Gevelwerken laten uitvoeren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Premie gevelrenovatie

Wil je de gevel renoveren maar zit je nog met vragen over het budget? Er bestaan vele premies voor gevelrenovatie die je in 2023 kunnen helpen om te besparen op de kosten.

Start gratis offerteaanvraag!

Lees verder voor een overzicht van de voornaamste premies van gevelrenovatie. Je krijgt voor elke premie ook uitgebreide informatie over de bedragen, de voorwaarden en de aanvraagprocedure.

Voor alle premies geldt wel dat je een vakman moet inschakelen. Ga daarom op zoek naar een geschikte vakman via onze gratis offertedienst. Met een aanvraag krijg je tot vier prijsoffertes om vrijblijvend te vergelijken.

gevel-plaatsen

Overzicht van de beschikbare premies

In Vlaanderen zijn er meerdere premies voor gevelrenovatie om de kosten te drukken. De overheid baat er namelijk bij dat woningen beter geïsoleerd zijn en zo minder energie verbruiken.

De voornaamste premies zijn de premie voor muurisolatie van Fluvius, de totaalrenovatiebonus, de Mijn VerbouwPremie en het verlaagd btw-tarief voor renovatiewerken.

In onderstaande tabel krijg je een kort overzicht van de belangrijkste premies voor gevelrenovatie. Daarna bekijken we de verschillende premies in detail.

Premie gevelrenovatie 2023

Premie Waarvoor? Premiebedrag
Muurisolatie Fluvius Spouwmuurisolatie, binnen- of buitenmuurisolatie €5,- tot €45,- per m², afhankelijk van methode
Totaalrenovatiebonus Gevel- of spouwmuurisolatie en minimaal twee andere energiebesparende maatregelen €625,- tot €4.750,-
Mijn VerbouwPremie Verschillende gevelwerken Verschilt per renovatie
Verlaagd btw-tarief Verschillende gevelwerken 6%

Besparen op de kosten voor gevelrenovatie?

Geniet van alle premies en voordelen door een vakman te schakelen.

1. Premie voor muurisolatie van Fluvius

De premie van Fluvius geldt voor alle vormen van muurisolatie, al zijn de voorwaarden en prijzen verschillend.

Eerste bespreken we de premiebedragen, daarna de voorwaarden en ten slotte de aanvraagprocedure. Heb je nadien nog vragen, raadpleeg dan de website van Fluvius of neem telefonisch contact op. De infolijn is open tot 20u.

Hoe hoog is het premiebedrag?

De premie voor gevelisolatie ligt het hoogst. Je krijgt er namelijk €30,- per vierkante meter voor terug. Als je ook asbest laat verwijderen krijg je trouwens nog een extra bonus van €8,- per vierkante meter.

Voor binnenmuurisolatie krijg je een lager premiebedrag: €15,- per vierkante meter en voor spouwisolatie krijg je slechts €5,- per m² terug.

Wie uitsluitend van het nachttarief geniet, krijgt een bonus van 50% bovenop het benoemde bedrag. Bij gevelrenovatie verlies je in dat geval wel de bonus voor asbestverwijdering.

Type muurisolatie Premie 2023
Buitenmuurisolatie langs buiten €30,- per m² (uitsluitend nachttarief: €45,- per m²)
Buitenmuurisolatie langs buiten + asbestverwijdering €38,- per m² (uitsluitend nachttarief: €45,- per m²)
Buitenmuurisolatie langs binnen €15, per m² (uitsluitend nachttarief: €22,50 per m²)
Spouwmuurisolatie €5,- per m² (uitsluitend nachttarief: €7,50 per m²)

Wat zijn de voorwaarden?

De voorwaarden van deze premie zijn afhankelijk van het jaar. in 2021 geldt dat de buitenmuurisolatie een minimale R-waarde van 3 m² K/W nodig heeft en binnenmuurisolatie een R-waarde van 2 m² K/W.

Voor spouwmuurisolatie heb je minstens 50 mm nodig en een lambda max. van 0,065 W/mK. Voor meer informatie over deze waarde kan je bij een vakman terecht.

Om van de premie gebruik te maken, moet je de werken namelijk toch laten uitvoeren door een erkende vakman.

Hoe vraag ik de premie aan?

Je kan de premie online aanvragen via de Flufius website. Daar heb je trouwens ook de mogelijkheid om je aanvraag nadien op te volgen.

Als je nog geen Fluvius account hebt, moet je je echter wel aanmelden met je eID of de itsme® app.
Bestaande gebruikers kunnen zich gewoon aanmelden om verder te gaan met de aanvraag.

Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om je formulier op te sturen per post. Dit moet wel vergezeld zijn van een attest.

Genieten van een premie voor gevelrenovatie?

Schakel een vakman in om in aanmerking te komen voor alle premies

2. Totaalrenovatiebonus

De totaalrenovatiebonus, of BENO-pass, is een extra premie van Fluvius.

Wie minstens drie energiebesparende investeringen uitvoert, kan nog een extra premie aanvragen: de totaalrenovatiebonus.

