Gevelwerken laten uitvoeren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Gevelwerken
  4. /
  5. Soorten voegen

Soorten voegen

Ga je de gevel vernieuwen of een nieuwbouw voegen? Het is misschien niet het eerste dat in je opkomt maar de keuze voor de voegsoort is heel belangrijk. Deze keuze heeft namelijk een grote invloed op de uiteindelijke uitstraling van je woning.

Lees verder om de verschillende voegsoorten te ontdekken. Vergelijk de verschillen qua uitzicht en prijs verderop in dit artikel.

Start gratis offerteaanvraag!

Daarna krijg je nog wat tips om de juiste keuze te maken en een goede vakman te vinden. Dit doe je trouwens best via onze gratis offerteservice.soorten voegen

Gevelwerker gezocht?

Vind eenvoudig en snel een gevelwerker uit je regio.

Gratis offertes vergelijken!

Ontvang gratis offertes met scherpe prijzen om te vergelijken.

Bespaar op de kosten!

Vind een gevelwerker en bespaar direct op de kosten.

Welke soorten voegen zijn er?

Voegen voor metselwerk zijn een belangrijk onderdeel van de afwerking van de gevel. De voegen zorgen niet enkel voor bescherming tegen water en wind, ze zijn ook op esthetisch vlak van groot belang.

Er bestaan meerdere soorten decoratieve voegen en enkele speciale voegen met een verschillende functie. Hieronder krijg je en opsomming van de voornaamste voegsoorten.

Verdiepte voeg

Een verdiepte voeg loopt niet gelijk met de rest van de gevel maar zit iets dieper in de muur. Er is een verschil van enkele centimeters tussen het voegwerk en de gevelstenen.

Een teruggehouden voeg is een soort verdiepte voeg die nog iets dieper in de muur zit. Hiervoor moet het metselwerk vaak eerst wat uitgekrabt worden.

Platvolle voeg

Deze voegsoort wordt ook wel een doorgestreken voeg genoemd. Het is de meest voorkomende soort in Vlaanderen.

Bij deze voegtechniek zet de voeger de specie gelijk met de gevel. Het voegwerk steekt niet uit en vertoont ook geen speciale effecten. Het vormt als het ware een geheel met de rest van de gevel.

Daggesneevoeg

Een daggesneevoeg is een iets decoratievere voegsoort en dus iets duurder. De voeger vertrekt van een gewone platvolle voeg die gelijkloopt met de gevel. Ter decoratie maakt hij echter een horizontale snede door het midden van de voeg.

Elegant voegwerk aan laten brengen door een gespecialiseerde voeger?

Vraag hier gratis offertes aan om de beste vakman uit de buurt te vinden.

Platvolborstelvoeg

Ook deze voegsoort heeft als basis en platvolle voeg. Ter afwerking wordt er echter met een borstel of kam over de voegen gegaan. Daarom wordt het ook wel een geborstelde of gekamde voeg genoemd. Deze techniek zorgt voor een iets ruwere afwerking.

Schaduwvoeg

Een schaduwvoeg wordt niet zo vaak toegepast maar het heeft wel enkele unieke kenmerken. De onderkant van de voeg loopt gelijk met de gevel terwijl de bovenkant wat dieper zit. Het voegwerk loopt dus schuin af. Dankzij deze techniek krijg je een mooi schaduwspel op de gevel. Daarnaast is de gevel ook iets beter beschermd tegen wateroverlast omdat regenwater gemakkelijker afloopt.

Knipvoeg

Een geknipte voeg steekt uit ten opzichte van de gevel en heeft afgeronde of afgeknipte randen. Dit zorgt ervoor dat het voegwerk uitsteekt in de vorm van een punt.

Deze techniek is heel interessant bij renovaties omdat het prominente voegwerk eventuele onregelmatigheden in de gevel helpt verdoezelen.

