Gevelwerken laten uitvoeren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Gevelwerken
 4. /
 5. Graffiti verwijderen

Graffiti verwijderen

Hebben vandalen een lelijke graffititekening gemaakt op de muur? Met een gewone hogedrukreiniger is graffiti verwijderen helaas niet altijd vanzelfsprekend. Er is echter geen reden tot paniek. Er bestaan verschillende andere methodes om graffiti te verwijderen die wel effectief zijn. Je ontdekt de verschillende mogelijkheden en prijzen op deze pagina.

Start gratis offerteaanvraag!

Wil je liever een expert inschakelen om graffiti op een professionele manier te laten weghalen? Vraag dan hier gratis offertes aan om vrijblijvend tarieven van vaklui uit de buurt te vergelijken. Zo vind je snel een geschikte expert.

graffiti-verwijderen-zelf

Wat kost graffiti verwijderen in 2024?

Graffiti laten verwijderen is gelukkig ook niet ontzettend duur. Afhankelijk van de techniek ligt de prijs tussen de €5,- en €20,- per vierkante meter. Enkel een laserbehandeling kan wat meer kosten. Prijzen daarvoor zijn echter enkel verkrijgbaar op aanvraag.

De belangrijkste factor voor de kosten om graffiti te verwijderen is dus de gekozen methode. Deze hangt voornamelijk af van je gevel. Bepaalde methodes kunnen een oude gevel beschadigen. Verder hou je ook rekening met de graad van andere vervuiling en de totale oppervlakte die je laat schoonmaken.

Vind hier meer informatie over gevelreiniging.

In deze tabel krijg je een prijsoverzicht van de verschillende methodes.

Werkzaamheden Prijs per m² *
Stoomreiniging €5,-
Chemische reiniging €15,-
Zandstralen €15
Nevelstralen en vochtstralen €10,- tot €20,-
Laserreiniging Prijs op aanvraag

Besparen op de kosten om graffiti te laten verwijderen?

Vind een goede en voordelige vakman door hier gratis offertes aan te vragen.

Verschillende methodes

Graffiti schoonmaken kan op verschillende manieren. We bespreken zes populaire methodes die je ofwel laat uitvoeren of zelf kan toepassen.

 • Stralen
 • Stoomcleanen
 • Chemisch reinigen
 • Graffitiverwijderaar
 • Verfoplossend middel
 • Perslucht en bakpoeder

Stralen

Een straalmethode werkt op basis van straalkorrels. Deze korrels zijn vaak zand, maar er bestaan ook andere soorten straalmiddelen. Stralen kan zowel droog als met water uitgevoerd worden.

Door de hoge druk en ruwe korrels wordt de volledige bovenste laag van de gevel schoongeveegd. De kans op slagen is vrij groot maar helaas is er ook een ruime kans op schade, vooral voor wie het zelf doet.

Een vakman kan echter vaak schade vermijden door de juiste intensiteit, korrelgrootte, afstand en invalshoek te bepalen.

Stoomcleanen

Bij deze techniek warmt men water op tot boven het kookpunt om de stoom daarna onder druk tegen de vervuilde gevel te spuiten.

Reinigen met stoom is een vrij milieuvriendelijke methode omdat er geen chemische producten gebruikt worden. Het is bovendien ook een methode die de gevel nauwelijks belast en dus is het geschikt voor brozere gevels.

Helaas kan niet alle graffiti hiermee verwijderd worden. Sterke verven of meerdere lagen graffiti hebben een iets hardere aanpak nodig.

Chemisch reinigen

Voor deze methode gebruikt men sterke chemische producten. Met een borstel worden deze op de muur ingesmeerd. Het product blijft even op de gevel zodat het zijn werk kan doen en wordt daarna met een hogedrukreiniger afgespoten.

Deze methode is uiteraard minder milieuvriendelijk. De chemicaliën komen nadien in de afvoer terecht en kunnen de buurt aantasten. Ook de gevel kan beschadigd worden door deze producten. Het is dus niet altijd een goed idee om graffiti op deze manier te verwijderen.

Hoe graffiti verwijderen van de muur zonder schade?

Probeer onderstaande tips of vraag gratis offertes aan om een vakman in te schakelen.

Graffitiverwijderaar

In de doe-het-zelf handel kan je tegenwoordig ook graffitiverwijderaar kopen om zelf de graffiti schoon te maken. Er zijn verschillende producten op de markt die biologisch afbreekbaar zijn en de ondergrond niet beschadigen. Je mag het product wel niet te lang laten inwerken op een zachtere ondergrond. Het product kan ook gebruikt worden om verse verf of allerlei soorten stiften af te kuisen.

Verf oplossend middel

Graffiti verwijderen met een verfoplossend middel is een tweede techniek die je zelf kan toepassen. Met een chemisch product zoals terpentine kan je zelf graffiti verwijderen op hardere ondergronden.

Dit is natuurlijk iets minder milieuvriendelijk en het werkt niet altijd. Soms maakt zo’n verfoplossend middel het zelfs onmogelijk om nadien een graffitiverwijderaar te gebruiken. Test dus altijd eerst uit op een klein stukje of dit wel werkt.

Perslucht en bakpoeder

De laatste truc om zelf graffiti te verwijderen, werkt op basis van bakpoeder en perslucht. Eerst dien je een laag bakpoeder aan te brengen op de te behandelen gevel.

Het bakpoeder zal reageren met de verf en als het ware een laagje vormen op de oppervlakte. Nadien kan je dit met perslucht bestralen. Vaak komt de verf samen met dit laagje van de muur.

Welke reinigingsmethode bij de ondergrond?

