Prijzen renovatie

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Renovatiewerken
 4. /
 5. Prijzen renovatie

Renovatie prijsinformatie 2024

Van plan om te renoveren? Prima idee! Maar waarschijnlijk heb je heel wat vragen. Er is online veel informatie verkrijgbaar over renovatiewerken en de daarbij horende prijzen. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Op deze pagina maakten we daarom een handig overzicht van de prijzen van renovatie.

Lees verder om meer te weten te komen over verschillende types renovatie. Daarnaast krijg je gemiddelde prijzen voor een volledige renovatie of voor kleinere renovatiewerken. Ten slotte, krijg je heel wat tips op te besparen.prijzen renovatie

Wat zijn de prijzen van renovatiewerken?

Een huis renoveren, wat kost dat?

Om een antwoord te geven op deze vraag moeten we rekening houden met verschillende factoren. Hoofdstuk per hoofdstuk krijg je een beter idee van de prijs voor een gedeeltelijke renovatie of voor een totale renovatie. Voor een doorsnee woning van 120m² is de kostprijs voor een volledige renovatie zo’n €90.000,- à €150.000,-.

De prijzen voor kleine of grote renovaties verschillen per project. De badkamer renoveren is doorgaans het duurst. Een badkamerrenovatie kost gemiddeld €2.500,- tot €7.000,-. Een keukenrenovatie kan veel goedkoper. Gemiddeld betaal je tussen de €300,- en €3.000,- om de keuken te renoveren; nieuwe keukenapparatuur niet inbegrepen. In onderstaande tabel krijg je meer informatie over de prijzen per project of per m².

Werkzaamheden Gemiddelde prijzen renovatie* 2024
Badkamer renoveren €2.500,- tot €7000,-
Keukenrenovatie €300,- tot €3.000,-
Traprenovatie €1.500,- tot €3.000,-
Gevel renoveren €10,- tot €60,- per m² 
Pleisterwerken €5,- tot €75,- per m² 
Chape aanbrengen €15,- tot €20,- per m² 
Gyproc plaatsen €25,- tot €35,- per m² (Voorzetwand)

€50,- tot €75,- per m² (Plafond)

Schilderwerken €15,- tot €40,- per m² 
Metselwerken €50,- tot 120,- per m²
Woningisolatie aanbrengen Vanaf €15,- per m² 
Afbraakwerken €30,- tot €40,- per m² 

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw, materiaal- en arbeidskosten.

Prijs renovatie per m²: welke factoren beïnvloeden de totaalprijs?

De kosten voor een woningrenovatie van a tot z liggen tussen de €750,- en €1.500,- per vierkante meter. De exacte prijs hangt natuurlijk af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het materiaal. We sommen nog enkele andere factoren op die de kosten voor renovatie beïnvloeden.

 • Soort renovatiewerk: bepaalde werken zijn duurder dan andere. Dit wordt grotendeels bepaald door het materiaal dat nodig is voor de werken en hoe snel men kan werken.
 • Materiaal: materiaal van betere kwaliteit is duurder. Op korte termijn is dit duurder. Op de lange termijn zal je besparen. Betere kwaliteit betekent namelijk duurzamer materiaal en een betere isolerende werking.
 • Btw-tarief renovatie: als je zelf de renovatie doet, betaal je 21% btw op het materiaal. Via een aannemer betaal je onder bepaalde voorwaarden slechts 6% op de renovatiekosten.
 • Arbeidskosten renovatie: de prijs wordt berekend per uur of per m2. De arbeidskosten bedragen gemiddeld zo’n 60% van de totale prijs van een renovatie.

Wil je besparen op de kosten voor renovatiewerken?

Vraag nu gratis offertes aan om prijzen voor je renovatie te vergelijken!

Inzicht in de kosten van renovatiewerken

Voor de kosten om een huis te renoveren geldt de volgende regel: hoe groter het project, hoe hoger de prijzen. De prijzen voor elektriciteitswerken hangen bijvoorbeeld af van het aantal ruimtes waarin de elektriciteit aan vernieuwing toe is. Natuurlijk beïnvloedt ook de staat van de bekabeling en stopcontacten de kostprijs.

Hieronder overlopen we nog enkele andere soorten renovaties.Prijs renovatie badkamer

Zoals gezegd is de badkamer doorgaans de duurste kamer om te renoveren. Het tegelwerk is daarin een belangrijke factor. Verder betaal je ook voor renovatie van het sanitair en eventuele elektriciteitswerken.

Wil je het badkamermeubiliar vernieuwen tijdens de renovatie?

Reken voor volledig nieuw meubilair op zo’n €2.000,-. Aparte meubelstukken zijn al vanaf €100,- verkrijgbaar.

Door grondig prijzen te vergelijken en promoties te zoeken voor tegels en meubliair kan je flink besparen op de prijs voor een badkamerrenovatie.

Prijzen renovatie keuken

De prijzen voor keukenrenovatie zijn heel uiteenlopend. Een kleine renovatie, zoals de handgrepen vervangen kan al vanaf €150,-. Bij grotere werken, zoals een nieuwe vloer plaatsen, reken je toch best op een €750,-.

Besparen doe je met een goede organisatie. Kijk na wat vervangen moet worden en waar een opfrisbeurt voldoende is. Zorg dat de verschillende werken elkaar naadloos opvolgen. Dankzij een strakke planning bespaar je op arbeidskosten.

Traprenovatie prijs

Een traprenovatie kost gemiddeld €1.500,- à 3.000,-. De exacte prijs hangt af van de soort renovatie. Verven en zandstralen zijn de goedkoopste opties. De trap stofferen is net iets duurder, al heeft de kwaliteit van het tapijt hier een sterke invloed. Overzettreden zijn de duurste optie. Hiervoor betaal je zo’n €100,- of meer per trede.

