nadelen keimenwerk

Keimwerk heeft vele voordelen bij gevelwerken. Dit zijn de voornaamste:

 • Er ontstaan geen scheuren want keim heeft geen last van temperatuurwissels
 • De gevel ondervindt geen last van vochtophoping want keim is dampopen.
 • Gevels met keim hebben amper last van vervuiling door schimmel, mossen of algen.
 • Keimwerk beschermt de gevel en biedt extra duurzaamheid met een langere levensduur als gevolg.
 • Keimwerk is milieuvriendelijk want het bestaat enkel uit natuurlijke grondstoffen.
 • Het materiaal is goed bestand tegen schade door zuren.
 • Als de gevel er ooit niet meer zo nieuw uitziet, kan je er zonder problemen een nieuwe laag op keimen.

Het nadeel van keim is dat het wel wat duurder is dan gewoon schilderen en dat keimwerk zo goed als onomkeerbaar is. De verstening kan wel loskomen maar alles verwijderen is toch best lastig.

Hoe keimen?

Om zelf de gevel te keimen is vooral een goede voorbereiding nodig. De belangrijkste keuze is namelijk de juiste voorbehandeling en de juiste verf.

Voor je begint te keimen, dien je dus na te gaan hoe zuigend de ondergrond is. Naargelang de vochtopname van de ondergrond kies je voor een verf zoals Soldalan-Me of Granital.

Is de ondergrond te zuigend, dan helpt het om de gevel eerst te kaleien voor je er keimwerk op aanbrengt.

Besparen op de prijs voor keimwerk voor je gevel?

Vraag nu gratis offertes aan en vergelijk vrijbijvend tarieven van de beste vaklui.

Mogelijkheden keimwerk

Met keimwerk heb je tal van mogelijkheden. Van nature heeft het een mooie, witte, matte look. Maar je kan allerlei kleurpigmenten aan het mengsel toevoegen voor een fel of pastelkleurig resultaat.

Keimwerk komt vooral voor op hardere ondergronden zoals baksteen, natuursteen of beton, maar me de juiste voorbehandeling kan het ook op hout.

Wat zijn de kosten van keimwerk?

De gemiddelde kosten voor keimwerk liggen tussen de €25,- en €55,- per vierkante meter. Dit maakt het doorgaans duurder dan andere gevelbekleding zoals verf of pleister.

De prijs is echter sterk afhankelijk van onderstaande factoren. Vooral de eerste twee hebben een grote invloed.

 • Eventuele voorbehandeling van de ondergrond door schade.
 • De poreusheid van de ondergrond.
 • De kwaliteit van de verf.
 • De bereikbaarheid van de gevel.
 • De totale oppervlakte van de gevels.

Keimwerk onderhouden

In het algemeen heeft keimwerk weinig onderhoud nodig. Maar het is wel wat afhankelijk van de kleur. Witte gevels worden namelijk sneller vuil dan donkere.

Verder heb je weinig last van schade. De gevel bladert niet van zelf af en UV-licht heeft ook geen effect op de kleuren. Ben je de kleur toch beu, dan kan je keimwerk makkelijk overschilderen.

Keimwerk bladert van nature weinig af, maar je gebruikt beter geen hoge druk om de gevel te reinigen. Schakel indien nodig een specialist in om je gevel te onderhouden.

Alternatieven

Het voornaamste alternatief voor keim is kalei. Verder twijfelt men vaak tussen keimwerk of stucwerk.

Wil je keimen of kaleien, dan blijft de ondergrond nog wat zichtbaar. Bij keimwerk blijft de steenstructuur goed zichtbaar, terwijl een dunne kaleilaag de structuur toch wat verdoezelt. Bij stucwerk gaat het om een dikke laag pleister waardoor de ondergrond niet meer zichtbaar is.

In de praktijk worden kalei en keim regelmatig gecombineerd omdat een laag kalei voor een betere hechting van de keim zorgt.

keimwerk

Gevel laten keimen? Vergelijk gratis offertes

Twijfel je nog tussen keimwerk, kaleien of stucen? Laat je begeleiden door een ervaren vakman om de juist keuze te maken.

Bouwadviseur kan je trouwens begeleiden om de juiste vakman te vinden. Vraag hier gratis offertes aan om vrijblijvend tarieven van de beste vaklui uit je buurt te vergelijken.

Zo bespaar je bovendien makkelijk nog wat op de kosten ook.

Gratis offertes vergelijken