De geschikte methode om graffiti te verwijderen hangt af van de ondergrond. In het algemeen, kan een harde ondergrond verschillende methodes met hoge druk of chemische producten verdragen. Zachtere ondergronden pak je beter aan met een minder ingrijpende techniek om schade te voorkomen.

Dit zijn de beste methodes om graffiti weg te halen per ondergrond:

 • Kunststof: plastic is stevig maar het is een moeilijk materiaal om te reinigen. Straaltechnieken laten krassen na en chemische producten beschadigen de kunststof. Een stoomreiniging is de beste oplossing.
 • Glas/RVS/natuursteen: hoewel dit harde materialen zijn, gebruik je beter geen ingrijpende materialen. Krassen zijn nadien zeer zichtbaar in glas. Bakpoeder en perslucht bieden vaak een goede oplossing.
 • Geverfde oppervlakken: als je voorzichtig te werk gaat, kan je misschien geverfde materialen reinigen met een graffitiverwijderaar. Gebruik echter geen borstel en laat het product niet te lang inwerken. Meestal zit er echter niets anders op dan de graffiti te overschilderen.
 • Hout: voor houten oppervlaktes zijn chemische producten meestal niet zo geschikt omdat de verf in het hout doordringt. Probeer met een stoomreiniging of droge zandstraling als de graffiti sterk is doorgedrongen.
 • Metaal: een verfverdunner of graffitiverwijderaar is de eerste keuze voor metaal. Vermijd borstels of andere materialen die krassen kunnen nalaten.
 • Beton/steen: chemische of biologische producten zijn doorgaans de beste keuze. Op deze harde ondergrond kan je het product langer laten intrekken en met een stevige borstel inwrijven.

Kosten besparen op graffiti verwijderen?

Vraag nu gratis offertes aan om de beste tarieven te vinden.

Anti-graffiti coating

Na het verwijderen van graffiti is het geen slecht idee om een impregneermiddel aan te brengen. Dit materiaal trekt tot in de gevel en zorgt voor een betere bescherming.

Ten eerste, zorgt het product ervoor dat graffiti zich niet meer zo goed zal hechten aan de gevel. Daardoor wordt het in de toekomst gemakkelijker om graffiti te verwijderen, zelfs met een minder ingrijpende methode.

Ten tweede, zorgt een impregneermiddel voor een betere vochtbescherming. Een geïmpregneerde gevel is namelijk veel minder vatbaar voor doorslaand vocht.

Vergeet niet dat het ook moeilijker wordt om een geïmpregneerde muur met gewone verf te schilderen. Wil je in de toekomst misschien nog van kleur veranderen, gebruik dan een semi-permanent impregneermiddel.

Zelf graffiti verwijderen: stappenplan

Met behulp van de eerder besproken methodes en de tips over de verschillende ondergronden is het perfect mogelijk om zelf graffiti te verwijderen.

Ten eerste, ga je uiteraard na op welke ondergrond de graffiti werd aangebracht en of die nog in goede staat is. Als de gevel zelf al wat aangetast is, laat je de werken beter over aan een expert. Is de gevel nog in goede staat, ga dan op zoek naar het juiste materiaal.

Verfverdunners en graffitiverwijderaars vind je in de verfwinkel. Stoomapparaten en hogedrukreinigers kan je ook vaak huren, bij de provinciale uitleendienst, bijvoorbeeld.

Voor je met volle moed aan de slag gaat, test je de gekozen methode uit op een klein deeltje om na te gaan of het wel werkt.

Werkt het, bereid je dan verder voor door eventueel een doek te leggen of een goede waterafvoer te voorzien. Zorg ook dat je geen regels van de gemeente schendt door verboden producten te gebruiken of schadelijke stoffen via het rioolwater af te voeren.

Als de methode niet doeltreffend lijkt, kan je misschien een andere uitproberen. Loop je liever het risico niet, contacteer dan een vakman.

Eenmaal de graffiti verwijderd is, ruim je alles op en maak je de vloer proper. Ga ook even na over er geen schade is aan het materiaal. Een gevel laat je best nog even nabehandelen om gelijkaardige problemen te voorkomen in de toekomst.

graffiti-verwijderen

Tips en aandachtspunten

Veel producten om graffiti te verwijderen kunnen ook je huid aantasten. Draag dus handschoenen en andere beschermende kledij.

Wacht niet te lang om het probleem aan te pakken. Hoe sneller je graffiti behandelt, hoe gemakkelijker het is om de verf weg te halen.

Als je zelf al vanalles geprobeerd hebt en de graffiti er nog steeds niet af is, laat dan een expert langskomen. Graffiti laten verwijderen is vaak goedkoper dan de volledige muur opnieuw schilderen.

Meldt steeds aan je gemeente wanneer er ongewenst graffiti is aangebracht op je gevel. Ten eerste, komt de gemeente misschien tussen bij de kosten en ten tweede, zijn er soms bepaalde maatregelen waar je rekening mee moet houden om graffiti te verwijderen.

Besparen op de kosten? Gratis offertes vergelijken!

Heb je nog steeds geen goed idee hoe je graffiti kan verwijderen van de muur? Raadpleeg dan een vakman om de werken te laten uitvoeren. Zo weet je zeker dat het probleem doeltreffend aangepakt zal worden met weinig kans op schade aan de ondergrond.

Start gratis offerteaanvraag!

Graffiti laten verwijderen is trouwens niet eens heel duur. Als je de rest van de gevel ook laat reinigen, valt de prijs per vierkante meter wellicht nog beter mee.

Door hier gratis offertes aan te vragen, kan je vrijblijvend tarieven vergelijken van verschillende vaklui uit de buurt. Dit is de snelste en eenvoudigste methode om de beste tarieven te vinden.

Gratis offertes vergelijken!