Kelderbekuiping

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Vochtbestrijding
  4. /
  5. Kelderbekuiping

Kelderbekuiping: info en prijzen 2024

Heb je last van vocht in je kelder? Laat je dan adviseren over een kelderbekuiping om de kelder waterdicht te maken.

Ontdek hier de twee mogelijkheden om een bestaande kelder te bekuipen. Daarnaast bespreken we de verschillende voor- en nadelen en de kosten.

Start gratis offerteaanvraag!

Zoek je een geschikte vakman, vraag dan hier gratis offertes aan om vrijblijvend tarieven van vochtspecialisten uit je buurt te vergelijken.Wat is kelderbekuiping?

Kelderbekuiping is een oplossing voor vocht in de kelder. Bij deze vochtbestrijding plaats je een nieuwe wand en vloer in de kelder met waterdicht cement. Zo zorg je ervoor dat er geen grondwater meer in de kelder komt via de vloer of de wand.

Er bestaat soepele kelderbekuiping en stijve kelderbekuiping. Nadat we de voor- en nadelen van kelderbekuiping hebben besproken, gaan we dieper in op het verschil tussen beide methodes.

kelderbekuiping

Waarom de kelder bekuipen?

De vloeren en wanden van oudere kelders zijn niet gemaakt met het doel om water buiten te houden. Ze bestaan vaak uit bakstenen muren en door de druk van grondwater sijpelt het vocht door de muur. Bij oudere woningen zijn er dus vaak vochtproblemen in de kelder.

Door de kelder te bekuipen, hou je vocht buiten. Zo blijven etenswaren in de kelder langer goed en maakt schimmel minder kans om andere goederen in de kelder te beschadigen. Heb je op verschillende plekken in huis last van vocht? Raadpleeg dan de vochtbestrijding pagina.

Schimmel kan een gevaar vormen voor je gezondheid, vraag daarom snel gratis en vrijblijvend offertes aan om vochtproblemen in de kelder aan te pakken!

Voor- en nadelen kelderbekuiping

Het voordeel van een goede bekuiping is dat de kelder nadien droog blijft en ook minder muf zal ruiken. Je kan de ruimte dus gaan gebruiken als extra opbergplaats, wijnkelder of zelfs hobbykamer.

Door de bekuiping komt er bovendien minder kou binnen in de kelder waardoor je de woning minder hoeft te verwarmen. Zo bespaar je wat op de energiekosten.

Ook zal je minder last hebben van ongedierte dankzij de betere afsluiting en de lagere vochtigheidsgraad. Door deze werken en de extra ruimte stijgt natuurlijk ook de waarde van je woning.

Helaas heeft kelderbekuiping ook een nadeel. Het is niet altijd even doeltreffend. In sommige regio’s is de waterdruk zo hoog dat het grondwater zich toch een weg kan banen door de cementlaag. In zo’n geval heeft kelderbekuiping geen zin en kies je beter voor kelderdrainage.

Op zoek naar de beste prijs voor kelderbekuiping?

Vraag hier gratis offertes aan om tarieven van vochtspecialisten te vergelijken.

Werkwijze kelderbekuiping

Kelderbekuiping plaatsen kan op twee manieren: met een soepele of met een stijve kelderbekuiping.

Bij een stijve bekuiping gebruikt men een hard materiaal om de kelder waterdicht te maken. Bij een flexibele bekuiping dekt men de muren en de vloer af met een folie. Hieronder volgt meer informatie over de plaatsing van beide methodes.

Soepele kelderbekuiping

Soepele kelderbekuiping is eigenlijk een andere naam voor wanddrainage in de kelder. Dit is namelijk een methode waarbij een noppenfolie tegen de oude muur en vloer wordt geplaatst. Deze folie zorgt ervoor dat het grondwater tegen de buitenmuur van de kelder wordt afgevoerd naar een verzamelput. Zo komt het de kelder niet binnen.

Boven deze folie volgt een nieuwe waterdichte cementlaag.

Deze laag zorgt ervoor dat de folie op zijn plaatst blijft en dat er geen water meer kan doorsijpelen.

Stijve kelderbekuiping

De eerste stap bij deze soort kelderbekuiping is het verwijderen van de oude afwerkingslaag in de kelder. Zo spoor je gemakkelijk de scheuren en lekken op.

Vervolgens dicht je deze gaten met een waterdichte cementmortel.

Wanneer dit droog is, breng je een eerste dichting aan over de volledige oppervlakte van de kelder. Dit is de fixeerlaag. Daarboven volgt nog minstens een laag cement met kunsthars om de kelder goed waterdicht te maken.

Daarna kan je de kelder verder afwerken zoals je wenst. Zowel behangen, schilderen als pleisteren is mogelijk.

Een vakman inschakelen om dit voor je te doen? Dat kan door gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen en bespaar zo tot wel 40% op de kosten!

Een ervaren vakman inschakelen voor kelderbekuiping?

Vraag hier gratis offertes aan om tot wel 40% op de kosten te besparen!

Tips kelderbekuiping zelf maken

We raden eigenlijk af om zelf de kelder te bekuipen omdat het risico bij een foute uitvoering erg groot is.

Wil je toch zelf kelderbekuiping maken, ga dan goed op zoek naar de oorzaken van water in je kelder. Zorg dat alle scheuren en gaatjes goed dicht zijn.

Respecteer tijdens de plaatsing de droogtijd van de cementlagen en zorg voor voldoende waterdichte lagen.

Ventilatie na kelderbekuiping

Kelderbekuiping zorgt ervoor dat er geen water meer binnenkomt in de kelder. Toch is het best mogelijk dat de lucht in de kelder veel te vochtig blijft door een gebrek aan verluchting.

In zo’n geval laat je best ook ventilatie plaatsen in de kelder. De goedkoopste oplossing zijn enkele ventilatieroosters maar vaak bieden deze niet genoeg verluchting.

Je kiest dus beter voor een mechanisch ventilatiesysteem om voor een goede luchtverversing te zorgen. Zo maak je ook komaf met alle muffe geurtjes in de kelder en is het aangenamer om de kelder als extra kamer te gebruiken.

Prijs kelderbekuiping

De kosten voor een kelderbekuiping zijn afhankelijk van de gekozen methode. Maar ook de omstandigheden en de totale oppervlakte van je kelder zijn van belang.

Bij een gemiddelde kelder kost een bekuiping zo’n €4.000,- tot €5.000,-. Maar het is best mogelijk dat de prijs oploopt tot zo’n €10.000,- bij een soepele bekuiping van een grote kelder.

kelderbekuiping vakman

Goedkope bekuiping van de kelder? Vergelijk gratis offertes

Heb je wat schrik van deze grote prijzen? Laat je nog niet helemaal ontmoedigen. Misschien valt het wel beter mee dan je denkt.

Vraag hier gratis offertes aan om prijzen te vergelijken. Zo zie je ook meteen wat de verschillende mogelijkheden zijn en wat de tarieven van de vaklui uit je buurt zijn.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Dien nu een gratis aanvraag in om je offertes te ontvangen.

Gratis offertes vergelijken!