Premie gevelrenovatie 2024

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Gevelwerken
 4. /
 5. Premie gevelrenovatie

Gevelrenovatie: overzicht premies 2024

Wil je de gevel renoveren maar zit je nog met vragen over het budget? Er bestaan vele premies voor gevelrenovatie die je in 2024 kunnen helpen om te besparen op de kosten.

Lees verder voor een overzicht van de voornaamste premies van gevelrenovatie. Je krijgt voor elke premie ook uitgebreide informatie over de bedragen, de voorwaarden en de aanvraagprocedure.

Premie gevelrenovatie: korte samenvatting

 • De totaalrenovatie is beschikbaar wanneer je minstens drie premies hebt aangevraagd binnen twee jaar. Dan kan je een mooie bonus krijgen op nog een ander project, zoals gevelisolatie. Het premiebedrag kan lopen van €625,- tot €4.750,-.
 • Er is ook nog de Mijn VerbouwPremie, dit was vroeger de Overkoepelende Renovatiepremie. Tegenwoordig bestaat deze premie uit een hoop categorieën: als je valt binnen een bepaalde inkomens-categorie en je voldoet aan de voorwaarden kan je gemiddeld 20% tot 30% van je totaalkost terug krijgen.
 • Als laatst is er ook nog het verlaagde btw-tarief, hier profiteer je van met verschillende gevelwerken. Het btw-tarief is dan 6%.

gevel-plaatsen

Overzicht van de beschikbare premies

In Vlaanderen zijn er meerdere premies voor gevelrenovatie om de kosten te drukken. De overheid baat er namelijk bij dat woningen beter geïsoleerd zijn en zo minder energie verbruiken.

Je hebt de Mijn VerbouwPremie, totaalrenovatiebonus en het verlaagd btw-tarief voor renovatiewerken.

In onderstaande tabel krijg je een kort overzicht van de belangrijkste premies voor gevelrenovatie. Daarna bekijken we de verschillende premies in detail.

Premie gevelrenovatie 2024

Premie Waarvoor? Premiebedrag
Totaalrenovatiebonus Gevel- of spouwmuurisolatie en minimaal twee andere energiebesparende maatregelen €625,- tot €4.750,-
Mijn VerbouwPremie Verschillende gevelwerken Verschilt per renovatie
Verlaagd btw-tarief Verschillende gevelwerken 6%

Besparen op de kosten voor gevelrenovatie?

Geniet van alle premies en voordelen door een vakman te schakelen.

1. Totaalrenovatiebonus

De totaalrenovatiebonus, of BENO-pass, is een extra premie van Fluvius.

Wie minstens drie energiebesparende investeringen uitvoert, kan nog een extra premie aanvragen: de totaalrenovatiebonus.

De BENO-pass geldt voor een combinatie van energiebesparende maatregelen zoals gevelisolatie, een zonneboiler en ook ventilatiesystemen.

Hoe hoog is het bonusbedrag?

Vanaf drie investeringen kan je de totaalrenovatiebonus aanvragen. Voor een eengezinswoning begint deze bonus bij €1.250,- en voor een appartement bij €625,-.

Hoe meer investeringen je uitvoert, hoe hoger het premiebedrag. Voor woningen komt er voor de vierde investering eerst €500,- bij en voor elke verdere investering telkens €1.000,-. Bij appartementen krijg je steeds de helft.

Aantal investeringen Totaalrenovatiebonus voor eengezinswoningen Totaalrenovatiebonus voor appartementen
3 €1.250,- €625,-
4 €1.750,- €875,-
5 €2.750,- €1.375,-
6 €3.750,- €1.875,-
7 €4.750,- €2.375,-

Wat zijn de voorwaarden?

Om deze premie te kunnen aanvragen moet je dus minstens in drie energiebesparende maatregelen investeren. Je moet alles binnen de vijf jaar uitvoeren en aan alle andere voorwaarden voldoen.

 • Je woning moest voor 2006 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten.
 • De eerste investering werd ten vroegste op 1 januari 2017 gefactureerd.
 • Je moet voldoen aan alle premievoorwaarden en technische vereisten van elke afzonderlijke premie.
 • Vanaf vijf investeringen moet je een EPC voorleggen.

Hoe vraag ik de totaalrenovatiebonus aan?

De aanvraag voor deze premie is heel simpel: het gebeurt automatisch. Naar mate je de afzonderlijke premies aanvraagt bij Fluvius, neemt het bedrijf deze op in je dossier. Van zodra je drie premies bereikt die in aanmerking komen, neemt Fluvius zelf contact met je op.

Aangezien er geen premie is voor ventilatie maar dit wel kan worden opgenomen in de totaalrenovatiebonus neem je hiervoor beter zelf contact op.

2. Mijn VerbouwPremie

De Mijn VerbouwPremie is de voornaamste bonus voor renovatiewerken. Hieronder vallen verschillende renovatie- en isolatiewerken. Vroeger werd was dit de Overkoepelende Renovatiepremie.

Hieronder lees je meer over de Mijn VerbouwPremie.

Hoe hoog is het premiebedrag?

Het premiebedrag is afhankelijk van de categorie van je project. Zo wordt er soms een vast bedrag per zoveel meter beloofd, maar kan het ook gaan om een percentage van de totaalkost. Het premiebedrag voor gevelwerken is gemiddeld 20% of 30% van de ingediende facturen.

Wat zijn de voorwaarden?

 • Je kan de premie aanvragen als bewoner van een woning en als verhuurder via een sociaal verhuurkantoor.
 • Je kan maximum twee aanvragen in een periode van 10 jaar indienen. Je kan achter maar één aanvraag doen per categorie. Dit geldt ook als je in het nabije verleden als een verbeteringspremie ontving.
 • Op de datum van de aanvraag mogen de facturen niet ouder zijn dan twee jaar.
 • De aanvrager van de premie mag geen andere eigendommen hebben behalve een vorige woning die ongeschikt is verklaard.
 • Je moet onder een bepaald maximaal jaarinkomen zitten.

Hoe vraag ik de premie aan?

Zodra je alle facturen hebt begin je best zo snel mogelijk met de procedure. Vind het aanvraagformulier op de website. Vul alle nodige informatie in en voeg de factuurlijst toe. Daarna stuur je alles op via de post.

Het is niet noodzakelijk om foto’s toe te voegen maar je kan dit wel doen om de werken te duiden. Binnen de maand krijg je een ontvangstbevestiging en zo’n 8 maanden later ontvang je en voorlopige beslissing over je aanvraag.

3. Verlaagd btw-tarief

Het verlaagd btw-tarief voor renovaties van woningen geldt ook voor een gevelrenovatie in 2024.

Om slechts 6% van het btw-tarief te betalen moet je woning ouder zijn dan 10 jaar en hoofdzakelijk als privéwoning dienen. Daarnaast moeten de werken uitgevoerd worden door een vakman en rechtstreeks aan de eindgebruiker gefactureerd worden.

De levering en de plaatsing van de materialen moet trouwens door dezelfde vakman gebeuren.

gevel-plaatsen

Besparen op gevelrenovatie? Vergelijk gratis offertes!

De conclusie van alle premies is dat je de werken moet laten uitvoeren door een erkende vakman om te kunnen genieten van de premiebedragen. Daarvoor heb je dus eerst een goede vakman nodig.

Vraag hier gratis offertes aan om gemakkelijk een geschikte vakman te vinden. Met een aanvraag krijg je tot vier offertes. Door deze met elkaar te vergelijken, kan je trouwens extra besparen op de kosten voor gevelrenovaties.

Gratis offertes vergelijken!