Condensatievocht

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Vochtbestrijding
  4. /
  5. Condensatievocht

Condensatievocht: oorzaken en oplossingen

Condensatievocht is een veelvoorkomend probleem in slecht verluchtte kamers en huizen. Vooral in de badkamer en keuken, die van nature een hoge luchtvochtigheid hebben, komt dit probleem regelmatig voor.

Start gratis offerteaanvraag!

Maar hoe weet je wanneer je met condensatievocht te maken hebt? En hoe voorkom je het of los je het op? Lees verder voor alle details. Of vraag gratis offertes aan om het probleem grondig te laten analyseren door een vochtbestrijding expert uit je buurt.condensatievocht

Wat is condensatievocht?

Condensatievocht is vocht dat ontstaat in de woning door dagelijks gebruik van water. Zowel in de keuken, de badkamer als het washok komt er veel waterdamp in de lucht terecht.

Onder normale omstandigheden heeft dit weinig invloed op de luchtkwaliteit van de woning. Als er echter te veel condens ontstaat, zal de luchtvochtigheid in huis stijgen. Dit kan leiden tot allerlei problemen met vocht in huis.

Hoe ontstaat het en hoe herken je het?

Condensatievocht in een woning ontstaat wanneer condens de woning niet voldoende kan verlaten. Het probleem is dus tweezijdig: veel condens en weinig verluchting.

Condens ontstaat natuurlijk wanneer we uitademen, bijvoorbeeld. Maar ook bij het koken en douchen komt er veel waterdamp vrij.

Wanneer de lucht niet voldoende afgevoerd wordt via natuurlijke of mechanische ventilatie kunnen er vochtproblemen ontstaan.

Vocht- en schimmelplekken op de muur wijzen niet altijd op problemen met condensatievocht. Ook doorslaand vocht of opstijgend vocht veroorzaken vochtplekken op de muur. Om het probleem correct aan te pakken, laat je best een grondige vochtanalyse uitvoeren.

In eerste instantie, herken je condensatievocht door waterdruppels op de ramen of zelfs de muren. Na verloop van tijd zal je ook vochtige plekken of eventueel schimmels vinden op de muren of het plafond.

De gevolgen: schimmelvorming, vochtplekken en schade

Zoals gezegd, zet de condens zich af op de muren in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Wanneer deze waterdruppels lang blijven staan, worden de muren vochtig. Als dit te lang aansleept, ontstaan er vochtplekken in de muur.

De vochtigheidsgraad in deze ruimtes zal dus blijven toenemen waardoor er ook schimmels ontstaan. Door schimmels en vocht kunnen er allerlei andere problemen ontstaan. Zo kunnen hout- en betonrot de structuur van de woning aantasten. Ook je gezondheid komt in gevaar door de schimmels in huis.

Laat condensatievocht bestrijden door een ervaren specialist.

Vraag gratis offertes aan om de voordeligste tarieven voor vochtbestrijding te vinden..

Zo los je een probleem met condensatievocht op!

Aangezien het moeilijk is om condensvorming te vermijden, richt je je best op de luchtcirculatie om problemen met condensatievocht te bestrijden.

Door op een natuurlijke manier of met behulp van een ventilatiesysteem regelmatig de lucht in huis te verversen, kan je veel problemen voorkomen.

Natuurlijke ventilatie

Natuurlijke luchtcirculatie voorzien is de goedkoopste oplossing maar het vergt enige discipline. Om voor voldoende luchtverversing te zorgen, dien je regelmatig ramen en deuren op te zetten. Je kan ook een ventilatierooster installeren, maar dit moet je dan ook handmatig open en dicht doen.

Vooral tijdens en na het koken of douchen zet je best een raam open. Zo kan de vochtige lucht naar buiten stromen en komt er minder vochtige lucht binnen.

Uiteraard is natuurlijke verluchting niet altijd de beste oplossing. We vergeten wel eens om ramen open te zetten en tijdens de winter is dit niet altijd even aangenaam. Een ventilatiesysteem is dus vaak een betere oplossing

Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie is kostelijker maar heeft vele voordelen. Bepaalde systeem dienen enkel om de lucht in één ruimte te regelen maar er zijn ook systemen die de gehele woning van verse lucht voorzien.

Met een ventilatiesysteem gebeurt alles automatisch. Bovendien zal je minder last hebben van temperatuurverschillen. De betere systemen kunnen zelfs de ideale luchtvochtigheid in huis bepalen door vocht uit de lucht op te nemen.

Hoe condensatievocht vermijden?

Problemen met condensatievocht bestrijden, doe je best door meer en betere ventilatiemogelijkheden te voorzien. Daarnaast kan je proberen om condensvorming in huis te beperken.

Deze tips helpen om een te hoge luchtvochtigheid te vermijden:

  • Geef de planten niet te veel water.
  • Laat de was niet drogen in een reeds vochtige ruimte.
  • Laat de vaatwas niet open staan.
  • Zet ramen open tijdens en/of na het douchen en koken.

Wanneer deze tips niet mogelijk zijn of onvoldoende helpen, kan je ook vochtvreters plaatsen in vochtige ruimtes. Zo beperk je de mogelijke schade.

Al deze oplossingen zijn echter tijdelijk. Om je minder druk te hoeven maken over condensatievocht laat je best een ventilatiesysteem plaatsen.

condensatievocht bestrijden

Besparen op de kosten? Gratis vochtbestrijding offertes vergelijken!

De kosten voor de installatie van ventilatiesystemen vallen best mee. Bovendien is een eenmalige installatie van ventilatie in huis veel voordeliger dan regelmatig condensatieproblemen behandelen.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Om verder op de kosten te besparen, raden we aan om offertes van vochtspecialisten te vergelijken. Dat is trouwens heel eenvoudig! Vraag hier gratis offertes aan om verschillende prijsvoorstellen van experts uit je buurt te ontvangen.

Gratis offertes vergelijken!