Muren injecteren
Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!
- Home
- /
- Vochtbestrijding
- /
- Muren injecteren
Muren injecteren: stappenplan en prijzen 2024
Heb je een probleem met optrekkend vocht in de gevel? Vaak is de muren injecteren de beste oplossing om dit op te lossen.
Maar hoe werkt dat precies en wat moet het kosten?
Ontdek hier een uitgebreid stappenplan om zelf muren te injecteren tegen opstijgend vocht of ga op zoek naar een geschikte vakman uit je buurt om je te helpen.
Vergelijk de prijzen en bespaar op de kosten van muren injecteren.
Ga direct naar:
Waarom muren injecteren tegen vocht?
De muren injecteren is de meest voorkomende oplossing voor opstijgend of optrekkend vocht. Dit betekent dat er grondwater via de funderingen en de onderkant van de muren in gevels gezogen wordt. Wanneer dat water niet meer wegkan, ontstaan er vochtplekken op de muur die vochtproblemen zoals schimmel kunnen veroorzaken.
Je kan dit probleem verhelpen door de muren te injecteren, een effectieve methode van vochtbestrijding. Door een waterdicht product in de muren te injecteren zorg je ervoor dat het grondwater niet meer opstijgt.
Wat zijn de kosten voor muren injecteren?
De prijs om muren te injecteren, drukt men doorgaans uit per lopende meter. Meestal betaal je minstens €100,- per lopende meter. Dit betekent dat het snel duizend tot enkele duizenden euro’s kan kosten, afhankelijk of je één gevel of de volledige woning dient te injecteren.
Verder zijn de kosten afhankelijk van de gebruikte materialen, de dikte van de muur, de tarieven van de vakman en de voorrijkosten.
Zelf de muren injecteren heeft een lagere kostprijs. De hoogste kost is natuurlijk voor het product. Daarnaast moet je misschien wel nog een boormachine en beschermend materiaal aankopen.
Op de pagina vochtbestrijding prijzen vind je een compleet overzicht van alle kosten en vochtbestrijdingsmethodes.
Zelf muren injecteren of niet?
Alle oplossingen voor vochtproblemen besteedt je best uit aan een vakman om nieuwe problemen in de toekomst te vermijden.
Zeker als je met opstijgend vocht te maken hebt, ben je beter af met een vakman. Een expert weet namelijk precies welke tussenafstand hij dient te hanteren om het product te injecteren, welk product hij best gebruikt en hoeveel product er nodig is.
Bovendien kan een vakman eerst een grondige diagnose uitvoeren en vaak zit dit zelfs inbegrepen in de prijs.
Daarnaast hoef je zo zelf ook geen boormateriaal en speciale machines te kopen om zelf de muur te injecteren.
Werkwijze muur injecteren tegen vocht
Wens je toch het risico te nemen om zelf de muren te injecteren, volg dan dit stappenplan om de werken tot een goed einde te brengen.
- Boor gaten in de vochtige muur.
- Injecteer het product.
- Doe de gaten terug dicht en werk de muur af.
Hieronder krijg je meer details over elke stap.
Ga direct naar:
Gaten boren
De eerste stap is een goede voorbereiding om net en effectief werk te leveren.
De plaats voor de gaatjes moet goed worden afgemeten om een goede waterdichte laag te creëren. Daarbij is het belangrijk dat de gaatjes zo’n 3 tot 5 cm boven de vloerpas komen en op zo’n 10 tot 15 cm van elkaar. Op de verpakking van het product vind je doorgaans hoe dik de doorgaten dienen te zijn.
Voor je boort, is het echter ook belangrijk om de muur te controleren op afvoerbuizen en leidingen. Je wil natuurlijk geen kortsluiting of nieuwe lekken. Ga daarom met een metaaldetector langs de muur net boven de vloerpas.
Breng ten slotte een beschermende folie of doek aan zodat je nadien makkelijker kan opruimen. Dit zal er ook voor zorgen dat het waterdichte product geen vlekken nalaat op de vloer.
Product injecteren
Er zijn twee soorten producten: vloeibaar en in gelvorm.
De muur injecteren met een product in gelvorm doe je met behulp van een kitpistool. Voor een vloeibaar product heb je een trechter nodig.
Eenmaal in de muur worden deze producten hard en vormen ze een waterdichte laag.
Muren afwerken
Na de injectie van het vochtwerend product kan je de boorgaatjes opnieuw dichten. Gebruik hiervoor bouwmortel.
Daarna wil je waarschijnlijk graag de muur terug afwerken om de gaatjes te camoufleren en de andere vochtschade te verbergen.
Helaas moet je hiervoor wel wat geduld hebben. Het duurt namelijk nog even voor het bestaande vocht in de muur droog is. Hoe lang het duur hangt af van de hoeveelheid vocht en de dikte van de muur. Reken gemiddeld op een halve maand per centimeter.
Hulp nodig om de muren te injecteren?
Vraag nu gratis offertes aan om tarieven van vochtspecialisten te vergelijken.
Aandachtspunten muren injecteren
Als je deze stappen nauwkeurig volgt, kom je in ideale omstandigheden tot een goed resultaat. Helaas zijn de omstandigheden zelden ideaal. Daarom schakel je best een vochtspecialist in.
Deze let dan nauwkeurig op deze aandachtspunten en zorgt voor een geschikte oplossing.
- Gevels met een spouwmuur dien je langs buiten en langs binnen te injecteren.
- Schade aan de muur dient volledig en nauwkeurig hersteld te worden vóór je de muren injecteert.
- Is de muur injecteren wel de beste oplossing?
Alternatieven
Soms is het niet mogelijk om de muren te injecteren en soms biedt het geen 100% effectieve oplossing.
De muur onderkappen kan wel bijna altijd, tenzij de muur te oud is. Daarnaast is het doeltreffender dan een muurinjectie.
Het nadeel van de muur onderkappen is echter dat het duurder en ingrijpender werk is. Daarom is de muren injecteren toch vaak de beste oplossing. Alles over de alternatieven om opstijgend vocht te behandelen lees je hier!
Goedkoop de muren injecteren? Vergelijk gratis offertes
Is doe-het-zelf werk niet helemaal je ding of laat je dit belangrijk werk toch liever uitvoeren door iemand met wat meer ervaring? Wij helpen je graag om een geschikte vakman te vinden voor een goede prijs.
Je ontvangt offertes van een drietal vochtexperts uit je buurt om te vergelijken. Zo betaal je nooit teveel om je muren te injecteren tegen opstijgend vocht.