Vochtspecialist inschakelen voor vochtbestrijding?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Vochtbestrijding
  4. /
  5. Muren onderkappen

Muren onderkappen

Heb je last van vocht onderaan de muur? Waarschijnlijk gaat het om optrekkend vocht dat je kan verhelpen door de muur te onderkappen.

Maar wat houdt dat precies in zo’n onderkapping en wat moet het kosten?

Hier bespreken we de voor- en nadelen, maar ook de kosten en de werkwijze voor doe-het-zelvers met erg veel zelfvertrouwen.

Waarom met erg veel zelfvertrouwen? Omdat het een gewaagde klus is die je veel beter laat uitvoeren door een ervaren expert. Je kan er hier snel een vinden door gratis offertes aan te vragen. Zo bespaar je vaak zelfs wat op de kosten.

Start gratis offerteaanvraag!

Waarom de muur onderkappen?

Wanneer je last hebt van opstijgend of optrekkend vocht, dien je een waterdichte laag in de gevel te plaatsen. Meestal kiest men ervoor om de gevels te injecteren met een waterdicht product. Helaas is dat niet altijd mogelijk en dan is de muur onderkappen de beste oplossing.

Door de vochtige muren te onderkappen, kan je een nieuwe waterkering in de muur brengen. Zo zorg je ervoor dat het grondwater niet meer naar boven kan en zo los je het vochtprobleem op. Daarna dien je wel nog enkele maanden te wachten tot het aanwezige vocht is uitgedroogd.

Voor- en nadelen

Op het eerste zicht heeft de muur onderkappen vooral nadelen. Zo is het een erg arbeidsintensief werkje. En het is ook niet zonder risico’s. Er moet namelijk een grote gleuf in de gevel gemaakt worden. De woning dient dus ondersteund te worden tijdens de werken. Nadien moet je de gevel of de binnenmuur opnieuw afwerken. Je kan je dus wel inbeelden dat de kosten hiervoor vrij hoog liggen.

Maar wanneer je de muur laat onderkappen, heb je een grotere kans op en doeltreffend resultaat. Het alternatief, de muur injecteren, is namelijk niet altijd 100% effectief. Daarnaast krijg je een flinke garantie op deze methode.

muren onderkappen

Wat is de prijs voor muren onderkappen?

De gemiddelde kosten om de muren te onderkappen tegen opstijgend vocht zijn €125,- à €175 per lopende meter. Deze kosten zijn afhankelijk van de staat van de gevel en de totale lengte van je gevels. Daarnaast zijn ook de arbeidstarieven en voorrijkosten van belang.

Gelukkig kan je soms rekenen op een mooie premie die een bedrag van de totale kosten voor vochtbestrijding bedraagt.

Daarbovenop dien je nog rekening te houden met de kosten om je gevel of binnenmuur opnieuw af te werken. Dit kost wellicht nog eens €15,- tot €40,- per vierkante meter tenzij je voor een duurder materiaal kiest.

Zelf doen of vakman inschakelen?

Bij vochtproblemen is het zelden een goed idee om de werken zelf uit te voeren en dit geldt nog meer voor de muren onderkappen dan voor andere manieren van vochtbestrijding.

Als je de muren zelf wil onderkappen, heb je het nodige materiaal nodig om de stabiliteit van de woning te garanderen. Daarnaast dien je een architect in te schakelen voor deze werken.

Verder betaal je steeds 21% btw op de materialen terwijl je via een aannemer slechts 6% betaalt op de arbeidstarieven en het materiaal.

Een expert gezocht om je muren te onderkappen?

Vraag nu gratis offertes aan om de beste tarieven uit je buurt te ontdekken.

Wat is de werkwijze bij muren onderkappen?

Voor je de muren laat onderkappen, is het belangrijk om te bepalen of dit wel echt nodig is. Deze methode is namelijk niet zonder risico’s. Laat daarom eerst een grondige vochtanalyse uitvoeren en verzeker je ervan dat andere oplossingen niet mogelijk zijn. Op deze pagina lees je alvast meer over de verschillende methodes om opstijgend vocht te behandelen.

Is onderkappen de beste oplossing, schakel dan een architect in om de stabiliteit van de woning te controleren. Oudere muren kunnen namelijk inzakken.

Heb je toestemming om de muur te onderkappen, ga dan voorzicht en geduldig te werk. Slijp, kap of zaag de muur meter per meter uit.

Verwijder de bakstenen, breng een nieuwe waterkering in en metsel de muur terug dicht. Daarna ga je verder met de volgende meter. Je kan er ook voor kiezen om telkens enkele meters over te slaan en er later op terug te komen zodat de mortel meer tijd heeft om te drogen.

Nadien wacht je best enkele maanden voor de de gevel en binnenmuur opnieuw afwerkt. Het vocht in de muur moet namelijk op natuurlijke wijze verdampen en dat duur ongeveer een halve maand per centimeter.

Op zoek naar een vakman? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Alternatieven

In plaats van te onderkappen, kan je de muren injecteren tegen opstijgend vocht. Dit werk is minder ingrijpend en iets goedkoper. Het biedt echter niet altijd voldoende garantie op een effectief resultaat. Ook is het niet doeltreffend als de muur beschadigd is.

Twijfel je tussen onderkappen of injecteren, schakel dan een vochtspecialist in voor advies op maat. Zo voorkom je risico’s en onnodige werken. Bovendien kost een vochtinspectie niet zoveel. Vergelijk gratis offertes en vind een vochtspecialist bij jou in de buurt!

onderkappen muur

Goedkoop de muren onderkappen? Vergelijk gratis offertes

Wil je de muren onderkappen of injecteren met hulp van een expert? Het is iets duurder maar veel veiliger.Gelukkig kunnen we je helpen om te besparen op de kosten. Vraag hier gratis offertes aan om vrijblijvend tarieven van vaklui uit je buurt te vergelijken. Zo vind je het beste aanbod zonder tijd te verliezen.

Start gratis offerteaanvraag!

Geheel vrijblijvend ontvang je offertes van vakmannen bij jou uit de buurt. Vergelijk, kies en bespaar!

Gratis offertes vergelijken!