Vochtspecialist inschakelen voor vochtbestrijding?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Vochtbestrijding
  4. /
  5. Doorslaand vocht

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht is een veelvoorkomende oorzaak van vocht in de muur. Het is echter niet de enige oorzaak. Wil je weten hoe je doorslaand vocht kan herkennen? Vochtplekken zijn een goede indicator. Deze kunnen echter ook op optrekkend vocht wijzen. Je laat dus best een diagnose uitvoeren voor je het probleem aanpakt.

Start gratis offerteaanvraag!

Als de diagnose gesteld is, kan je het probleem oplossen met één van onderstaande methodes. Of laat doorslaand vocht in de gevel aanpakken door een vochtspecialist. Door hier gratis offertes voor vochtbestrijding aan te vragen vind je zonder twijfel goedkope tarieven.doorslaand vocht

Wat is doorslaand vocht?

Doorslaand vocht tast eerst de buitenmuren aan. Het vochtprobleem wordt veroorzaakt door neerslagwater dat in de muren trekt. Daarom wordt het ook wel vochtdoorslag of regendoorslag genoemd.

Het vocht dat via de buitenmuren in de spouw terechtkomt, zet zich daarna verder tot in de binnenmuren. Zo krijg je te maken met heel vochtige muren en krijg je eventueel condensatievocht en schimmels in huis.

Doorslaand vocht komt vooral voor bij oudere of poreuze muren. Ook beschadigde muren en voegen vergoten de kans op problemen ten gevolge van regendoorslag.

Verder komt doorslaand vocht ook voor in de kelder. Hier ligt grondwater aan de oorsprong van het probleem.

Wat zijn de oorzaken van doorslaand vocht?

Verouderde of kapotte muren liggen vaak aan de basis van doorslaand vocht.

Oudere muren zijn vaak poreuzer. Water kan dus gemakkelijker tot in de spouw trekken. Bij een gebrek aan goede verluchting veroorzaakt dat vaak vochtproblemen tot in de woning.

Een beschadigde gevel of afbrokkelend voegwerk leiden tot dezelfde problemen.

Daarnaast zijn er enkele structurele problemen die vochtdoorslag veroorzaken. Denk maar aan een kapot dak of een kapotte dakgoot. Ook constructiefouten of het ontbreken van lekdorpels onder de ramen kunnen leiden tot vochtproblemen in de buitenmuur.

Niet behandelen? De gevolgen!

Het zal je niet verbazen dat doorslaand vocht heel wat problemen kan veroorzaken.

Bij vriestemperaturen zet water uit. Als je muren veel water bevatten, barsten de bakstenen of worden de voegen naar buiten geduwd. Daardoor wordt het vochtprobleem alleen maar groter.

Door de reactie met chemische stoffen in de muur ontstaat er salpetervorming op de gevels. Ook dit tast de muren aan.

Als het water tot binnen doordringt, krijg je nog ergere problemen. Ten eerste, daalt de isolatiewaarde van je woning. Er kan ook schimmel ontstaan en de muurbekleding of het pleisterwerk komt los.

Als je de oorzaak niet op tijd aanpakt, krijg je dus te maken met heel wat nare problemen en hoge onkosten.

Hulp nodig bij het behandelen van doorslaand vocht?

Vraag hier gratis offertes aan om een geschikte en voordelige vochtspecialist te vinden.

Doorslaand vocht behandelen

Gelukkig zijn er verschillende oplossingen voor vochtproblemen. Door de oorzaak van het probleem aan te pakken, zal je meteen positieve resultaten zien. Daarnaast zijn er verschillende preventieve maatregelen om dit probleem in de toekomst te vermijden.

De muur reinigen en impregneren is vaak de eerste keuze. Je kan de muur echter ook behandelen met vochtwerende verf of een andere waterdichte muurbekleding.

De gevel isoleren, is ook een goede maatregel.

Impregneren

Impregneren betekent een waterwerend product aanbrengen op de gevel. Dit product trekt in de bakstenen of de gevelbekleding via de poriën. Dit voorkomt dat vocht doorslaat tot in de spouw.

Het voordeel van deze behandeling is dat de muur blijft ademen. Zo kan het aanwezige vocht in de gevel nog steeds ontsnappen. Bovendien is het helemaal niet duur.

Voor je impregnatiemiddel aanbrengt, moet je eventuele kapotte delen behandelen en voegen herstellen. Het middel trekt ook beter in de muur na een grondige schoonmaak.