Je kan besparen op de kosten voor de renovatie van de trap door zelf het voorbereidende werk te doen. Je kan, bijvoorbeeld, de trap schuren of oude lijmresten verwijderen.

Gevelrenovatie prijs

Bij gevelrenovatie betaal je doorgaans per m2. Hou je het bij een kleine gevelreiniging, dan kan het al vanaf €5,- per m². Kies je voor nieuwe gevelbekleding met extra isolatie, dan betaal je zo’n €100,- of meer per m². Om voegen te herstellen of kapotte stenen een raamdorpels te vervangen betaal je extra.

Besparen op een gevelrenovatie doe je best door kosten te vermijden. Regelmatig de gevel reinigen is daarvoor essentieel. Verder kan je de gevel beschermen tegen vocht door die te impregneren. Dat kost zo’n €10,- tot €15,- per m².

Prijs pleisterwerken renovatie

De prijs voor pleisterwerken hangt af van het type pleisterwerken. Met spuitwerk kom je er het goedkoopst van af. Muren behangklaar of sausklaar maken is iets duurder. Het plafond stuken of sierpleister aanbrengen zijn de duurste opties.

Om te besparen op de prijs van bezettingswerken kan je zelf het voorbereidende werk doen. Je kan de oude muur reinigen en eventueel oud behang verwijderen. Bij spuitwerk kan je helpen om de ruimte af te plakken.

Kosten chapewerken

Een laag chape zorgt ervoor dat je vloer vlak en waterpas komt te liggen. De prijs van chape per m² hangt af van enkele factoren, zoals de oppervlakte, de dikte en de arbeidskosten. Gemiddeld kost standaard chape zo’n €15,- tot €20,- per vierkante meter.

Speciale soorten chape, zoals isolerende chape en sneldroogchape zijn iets duurder. De exacte kostprijs hangt af van de kwaliteit en gevraagde droogtijd. Hoe korter de droogtijd, hoe duurder de chape. Lees meer over chapewerken.

Kostprijs afbraakwerken en metselwerken

Bij een renovatie komen vaak afbraakwerken en metselwerken kijken. Voor deze soorten renovatie krijg je prijzen per m2.

De prijs voor afbraakwerken hangt af van hoeveel je afbreekt. Volledig afbreken, inclusief funderingen, is het duurst. Afbreken tot op de funderingen kost zo’n €30,- per m2. Sloop je enkel de binnenmuren, dan is het iets goedkoper.

Na afbraakwerken volgen meestal metselwerken. De heropbouw is iets duurder. Je betaalt tussen de €50,- en €120,- per m2. De exacte prijs voor metselwerken hangt, onder andere, af van het type baksteen of snelbouwsteen en de soort voegen.

Je kan gemakkelijk besparen op deze werken door zelf een handje toe te steken.

Totaalrenovatie prijs

De kostprijs voor een totaalrenovatie kan je berekenen per vierkante meter. Reken op €750,- tot €1.500,- per m2. Hier vind je meer informatie over totaalrenovatie.

Hoe hoog is de btw?

Bij een renovatie betaal je onder bepaalde omstandigheden slechts 6% btw. Op de website van de FOD Financiën vind je alle informatie. Maar hier geven we al een klein overzicht.

Ten eerste, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je woning is ouder dan 10 jaar.
 • Je woning wordt enkel of hoofdzakelijk als privéwoning gebruikt.
 • De werken worden rechtstreeks aan de eindgebruiker gefactureerd.
Daarnaast geldt dit btw-voordeel enkel als aannemer de werken uitvoert. De aannemer moet ook zelf het materiaal aanleveren. Een doe-het-zelver kan dus niet besparen op de kosten voor renovatie op deze manier.
 

Premies voor renovatie

Wie investeert in een renovatie kan in sommige gevallen rekenen op premies. De Vlaamse overheid biedt premies aan voor de meeste renovaties. Op www.vlaanderen.be vind je meer informatie.

Zoek je nog meer informatie om te besparen op de kosten voor de renovatie van je woning?

Op deze pagina’s vind je extra informatie over de Vlaamse renovatiepremie. Daarnaast kan je ook regionale premies opzoeken.

Kosten renovatie: handige bespaartips!

Tot slot krijg je nog een overzicht van de beste manieren om te besparen op de kosten voor renovatie. In onderstaande lijst sommen we nog even alles op en krijg je nog enkele nieuwe ideeën.

 • Stel een budget op en hou rekening met onvoorziene kosten.
 • Organiseer de werken met een nauwkeurig bouwprogramma.
 • Ga na wat je zelf kan doen.
 • Vraag de nodige vergunningen aan.
 • Vergeet niet om premies aan te vragen.
 • Vergelijk offertes om de beste aannemer te vinden.

renovatie prijzen

Gratis offertes vergelijken!

Of je nu een renovatie van A tot Z uitvoert of enkel de badkamer vernieuwt, kies voor goede kwaliteit. Iets meer betalen voor een vakman of voor betere kwaliteit loont de moeite. Met betere isolatie bespaar je op de energiefactuur. Met betere verf voorkom je vochtproblemen. Met betere vaklui verkrijg je een mooier resultaat.

We raden sterk aan om een aannemer in te schakelen. Een aannemer heeft meer ervaring met renovaties. Daarnaast is het een vereiste om te kunnen genieten van bepaalde premies en van het verlaagde btw-tarief.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Door prijzen van aannemers te vergelijken kan je flink besparen op de prijzen voor renovatie. Hou daarbij rekening met de prijszetting. Sommige aannemers geven een totaalprijs, andere geven een prijs voor renovatie per m2 en/of per uur, afhankelijk van het type werk.

Gratis offertes vergelijken!