De BENO-pass geldt voor een combinatie van energiebesparende maatregelen zoals gevelisolatie, een zonneboiler en ook ventilatiesystemen.

Hoe hoog is het bonusbedrag?

Vanaf drie investeringen kan je de totaalrenovatiebonus aanvragen. Voor een eengezinswoning begint deze bonus bij €1.250,- en voor een appartement bij €625,-.

Hoe meer investeringen je uitvoert, hoe hoger het premiebedrag. Voor woningen komt er voor de vierde investering eerst €500,- bij en voor elke verdere investering telkens €1.000,-. Bij appartementen krijg je steeds de helft.

Aantal investeringen Totaalrenovatiebonus voor eengezinswoningen Totaalrenovatiebonus voor appartementen
3 €1.250,- €625,-
4 €1.750,- €875,-
5 €2.750,- €1.375,-
6 €3.750,- €1.875,-
7 €4.750,- €2.375,-

Wat zijn de voorwaarden?

Om deze premie te kunnen aanvragen moet je dus minstens in drie energiebesparende maatregelen investeren. Je moet alles binnen de vijf jaar uitvoeren en aan alle andere voorwaarden voldoen.

  • Je woning moest voor 2006 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten.
  • De eerste investering werd ten vroegste op 1 januari 2017 gefactureerd.
  • Je moet voldoen aan alle premievoorwaarden en technische vereisten van elke afzonderlijke premie.
  • Vanaf vijf investeringen moet je een EPC voorleggen.

Hoe vraag ik de totaalrenovatiebonus aan?

De aanvraag voor deze premie is heel simpel: het gebeurt automatisch. Naar mate je de afzonderlijke premies aanvraagt bij Fluvius, neemt het bedrijf deze op in je dossier. Van zodra je drie premies bereikt die in aanmerking komen, neemt Fluvius zelf contact met je op.

Aangezien er geen premie is voor ventilatie maar dit wel kan worden opgenomen in de totaalrenovatiebonus neem je hiervoor beter zelf contact op.

3. Mijn VerbouwPremie

De Mijn VerbouwPremie is de voornaamste bonus voor renovatiewerken. Hieronder vallen verschillende renovatie- en isolatiewerken. Op de website lees je er meer over.

gevel-plaatsen

Hoe hoog is het premiebedrag?

Het premiebedrag is 20% of 30% van de ingediende facturen.

Gezinnen met een lager inkomen krijgt 30% van de goedkeurde facturen terug, met een maximum van €10.000,-. Per categorie is er echter ook een maximum van €3.333,- .

Gezinnen met een iets hoger inkomen krijgen slechts 20% van de goedgekeurde facturen terug. Het is hier echter slechts €5.000,- per aanvraag en €2.500,- per categorie.

Wat zijn de voorwaarden?

  • Je kan de premie aanvragen als bewoner van een woning en als verhuurder via een sociaal verhuurkantoor.
  • Je kan maximum twee aanvragen in een periode van 10 jaar indienen. Je kan achter maar één aanvraag doen per categorie. Dit geldt ook als je in het nabije verleden als een verbeteringspremie ontving.
  • Op de datum van de aanvraag mogen de facturen niet ouder zijn dan twee jaar.
  • De aanvrager van de premie mag geen andere eigendommen hebben behalve een vorige woning die ongeschikt is verklaard.

Hoe vraag ik de premie aan?

Zodra je alle facturen hebt begin je best zo snel mogelijk met de procedure.

Vind het aanvraagformulier op de website. Vul alle nodige informatie in en voeg de factuurlijst toe. Daarna stuur je alles op via de post.

Het is niet noodzakelijk om foto’s toe te voegen maar je kan dit wel doen om de werken te duiden.

Binnen de maand krijg je een ontvangstbevestiging en zo’n 8 maanden later ontvang je en voorlopige beslissing over je aanvraag.

4. Verlaagd btw-tarief

Het verlaagd btw-tarief voor renovaties van woningen geldt ook voor een gevelrenovatie in 2023.

Om slechts 6% van het btw-tarief te betalen moet je woning ouder zijn dan 10 jaar en hoofdzakelijk als privéwoning dienen. Daarnaast moeten de werken uitgevoerd worden door een vakman en rechtstreeks aan de eindgebruiker gefactureerd worden.

De levering en de plaatsing van de materialen moet trouwens door dezelfde vakman gebeuren.

Besparen op gevelrenovatie? Vergelijk gratis offertes!

De conclusie van alle premies is dat je de werken moet laten uitvoeren door een erkende vakman om te kunnen genieten van de premiebedragen.

Daarvoor heb je dus eerst een goede vakman nodig.

Start gratis offerteaanvraag!

Vraag hier gratis offertes aan om gemakkelijk een geschikte vakman te vinden. Met een aanvraag krijg je tot vier offertes. Door deze met elkaar te vergelijken, kan je trouwens extra besparen op de kosten voor gevelrenovaties.

Gratis offertes vergelijken!