Vochtwerende verf

De muren schilderen met verf is iets duurder. Het zorgt wel voor een vernieuwde uitstraling van de gevel. Zo werk je eventuele oneffenheden door vochtschade netjes weg.

Vochtwerende verf bevat een waterafstotend component. Dit zorgt ervoor dat er geen water meer in de gevel zal trekken. Het nadeel is dat niet alle producten dampopen zijn. Dit betekent dat bestaand vocht soms opgesloten geraakt in de spouw. Het is dus belangrijk om ook spouwgaten te voorzien.

Gevelisolatie

Het grote voordeel van gevelisolatie is dat het niet nodig is om de gevels te herstellen. De platen worden namelijk tegen de bestaande gevel aangebracht. Het is wel belangrijk om de isolatie goed te onderhouden.

Hoewel de platen goed bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden combineer je deze methode best met een nieuwe gevelbekleding. Zo ziet de woning er netter uit en voorkom je schade aan de isolatiepanelen.

Het probleem kan ook opgelost worden met spouwmuur- of binnengevelisolatie.

De verschillende soorten isolatie hebben andere vereisten en effecten. Raadpleeg je vakman voor advies op maat.

Gevelbekleding

Een nieuwe gevelbekleding die beschermt tegen doorslaand vocht is een andere goede oplossing. Net zoals bij verf geef je de gevel een mooie nieuwe uitstraling.

Crepi of kunstpleister zijn vaak gebruikte producten om de gevels te beschermen tegen doorslaand vocht. Deze nieuwe beschermlaag kan je bovendien gemakkelijk combineren met andere renovatiewerken of de plaatsing van muurisolatie.

Besparen op de kosten voor de behandeling van doorslaand vocht?

Vraag nu gratis offertes aan om tarieven van specialisten uit de buurt te vergelijken!

Kosten vochtdoorslag bestrijden 2024

De kosten om doorslaand vocht te behandelen vallen best mee. De muur impregneren kost slechts €10,- tot €15,- per vierkante meter. Bovendien gaat het vrij snel.

De isolatie van de gevel kan op verschillende manieren gebeuren. De prijzen verschillen daar wel iets meer. Spouwmuurisolatie is vrij goedkoop. Buitengevelisolatie is duurder.

In onderstaande tabel kan je alle prijzen vergelijken.

Bestrijdingsmethode Gemiddelde prijzen*
Impregneren €10,- tot €15,- per m²
Waterafstotende verf €250,-
Spouwmuurisoaltie €15,- tot €30,- per m²
Buitengevelisolatie €110,- tot €140,- per m²
Binnengevelisolatie €95,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag gratis offertes aan voor de exacte kostprijzen.

Doorslaand vocht oplossen: schakel een specialist in!

Een specialist zal allereerst een grondige analyse van het probleem uitvoeren. Zo kan hij bepalen of doorslaand vocht wel degelijk de oorzaak is van het probleem. Daarna bepaalt hij de beste oplossing in overleg met je wensen.

Het voordeel van een ervaren vakman is dat hij doorslaand vocht in de buitenmuur grondig aanpakt.
Hij zorgt ervoor dat het probleem niet zal terugkomen.

Wie het probleem zelf aanpakt, ziet vaak maar een tijdelijk verschil. Met wat gesjoemel kan je gemakkelijk het zichtbare probleem oplossen. De onderliggende oorzaak is daarmee echter niet weg.

Laat een vochtdiagnose uitvoeren

Een vochtdetectie is nodig om 100% zeker te zijn van de oorzaak. Doorslaand vocht wordt namelijk vaak verward met opstijgend vocht, vooral als het vocht zich onderaan de muur bevindt.

Dankzij een grondige analyse vermijd je onnodige kosten. De vakman zal nadien namelijk de correcte behandeling kiezen om vochtplekken in de toekomst te vermijden.

doorslaand vocht bestrijden

Doorslaand vocht behandelen? Bespaar op de kosten!

Je snapt waarschijnlijk wel hoe belangrijk het is om problemen met regendoorslag tijdig en correct aan te pakken. Schakel een vakman in om de juiste diagnose te stellen en de juiste aanpak te kiezen.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je vindt gemakkelijk een goede en voordelige specialist door offertes te vergelijken. Doe vrijblijvend je aanvraag via onze gratis offerteservice.

Gratis offertes vergelijken!