Snijvoeg

Een gesneden voeg lijkt sterk op een knipvoeg. Het verschil is echter dat deze voegen niet uitsteken. Het midden van de voeg loopt gelijk met de gevel terwijl de boven- en onderranden lichtjes uitgesneden worden. Dit zorgt voor een prachtig schaduweffect en dus een extra elegante gevel.

Open stootvoeg

Een open stootvoeg is een verticale voeg tussen twee bakstenen die opgelaten wordt. Aangezien de voeg niet gevuld wordt met voegspecie kan de lucht uit de spouwmuur via deze gaten ventileren. Als er eventueel water terechtkomt in de ruimte achter de muur kan het via deze ademgaten ook ontsnappen.

Elastische voegen

Elastische voegen worden gebruikt bij de verbinding tussen ramen of deuren en metselwerk. Ze zorgen voor een nette, waterdichte verbinding tussen baksteen en hout, plastiek of aluminium.

Elastische voegen hebben vaak synthetische elementen die zorgen voor een flexibelere afsluiting. Meestal gebruikt men silicone.

Een vakman inschakelen om voegen te laten zetten?

Vind een voordelige voeger door hier gratis offertes aan te vragen.

Waarop letten bij voegsoort kiezen?

Om uit alle soorten voegen de meeste geschikte soort voor jouw gevel te vinden, houd je rekening met enkele tips.

Wil je een gevel die weinig opvalt, kies dan voor standaardvoegen zoals een platvolle of geborstelde voeg. Geef je de voorkeur aan een meer opvallende gevel, dan zijn voegen met een schaduweffect misschien meer jouw ding.

Verder is je budget een belangrijke factor bij de keuze. Standaardvoegen zijn stukken goedkoper dan decoratieve voegen die vele meer arbeid vereisen.

Hou ook rekening met de samenstelling van de voegspecie. Voor optimale hechting dien je rekening te houden met de samenstelling van de mortel en de gevelstenen.

De kleur van het voegwerk is ook heel belangrijk voor de uitstraling van de gevel. Wil je een kleur dat perfect aansluit bij het metselwerk of verkies je een contrasterend kleur? De effecten en gevolgen voor de afwerking van de gevel zijn heel verschillend. Lees ook meer over andere gevelwerken.

Wat kosten voegen?

Goedkope voegsoorten zoals een verdiepte voeg, platvolle voeg of geborstelde voeg kosten ongeveer €10,- per vierkante meter. Ook de prijs voor elastisch voegwerk ligt rond de €10,-.

Schaduwvoegwerk kost iets meer: gemiddeld €14,- per vierkant meter. Daggesneevoegen kosten ongeveer dubbel.

Knip- snijvoegen zijn nog eens duurder. Reken hiervoor op €60,- tot €110,- per vierkante meter.

Kosten voegen 2024

Type voeg Prijs per m²* 
Open stootvoeg €10,-
Verdiepte voeg €8,- tot €12,- per m²
Daggesneevoeg €30,-
Platvolle voeg €8- tot €12,- per m²
Platvolborstelvoeg €8- tot €12,- per m²
Schaduwvoeg €11,- tot €16,- per m²
Knipvoeg €60,- tot €110,- per m²
Snijvoeg €60,- tot €110,- per m²
Elastisch voegwerk Vanaf €9,- tot €12,- per m²

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen per vierkante meter. Ook besparen? Vergelijk altijd gratis offertes.

voegen soorten

Besparen op voegwerken? Gratis offertes vergelijken!

Om een goede hechting en stralend resultaat te garanderen, laat je voegwerken best uitvoeren door een vakman. Naast een prachtige afwerking, kan deze je trouwens bijstaan bij het kiezen van de gewenste voegsoort.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vind snel en gemakkelijk een voeger door hier gratis offertes aan te vragen. Door deze offertes te vergelijken is het stukken gemakkelijker om een voordelige vakman uit de buurt te vinden. Probeer het nu snel uit.

Start nu jouw gratis offerteaanvraag!