Spuitkurk

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Gevelwerken
  4. /
  5. Spuitkurk

Spuitkurk als gevelbekleding

Spuitkurk is aan een echte opmars bezig voor gevelbekleding. Wie het materiaal kent, zal zich daar niet over verwonderen.

Maar als je er nog niet van gehoord hebt, vraag je je misschien af waarom je voor spuitkurk zou moeten kiezen. Hier krijg je een overzicht van de voordelen en mogelijkheden van dit materiaal.

Start gratis offerteaanvraag!

Eenmaal je overtuigd bent, raden we je aan om hier gratis offertes aan te vragen. Zo vind je meteen ook de beste tarieven om spuitkurk te laten plaatsen op je gevel.

Wat is spuitkurk?

Spuitkurk, of gespoten kurk, is een soort gevelbekleding op basis van kurkkorrels, acrylaatharsen, vegetale oliën en pigmenten.

Het is een ideaal product om te gebruiken bij de renovatie van een gevel omdat het zicht heel gemakkelijk hecht aan allerlei materialen zoals bakstenen, hout en zelfs metalen gevelplaten.
Spuitkurk is beschikbaar in twee vormen: met fijne korrels en met grovere korrels.

De fijnere afwerking kiest men meestal voor binnenshuis terwijl de grove spuitkurk het best tot zijn recht komt op de gevel.

spuitkurk

Voor- en nadelen

Spuitkurk is een prima materiaal voor een gevelrenovatie omwille van zijn goede hechting. Daarnaast heeft dit product nog tal van andere voordelen.

  • Het zorgt voor betere akoestische en thermische isolatie
  • Het reduceert koudebruggen in de gevel
  • Spuitkurk is dampopen: er kan geen water naar binnen maar vocht kan wel naar buiten
  • Het is milieuvriendelijk en 100% biologisch afbreekbaar
  • Er is weinig kans op scheuren en barsten in de gevel

Helaas is er ook een klein nadeel. De oude gevel dient in redelijke staat te zijn. Voor je de kurk laat spuiten moet de ondergrond proper zijn en dien je eventuele scheuren, barsten en gaten op te vullen.

Mogelijkheden

Je hebt heel wat keuzes qua afwerking. Ten eerste, kan je de korrelgrootte bepalen om net een fijnere of grovere structuur te verkrijgen.

Ook op vlak van kleur ben je niet beperkt. Spuitkurk is beschikbaar in allerlei kleuren omdat je pigment kan toevoegen aan het mengsel.

Verder kan je ervoor zorgen dat de oude bakstenen gevel zichtbaar blijft onder de laag spuitkurk. Maar je kan ook eerst een cementeringslaag aanbrengen zodat het resultaat egaler wordt.

Plaatsing

Een gevel renoveren met spuitkurk gaat relatief snel. Je hebt doorgaans slechts twee lagen nodig om de gevel een nieuwe look te geven.

Voor je begint, dien je de bestaande gevel te repareren en kuisen. Wanneer de gevel stofvrij is en zonder gaten, breng je de eerste laag spuitkurk aan. Daarbij gebruiken vaklui ook netten en profielen met extra wapening om voor een betere hechting.

Na minstens 12 uur wachttijd kan je de twee laag aanbrengen. Wens je een derde laag, dan dien je ook deze wachttijd te respecteren.

Aandachtspunten

Om spuitkurk aan te brengen mag het niet regenen. Verder is het belangrijk om de ondergrond goed voor te bereiden en de wachttijden te respecteren. Spuitkurk voelt na een uurtje al droog aan maar je dient toch minstens 12 uur te wachten voor een tweede laag zodat de volledige laag goed kan uitdrogen.

Verder vergeet je best niet dat spuitkurk geen vervanging is voor isolatie. Het heeft goede isolerende eigenschappen maar de laag gevelbekleding is ongeveer 1 cm dik terwijl je toch bijna 10cm isolatie nodig hebt.

Isolatie en spuitkurk

De oplossing voor voldoende gevelisolatie is een combinatie van isoleermiddel en spuitkurk.

Een goede laag isolatieplaten zorgt ervoor dat je minder stookkosten zal hebben. De warmte blijf mooi binnenshuis. Meer weten over isolatie? raadpleeg dan de isolatiewerken pagina!

Daarboven kan je makkelijk spuitkurk aanbrengen. Deze laag zal ervoor zorgen dat de warmte nog beter binnenblijft. Bovendien heeft spuitkurk ook goede geluidsisolerende eigenschappen. Dit betekent dat je minder geluidsoverlast zal ervaren.

Tot slot, is spuitkurk waterafstotend. Dit zorgt voor minder kans op vochtproblemen en schimmels in de muur.

spuitkurk gevelbekleding

Onderhoud

Het onderhoud van een gevel met spuitkurk is ook een groot voordeel. Je hebt er bijna geen werk aan. Dankzij het waterafstotend karakter van dit materiaal maken schimmels, algen en mos bijna geen kans. De muur raakt dus amper vervuild.

Wanneer de gevel toch vuil wordt, door spatten bijvoorbeeld, is het vaak voldoende om het vuil af te spuiten met de tuinslang of een hogedrukreiniger.

Prijs

De gemiddelde prijs voor een nieuwe gevel met spuitkurk ligt tussen de 60,- en €80,- per vierkante meter. Als je voor drie lagen kiest, is het waarschijnlijk wel iets duurder en als je voor twee dunne lagen kiest misschien iets goedkoper.

Verder is de prijs vooral afhankelijk van de voorbereiding. Als er extra werk nodig is om de gevel schoon te maken of te repareren, zullen de kosten wel wat hoger liggen.

Je kan het best verschillende offertes aanvragen om prijzen van vaklui te vergelijken. Zo krijg je een nauwkeuriger idee van de totaalkost.

Besparen op de prijs voor spuitkurk?

Vergelijk nu gratis de prijzen van gevelwerkers uit je buurt.

Alternatief: crepi

Men vergelijkt spuitkurk vaak met crepi omwille van de gelijkaardige uitstraling op een egale ondergrond. Ook qua voordelen is er wat overlapping.

Zo zijn beide materialen beschikbaar in verschillende kleuren en bieden ze beide goede bescherming tegen vochtproblemen.

Toch zijn er ook wat verschillen.

Spuitkurk is ecologischer. Het is ook elastischer waardoor er minder kans is op schade. Bovendien is het makkelijker om eventuele schade te repareren. Tot slot biedt het een hogere isolatiewaarde.

Crepi is wel wat goedkoper ondanks de hogere arbeidskosten. Spuitkurk kan je namelijk spuiten terwijl crepi aanbrengen intensieve handenarbeid is. Raadpleeg de prijs crepi pagina voor meer informatie?

spuitkurk specialist

Goedkope spuitkurk? Vergelijk gratis offertes

De prijs voor een gevel met spuitkurk is afhankelijk van allerlei factoren zoals de ervaring van de vakman, de gekozen kleur en korreldikte, en de staat van je gevel.

De beste manier om een goed idee te krijgen van de prijs per m2 voor spuitkurk is door offertes aan te vragen.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Hier kan je met één gratis aanvraag verschillende offertes ontvangen. Deze mag je bovendien vrijblijvend vergelijken om het beste aanbod te ontdekken.

Vraag nu je gratis offertes aan en bespaar op de kosten voor spuitkurk.

Gratis offertes vergelijken!