Kelderdrainage

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Vochtbestrijding
  4. /
  5. Kelderdrainage

Kelderdrainage laten aanleggen?

Heb je vocht in de kelder? Al van alles geprobeerd maar niet helpt? Kelderdrainage is de laatste oplossing om vochtproblemen in de kelder op te lossen.

Ontdek hier de verschillende soorten kelderdrainage en andere oplossingen voor vocht in de kelder en waarom het handig is een vakman in te schakelen.

Start gratis offerteaanvraag!

Wil je graag advies op maat, ga dan op zoek naar een geschikte expert. Vraag hier gratis offertes aan om snel de beste vaklui in je buurt te ontdekken.

Waarom kelderdrainage?

Kelders zonder vochtproblemen zijn een zeldzaamheid. Opstijgend vocht via de vloer of doorslaand vocht via de muren; het komt allemaal voor. Gelukkig bestaan er oplossingen zoals een kelderbekuiping om de kelder volledig waterdicht te maken.

Maar wat als deze oplossing niet werkt?

Dan kies je voor kelderdrainage. Bij drainage is het niet de bedoeling om het vocht buiten te houden maar om het vocht efficiënt weg te voeren uit de kelder.

kelderdrainage

Soorten kelderdrainage

Er bestaan drie soorten kelderdrainage:

  • Randdrainage
  • Wanddrainage
  • Vloerdrainage

Welke methode de beste oplossing biedt, hangt af van de oorzaak van het vocht in de kelder. Hieronder bespreken we de drie methodes in detail.

Randdrainage

Randdrainage bevindt zich in de kimnaden van de kelder. Dit zijn de plaatsen waar de muren elkaar raken, of waar de muur de vloer raakt. Vooral bij combinaties van beton en bakstenen komt er vaak vocht binnen via deze naden omdat er geen zo’n goede hechting is.

Om het vocht dat via de kimnaden binnenkomt af te voeren, construeert men goten van waterdicht cement langs de rand. Via deze goten, komt het water in een put terecht. Deze put is doorgaans voorzien van een sensor die een pomp activeert wanneer de put vol geraakt.

Om randdrainage te kunnen plaatsen in je kelder, is het belangrijk dat de vloer zelf volledig waterdicht is.

De kelder volledig waterdicht maken met behulp van een ervaren vakman? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Zoek je de beste prijs voor kelderdrainage?

Vraag nu gratis offertes aan om tarieven van vochtspecialisten te vergelijken.

Vloerdrainage

Wanneer de vloer niet volledig waterdicht is heeft het weinig zin om randdrainage of wanddrainage te plaatsen. Heb je, bijvoorbeeld, een bakstenen vloer dan komt er veel vocht binnen langs onder.

In zo’n geval heb je kelderdrainage met noppenfolie of vloerdrainage nodig. Via het noppenmembraan ontstaan er als het ware kanaaltjes die het water naar een verzamelput leiden. Van daar kan het water weer weggepompt worden.

Omdat de noppenfolie in stroken wordt geplaatst, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen vocht door de naden glipt. Daarom dien je de naden en de raden af te plakken met waterdichte tape.

Bovenop de noppenfolie laat je dan een nieuwe vloer plaatsen. Bij voorkeur is deze wel waterdicht waardoor je later geen last meer hebt van vocht in de kelder. Het gewicht van de nieuwe vloer houdt de noppenfolie trouwens mooi op zijn plaats.

Wanddrainage (box-in-box)

Wanneer je vooral last hebt van vocht in de kelder via de muren is wanddrainage de beste oplossing. De werking is dezelfde als bij vloerdrainage. Een noppenmembraan zorgt dat het water via kanaaltjes naar een verzamelput vloeit.

Daarna plaatst je een nieuwe muur om de wanden af te werken en de noppenfolie op zijn plaats te houden.

Wanddrainage dien je trouwens altijd te combineren met vloerdrainage anders blijft er water binnenkomen.

kelderdrainage aanleggen

Kelder ventileren

Zelfs als je drainage laat aanleggen in de kelder, kan er nog steeds een vochtige, muffe geur rondhangen. Daarom is het een goed idee om kelderdrainage te combineren met ventilatie in de kelder.

Zo raak je onaangename geurtjes kwijt en zorg je voor een betere luchtkwaliteit. Je kan zelfs de kelder gaan gebruiken als extra leefruimte of gewoon als opslagruimte zonder schrik voor rotte aardappelen of vochtige dozen.

De goedkoopste manier om de kelder te ventileren is door ventilatieroosters te plaatsen. Vaak levert dit echter niet zo veel op. Je kiest dus beter voor een mechanisch ventilatiesysteem. Spreek erover met je vochtspecialist om de beste keuze te maken.

Een vochtspecialist kan makkelijk door onze gratis offerte service. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Zelf doen of kelderdrainage laten plaatsen?

De kelder draineren is iets dat je zeker zelf kan doen, maar dat is vaak geen goed idee. Zoals je kon lezen, komt er veel bij kijken.

Je moet niet alleen de noppenfolie leggen, maar je moet ook een verzamelput voorzien en een nieuwe wand of vloer plaatsen.

Heb je daar wel de nodige kennis en vooral de nodige tijd voor?

Voldoende cement in de kelder krijgen zonder aangepast materiaal is nog zo’n probleem. En als je het allemaal wat slordiger uitvoert, los je het probleem misschien niet op en heb je later dubbel zoveel kosten.

Je schakelt dus best een vakman in om drainage in de kelder aan te leggen.

Een ervaren vakman voor kelderdreinage gezocht?

Vraag nu gratis offertes aan om vakmannen te vergelijken en zo te besparen op de kosten.

Prijs kelderdrainage

Kelderdrainage plaatsen is geen goedkope klus. Maar het is wel noodzakelijk en aan te raden om het zo snel mogelijk uit te voeren. Als je te lang wacht, kan er schade ontstaan waardoor de kosten alleen maar zullen oplopen.

Randdrainage is minder ingrijpend dan wand- of vloerdrainage en dus is het goedkoper. De gemiddelde prijs ligt rond de €2.500,-. Grotere werken, inclusief de nieuwe vloer en/of wand kosten rond de €10.000,- in totaal.

Premies kelderdrainage

Gelukkig kan je via de Mijn VerbouwPremie een mooi deel van de investering terugkrijgen. Als je aan de voorwaarden voldoet, krijg je een mooi bedrag terug.

Hoeveel je terugkrijgt, hangt af van je inkomen. Meer informatie lees je op de premie vochtbestrijding pagina.

Alternatief: kelderbekuiping

Naast drainage plaatse om water af te voeren, kan je de kelder bekuipen. Met deze methode zorg je ervoor dat het water helemaal niet binnenkomt in de kelder. Je moet het dus ook niet afvoeren.

Kelderdrainage is een goede oplossing wanneer bekuiping niet werkt. Maar bekuiping is veiliger indien het wel mogelijk is. Bij kelderdrainage loop je namelijk altijd risico op verstoppingen.

kelderdrainage vakman

Goedkope kelderdrainage? Vergelijk gratis offertes

De kosten voor kelderdrainage kunnen flink oplopen. Gelukkig bestaan er premies en kan je offertes vergelijken om te besparen.

Bij Bouwadviseur vraag je eenvoudig en snel offertes aan om tarieven van vochtspecialisten uit je buurt te vergelijken.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Dien nu een aanvraag in om alle voordelen van offertevergelijkingen te ontdekken.

Gratis offertes vergelijken!